Sunnuntai 16.6.2019

Pääministeri Sipilä väisti suoran kysymyksen sopeutumiseläkkeestä – Stefan Wallin puolusti järjestelmää voimakkaasti

Luotu: 
15.3.2018 19:00
Päivitetty: 
15.3.2018 19:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Hallitus ei ole tuonut aiemminkaan esitystä tähän asiaan liittyen eikä tuo nytkään", pääministeri Sipilä kertoi vedoten eduskunnan päätösvaltaan kansanedustajien palkkiojärjestelyissä.
|

Eduskunnassa vallitsi torstaina jonkinlainen yhteisymmärrys siitä, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeen käytössä havaittuihin ”ylilyönteihin” tulisi puuttua. Kansalaisaloite sopeutumiseläkkeen taannehtivasta lakkauttamisesta ei kuitenkaan saanut varauksetonta tukea.

Sopeutumiseläke on uusien kansanedustajien käytöstä jo poistettu järjestelmä, joka on korvattu kolmivuotiseksi rajoitetulla 1720 euron sopeutumisrahalla. Entisestä sopeutumiseläkejärjestelmästä nauttivat kuitenkin ennen vuotta 2011 valitut edustajat, jotka ovat olleet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta ja jotka eivät työllisty eduskunnasta jäämisensä jälkeen. Sitä voidaan maksaa 65 vuoden ikään asti.

Kansalaisaloite kumoaisi vanhat lakipykälät ja siirtäisi myös nämä nyt sopeutumiseläkkeeseen oikeutetut kansanedustajat nykyisen sopeutumisrahan piiriin. Lue lisää: Sopeutumiseläkettä maksettiin 1 335 534 euroa – Aloite perumisesta eduskuntaan

Useampi kansanedustaja nosti lähetekeskustelussa esiin esimerkkejä sopeutumiseläkettä nostavista kansanedustajista, jotka ovat muun muassa tehneet työtä yrityksen laskuun nostaen pääomatuloja, jotka eivät vaikuta sopeutumiseläkkeen suuruuteen. Tuoreimpana esimerkkinä mainittiin entinen kansanedustaja, joka tekee papin töitä joka toinen kuukausi ja on virkavapaajärjestelyn avulla nostanut sopeutumiseläkettä vuosia.

– Kuppi meni nurin viimeistään tässä, kansanedustaja Simon Elo (sin.) sanoi esimerkistä.

Hänen mukaansa järjestelmää pitäisi korjata niin, että työn osa-aikaisuus ei enää mahdollistaisi ”kikkailua” ja että myös pääomatulot otettaisiin huomioon tuloina. Tästä moni kansanedustaja oli samaa mieltä.

Kuitenkin kansanedustajat huomauttivat myös, että eduskunnasta ulos jäävä kansanedustaja ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Jonkinlainen turva työttömyyden varalle täytyy heilläkin olla työtä tekevinä ihmisinä, vetosivat muun muassa Silvia Modig (vas.) ja Hannu Hoskonen (kesk.).

– Siinä jää tyhjän päälle jos ei mitään ole, Hoskonen sanoi.

Sipilältä kysyttiin hallituksen kantaa

Oppositiopuolue perussuomalaiset, joka kannattaa kansalaisaloitetta, kysyi pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) hallituksen kantaa sopeutumiseläkkeen poistamiseen. Sipilä väisti kysymyksen vetoamalla eduskunnan päätösvaltaan asiassa.

"Ei voi olla niin, että joku täysin ulkopuolinen häntä alkaa heiluttaa parlamentaarista koiraa"

–Nämä kansanedustajien eläkeratkaisut on ratkottu eduskunnassa ja näin on myös tarkoitus tällä kertaa toimia. Puhemies on ansiokkaasti käynnistänyt tästä selvitystyön ja sen perusteella eduskunta sitten tekee tästä ratkaisuja. Nämä eivät ole hallituksen esityksen takana olevia asioita vaan eduskunta ratkoo tämän asian itse, Sipilä vastasi.

Perussuomalaisten Rami Lehto mainitsi vielä pääomatulojen nostamisen sopeutumiseläkkeen ohella ja toisti kysymyksensä hallitukselle.

