Keskiviikko 26.6.2019

Haamuraja meni rikki: Asumistukien potti nyt yli 2 miljardia euroa

Luotu: 
16.3.2018 10:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kela maksoi viime vuonna asumistukia yhteensä yli 2000 miljoonaa euroa. Kahden miljardin euron raja meni rikki ensimmäistä kertaa. 2010-luvulla asumistuen summa on kasvanut 65 prosenttia.

Viime vuonna asumistukea saaneista ruokakunnista noin neljännes asuu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Noin puolet yleistä asumistukea saaneista ruokakunnista asuu pääkaupunkiseudun ulkopuolella suurissa kaupungeissa ja kaupunkiseutujen kehyskunnissa.

Kelan mukaan suurin osa yleisen asumistuen saajista on yksinasuvia.

–Vuosina 2013–2016 yksinasuvien osuus oli hieman alle 60 prosenttia asumistukea saaneista ruokakunnista. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen nosti yksinasuvien osuuden 66 prosenttiin vuonna 2017, Kela kertoo.

Yleisen asumistuen saajat ovat pääosin nuoria.

–Ruokakuntia, joissa tuen hakija oli alle 35-vuotias, on yli puolet yleistä asumistukea saaneista vuosina 2013–2016. Opiskelijoiden siirtyminen yleiseen asumistukeen kasvatti alle 35-vuotiaiden osuutta entisestään, yli 60 prosenttiin, Kela kertoo.

Kelan tilastollinen vuosikirja kertoo, että asumistukimenot olivat 723 miljoonaa euroa vuonna 1995 ja 982 miljoonaa euroa vuonna 2005.

Miljardin euron raja puhkaistiin vuonna 2006, ja kymmenessä vuodessa niiden määrä on kaksinkertaistunut. Vuoden 2010 jälkeen Kelan asumistukimenot ovat kasvaneet peräti 65 prosenttia.

Viime vuonna täysi-ikäisiä yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja opintotuen asumislisän saajia oli kaikkiaan 672 000.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Aivan Harri. Maailmanhalaus kasvattaa huoltosuhdetta. Juuri hetki sitten oli uutinen, että Helsinkiin maamme kalleimmalle asuinalueelle valuu suurin osa 2015 tulleista maahantulija nuorista miehistä. Tämä ei tietenkään selitä koko totuutta, mutta on yksi suurimmista vaikuttavista tekijöistä asumistukimenoihin. Tätä ei tietenkään sanota ääneen, koska vallitseva yleinen poliittinen "konsensus" estää.

Pertti Ikonen

Asumistuki saajalleen on valtava peloite siitä, että jos hallitus ryhtyykin leikkaamaan asumistukea, mistä rahat vuokraan. Työttömälle tuollainen pelossa eläminen on niin hankalaa, että tekee kaikkensa säilyttääkseen tukensa. Mutta kun palkkatyötä ei ole tarjolla , niin miten menetellä.

Marja-Liisa Kalkela

Eikö olekkin metkaa että asumistukimenot nousee vaikka työttömät on
9e/pv töissä sosiaaliturvaa vastaan?
Ja vielä kun eläkkeiden indeksikorotuksetkin jäädytettiin -15-19 ajaksi. Päälle vielä veroluonteisten maksujen korotukset esim.terv.palv. 27%. Josta jo 400 000 on ulosotossa kun ei pysty maksamaan terveyspalvelumaksuja.

Eikös aumistukimenot räjähtänyt käsiin -15?
Olisko sillä mitään tekoa tämän kanssa?
KSML: Asumistuen omaisuusraja poistuu.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060618375288_uu.shtml

Kun asuntolainojen korkovähennykset poistuu pikku hiljaa ,niin korvaisiko tuo esim.asunntosijoittajille vähennyksen?

"Asumistuet valuu rikkaille"
MST-15 jo 17 mrd-05-16

Köyhimpien takuueläkettä ja toimeentulotukeahan asumistuki vähentää. Otetaan tulona huomioon ja vähennetään edm.etuuksista. .

Harri Tapani

"Asumistuen omaisuusraja poistuu"

Näin näyttää käyneen, mutta tulorajat on edelleen, eli ei taida tuo yksin isostikaan vaikuttaa. Pikku perinnönsaajien ongelmaa ehkä hieman helpottaa, varsinkin jo perinnön tulo kestää, siinä kun kuitenkin tulee jo verottaja heti osingoille sen periinnön kassa, vaikak sitä ei olisi saanutkaan eikä ehkä vuosiin saisi, niin silti pitää verottajan arvioima perintövero maksaa, oli rahaa tai ei.

Harri Tapani

Jep, se oli sitä aikaa, vuokrasääntely toimi ja sitten ihan ministeritasollakin sanottiin, että kyllä vapaa kilpailu pitää huolen että vuokrat eivät kohoa, kun vuokrasääntely poistetaan... Oli joko kepun tai kokoomuksen naisministeri joka silloin tuommoisia meni toteamaan, toki sille naurettiin jo silloin.

Mutta koska olemme EU-maa niin totta kai tuollaiset kilpailu/markkinahäiriöt kuten vuokrasääntely piti poistaa ja tulos oli juuri se minkä nuo ministerin jutuille nauraneet jo silloin tiesivät ja jonka tuo linkkisi kirjoituskin kertoo. Samalla myös halvat vuokra-asunnot katosivat kuin taikaiskusta isoimmista kaupungeista ja työpaikkojen lähistöiltä.

