Torstai 17.1.2019

”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2018 12:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Markku Jokisipilä uskoo, että pragmatismi voittaa hallituksen ja erityisesti kokoomuksen sote-väännössä.
|

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä uskoo, että pragmatismi voittaa hallituksen ja erityisesti kokoomuksen sote-väännössä. Jokisipilä käy Uuden Suomen haastattelussa tiivistetysti läpi, minkälaisia kiemuroita ja vaihtoehtoja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen matkalla vielä on.

Sote-uudistuksen täydentäneet hallituksen esitykset kävivät tällä viikolla eduskunnan lähetekeskustelussa, missä opposition kritiikki jäi tuttuuttaan melko ponnettomaksi. Seuraavaksi lait siirtyvät eduskunnan valiokuntien perattavaksi.

Edellisellä kerralla uudistus jumahti perustuslakivaliokunnan havaitsemiin ongelmiin. Nyt valinnanvapauden, jota on rajoitettu edellisestä esityksestä monin tavoin, tulisi olla rukattuna tämän kritiikin mukaisesti.

Mietintövaliokuntina toimivat hallintovaliokunta sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta, joille muut valiokunnat antavat lausuntoja. Jokisipilä pitää todennäköisenä lakiesitysten menestystä valiokunnissa.

– Aina on silti se mahdollisuus, että valiokunnat muuttavat sitä vielä merkittävällä tavalla, tutkija muistuttaa.

Valiokunnat palauttavat esitykset eduskunnan täysistunnon käsittelyyn suositellen joko niiden hyväksymistä jossain muodossa tai hylkäämistä.

Hallituksen esitysten julkistamisen alla näkyvimmän kriitikon roolin ottivat kokoomuksen sisäiset kriitikot kansanedustaja Elina Lepomäki ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Myös Uudenmaan maakuntavaltuuston julkinen vastalause herätti huomiota.

Helsinkiä edustavan Vapaavuoren kritiikki ei Jokisipilän mukaan painavuudestaan huolimatta muodostu esteeksi sote-uudistukselle tai kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle, vaikka Vapaavuori merkittävä kokoomusvaikuttaja onkin.

– Täytyy muistaa, että Vapaavuori on nyt eri isännän palveluksessa, ja hänen näkökulmansa on toisenlainen. Tässä asiassa eduskuntaryhmä ja kokoomuksen ministeriryhmä ovat tietysti keskeiset tahot ja päättäjät.

Orpoa odottaa kesäkuussa, sote-lakien hyväksymisen määräajan paikkeilla, myös puoluekokous. Orpon asema ei ole aivan niin vakaa kuin se on ollut, mutta uhattunakaan se ei ole.

– Tämä on hänen puheenjohtajauransa ensimmäinen isompi sisäinen erimielisyys, mikä näkyy julkisuuteen. Mutta hänen asemansa puoluejohtaja on käsittääkseni täysin turvallinen, Jokisipilä sanoo.

Vapaavuoren urasuunnitelmat ovat nyt toisaalla, Jokisipilä uskoo.

Myöskään Lepomäki ei näytä saaneen isompaa repeämään aikaiseksi, vaikka epävarmoja tai kriittisiä kokoomuslaisia ovat ainakin Harry Harkimo, Susanna Koski, Harri Jaskari ja Pertti Salolainen. Jokisipilä arvioi, että pragmatismi voittaa kokoomuksessa: nykyinen hallituspohja on todennäköisesti ainoa, millä valinnanvapauslait voidaan saada läpi. Sen hintana on keskustalle tärkeä maakuntahallinto.

– Pragmatismia on havaittavissa myös asiantuntijoiden piirissä, kun [professori Heikki] Hiilamokin oli sitä mieltä, että parempi tehdä jotain kuin ajaa karille koko homma. Samanlainen voi olla tilanne kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä, että jos ei muita syitä löydy, miksi hallituksen esityksen puolesta äänestää, niin sitten se, että tämän kaataminen olisi hyppy pimeään ja mahdollisesti hallitsemattomaan kehitykseen, Jokisipilä sanoo.

Jos kokoomuslaiset kaataisivat sote-esityksen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaataisi ilmoituksensa mukaan samaan syssyyn hallituksen. Tämä on hyvin epätodennäköinen kehitys.

– Hallituksen hajotus on viime vuosikymmeninä muuttunut melko hypoteettiseksi vaihtoehdoksi, Jokisipilä sanoo.

– Se olisi poliittiselle kulttuurille maanjäristyksen kaltainen tapahtuma.

Periaatteessa on sekin mahdollisuus, että sote-esitykselle löytyisi tukijoita yksittäisistä oppositioedustajista, vaikka kokoomuslaisista osa sen hylkäisi ja hallituksen niukka enemmistö olisi uhattuna. Jonkinlainen maanjäristys sekin kuitenkin olisi.