– Kun tämä varsinaisesti, aivan kuten kuulitte, ei ole hallituksen käsissä vaan se on meidän kaikkien, niin se olisin itse asiassa minä, joka siihen vastaan. Mutta koska minulla ei ole sitä mahdollisuutta, niin haluaako joku ministereistä vastata, sanoi puhemies Paula Risikko (kok.).

– Järjestelmässä on varmasti puutteita, ja uskon, että juuri se on ollut syy siihen, että puhemies on käynnistänyt tällaisen selvitystyön. Mutta asia on eduskunnan käsissä. Hallitus ei ole tuonut aiemminkaan esitystä tähän asiaan liittyen eikä tuo nytkään vaan luottaa siihen, että eduskunta tämän asian ratkaisee sitten aikanaan, Sipilä toisti.

Risikon mukaan asia ratkaistaan keväällä selvitystyön jälkeen.

Wallin puolusti politiikkaa ja poliitikkoja

Kansalaisaloitetta ja julkista keskustelua pidettiin myös populistisena. Entinen ministeri, eduskunnan jättämässä oleva kansanedustaja Stefan Wallin (r.) puhui sopeutumiseläkkeen oikeutuksen puolesta. Wallin korosti, että hän itse ei aio jäädä sopeutumiseläkkeen varaan eduskunnasta jättäytyessään.

Hän piti epäoikeudenmukaisena ajatusta taannehtivasta ratkaisusta.

– Siinä muutetaan ehtoja, jotka silloin ovat olleet voimassa, ja joihin ehdokas on luottanut kenties jättäessään palkkatyönsä [kansanedustajuuden vuoksi], Wallin sanoi.

Wallin myönsi, että myös ylilyöntejä on löytynyt sopeutumiseläkkeen käytössä. Kuitenkin hän korosti, että sopeutumiskorvaukselle on myös aito tarve.

– Kansanedustajan tuulinen työ saattaa olla kaikkea muuta kuin meritoivaa tulevan työuran kannalta – siksi se on aikanaan luotu.

Wallin perusteli tunteikasta puheenvuoroaan sillä, että ”jonkun tulee puolustaa tätä ammattia”.

– Ei voi olla niin, että joku täysin ulkopuolinen häntä alkaa heiluttaa parlamentaarista koiraa, Wallin totesi aloitteesta viitaten eduskunnan päätösvaltaan.

Hänen mukaansa eduskunnan täytyy tehdä asian vaatimat muutokset omista lähtökohdistaan eikä vain julkisen paineen vuoksi. Wallinin puheenvuoroa kiittelivät tämän jälkeen useat edustajat.

Lue myös: Näkökulma: Suvi Lindénin touhut ovat keskisormea työttömille

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Hän piti epäoikeudenmukaisena ajatusta taannehtivasta ratkaisusta.
– Siinä muutetaan ehtoja, jotka silloin ovat olleet voimassa

Vaikka esim. ennen -94 kansan sosiaaliturva joka kuului ilman ehtoja työttömille?
Tai esim.lapsilisät ja kotihoidontuet jotka kuuluivat köyhillekkin ?Jotka turvasi köyhimpienkin elantoa.
Monta kertaa taannehtivsti RKP,kepu,kok on muuttanut toimeentulotuen ehtoja esim.työttömiltä? taannehtivasti sitten ennen -90 lukua? -94-08-10-15-17-18
Entä taannehtivasti muuttanut TES mukaista yhdenvertaisuuslakia työelämässä aktiivitoimissa olevien työttömien osalla-14?
Onko tietoisesti heikennetty edm.sosiaaliturvaa joka luotiin kaikille yhdenvertaisesti tukemaan elantoa.

Näkyy nuo kansanedustajat "työllistyvän" hyvin jopa kesken kauden esim.elinkeinoelämän tai kunnankin virkoihin.
Luulisi kunnilla olevan käyttöä lain laatijoista jotka tuntevat pykälät jotka itse on tehnyt. Esim. kunnan virastoihin ,kouluihin,terveyskeskuksiin ,vanhuspalveluun yms.

Se aika meni jo kun päättäjille niiattiin ja heitä pidettiin parempana kuin muita.

Pasi Käyhkö

Kun sinä Kalkela muistelet viime vuosisadan tapahtumia niin muistellaan sitten.
Tämän kansanedustajien eläkevirityksen sai aikaan Rafael Paasion SOS DEM- hallitus vuonna 1967. Mukana hallituksessa istuivat kaikki kolme sen ajan vasemmistopuoluetta. Tässäpä sitä historiaa viime vuosisadalta ja jopa tuhannelta.

