Torstai 17.1.2019

SDP:n gallup-nousu kiinnittää huomiota – Tutkija HS:lle: ”Se on muutakin kuin vain nousu yli psykologisen rajan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2018 09:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

SDP on kasvattanut kannatuksensa 20,8 prosenttiin tuoreen HS-gallupin mukaan. Edellisessä HS-gallupissa kuukausi sitten puolueen kannatus oli 19 prosenttia.

– SDP:n kannatuksen kasvu näyttää merkittävältä. Se on muutakin kuin vain nousu yli 20 prosentin psykologisen rajan, Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg kommentoi Helsingin Sanomille.

Kokoomus pitää edelleen hallussaa suurimman puolueen paikkaa, sen kannatus gallupissa on 21,1 prosenttia. Päähallituspuolue keskustan kannatus laski 15,9 prosenttiin kuukauden takaisesta 16,3 prosentista.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

SDP:n kannatus kasvaa, kun puolue on tekemättä mitään. Heti kun Rinne avautuu jostain aiheesta, kannatus romahtaa hetkessä alle 20 prosentin.

Vaaleissa 18 %:n kannatus on kiven alla, puheenjohtajan on vaikea pysyä pimennossa vaaleja ennen. Suomen pahin painajainen olisi A.Rinne, pm.

Marja-Liisa Kalkela

Noinko olisi? Kerrotko mitä hyvää Kepun ja PS/Sin. ministeri Broilerit on saanut aikaan?

Kerro vielä mitä hyvää pätkävirka pääministerit kepu,kok sai aikaan? Vanhanen,Kiviniemi,Katainen? Jotka loikkas kesken kauden hallituksestaan.
Kiviniemi PM päivälleen yhtä kauan kuin Rinnekkin VM.

Monta kautta Rinne on istunut EK ja hallitusten kanssa AY pomona neuvottelemassa?
Entä Sipilä ja Soini ,Kiviniemi ,Katainen?
Niissä pöydissä käydään läpi koko valtion talous,kuntien talous,työllisyyden vaikutus valtion budjettiin ym.
Otetaanpa lähtö mistä velat lähti kasvamaan:
VM Heinäluoma jätti Kepu/kok -07 perinnöksi:
Velkaa vain 54 Mrd
YLI-jäämää 3 Mrd.
Sukanvarteen ei pistetty euroakaan vaan ylijäämästä tehtiin 8 Mrd alijäämää .
Syömävelkaa tehtiin 80mrd .Mihin se laitettiin?
Kannattas seurata lukuja eikä puolueiden väriä,kansahan ne velat maksaa ei puolueet.

(JK. Kepu/kok-90 luvun Velkaa on yhä valtionvelassa )

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

Ei uohtanut. Ahon hallitus jätti velkaa 201 Mrd.Alijäämää 65 Mrd. Lainahanat oli kiinni ulkomaille,IMF hönkäili niskaan. Mitä veikkaat että Ahon-hallitus teki ja VM Viinanen ja virkamiehet velkojen takia? Oikein esim.Eläkeuudistuksen -91-96 aikana.

Jäikö lukumatta IS että Aho oli irtisanomassa kaikki julkisenpuolen työntekijät? Eläkkeiden takia . Olisi palkattu uutena työntekijänä ja eläkkeet olisi menetetty.

Kenen maksutaakkaa sillä olisi helpotettu? Oikein .Valtion ja EK. Kenen maksutaakkaa Sipilä nyt helpottaa kun leikkasi 4v eläkeindeksikorotukset eläkkeistä,työttömiltä ja Kelan etuuksista jotka on sidottu eläkeindeksiin.

Oppositio Kepun ikiaikainen propakanda. Kyse on valtionveloista ja yhteiskunnan pyörittämisestä. Jotain oli tehtävä.
Jatkoa seurasi,eläkeuudistus Kepu,Vanhanen-09.Eläkeiänpidennys. Jatkoa tulee seuraamaan mikäli uskomme profesoreiden ym.ennusteisiin ettei eläkkeet riitä tulevaisuudessa ja niitä on ehkä leikattava.

Kannattas heittää jo propakandat pois ja katsoa avoiminsilmin mikä kulloinkin oli valtiontalouden tilanne ja mitä lääkkeitä VM-virkamiehet,Pankkien,EK,Pellervon ekonoomit oli ratkaisuksi keksinyt.
Katsos kun valtiontalous ei pyöri vain hallituksen näkökulmasta . Elinkeinoelämä,isonpääoman rahat,pankit ja työpaikat ne maata pyörittää.
Ei edes Lipponen SDP yksin päätöksiä tehnyt eikä tee hallituskaan nytkään.