Jos Sipilä päätyisi hajottamaan hallituksen, ei hän automaattisesti saisi uusia vaaleja, vaikka on antanut näin ymmärtää.

Lue lisää: Juha Sipilä: Jos sote kaatuu, Plan B on uudet vaalit

– Ensin tunnusteltaisiin, olisiko olemassa olevasta eduskunnasta muodostettavissa joku toinen hallituspohja – mikä vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, Jokisipilä sanoo.

Tämän jälkeen presidentti tekisi pääministerin perustellusta esityksestä ja eduskuntaa kuultuaan hajotuspäätöksen, mistä 50–75 päivän sisällä pitäisi järjestää uudet vaalit. Uudet vaalit osuisivat alkusyksyyn, eli puolisen vuotta aiemmaksi kuin suunnitelman mukaiset eduskuntavaalit keväällä 2019. Ainakaan keskustan nykykannatuksella ajatus ei herättäisi riemunkiljahduksia. Täysin herrassa olisi myös se, millainen hallitus vaalien pohjalta syntyisi jatkamaan valtakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista.

Lisää aiheesta:

Petteri Orpolta suorat sanat arvostelijoille: ”Tämän varassa puoluejohto ja ministeriryhmä ovat toimineet”

Näkökulma: Sipilän hallitus haluaa eliminoida “puoluekokousriskin”

Kaatuuko hallitus soteen? Lepomäki: ”En pidä mitenkään annettuna, että tämä laki tulee eduskunnasta ulos”

Ärähdys Juha Sipilän uhkaukseen uusista vaaleista: ”Pääministeri oikaisee perustuslakia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"...missä opposition kritiikki jäi tuttuuttaan melko ponnettomaksi. Seuraavaksi lait siirtyvät eduskunnan valiokuntien perattavaksi."
Eduskunnassa puheenvuorot ovat aikarajoitteisia - ei siinä ehdi kovin montaa ajatusta = virkettä sanomaan niin selvästi, että se vielä kaikki ymmärtäisivät ensi kuulemalla. Kuullun ymmärtäminen aina edellyttää, että tietää jotakin siitä asiasta ainakin yhtä paljon tai enemmän kuin itse puhuja. Soten suhteen - tietopohja on ohut myös Eduskunnassa!
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/0c31d8be-288a-4766-9e02-8bf119f63a...

Irja Laamanen

Tässä hiukan kommenttia tuohon jakamaasi linkkiin.
Voidaanko valinnanvapauslailla kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja? Rahalla taidetaan yrittää, mutta parempi olisi järjestää maakuntiin työtä ihmisille, pistää liikkumaan ja opettaa nauttimaan terveellistä ravintoa. Ei valinnanvapaudella viinan ja oluenjuontia tai tupakointia vähennetä tai laihduteta läskejä ja sairaiksi itsenä syöneitä.

Paraneeko palveluiden yhdenvertaisuus. Ehkä etelän rahoilla saa lääkäripalveluita pohjoisessa helpommin kuin nyt, mutta muuttuvatko ihmisten elintavat?

Jos asiakkaalla on laaja-alaisia palvelun tarpeita, asiakkaalla pitää olla rahaa niitä saadakseen ja oikea ikä, jotta palvelua tulee.

Maakunnista emme tiedä muuta kuin sen, että kunnista siirtyy virkamiehiä maakuntiin. Mihin heidän majoitetaan? Paljonko kaikki tämä eri puolilla maatamme tulee maksamaan?

It:stä sanon vielä sen, että kestää iät ja ajat, että saadaan toimivat järjestelmät. Niiden rakentamiseen ei osta vara riittävästi rahaa. Tietoa on siitä miten keskeneräisiä järjestelmiä on vuosia tarjottu ja otettu käyttöön. Käytön opettelu vie aikaa, järjestelmien korjaaminen vie aikaa. Veikkaan että 10-vuotta ei riitä mihinkään. Turha siis luottaa toimivasta it;stä tulevan nopeasti apua.

Jos sotesta ja maakunnista luovutaan elämä jatkuu kuten nyt ja tulee uudet vaalit ja uudet päättäjät. Ehkä stressi helpottaa ja ihmiset ovat tyytyväisiä siihen mitä saavat. Nyt kannattaisi pistää mietintämyssyyn mistä tässä maassa oikeasti voitaisiin luopua ja saada säätöjä aikaan.