Marja-Liisa Kalkela

Kun "muistelet" Toimeentulotuen ehtoja ennen-90lukua ja nyt 16.3-18 jotka on yhä voimassa Ja aina vain tiukennettu ehtoja esim.-18.

"Eläkeviritys-67" ? Niin mitkä puolueet oli edm.hallituspuolueina ja minkä puolueiden eduskuntaryhmien enemmistöllä laki meni läpi?
Älä nyt taas vaan sano että Kekkosen aikana vain demarit päätti ja muut oli hiljaa?

-67 luku oli vielä aikaa kun kierrettiin hevosilla puhujamatkoilla maakunissa kertomassa kansalle mitä tupailloissa oli päätetty kertoa. "Putkiradio" ei sattuneista syistä paljon kertoillut tuohon aikaan.
Nyt elätään 2000 lukua nettiaikaa,lentokoneet on keksitty ja ilmaiset matkat. Joten kulukorvauksetkin joutaisi pois.
Ei niitä saa keikkamiehetkään jotka reissuhommia tekee.Saati työttömät jotka pakotetaan toiselle paikkakunnalle 9e/pv töihin.
Perustuslaki: Lain edessä on kaikki yhdenvertaisia. Ei ole "rauhoitettua" kansanosaa jota lait ei koskisi. Ei edes pätkätyötä 4v tekevillä Argadianmäellä.
Eikä ole ketään niin tärkeää ihmistä jota ei voida korvata toisella. Eduskunta ei ole koskaan kaatunut vaikka vaalien jälkeen on useampikin ex-kansanedustaja tippunut pois.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #16

Kalkela, kyselit vuoden 1967 Rafael Paasion hallituksen puoluejakautumaa.. Hallituksessa istuivat 6 demaria, 4 muuta vasemmistolaista ja 5 keskustalaista.
Millähän voimilla eläkepäätös tehtiin? Vastaa varmuudeksi itse; vasemmiston voimilla.

Marja-Liisa Kalkela

#10
Siitä-67 "Paasiosta" vielä :
Lakiin jäi valuvika
Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoi Iltalehdessä 22. heinäkuuta, että hän olisi valmis siirtämään myös ennen vuoden 2011 vaaleja valitut kansanedustajat sopeutumisrahan piiriin, jos se on tehtävissä perustuslain puitteissa.

Itä-Suomen yliopiston julkishallinnon emeritusprofessori Teuvo Pohjolaisen mukaan asialle ei ole perustuslaillista estettä.
- Siinä ei puututtaisi kenenkään olemassa olevaan tai maksussa olevaan eläkkeeseen, Pohjolainen sanoi Iltalehdelle heinäkuussa.

Totta tuohan ei ole ELÄKE jonka kansanedustaja eduskuntatyöstä saa vaan työttömyyskorvaus . Pienoin ero jolla kikkaillaan myös.

Risto Nikander

Totta. Wallinin kuvioihin kuuluu kaiken muun lisäksi mm. mahtavat asuntokaupat RKPn läheisen säätiön kautta. Ja tolkuttomat edut kaltaisilleen. Ja paremmat edut rajattomalle määrälle "pakolaisia" kuin suomalaisille suodaan. Ja erivapaudet pakolaisille".

Irina Gagarin

Eläkesäästäjien eläkeikää nostettiin taannehtivasti, vaikka voimassaolleet sopimuksien sen piti estää.
Kolmen vuoden sopeutumipalkkion pitää riittää kansanedustajille - eivät työttömät saa ansiosidonnaista edes niin kauan.

Markku Nieminen

Juuri näin. Näitä esimerkkejä taannehtivasti tehdyistä muutoksista on vaikka kuinka, mm. tavallisten toisten eläkeläisten taitettu indeksi Lipposen aikaansaamana hiljattain, mutta eliitin agendaan kuuluu, että muiden etuja voidaan muuttaa sormia napsauttamalla, mutta heidän omat ovat betoniin valettuja, eikä edes perustuslain vastaisuus kansalaisten yhdenvertaisuudesta merkitse sille pienintäkään estettä!