Raimo Ilaskivi

Paljonkohan on niitä, jotka asuvat leveämmin kuin mihin omat tulot riittäisivät - tietoisina siitä, että kyllä Kela maksaa erotuksen tai koko vuokran. Kelan erilaiset tukimenot olivat jo 14 mrd euroa vuodessa - valtion budjetti on, vertauksen vuoksi, pyöreät 55 miljardia. Kyllä veronmaksajan kelpaa - veroaste on monilla raippaverotetuilla "suurituloisilla" helposti lähellä 50 prosenttia - poikkeuksena vain pääomatulojen saajat, jotka selviävät jotakuinkin 35 prosentin verokuormalla.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi Kelan asumistuissa on tarkat rajat mihin tukea saa?
Asunnon kunto,ikä,asukasmäärä,tulot,neliöt? Loput on vuokrasta omavastuulla. Niin eläkeläisillä kuin köyhilläkin.

Miksi asumistukea ei vähennetä niiltä jotka ei tarvitse toimeentulotukea ja pienituloisena takuueläkettä?
He saavat muut Kelan etuudet päälle eikä se vaikuta vähentävästi muihin etuuksiin.

Kepu,kok,rkp,krst pitäisi tuo tietää kun lain siitä teki -94 "toisaikaiseen" toimeentulotukeen työttömillekkin .

JK. Tietääkseni täyttä asumistukea ,neliöistä riippumatta saa vain puolustusvoimissa olevat varusmiespalvelukseen joutuneet.
Mikäli uskomme lehdessä olleeseen juttuun missä ihmeteltiin kun nuoren miehen omakotitalon kulut maksettiin sähköjä ,muita kuluja myöten.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kyllä veronmaksajan kelpaa

Paljonkos valtio ,kunnat kerää yhteensä veroja ja ALV sosiaaliturvaa varten?
Oletko sitä mieltä että kansa saa maksamilleen veroille nykyään vastinetta?
Kansahan itse maksaa itselleen Kelan etuudet ja kaikki palvelut veroillaan.
Täytyy vain ihmetellä miksi rahat nyt ei riitä enää köyhimpien tukiin? Onko järkeä tukea tuloja saavia ja rikkaita verovaroista? esim.ansiosidonnaisilla etuuksilla,tulojen mukaan laskettuna?

Jos "Siwan"-kapantätin palkanerotus joudutaan maksamaan asumistukena kun palkka on niin pieni ja elinkustannukset on kalliita. Niin hänellekkö vai hyvätuloisille Kelasta antaisit sosiaalista tukea?
JK.Jos en väärin muista niin ennen -90 lukua oli turha pyytää tuloja saavien mitään Kelasta. Pääomatulot ja ansiotulot oli riitettävä .
Vain lapsilisä 4x vuodessa jokaiselle lapsiperheelle. Muu tulo oli hankittava työllä itse.Miksiköhän tuo on "vahingossa" lipsahtanutki hyvätuloisten tukiautomaatiksi?
Useampaa etuutta päällekkäin 12x vuodessa ,tulojen päälle?

Kun taas toimeentulotukeen on tuloraja .Muut etuudet vähennetään edm.tuesta.
Käteen jäävät tulot ei saa olla yli toimeentulotuen normin alle 500e. On oltava "toisaikaisesti" köyhä kuten työttömät ja pätkätyöläiset jo 24 v-94-18.

JK.Köyhät lapsiperheet n.50 000 ei ole saanut lapsilisiä -93 jälkeen.
Savonsan.laski että n.150 milj/v valtio säästänyt siinä.

Kataisen mielestä rikkaiden lapsilisät n.100milj/v on niin pieni summa sosiaaliturvasta ettei sillä ole merkitystä talouteen.
Lisäksi kun on se yhdenvertaisuuslakikin ??
US-11
(paitsi köyhille)

Perhekkin sai ihan itse "valita" jääkö äiti kotiin vai meneekö töhin .Riippuen perheen tuloista oliko varaa jäädä kotirouvaksi vai ei.

Pertti Ikonen

Vähävaraisilta, jotka ansaitsevat noin 500 €/kk,puuttuvat ansiotasoonsa suhteutetut vuokra-asunnot. Tuon takia on päädytty maksamaan asumistukea. Siis Suomeen ei voi syntyä halpa-asuntomarkkinoita vähävaraisille, kun kerrostaloasunnot on remontoitava aika ajoin liki uusia vastaaviksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Koirille menee paljon tukea. Asumis-, toimeentulo- ja kotihodon ym. tukia menee koirille laskelmani mukaan yli 100 Me/v.

Ei mikään ihme .-03-19 Kelan etuksistahan on päättänyt eniten kepun Stvm-ministerit.
+kepun Kelan-johtajat-56-.
Hyssälä/Rehula
Risikko/Räty
PS/Sin.
Siksi kai köyhiä on n.700 000 ja eläkeläisetkin seisoo leipäjonossa ja 7000 on asunnotonta.
Porvarijohtoinen "hyvinvointivaltio" Kepu,kok tapaan.