Torstai 17.1.2019

Petteri Orpolta suorat sanat arvostelijoille: ”Tämän varassa puoluejohto ja ministeriryhmä ovat toimineet”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.3.2018 15:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Petteri Orpo.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo vastasi lauantaina selvin sanankääntein sote- ja maakuntauudistuksen arvostelijoille. Kokoomuksen riveistä uudistuksia ovat kritisoineet etenkin kansanedustaja Elina Lepomäki ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

–Viime viikkoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan. Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin.Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, Orpo totesi puheessaan puolueen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Hän korosti puheessaan, että uudistusta ja sen sisältöä on kaikissa sen vaiheissa käsitelty kymmeniä ja kymmeniä kertoja niin kokoomuksen puoluehallituksessa, puoluevaltuustossa kuin eduskuntaryhmässäkin. Puolueen johto ja neuvottelijat ovat Orpon mukaan kaikissa vaiheissa saaneet yksimielisen tuen ja mandaatin.

–Sen varassa on toimittu. Yhden ensimmäistä vastaesitystä ei ole tehty tai eriävää mielipidettä jätetty. Ei yhden ensimmäistä. Tämän varassa puoluejohto ja ministeriryhmä ovat toimineet.

Orpo myöntää, että kustannukset nousevat uudistuksen alkuvaiheessa.

–Kyllä, suorat kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, hieman pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun, hän sanoi.

  –Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa.  Heille vastaukseni on, että ei peruutettu. Tehtiin viisas ratkaisu, jolla rajattiin valinnanvapautta leikkaustoiminnassa siten, ettei meidän maailman paras julkinen erikoissairaanhoito vaarannu, Orpo jatkoi. 

Hän myönsi samalla, ettei maakuntamalli ole ollut kokoomuslaisille mieluisa. Orpo muistutti, että viime vaalikaudella uudistusta yritettiin toisenlaisilla malleilla.

– Halusimme kuntapohjaisen mallin. Demareilla meni sisu kaulaan. SDP pysäytti sen. Yritimme yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa tehdä mallia kuntayhtymien pohjalle. Sen kaatoi  perustuslakivaliokunta. Perustuslakivaliokunta peräänkuulutti kansanvaltaisuutta, vaaleilla valittavia päättäjiä. Tiedätte, miten vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kävi. Keskusta voitti. Vaalivoittaja määritti uudistuksen pohjaksi maakuntamallin. Me halusimme sote-uudistuksen. Vaihtoehtoja ei oikein ollut, hän kertasi.

Sote- ja maakuntauudistusta on moitittu myös siitä, että luo uuden ”hallintohimmelin”. Orpo on eri mieltä.

– Nyt sote-palveluiden järjestämisvastuussa on vajaat 300 kuntaa. Jatkossa 18 maakuntaa. Mitään uutta hallintohimmeliä emme siis ole luomassa.

Orpo otti kantaa myös siihen, että maakuntahallintoa vastaan on käytetty voimakkaita puheenvuoroja erityisesti Helsingissä. 

–Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa kehä ykköstä kauemmas. Meidän on ajateltava koko Suomen ja kaikkien suomalaisten palveluja.

Orpo korosti kokoomuksen sitoutumista uudistukseen soraäänistä huolimatta.

–Haluan tehdä täysin selväksi: Kokoomus on sitoutunut tähän uudistukseen. Se viedään maaliin meidän vahvalla tuellamme. Me emme petä suomalaisten luottamusta. Me emme vedä hallituksessa mattoa jalkojen alta keneltäkään. Me haluamme, että tämä hallitus onnistuu.

Lisää aiheesta:

Kokoomusjohto sotesta omilleen: 24 mrd.€ tarvitsee hallinnon – Valinnanvapaus ”käännekohta”

Alma-kysely: 50 % kokoomuksen kentästä vastustaa maakuntamallia

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Eduskunnassa käytävät keskustelut ovat asia erikseen, mutta todellisuudessa Orpon mainitsema rynnistys on nyt kyllä tapahtunut pikemminkin sota-uudistuksen puolesta. Hiilamo käänsi takkinsa sen jälkeen kun hän sai paikan Terveystalon suuren omistajan hallituksessa. Nerg ja Hetemäki vähättelivät lainsäädännön merkitystä väittämällä, että oikeastaan onkin kysymys sote-uudistuksen toimeenpanosta. Eilen Puustinen ja Pälve jatkoivat Suomen Kuvalehdessä vähättelyä esittämällä, että sote-laeilla ”vain” aloitetaan uudistus.

