Lauantai 25.5.2019

Eläkepomo vastaa riitaan vakuutuslääkäreistä: ”Pelkkä potilaan näkeminen ei paljon auta”

Luotu: 
17.3.2018 16:28
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Vakuutuslääkärien toiminta puhuttaa Suomessa.
|

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta ottaa kantaa vakuutuslääkäreistä parhaillaan käytävään keskusteluun toteamalla, että eläkeyhtiöt eivät hyödy kielteisistä päätöksistä taloudellisesti.

– Työeläkeyhtiö ei tavoittele voittoa. Työkyvyttömyyseläkehakemus hylätään vain siitä syystä, että hakija ei täytä laissa asetettuja työkyvyttömyyden edellytyksiä, Kivihuhta kirjoittaa blogissaan.

Eduskuntaan on tulossa kansalaisaloite siitä, että vakuutuslääkärin pitäisi todistaa vääräksi hoitavan lääkärin johtopäätös. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) on kertonut perustavansa neuvottelukunnan tarkastelemaan vakuutuslääkärijärjestelmää.

Kivihuhta kertoo tulleensa aikoinaan työeläkealalle juuri työkyvyttömyyeläkkeiden ratkaisutoimintaan.

– Ensimmäinen kysymys, johon sain perehtyä, oli tämä: kuinka te näkemättä potilasta voitte hylätä hänen eläkehakemuksensa? Olen vuosikymmenten ajan kohdannut yksittäisen ihmisen hämmennyksen ja vihaisuudenkin juuri tämän kysymyksen kanssa, ja ymmärrän hyvin, miksi asia ihmetyttää. Kysymys ei siis ole uusi, ja vastauksetkin ovat toistuneet jo vuosikymmeniä, hän kommentoi.

Kivihuhdan mukaan vakuutuslääkärijärjetelmään on vuosien mittaan tehty parannuksia.

­–Kielteisten päätösten perusteluihin on pyritty kiinnittämään huomiota, jotta eläkkeen hakija ymmärtäisi paremmin, miksi hakemusta ei ole hyväksytty. Varmasti kehittämistarvetta on edelleen. Olisi hyvä esimerkiksi pohtia, miten vakuutuslääketiede saadaan liitettyä nykyistä paremmin osaksi lääkäreiden koulutusta. Tosiasia kuitenkin on, että jossain pitää yhtenäisten kriteerien mukaan ratkaista, voidaanko työkyvyttömyyseläke myöntää vai ei. Tämä tehdään eläkelaitoksissa, jotka varmistavat, että ihmisiä tässä tärkeässä asiassa kohdellaan samanvertaisesti, hän sanoo.

Vaihtoehdoksi sille, että eläkehakemus ratkaistaan eläkelaitoksissa asiakirjojen perusteella, voisi Kivihuhdan mukaan esittää lähtemistä toiselle tielle, jossa eläkeyhtiöt tutkisivat jokaisen potilaan uudestaan.

–Pelkkä potilaan näkeminen ei paljon auta: työkyky on monimutkainen juttu, eivätkä kaikki sairaudet selviä ensi vilkaisulla, vaan tarvitaan monipuolisia tutkimuksia. Nyt niitä tehdään sairauden tutkimisen ja hoidon yhteydessä terveydenhuollossa jo ennen kuin eläkettä haetaan, hän huomauttaa.

Esimerkiksi Ilmarisessakin tällainen uudelleentutkiminen voisi Kivihuhdan mukaan tarkoittaa jopa paria kymmentä tuhatta potilasta vuodessa.

–Aikaa kuluisi, samat tutkimukset tehtäisiin ihmisille moneen kertaan ja tulokset tuskin paljon muuttuisivat.

Hän toteaa, että se, että työkyvystä tai työkyvyttömyydestä voidaan päättää asiakirjojen perusteella, ei kerro epäluottamuksesta.

–Se kertoo luottamuksesta suomalaiseen terveydenhoitoon ja lääkärikunnan hyvään osaamiseen.