Kari Kallio

Viro polkaisi oman it-järjestelmän muutamassa vuodessa käyntiin ja that´s it! Murto-osalla niistä kustannuksista, mitä Suomessa on maksettu koko ajan kuin kuollutta lehmää - järjetelmä kun ei ole lie vieläkään valmis.. montako sataa miljoonaa se on jo maksanut? Ja nyt kun tulee sote; kaikki menee roskiin ja on aloitettava taas tyhjältä pöydältä...jotkut osaa gusetuksen.
Olen kuullut, ettei noilla yksityisillä terveysyrityksillä ole ollut mitään ongelmia it-järjetelmiensä kanssa?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #19

Viro polkaisi joo, tottahan se on, joskin tietoturvat taisivat hieman unohtua yhdestä jos toisestakin asiasta, Hermostuivat jopa Tietotekniikka-alan asiantuntijalle, miljoonansa nuorena tehneelle Harri Hurstille, kun tämä kertoi heidän vaalijärjestelmäsnä olevan manipuloitavaissa ja tietoturvaton (väittivät älyttöminä häntä Puntinin käskyläiseksi).

Hursti oli merkittävä vaikuttaja Yhdysvaltojen vaalien tietoturvan uudistamisen alkamisessa. Hakkeroi jos illoin USA:n vaaleja presidentti Clintonin pyynnöstä selvttäen sikälsiäs ongelmia vaaleissa, olivat sielläkin helpohkosti manipuloitavissa vaalikoneet ja syysteemi.

"Merkittäviltä osin Hurstin julkaisujen johdosta Yhdysvalloissa käynnistyi vuonna 2007 valtiollisia hankkeita järjestelmän uudistamiseksi. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harri_Hursti

Meillä kunnat ovat tehneet omia tietosysteemejään jotka kyllä toimivat kunnissa, maan laajuista systeemiä ei vielä ole saatu kunnolla aikaan, syitä siihen on monia joista yksi on myös tuo tietoturva ja lait jotka ovat olleet koko ajan muutostilassa ja uudistuksien kohteena kuten terveydenhuoltopalvelut muutenkin.

Mikko Toivonen

Soten ja maakuntahallinnon kaataminen on aino oikea toimi minkä hallitus voisi tehdä.
Maakuntahallintoa ei koskaan edes tarvita, mutta sote tarvitsee uusimista ja tehostamista mutta ei kokoomukswen ja Orpon ajamalla tavalla missä mennään pörssirahastajien täysetu edellä eikä suinkaan hoitoa tai huoltoa tarvitsevien kansalaisten.
Kaikista maailman malleista erityisesti Ruotsin vastaavista tiedämme, että joka tasolla vähänkin vastaavanlainen "uudistus" menee pieleen,

Jos mallia on haettava niin Skandinavian ulkopuolelta löytyy erilaisia mutta erittäin toimivia järjestelmiä. Esimerkkeina vaikka Brittien valtiollinen NHS tai Saksan sairauskassajärjestelmä missä on erillinen kassa niille jotka eivät voi olla työhön tai ammattiin liittyvässä kassassa, mutta palvelut kuitakuinkin samat.

Hallitus, erityisesti kokoomus soten osalta on alusta pitäen lähtenyt ketunhäntä kainalossa ja vain oma ja pörssirahastajien intrerssi silmissä kiiluen, Siksi kepun tavoin yritetään pakolla ja nopeasti runtata läpi lakeja joita ei voisi saada läpi jos vähänkin jätettäisiin kanmsalaisille mahdollisuutta ymmärtää miten asiat oikeasti oli suunniteltu

Kalevi Salonen

Jokisipilän sanonta, että hallituksen sote-esityksen "kaataminen olisi hyppy pimeään" on hallitukselle kovin myönteinen ilmaisu, sillä todellisuudessa juuri sen toteutuminen olisi hyppy pimeään. Siitä voi syntyä todellinen kaaos, mutta nykyjärjestelmän parantaminen voi tapahtua hallitusti. Kovin monissa yhteyksissä on harrastettu tällaista kätkettyä mielipiteen muokkausta.

Harri Tapani

"Kovin monissa yhteyksissä on harrastettu tällaista kätkettyä mielipiteen muokkausta."

Nykyään se on enemmänkin jo käytäntö ja vaatimus kuin se että sitä ei olisi, se kyllä sinänsä on outoa, että suomalaiset aiva heikosta tajuaa kuinka niitä viedään kuin "litran mittaa". Eikä kyse ole todellaakaan yhdestä asiasta vaan huomattavasti laajemmasta toiminnasta koskien niin sisä- kuin ulkoipolitiikkaakin.

Markku Koivisto

@Kalevi Salonen. Niin oppositio kuin hallituskin yhteen ääneen ( hämmästyttävää kyllä) vakuuttavat, että uusi järjestelmä on saatava aikaan. Kenen luoma, siitä on kinaa. Eivät kai katso mahdolliseksi "uudistaa hallitusti" tätä olemassa olevaa.

Harri Tapani

"– Se olisi poliittiselle kulttuurille maanjäristyksen kaltainen tapahtuma."