Tuomo Niemelä

Vai että ihan tyhjän päälle joutuu, kun päätyy elämään kokonaisen vuoden 1 700 euron kuukausiavustuksella. Ihan pihtiputaan kansaneläkkeellä elävän mummonkin käy sääliksi. Ja raukat edustajat tietävät mahdollisen töiden loppumisen ainoastaan 4 vuotta etukäteen ja vuorokauden tarkkuudella. Ei siinä kukaan voi järkevästi varautua.

Harvinaisen typerän puheenvuoron pitäneelle Wallinille voi todeta, että kyllä se koira, eli äänestäjät vain parlamentarismissa heiluttavat häntää, eli kansanedustajia. Myös 8 vuotta pitäisi riittää jopa RKP:n kansanedustajalle toipumiseen järkytyksestä, minkä 2011 muutos aiheutti.

Seija Matikainen

Stefan Wallin ei tarvitse ollahuolissaan tyhjän päälle jäävän eduskunnasta.
hyvä veli verkosto pitää siitä huolen, virka löytyy Eu:sta kuten muillekkin
esim.Kataiselle , Stupille, ja Anneli Jäätteenmäelle.Mari Kiviniemelle.
Jos kuitenkin niin ikävästi kävisi ettei sopivaa paikkaa löytyisi sieltä
niin Suomen perustuslaki takaa kaikille vähimmäistoimeen tulon,
Voit ilmoittautua Työkkäriin aktiivimallin tukemana tai Sossun luukulle.

Marja Kupsa

Voivathan kansanedustajat liittyä yleiseen työttömyyskassaan (YTK) tai perustaa oman. Työttömäksi jäädessänne pääsette nauttimaan 400 päivää ansiosidonnaista päivärahaa ja tutustumaan työttömiä aktivoimaan luotua käytäntöä oma kohtaisesti.

Timo-Pekka Mustakallio

Johan on härski mies tuo Wallin. Se "häntä" mikä heiluttaa parlamenttia on kansa, jonka etuja ajamaan - eikä suinkaan vapaakirjana täyttää lompakkoaan ja taskujaan sen minkä kerkeää, muusta holtittomasta tuhlailusta puhumattakaan - heidät on aikanaan valittu, tai sittemmin pudotettu takaisin riviin.

Pidän myös täysin asiallisena vaatimusta, että kikkailun avulla aiheettomasti nostettu eläke peritään taannehtivasti yhtä julmasti takaisin, ulosoton kautta, kuin vaikkapa opintotukia peritään eri syistä julmasti takaisin nuorilta opiskelijoilta. Petoksestakin voisi joissain tapauksissa puhua, eli syyte potkuna perään vaan moisille arvottomille itsensäedustajille.

Aivan oma asiansa olisi kansanedustuslaitoksen ja koko julkishallinnonkin ankara karsiminen, kuormasta syövän ja toinen toisiansa työllistävän, etuuksia ja palkintovirkoja jakelevan, uuden ajan feodaaliluokan ronski typistäminen. Kokemukset maailmalta näet osoittavat, että väen vähentäminen ei suinkaan heikennä kansalaisen palvelemisen tasoa vaan paradoksaalisesti parantaa sitä, asiat alkavat sujua ja päätösten laatu paranee, kun liiat "kokit" nostetaan pois sotkemasta prosesseja - jättisäästöistä puhumattakaan. Perinnepuolueet eivät tietenkään "kuivata Helsingin suota" (trumpismia mukaillen) kun se tuottaa heille valtaa ja rahaa (kysykääpä pm Sipilältä), mutta jospa joskus saisimme maalle liikkeenjohdollisesti (siis ei-poliittisesti) lahjakkaiden henkilöiden muodostaman remontti- virkahallituksen maahamme? Jos hallintokulttuuri tuottaa Wallineja, ollaan selvästi - ja kaukana! - harhapolulla. Mutta ehkä järkiin palaaminen vaatii suurta kriisiä (yhtä pöhötautisen ja kädettömän EU:n sortumista), niin kuin historia meille opettaa. Viisas hallinto olisi pistänyt tervehdyttämisen aluilleen jo aikaa sitten, perinteisen järjen säännöin... mutta tähän asti on ollut aivan liian mukavaa antaa vankkurin viillettää alamäkeensä (ja poimia kyydistä pudonnutta hyvää taskuihinsa). Pahoin pelkään, että kohta tulee kiire palata hyviin perinteisiin ja tapoihin.