Näin kyseenalaisilla tempuilla siis kansalaisten katsetta yritetään kääntää pois tosiasiasta, ettei hallituksen sote-uudistus toteuttaisi ainuttakaan sille asetettua tavoitetta. Ei edes aikaisemmin korostettuja säästöjä tulla saavuttamaan muulla kuin terveydenhuollossa kyseenalaisella hanat kiinni -menetelmällä. Hallituksen sote-uudistusta on yritetty perustella niin olemattomin perustein ja epä-älyllisillä väitteillä, ettei näin tärkeässä asiassa voida antaa avointa valtakirjaa ilmeisen epäonnistuvan uudistuksen toteuttamiseen.

Kari Kallio

Elina on liian fiksu Kokoomukseen, joka luulee olevansa jokin omnipotentti! Itse asiassa heidän joukkonsa ovat kaikki ns keskivertotallukoita! Joutavia "viina vapaaksi" -vaatijia, joilla ei ole yhteiskunnallisesti mitään annettavaa kellekään! (ulkomaalaisia yrityksiä emme laske Suomen edun mannekiineiksi). Kokoomus ei aja enää edes suomalaisten pienyritysten etua, vaan vain monikansallisten kasvottomien parasiittisaarten etuja Suomessa.

Marja-Liisa Penttinen

Veronmaksajille syötetäån kikysoppaa,kohta sotesoppaa,sinä maksat! Samalla kokoomus Mykkänen/Virolainen/Orpo/keskusta Sipilä jakaa rahaa ympäri maailman!?Ps. Demaritkin ovat myöskin suomen syöjiä,ainut puolue joka edustaa suomea/suomalaisia on tällä hetkellä PERSUT!

Kari Kallio

Hm, emme tiedä emmekä tunne lainkaan persujen ideologiaa, joten kauniista puheistasi huolimatta, ne eivät vakuuta!
Etsikää sieltä Eduskunnasta niitä älykköjä, jotka ovat oikeasti muita päätään henkisesti pitempia! Heitäkin siellä on. Elina Lepomäki nyt ensinnä tulee mieleen ja Li Andersson. Yhtään oikein älykästä miestä en nyt heti osaa sieltä mainita! :) Mahtaako heitä sitten ollakaan! Ehdotuksia! Harkitsen sitten uudelleen. Antakaa siksi siis painavia syitä väitteellenne! Sanojen paljous ei riitä, vaan laatu!

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ainut puolue joka edustaa suomea/suomalaisia on tällä hetkellä PERSUT!

1) Kreikan III-tukipaketti 86 Mrd kävi hyin Ps.
2) PS vastuuministereille kävi hyvin:
Eläkkeiden ,työttömyyskorvausten ja Köyhimpien Kela-etuuksien leikkaukset.
3) Samoin hyvin mukana puuhastelivat Kikyä,Aktiivimallia ja pakkolakia palkansaajille.
Leikkasivat lomarahoja "kätilöiltä".
Takiaispuoluen Persuista muotoutui "kunnon" puolue korvaamaan RKP ,kepu,kok politiikassa. 29.5.2015-16.6.2017.

Nita Hillner

1. .Valinnanvapaus Ruotsissa - Parantanut omatoimisten ja perusterveiden valintamahdollisuuksia ja saatavuutta perusterveydenhoidossa. Monisairailla ei samoja mahdollisuuksia.

Terveydenhuollon volyymit kasvaneet odotettua enemmän, jotkut käynnit ja toimenpiteet eivät vastaa potilaan tarpeita koska kysyntä noussut paljon, ei ole lisännyt hintakilpailua...

http://www.sll.se/Global/Politik/Politiska-organ/Halso-och-sjukvardsnamn...

Vielä, valinnanvapaus ei ole juurikaan nostanut tyytyväisyyttä itse hoitoon vaikka saatavuus parantunut. Monet ovat kuitenkin tyytyväisiä kun saavat valita itse. Kuten aikaisemmin olen sanonut monisairaat eivät osaa käyttää valinnanvapautta hyväkseen Ruotsissakaan. Ruotsissa mietitään mahdollisuuksia lisätä vielä ohjausta ja sen sellaista.

Ruotsin sote-menot ovat suuret Suomeen verrattuna ja kuitenkin heillä on enemmän ongelmia erikoissairaanhoidossa kuin meillä. Ruotsissa on viime vuosina heikennetty erikoissairaanhoitoa. Tätä on tehty kustannussäästöjen vuoksi. Sairaanhoitajia ja kätiöitä on irtisanoutunut paljon työn stressaavuuden johdosta - Monet ovat menneet Norjaan töihin. Norjassa on inhimmillisemmät työolot.

2. Soten kustannukset Ruotsissa nousevat noin 5 % vuosittain ja 11 % BKT,stä

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/nationalrakenskap...