EK/Hallitus -91 eläkeuudistus löytyy kyllä eduskunnan sivuilta.Samoin velkojen määrä.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

#9
Kepun "erinomaisuudesta" tippuu pikkuhiljaa uusia asioita kun arkistoja avataan.

Manu ei ollutkaan se joka päätti EU menosta ,vaan ratkaisun teki viimekädessä Väyrynen.
Avatut arkistot.

Salattu muistio paljastaa: Esko Aho oli valmis irtisanomaan kaikki kuntien ja valtion työntekijät.
Julkaistu: 10.3-18
IS
Kannattas lukea muutakin kuin kepun-uutisia.

Pasi Anttila

Noissa pöydissä ei kauaa näitä asioita käsitellä. Korporatismin kausi suomessa on päättymässä. Ek ja Keskusjärjestöt koordinoi tes-neuvotteluja, jäsenliitot sopii ne ja hallitus ja eduskunta hoitaa talous ja sosiaalipolitiikan. Niin sen pitää mennä.

Ja voin kertoa että suurin osa mainitsemistasi rahoista on käytetty sosiaali ja terveyspalvelujen ym. tukien ylläpitämiseen.

Miten niin Heinäluoma jätti. Pääminiserinä oli silloin Vanhanen. Teidän logiikalla pm vastaa hallituksen saavutuksista joten se menee kyllä Vanhasen piikkiin eikä Heinäluoman. Suomessa elettiin nousukautta Vanhasen ykksöhallituksen aikana ja Finanssikriisi joka alkoi 08 ei ollut Suomen hallituksen syy vaikka vasemmisto mielellään sen laittaisikin suomen porvariston syyksi. Omalla logiikallaan.

Hyvä Vanhanen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #13

A ha? Miten niin VM Heinäluoma jätti? Nytkö se pääministeri olikin vastuussa kuten Lipponenkin?
Otetaan kehut sitten.Hyvä Lipponen teit Ahon alijäämästä 65 Mrd -03 mennessä
3 Mrd ylijäämään. Joka jäi Jäätteenmäelle.
Nyt kun pääministeri vastasikin VM miten PM Vanhanen/Kiviniemi teki 8 mrd alijäämän ja hukkasi sen "Vanhasen" Lipposelta saadun ylijäämän -07-11?

Nousukausi oli -03-09 Rahaa tuli ovista ja ikkunoista? Miten tuo alijäämä syntyi?
Lapioitiinko yrityksille ja rikkaille verovapauksia? Sari-sairaanhoitajille mukava korotus joka siirtyi muillekkin aloille. Mukava lisä kuntien ja valtion palkkoihin.

VM "Urpilainen" teki velat.Mutta VM Heinäluoma ei tehnyt ylijäämää?
Selvittäisitkö lähemmin kuka vastaa VM salkusta?
Nytkin Orpoko leikkaa vai Sipilä?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #14

Etkö ymmärrä sarkasmia. Olisit rehellinen omalle logiikallesi. Ainahan laitat kaikki huonot asiat sen kontolle joka on pääministeri. Sillä logiikalla Heinäluomalla ei ollut mainitsemasi asian kanssa mitän tekemistä.

Vai olenko sittenkin oikeassa suhteesi, onko niin että porvari ei voi mielestäsi tässä maassa onnistua missään, mikään ei ole heidän ansiotaan, vain epäonnistumiset ja vasemmiston kanssahan sulla on just päinvastoin, kaikki hyvä tulee vasemmistosta vaikka tekisivät mitä. Olet täysin puoluueellinen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Ymmärsin kyllä. Sua on vain kiva kiusata. Tosiasiahan on niin että kaikki 200 on valittu sinne hoitamaan maan ja kansan asiat kuntoon . Siellä se istuu oppositiokin valiokunnissa missä päätökset tehdään. Ennenkuin ne tuodaan äänestettäväksi.
Kai ne kukin vuorollaan edes "yrittää" saada jotain tolkkua tähän velanottoon ja työttömyyteen. Kukin tyylillään ja poliittisilla arvovalinnoilla ,miten ja keneltä ne säästöt kulloinkin nyhdetään ja keneltä ei.
Isoveli EU ohjaa ja päättää aika paljon ,"mallioppilaat" täyttää toiveet ennenkuin edes muste on tirektiivistä kuivunut.

