Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) jatkaa Suomen EU-linjan arvostelua. Hänen mukaansa vanhat puolueet ovat koko Suomen EU-jäsenyyden ajan noudattaneet linjaa, jossa Suomi luopuu omasta kannastaan, jos sitä ei riittävän vahvasti tueta muiden maiden taholta.
–Antautumislinjaa on perusteltu sillä, että myöntyväisyys kerää Suomelle luottamuspääomaa, jota voidaan sitten myöhemmin hyödyntää. Tällä erikoisella logiikalla siis omista tavoitteistaan luopuminen ylläpitää Suomen vaikutusvaltaa EU:ssa. Tämä jees-miesten EU-linja on järjenvastainen. Suomi ei kerää luottamuspääomaa, vaan luovutuspääomaa. On käsittämätöntä, että Suomen aseman kuvitellaan EU:ssa sitä mukaa aina vahvistuvan, kun annamme kannoistamme periksi, Terho tylyttää Puheenvuoron blogissaan.
Terhon mielestä jokainen luovutus on menetetty vaikutusmahdollisuus, ei vaikutusvallan ylläpitämistä tai parantamista.
–Minulla on myös kysymys myötäilijöille. Mikä on se tilanne, jossa Suomi vihdoin sitten käyttää tätä mielikuvitusvaluuttaansa? Olemme yli 20 vuotta keränneet luovutuspääomaa, mutta tähän saakka ei ole koskaan sellaista tilannetta tullut, että Suomi olisi asettunut EU:n edessä poikkiteloin käyttämään kertynyttä vaikutusvaltaansa. Milloin se tilanne tulee, onko sellaista ylipäänsä, hän kysyy.
Terhon puolue Sininen tulevaisuus haluaa Suomen muuttavan EU-linjaansa siten, että Suomi uskaltaa käyttää vaikutusvaltaansa myös silloin, jos muut jäsenmaat eivät sitä tue.
–Siis vaikka yksin, jos kysymys on yksimielisyyttä vaativista asioista. Tämä on se muutos, jota Suomen EU-politiikka eniten tarvitsee saadakseen aikaan todellisia tuloksia eikä kuvitteellisia luottamuspääomia, Terho sanoo.
Siniset syytti perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk.) muuttaneen hallituksen aiemman linjan omin päin. Puolue ja sen puheenjohtaja, Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho jätti eriävän lausuman EU-ministerivaliokunnan päätökseen. EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi hyväksyä uuden kompromissiratkaisun, jossa Brexitin jälkeen Ison-Britannian 73 meppipaikasta 27 voidaan jakaa uudelleen kaikille jäsenmaille. Päätös tehdään yksimielisyysperiaatetta noudattaen.
Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että Sinisen tulevaisuuden tapa nostaa julkisuuteen riita hallituksen EU-linjasta on ”älytön” ja ”mauton”.
Juha Sipilän mukaan hallituksen EU-linja on yhtenäinen. Hän vertasi perjantaista päätöstä koiraveroon tärkeydessä.
–Kyllä meidän pitää isommissa asioissa sitten käyttää vaikutusvaltaa kuin tällaisissa, joka nyt suhteutettuna on koiraveron kokoinen asia. Suomen lisäksi tässä ei mikään muu maakaan tule käyttämään veto-oikeuttaan. Missään tapauksessa meidän ei pidä käyttää sitä tällaisessa asiassa. Isommissa asioissa sitten, Sipilä totesi ja viittasi EU:ta ja Yhdysvaltoja uhkaavan kauppasotaan sekä Syyrian kriisiin.
Lue myös:
Hallituksessa repesi EU-riita – Sampo Terho: ”Vakava paikka”
Orpolla tyly viesti Sampo Terholle – ”Mauttomasti hoidettu, älytön hässäkkä”
Juha Sipilä vastaa sinisille: ”Tämä on koiraveron kokoinen asia”
Kommentit
Miten on arvoisa ministeri Terho, mitkä ovat teidän näytöt näitten hallitusohjelman kirjausten puolesta toimimisesta:
EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön.
----
Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta.
Ovat hallitusohjelman luvusta 10 "EU-linjaus"
Euroalueen vakautta ei edistetä sillä että lisätään kustannuksia lisäämällä EU kansanedustajien määrää kun tulopuoli vähenee yhden suurimmasta nettomaksajista lähtiessä (Brexit).
EU on kolhoosi tai kuten taloyhtiö. Kaikilla yhtä ikävää typerien sääntöjen ja jatkuvan sopimisen tarpeen takia.
”Tämä jees-miesten EU-linja on järjenvastainen”
Sinnehän hyppäsitte, vai loikkasitte taitaa olla se oikeampi sana, sinne samaan joukkoon, jonka tiedettiin olevan mainittuja "jees-miehiä (ja naisia) ja sekin tiedettiin että teidän mukana olo on takuu sille, että jees-linja jatkuu edelleen.
Siniset ovat hiljaa nyökytellen ja estoitta myötäilleet kaikkia mahdollisia ja mahdottomia hallituksen toilailuja, joten kukaan ns. täysjärkinen ei ota jatkossa sinisiä vakavasti eikä etenkään nykyiset hallituskumppanit.
Siniset ovat hiljaa nyökytellen ja estoitta myötäilleet kaikkia mahdollisia ja mahdottomia hallituksen toilailuja, joten kukaan ns. täysjärkinen ei ota jatkossa sinisiä vakavasti eikä etenkään nykyiset hallituskumppanit.