Harri Tapani

"Kuitenkin kansanedustajat huomauttivat myös, että eduskunnasta ulos jäävä kansanedustaja ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Siinä jää tyhjän päälle jos ei mitään ole, Hoskonen sanoi."

Heh. Ei jää kyllä KELA heillekin tyttömyyskorvaukset maksaa kuten mullekin työttömiile (aivan eduskunnan hyväksymien sääntöjen mukaan) jotka eivät kuulu työttömyyskassoihin. Oikein tiukassa paikassa auttaa Sosiaalitoimi aivan samoila ehdoila kuin mutakin ihmisiä. Ehkä eduskuntaan pitäisi perustaa lisäksi työttömyyskassa johan sitten kansanedustajat maksavat työttömyyskassamaksuja...

Ja sitten reippaasti entiset edustajatkin aktiivitoimiin.

Seppo Simonen

Alkaa olla hävytöntä tämä kansanedustajien vainoaminen, ei pitäisi kadehtia niitä jotka olemme valinneet itseämme edustamaan luottamustehtävään kansanedustajaksi eduskuntaan. Kansanedustajan kk palkkio on heikko pitäisi tehdä 50 % korotus heti.
Sopeutumiseläke on täysin ansaittu ja oikein, kansanedustaja on median, blogistien ja kommentoijien nestetolppana ilman identiteetti suojaa haukuttavana jota eräät toimittajat ruokkii ja lietsoo vailla vastuuta.
Jos viellä suunnitellaan taannehtivaa lakia se olisi kuin sodanjälkeisen sotasyyllisyys oikeudenkäynnin esimerkin antaman irvikuvan uusinta.

Jari Kaisla

Jonkun täytyy valvoa kansanedustajienkin toimintaa. Nykyisinhän poliitikot elävät kuin siat pellossa ja ajalevat lähinnä omia ja lähipiiriensä etuja. Jos ei Sepolla moraalinen kompassi värähdä sopeutumiseläkkeen suuruudesta niin lienee syytä hieman katsella peiliin ja analysoida asioita lisää.

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #14

Ihan kohtuullista yleistää tässä tapauksessa. Kerrotko mitä nämä kansanedustajat ovat tehneet muhkeiden etuisuuksiensa eteen? Vai riittääkö näihin muhkeisiin etuisuuksiin pelkästään se jos on onnistunut huijaamaan riittävän hyvin äänestäjiä tyhjillä lupauksilla ja tullut siten valituksi?

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #15

Emme elä diktatuurissa vaan läntisessä demokratiassa onneksi. Aikoinaan Nikita Hrustsov kysyi Urho Kekkoselta että miksette siirry kommunistiseen järjestelmään Kekkonen sanoi heti kun kommunistit saavat 5/6 osan enemmistön vaaaleissa. Tarinan pihvi on täydelliset vaalilupauksen voi toteuttaa vain saamalla riittävän enemmistön, muutoin ne ovat kompromistejä
On sairasta ja surkeata yleisesti syyllistää meidän vaalella valittuja kansanedustajia. Kansanedustajan palkka on surkea verrattuna liike-elämän palkkoihin ja ovat todella ansainneet sopeutumiseläkeensä.
Tämä nykyinen some aika on tyrmäävää ja röyhkeätä toisen henkilön ihmisyyden ja identiteetin lokaamista. Kansakaisaloitteissa käsittelyyn pääsy raja nostettava 100000 nimeen vähintään.

Seija Matikainen

Seppo Simoselle tiedoksi, ei ketään pakoteta hakemaan kansanedustajista.
oma hinky sinne on päästävä hinnalla millä hyvänsä.
Kestäkööt sitten kritiikkiä tekemistään hölmöilystään.
ei siellä äänestäjien mielipidettä kuunnella. Oman edun tavoittelu on
tärkeämpää.

Risto Nikander

Onkohan verottomat kulukorvaukset sitten syy kun kansanedustajiksi pyrkii myös OKY rikkaita kuten Eero Lento, Anne Holmström Porista, (nyt sopeutumis eläkkeella) ja Jhallis Harkimo?!? Vai mikä on logiikkasi? Vai mahtaako sujua omat businekset sujua paremmin kun saa itse auttaa poliittisestikin?
Kun olet niin viisas, niin kerro tyhmälle kansalle.