JK.Veronmaksajien ja äänestäjien kannalta ei hyvältä näytä kun jo-03 lähtien on joka ikinen puolue eri hallituksissa yrittänyt" parhaansa"!

Kari Kallio

"Kasvaa korkoa uuninpankolla makoillen" on todellinen kasvuilmiö - oppositiolle; näinhän kävi juuri Sipilälle itselleen; kasvoi korkoa oppositiossa ottamatta kantaa yhtään mihinkään! Ja hyvin kävi! Leivottiin vielä pääministeriksi. Mies ns pystymehtästä. Politiikan ulkopuolelta.

Matti Loikkanen

Maan talous on hyvässä vedossa, mutta velka jatkaa kasvuaan. Kylmä hiki nousee otsalle kun ajattelee, että seuraavassa hallituksessa on SDP ja vihreät mukana.

Sillä laidalla on kyllä hyvät neuvot kuinka rahaa kulutetaan, mutta miten raha hankitaan jääkin sitten muiden tehtäväksi.

Marja-Liisa Kalkela

Sanos muuta. Ei ole -03 Lipposen jälkeen yksikään kepun 3 ja kok 1 hallituksesta keksinyt sitä ,miten velat saadaan kuriin.
Vaikka vuorotellen on joka ikinen puolue ollut hallituksissa mukana -03-19.

vihreätkin 2 ,sdp 2
rkp 3,kepu3,kok 3 hallituksessa
vas1,krst.1,Ps1,sin.1
Mitä jos vihdoin luovuttaisiin verovapauksista ja pistettäisiin lamatalkoisiin myös rikkaat? Sipilän kaino pyyntö taisi kaikua kuuroille korville?

Tuomas Sikander

Kannatuksen kasvu menee paljolti juuri Rinteen piikkiin.
Heinäluoma kannattaa viedä rantasaunalle tai peräkammariin piiloon ja yksi monikansallista riistoa ja veroparatiiseja puolustava kurppa odottamattomana selväjärkisyyden hetkenään jo ymmärsikin erota, tämäkin osaltaan vaikutti kannatukseen varmasti myönteisesti.
._.

Seppo Simonen

Suomalainen ihanne valtio on pohjoismainen sosialidemokraattinen hyvinvointiyhteiskunta jossa on hyvinä aikoina luotu lakeja verotuksella tulonsiirtoihin perustuviin menoihin: asumistuki 2 miljardia, työttömyysturva 6 miljardia, turvapaikkatuki 2 miljardia ja terveydenhoito 20 miljardia.

Valtion ja kuntienvelka145 miljardia tässä on Suomen yhtälö elikä kun verotulot eivät ole riittäneet valtio ja kunnat ovat ottaneet velkaa velan päälle.

Aina kulloinkin hallitusvastuussa olevat puolueet yrittävät tilkitä menoja siinä kuitenkaan onnistumatta. Päävastuun kantaa pääministeripuolue ja se näkyy gallupeissa.
Sosialidemokraateilla on ollut kissanpäivät kehräämisen välissä se vain marisee , että kun muutos on tulossa kun pääsemme vallankahvaan idästä nouse taivaalle punaisesti hehkuva sosialidemokraattinen aurinko.

Harri Tapani

" idästä nouse taivaalle punaisesti hehkuva sosialidemokraattinen aurinko."

Melkoista trollaamista, kun kaikki kuitenkin tietää, että demarit sai lännestä CIA-rahaa taisteluun maan työväestöä vastaan ja jota rahaa olivat lestadiolaisten historian mukaan kärkkymässä myös kepun lestadiolaiset jotka sitä demareilta kävivät kyselemäässä. Norjan ja Ruotsin hyvinvointivaltioiden kannattajat ovat olleen länsi-yhteistyössä nimenomaan lännen kanssa. USA:ssa ja Venäjällä tuolaiset puolueet olisivat joutuneet rekisteröitymään "ulkomaiden agentti" tunnuksen alle.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on ollut kyllä ihan hyvä systeemi, ei niitä turhaa hyvinvointivaltioksi ole tituuleerattu. Se toki on ollut tiedossa, että kokoomus ja keskusta sellaisia jostain syystä kammoavat ja pyrkivät väkisinkin sellaiset romuttamaan. Tuloksena sitten olemme oligarkian kaltaisessa alhaisen intensiteetin demokratiassa joaka on muuttumassa hiljalleen yövartijavaltioksi jollaisia tavataan lähinnä kehitysmaista.