Kuka ottaa täydestä sellaisen puhujan puheet joka heti puheensa lopetettuaan alkaa saman laulun uudestaan. Vähän pitäisi yrittää uudistua eikä ihan samaa runoa monta kertaa peräkkäin.
Tämä EU-Jees miesten ......
Soini puolustaa takinkääntöä Kreikasta: "Siperia opettaa"
Timo Soinin mukaan perussuomalaisten kannattajat vaativat ennen vaaleja, että puolue lähtee tällä kertaa mukaan hallitukseen.
17.8.2015
YLE
Soini kieltäytyy kommentoimasta pakolaisten lisääntyvää määrää ja kiintiöitä
Luxemburgiin ulkoministerikokoukseen saapunut Soini (ps.) vaatii EU:ta noudattamaan sääntöjään. Kreikkaa ja Italiaa pitää auttaa rajatarkastuksissa.
4.9.2015
Yle
Se on vähän niin kuin että Valtio Suomen tekemiä sopimuksia ei edes persut voi kiertää hallituksessa. Ne kun on hyväksytty eduskunnan enemmistöllä jolle kansa on valtakirjan antanut .Tehdä päätöksiä kansan puolesta.
Oltakoon Sinisistä mitä mieltä tahansa, niin kommentissaan Terho on aivan oikeassa. Jos asiassa on jotain "mautonta ja älytöntä", niin ne ovat parivaljakko Sipilä & Orpo. Kumpikin voi itse valita kumpi haluaa olla.
Mä en ymmärrä miksi Englannin eroa ei käytetä raskaan EU koneiston saneeraamiseen. Minusta olisi syytä palata tulli- ja talousliittoon ja en kovasti kannata likempää tiivistystä. EU jäsenyys on Suomelle 100% elinehto ja vain täysin menneessä maailmassa elävät vassarit voivat muuta ajatella. Kriittinen pitää olla ja siksi en myöskään ymmärrä miksi meppien määrää ei vain pudotettu. Hurjaa liksaa istuvat mepit istuu potalla mitatakseen on Roundup myrkyllistä....
On tietenkin selvää ettei mikään organisaatio ilman tulosvastuuta itseään amputoi. Monessakin kv-yrityksessä palvelleena voin todeta ettei yksikään yritys olisi tuollaisesta selvinnyt ilman rajua saneerausta.
Eiköhän EU:n nykyinen kriisi ole tulosta juuri kriittisten äänten ja hankalien ihmisten, tärkeän kontrollin, syrjään sysäämisestä EU-organisaatioissa? Kuitenkin kritiikki, oli se perusteltua tai vain hyväntahtoisen-rakentavaa nälvimistäkin, on oikein ymmärrettynä voimavara esimerkiksi uusien ideoiden lähteenä. Resurssin käyttäminen päätösten laadun parantamiseen tosin edellyttäisi vahvoja ihmisiä EU:n kärkipaikoille, joilla ei olisi niin pahuksen herkkä hipiä, niin pahuksen huono kriitiikinsieto kuin nykyisillä. Suuren työttömyyden ja etenkin nuorisotyöttömyyden, "kauas karkaavien unelmien unioni" on miljoonien EU-kansalaisten silmissä epäonnistunut karkeasti... ja siksipä sen vastaista poliittista ruutia kertyy yhä enemmän. Ennen pitkää pieniä tussahduksia (vaikkapa tuo Italian vaalitulos) seuraa pamahduksia: sitä voimakkaampia mitä suuremman paineen EU saa aikaiseksi yrittämällä typerästi vaientaa kriitikot. Jos EU ei ota niitä kuuleviin korviinsa on seuraamuksena ennen pitkää jysähdys ja nolo loppu unionille.
Vielä nolompaa on suomalaisedustajiemme rähmällään olo milloin mihinkin suuntaan: muinoin itään, nyttemmin Yhdysvaltoihin ja Euroopan unioniin päin... ja jälleen kerran sokeana valtaville ongelmille, joita Lännellä faktisesti on, ja joihin olisi jo aikoja sitten pitänyt reagoida selkeillä suunnanmuutoksilla. Mielestäni viimeinen tilaisuus rohkaistua vihdoin mittaviin korjauksiin on jo ohitettu (ainakin EU:n osalta, sillä sen päätöksenteko on aivan liian hidas ja epätarkka reagoimaan muutospaineisiin silloin, kun ne saavuttavat kiihtyvän vaiheen, l. päätökset ovat tuomittuja olemaan "liian vähän, liian myöhään"). Meistä on tullut matkustajia, joiden viimeinen tehtävä on kirkua suureen ääneen, kun viimeisinkin kansalainen havaitsee onnettomuuden olevan väistämätön. Siinä mielessä on hyvää ja aiheellista, että Sampo Terho (vär.) kirjoittaa aiheesta. Myötäilylinja tuottaa EU-edustajillemme kenties henkilökohtaista hyvää palkintovirkoina... mutta kas, siinäpä ongelman ydin: politiikan pitäisi oikeammin ajaa tulevan tai tulevien sukupolvien asiaa, mutta nykyisin poliitikot ajavatkin ahneesti vain omaa etuaan, omaa hyvinvointiaan. Missä tahansa yhteisössä, organisaatiossa, tällainen sokea itsekkyys on hälytysmerkki (eräänlainen tuhlaavaisten piperrysten "barokkikausi"), mikä enteilee suuria vaikeuksia.
Myös NL:n politbyroo oli kovin yksimielinen. Sitten... Neuvostoliitto pyllähti.