3. Ruotsin sairaanhoidon paradoksi - kuuluisa hyvästä sairaanhoidosta ja kuitenkin paljon ongelmia (mm. äitiyshuollossa ja syöpähoidoissa)

https://www.dagensmedicin.se/blogg/gunnar-akner/2017/10/27/paradox-hur-k...

4. Ruotsin syöpähoidossa puutteita potilaat joutuvat odottaan liian pitkään... Euroopan pisimmät odotusajat

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/04/24/sverige-halkar-efter-me...

5. Ruotsissa paljon synnytyskomplikaatiota. Tukholmassa eniten komplikaatioita

http://www.amelia.se/artiklar/svenska-kvinnor-bland-de-i-europa-som-far-...
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forlossningskador-skiljer-stor-mellan...

Jacob Finn

Mistä löytyy loput 2 kokoomukselaista äänestämään Sotea vastaan.
Lepomäki, Harkimo ja Salolainen järki ihmisiä.
Vastaan äänestäjille ja demareille ja krisillisille mahtava äänimäärä seuraavissa vaaleissa.....

Niilo Mäkelä

Valinnanvapaus valita hyvää yksityistä halvemmalla niille joilla olisi varaa maksaa ja kepu saa siinä kaupassa maakunnat - kalliiksi tulee veronmaksajille - seuraava hallitus ilman kokoomusta joutunee miettimään mistä rahat hyväosaisten lihottamiseksi.

Ilkka Ali-Melkkilä

Hyvä Veli Petteri, on ymmärrettävää että haluat olla ministeri ja koittaa toteutttaa hallitusohjelmaa yms. Suomen kansalaisille on myös hyvin selvää että terveyspalveluihin tarvitaan parannusta. Mutta, ole ystävällinen ja lopeta tuo loputon saarnaaminen maaliin viemisestä. Teitte pienessä piirissä sopimuksen Sipilän kanssa. Näin keskusta saa sen 18 maakunnan hallinnon, joissa tulee olemaan hyvin suuri keskustajohtoinen määräysvalta. Astuit kokemattomana siihen miinaan. Kokoomus sai torson ja lopupeleissä invalidin valinnanvapauden. Sinuna en kehuskelisi saavutuksilla nyt. Sen jälkeen kun maakuntahallinto on luotu, siitä et pääse eroon. Olisit ajanut vaan sitä 5 maakunnan ratkaisua, mutta ei riittänyt paukut siihen.

Kaarlo Erjala

Olen tähän asti ollut maakuntamallia vastaan, mutta nyt alan epäröidä. Vaaleilla valittavat maakuntien luottamusmiehet ilmeisesti kuitenkin korvaisivat ainakin nykyiset maakuntaliitot ja sairaanhoitopiirit. Entä aluehallintovirastot ja elykeskukset ?

Vesa Kaitera

Mikko Toivonen kirjoitti:"Orpo ei nauti minunkaan luottamusta. Ei johtajana, eikä rehellisenä ja luovana poliitikkona."

Mutta Kokoomuksen kentän luottamusta Petteri Orpo tuntuu nauttivan, ja se on tässä asiassa varmasti ratkaisevin tekijä. Olin lauantaina Kokoomuksen tulevaisuuspäivillä, joita ennen kutsutiin puheenjohtajien neuvottelupäiviksi. Meitä oli Tampereella noin 530 ja edustimme Suomen eri kolkkia. Puolet porukasta vastusti maakuntamallia ja viidennnes SoTe-pakettia. Petteri otti vahvasti kantaa noiden molempien puolesta, ja kun hän sitten ilmoitti olevansa käytettävissä Kokoomuksen puheenjohtajaksi jatkossakin, niin hän sai suorastaan valtavat suosionosoitukset. Hänen jatkopestinsä on aivan selvä. SoTe-paketin läpimeno ei ole aivan niin selvää, mutta kylläkin todennäköistä. Kokoomuksesta tuota pakettia vastaan ei äänestä välttämättä muita kuin Elina Lepomäki. Hän voi saada sen seurauksen seuraavissa vaaleissa suurenkin äänimäärän, mutta vuosiksi dispoon hänen tiensä todennäköisesti vie. Porukkaa ei saa pettää, ja joka sen kumminkin tekee, niin häntä rangaistaan.

Mikko Toivonen

Kannatan vastuullisen marklkinatalouden kokoomuslaisia, kuten esimerkiksi Raimo Ilaskiveä.
Murheeni onkin se että Kokoomuksen nykyjohtoa ja sen suurta kokoomuslaista kannattajakuntaa en enää voi liittää yhteyteen vastuullinen markkinatalous.