Se olsii "maan tapa" poliitiselle kullttuurille vallan hyvästä, tuo hallituksen hajottaminen, tämä poliittinen käähmintäkulttuuri tarvistisisi hieman "maanjärisyksiä", olisi tarvinnut jo aikoja sitten.

Seppo Simonen

Onneksi US-lla on tälläinen mielipidealusta jossa voi purkaa tuntojaan. Ihminen tykkää olla lauman mukana, laumasta syrjäytyneelle voi käydä kalpaten, laumaa myötäilevä ja kosiskelevalla on kissanpäivät tässä someympäristössä.

Markku Jokissipilän oivallus pragmatismi on juuri oikea elikä hallituksen väitteet uuden sote ja maakuntamallin hyvyydestä on pääosiltaan oikein ja vastustajien mielestä vähemmältä osin oikea. Miten tämä sitten ratkaistaan no äänestämällä, meille politiikan seuraajille tämä tuo keväästä ja kesän alusta kutkuttavan.

Kuisma Jussi

Orpo aja soten läpimenoa vaikka väkisin .Teksti tv oli että kokomus ajaa soten läpimenoa vaikka se ei ole täydellinen eli miksi viedä sutta läpi jota paikataan seuraavat vuoden vai onko takana suuri raha että pääsis tienaamaan lisää ja sijoittajat ovat tyytyväisiä

Kari Kallio

Just äsken tuli France24 -kanavalta uutinen, että Ranskan terveydenhoitomalli oli rankattu maailman parhaaksi! Onko sotettajat edes kuulleet heidän mallistaan? Onko otettu mallia? Tuskin!
Nyt matkitaan sitä rankkauksen heikointa lenkkiä; USA:ta!

Pasi Käyhkö

Kari,'olen käynyt usein Ranskassa työ- ja muiden asioiden takia. Ranskalaiset ovat ylpeitä terveydenhuollon toiminnastaan. Sen tiedän, että se perustuu jollain lailla vapaaseen valintaan. Toimijoina ovat yhteiskunnalliset toimijat ja yksityiset sairaalat ja lääkärit.

Pasi Mattila

Kuinka yllättävää et tuollaiset kommentista soten puolesta tulevat tuolta rikkaa malta taholta. Sote ei ole todellakaan kenenkään etu vaan tie yhä pahempaan eriarvoisuuteen. USA tai s yritetään just matkia ja siel toimii rikkaille sairaalapalvelut ja niille kenellä varaa maksaa isot vakuutusmaksut. Ei sellaista missään nimessä meillä on ollut todella hyvä järjestelmä kunnes sieltä on ruvettu nyhtämään rahaa pois. Se raha mikä sinne menee tulee aina veroina takaisin aivan toisin kuin yksityisellä puolella. Nyt en kääntyy ei saada yksityisiä vanhainkoteja yms pitämään sitä henkilömäärä minkä laki määrää niin miten on soten kanssa. Ei toimi ja sen kaikki mitä ne sieltä irti saa niin lähtee erilaisten järjestelyiden kanssa suomesta pois. Tää on koko ajan tietä siihen et maan varallisuus pienenee. Ja yksityisten kasvaa. Jos sanottaisiin niin et jos menee läpi ja ei toimi niin jokainen poliitikko on vastuussa kansalle tästä päätöksestä ja katsomme sit vaikka historiaa toistaen tätä asiaa

Kari Kallio

Kirjoitatko kännykällä tänne? En oikein meinaa ymmärtää sinun viestiäsi, sorry. Kuitenkin - Suomessa ei olla aikeissakaan yksityistää koko terveydenhuoltoa, vaan vain ehkä 5 miljardin "siivu". Se, mikä asiassa puhuttaa, on juuri se taso, kuinka paljon yhteiskunnan pitää osallistua niiden potilaiden kustannuksiin, jotka käyttävät yksityisiä palveluita. Asiaan voi vielä vaikuttaa, kun on aktiivinen! Nythän 20 minuuttia yksityisellä erikoislääkärillä maksaa siinä 80-100 euroa. Esim Kanta-Hämeen Keskussairaalan Poliklinikkamaksut 1.1.2018 alkaen; poliklinikan käyntimaksu (myös sairaanhoitajan vastaanotto) 41,20 e.

Jan-Gösta Grönholm

Terveystalo ja Mehiläinen ovat kasvamassa ja Pohjola OP rakentaa sairaaloita.Yksityispuolen kapasiteetti kasvaa monella tavalla.On hämmästyttävä että julkinen puoli voi
edelleen olla kehittymättä kun kaikki puolueet ovat yksimielisiä siitä että uudistusta että on tarpeen sekä että asia on hyvin ajankohtainen jopa kiireellinen.