Torstai 13.12.2018

Maanpuolustuskoulutusyhdistys vastaa SDP-edustajien huoleen: ”Ei tarkoita, että mukana on aseita”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2018 09:41
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    MPK:n mukaan alaikäiset voivat osallistua esimerkiksi turvalliseen aseenkäyttöön liittyvään koulutukseen.
|

Maanpuolustuskouluyhdistys (MPK) korostaa, että alaikäiset voivat osallistua sen koulutuksiin vanhempiensa luvalla.

–Missään koulutuksessa, johon alaikäiset osallistuvat ei koskaan käytetä sotilasaseita MPK korostaa tiedotteessaan, joka on vastaus SDP:n kansanedustajille Sirpa Paaterolle ja Erkki Tuomiojalle. 

Paatero ja Tuomioja vaativat lauantaina puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) puuttumaan MPK:n toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille.

–Se on totta, että alaikäiset voivat osallistua esimerkiksi turvalliseen aseenkäyttöön liittyvään koulutukseen. Kyse ei tällöin luonnollisestikaan ole aseellisesta sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta, MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki selventää.

Hän kertoo, että nuoret osallistuvat yleisimmin opintoihin liittyville MPK:n nuorten turvakursseille, jossa heillä on mahdollisuus tutustua koko kokonaisturvallisuuskenttään.

–Nuorten turvakursseja järjestetään yhteistyössä esim. lukioiden ja ammattioppilaitosten kanssa. Näilläkään kursseilla ei ole aseellista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, vaan erilaisia turvallisuustaitoja maastotaidoista esimerkiksi alkusammutukseen.

Paateron ja Tuomiojan tiedotteessa mainittiin yhtenä epäkohtana se, että reserviläiset voivat saada kertausharjoitusvuorokausia samasta koulutuksesta, johon osallistuu alaikäisiä.

–Asevelvolliset voivat saada kertausharjoitusvuorokausia tavallisesta varautumiskoulutuksesta esimerkkinä maatilojen varautuminen. On vaikea nähdä siinä mitään väärää. Ei kaikki kertausharjoitusvuorokausiin oikeuttava koulutus ole aina aseellista. Sotilaallisia valmiuksia palveleva ei tarkoita, että mukana on aseita, Peltomäki vastaa.

Puolustusministeri Niinistö vastasi Paaterolle ja Tuomiojalle lauantaina.

–Aion jatkossakin kannustaa MPK:ta järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille. Maanpuolustus kuuluu kaikille. Sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ei voi pitää nuorison militarisoimisena. Se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta, hän kirjoitti Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää: Maanpuolustuskurssit lasten militarisoimista vai hyödyllisiä kansalaistaitoja? – Ministeri: ”Maanpuolustus kuuluu kaikille”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Koivuaho

"Aseet on annettava niille, jotka eivät niitä halua? ": sanoi Mauno Koivisto.
Kerronpa että minulla ei ole aseenkantolupaa, enkä omista asetta. Ammun kyllä, kun sellainen tilaisuus tulee, mutta ei se nyt erityisemmin kiinnosta. Räjähteitä sen sijaan
käytämme louhintatöissä. Kertausharjoitusvuorokausia on tullut myös vasaran ja moottorisahan käytöstä linnoitusharjoituksissa ja Rakennuspoolin harjoituksessa sataman korjauksen suunnittelusta. Aseita ei näissä näkynyt ja silti nämä yhteiskunnan huoltovarmuudelle välttämättömät toimet palvelevat maanpuolustusta. Kuten palvelee
VAP sijoitettu maanviljelijäkin. Itse olen aloittanut uran maanrakennusalalla reissuhommissa 13 vuotiaana ja omat pojat samanikäisinä. Kaksikymppisenä alkaa olla jo vähän myöhäistä opetella työntekoa. Ei se mahdotonta ole, mutta vaikeata on.
Yrittäjä ja res. kapteeni

Hannu Mononen

Mistään "SDP-edustajien huolesta"ei toki ole kyse, vaan heidän tahallisesta emävaleestaan mediahuomion tavoittelemiseksi.

Jos ei Tuomiojalla ja Paaterolla muka aidosti riitä ymmärrys siihen, millainen kurssitus antaa "sotilaallisia valmiuksia" tai liittyy kysymykseen lapsisotilaiden käytöstä, kumpikin heistä on syytä pikimmiten vapauttaa kaikista luottamustehtävistään ja päätösvallastaan työkyvyttömänä ja syyntakeettomana.

Markku Lehto

On mielenkiintoista, että Paatero ja Tuomioja ajoittavat tämän "nuorten militarisoimis-puheenvuoronsa" juuri tähän hetkeen. Tulee mieleen, mitä maailmalla on muuta samaan aikaan tapahtumassa ? Useinhan tällaisilla poliitikkojen raflaavilla ulostuloilla halutaan suunnata kansan huomio muualle jostakin oleellisemmasta. En kyllä oikein demarien suunnalta löydä mitään heidän sellaista meneillään olevaa hanketta, jota he haluaisivat peitellä tällä kannanotollaan. Ehkä tämä on vain profiilin nostoa tuleviin mahdollisiin maakuntavaaleihin ja ensivuoden eduskuntavaaleihin liittyen.

Tokihan taustalla voi olla myös pasifistisen demarisiiven huoli suomalaisten alkavasta asenteenmuutoksesta Nato-asiaan. Sitähän tulee siivittämään mm. tämän päivän Venäjän presidentin vaalien tulos. Toinen tekijä on Iso-Britannian, EU:n, USA:n ja Venäjän välien kiristyminen entisestään Salisburyn myrkytystapauksen tiimoilta.

On selvää, että demareidenkin reaalipasifistien suunnassa on ymmärretty, että elämme vaarallisia aikoja. Miten ne Suomessa otetaan huomioon ja miten varaudutaan pahimman varalle, siinä lienee Tuomiojalla ja Paaterolla oma näkemyksensä, joka saattaa poiketa monen muun näkökulmasta.

Pitäisikö meidän taas vain osallistua Hornettien kanssa Islannissa Pohjois-Atlantin aaltojen päällä lentoharjoituksiin ? Mutta ilman ohjuksia tietenkin. Sehän voisi olla vähemmän provosoivaa Venäjän suuntaan, kuin järjestää kunnon lentosotaharjoituksia Suomen alueella. Islannin operaatiollahan oli selvä poliittinen tilaus, jolla haluttiin kääntää Suomi pois konkreettisen puolustusliitto Naton suunnasta kohti epämääräistä ns. Pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Viimemainitullahan ei ole mitään todellista roolia tosipaikan tullen. Kukaan muuhan ei ollut Suomen lisäksi sitoutumassa Pohjoismaiseen sodan ajan puolustusyhteistyöhön.

Nyt kun Ruotsi on selkeästi hakemassa sotilaallista tukea itselleen, ei tuosta pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä ole enää paljoakaan puhuttu. Ruotsihan yritti ensin ohittaa Naton ja sen velvoitteet yhteisestä puolustuksesta lähestymällä suoraan USA:ta. USA:n suunnasta on kuitenkin ilmeisesti tullut palautetta siitä, että rusinoita ei poimita pullasta. Näin ollen Ruotsi onkin alkanut uudelleen harkita Nato-jäsenyyttä. Siinä Suomi on nyt sitten ihmettelemässä, että mitäs tehtäisiin ? Kunhan emme vaan jäisi taas siihen geopoliittiseen välitilaan yksin Venäjän kanssa.