Juha Hämäläinen

Wallin on sokea kuplassaan puolustaessaan järjestelmää, joka sallii sen alkuperäisen tarkoituksen sijaan väärinkäyttää sitä.

Kuten usein ihmisten kesken, saadut edut menetetään joidenkin harvojen ahneuden ja laiminlyöntien takia. Vahinko oltaisiin voitu kansanedustajien osalta välttää korjaamalla virheet omatoimisesti.

Wallinin kanssa olen samaa mieltä, että kansanedustajan palkka ei päätä huimaa. Enemmän saa moni kiinteistönvälittäjäkin jokseenkin vaatimattomasta työstä yhteiskunnassa.

Seppo Leppänen

Sama laki kansanedustajille kuin työttömälle tavalliselle kansalaiselle; 400 päivää ansiosidonnainen ja sen jälkeen peruspäivärahalle. Olkoonkin, ettei kansaedustajilla ole palkkaa, vaan palkkio. Ja sitten aktiivimalli myös heille.

Pentti Westerholm

Kaikessa kateudessa täytyy myöskin huomioida.Mikäli eduskuntaan halutaan aktiivisia ja laajan tietämyksen omaavia henkilöitä.Täytyy siitä olla valmis myös maksamaan.Edustajat tekevät erittäin merkittäviä päätöksiä isänmaan ja sen kansalaisten hyväksi.Mikäli sinne saadaan vain halvalla "poropeukaloita" se tulee kalliiksi , maa ja ihmiset kärsii...Jos siellä on joku kikkailut eläkkeiden kanssa on se helppo oikaista.

Risto Salonen

Eduskuntaan valitut fiksut ihmiset löytävät paikkansa myös edustajakautensa jälkeen. Mahdolliset sinne valitut "poropeukalot" ansaitsevat putoamisensa jälkeen kohtalonsa.
Nämä muutamat mätämunat (lähes jokaisesta puolueesta) ovat omalla toiminnallaan pilanneet järjestelmän toimivuuden, ja siksi järjestelmää on uudistettava.
Olaus Petrin mukaan tässäkin voi todeta mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan.

Risto Nikander

Selitä miksi Eero Lehti, monimiljonääri, Anne Holmström, (nyt sopeutumis eläkkeella, mutta rikas), Hjallis Harkimo, Juha Sipilä jne. ovat eduskunnassa. Varmaan omaa etuaan ajamassa. Minun mielestäni.
Eero Lehti tosin esitti, että Kreikkaan pitäisi lähettää veron kanto neuvonantajia, (ei rahaa) ja jalkavakimiinojen kiellon irtisanomista. Eli on jotain järkevääkin ehdottanut.

Marja-Liisa Kalkela

Mikäli vastedeskin eduskuntatyöhön haetaan rahan takia eikä sen takia että halutaan tehdä parempaa politiikkaa yhteiseksi hyväksi. Niin tulos on tämä mikä nyt on .
Törttöilyä eduskunnassa,valtataistelua puoluetukien suuruudesta,poissaoloja yms.
Yhdenkäden sormilla voi laskea edustajat jotka ottavat luottamustehtävänsä vakavasti .

Marja-Liisa Kalkela

Kansanedustajan ja ministerin uran perusteella muodostuu yksi eläke, jonka saa lähtökohtaisesti vanhuuseläkkeenä 65 vuoden iässä.

Työttömyysturva:
Kansanedustaja voi olla oikeutettu myös sopeutumiseläkkeeseen tai määräaikaiseen sopeutumisrahaan.

Luopumistukikin maksetaan 56v nyt 59v eläkeikään asti .Työttömyysturva joka turvaa toimeentulon (tuen) vanhuseläkeikään asti.
Oli nimi mikä tahansa turvaa toimeentuloa .Kuten työttömän toimeentulotukikin turvaa elannon.

Kari Rajahalme

Edustaja Wallin sanoi että taannehtivia lakeja ei voi säätää? No otetaan esimerkiksi jätevesilaki jossa aiemmin lakien mukaan rakennettu järjestelmä ei enää kelpaa. Näitä voidaan kyllä säätää jos kansa on maksumiehenä. Tässäkin kyllä kansa maksaa kunnon korvaukset edustajille jotka mielellään jäävät nautiskelemaan korvauksia.