Lue lisää:

Kumottu laki kansalaisaloitteessa, miten käy käsittelyn? – Ministeriö: Vakuutuslääkärialoite tarkistettu ja hyväksytty

”Sain korvausta 47,60€” – Työkyvytön Petri kertoi tarinansa Ylellä, kansanedustaja vaatii loppua ”vakuutuslääkärien mielivallalle”

Kirjallinen kysymys vakuutuslääkäreistä - ”Kyse on tietenkin rahasta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

Useimmat sairaudet ovat selvinneet siten, että potilas itse on ryhtynyt opiskelemaan lääketiedettä ja on oppinut etsimään itse tietoa vaivastaan. Näitä keissejä satoja ellei tuhansia - hetimmin tulee mieleen borrelioosi eli Lymen tauti, joka on puutiaisten eli kansanomaisesti punkkien levittämä taudinkuvaltaan vaihteleva infektiosairaus. Alkuaikoina olivat lääkärit sen taudin suhteen ihan pihalla; osa on kai vieläkin. Silti se on hyvin yleinen Suomessakin! So! Sanoisi lääkäri - siis vakuutuslääkäri: "ette kai te luule, että se potilasta tutkimalla selviäisi!" No way!

Mauno Strandén

Miten kuluttajan suoja ottaisi kantaa jos veisi lääkärin todistukset sekä vakuutuslääkärin vastauksen?
Muissa asioissahan ne on ärhäköitä, vai onko heidätkin maksettu hiljaiseksi?
Minulla hammaslääkäriasiassa kävi kun täysin 100% epäonnistumisesta sanoivat ei kuulu meille?

Mauno Strandén

Miten kuluttajan suoja ottaisi kantaa jos veisi lääkärin todistukset sekä vakuutuslääkärin vastauksen?
Muissa asioissahan ne on ärhäköitä, vai onko heidätkin maksettu hiljaiseksi?
Minulla hammaslääkäriasiassa kävi kun täysin 100% epäonnistumisesta sanoivat ei kuulu meille?

Nanna Mascot

Mikä on oikeudenmukaisuutta vähentävää, on , että ne ihmiset jotka ovat päässeet aiemmin täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle, eivät tänä päivänä täyttäisi vaatimuksia, Sekö on yhdenmukaista ja oikeudenmukaista, kysyn vaan; Millä perusteella pääsyä on tiukennettu, odotetaanko että ihminen tekee itsemurhan, te teette oikeussmurhan , vai onko ennen niin sairaat muka sairaampia kuin nykyään samoilla ja jopa enemmillä sairauksilla/diagnooseilla !!!!!!!!! Hävetkää !!!!!

Markku Nieminen

Tämä on totta. Suomi ei ole enää aikoihin ollut oikeusvaltio! SDP;n Koivisto aloitti sen romuttamisen ja nyt ollaan jo näin pitkällä, että jopa mielipiteistä joutuu vainotuksi ja tuomituksi. Sananvapauden ja oikeusvaltion irvikuva!

Markku Nieminen

Niinpä, kun kaikki sairaudethan näkyvät päällepäin kelle vaan, joka viitsii ihmistä vilkaista! Esimerkiksi sydämen laajentumanhan näkee siitä, että henkilö syleilee maailmaa kun on suuri sydän. Siitähän puhutaan positiivisena ominaisuutena. Vai näkyisiköhän se jostain muustakin merkistä?

PS. Mitä tuo suojatyöpaikkalainen puhuu perustelujen tärkeydestä ja niihin paneutumisesta niin siinä on kyllä työsarkaa hänellä.

Työkyvyn mentyä postraumaattisen nivelrikon vuoksi, vakuutuslääkärin kielteinen perustelu oli, "teillä on ollut jo vanha vamma ja oireet johtuvat siitä"!?? Asiasta kysyttäessä sama henkilö vastasi sanatarkasti näin; "teille on paperienne perusteella määrätty aiemmin xxx lääkettä ja siitä me OLETIMME, että näin on"!!?? Kun kysyttiin, että "oletuksiinko ne teidän päätöksenne perustuvatkin", alkoi hätäinen kielto ja selittely!

PS 2 Vakuutusyhtiö tavoittelevat voittoa tai hyötyä se on 100 faktaa. Siitähän tuollaiset syöttiläät saavat hirmupalkkansa ja bonuksensa!