Keskiviikko 12.12.2018

Tiukka sote-kysymys Juha Sipilälle: ”Onko hallitus ylipäätänsä tehnyt minkäänlaista riskianalyysiä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.3.2018 19:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Anna-Maja Henrikssonin mukaan kansalaisilla on oikeus tietää, mitkä sote-uudistuksen riskit ovat.
|

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson vaatii Juha Sipilän (kesk.) hallitukselta vastausta kysymykseen, pitäisikö sote-uudistuksen valinnanvapausmalli lähettää notifioitavaksi EU-komissiolle. Korkein hallinto-oikeus on uudistusta koskevassa lausunnossa katsonut, että varminta olisi lähettää esitys Brysseliin.

Henriksson muistuttaa, että hallitus myöntää omassa lakiesityksessään, että ”täysin varmaa vastausta siitä, millainen on esitettävän valinnanvapausjärjestelmän EU –valtiontukioikeudellinen luonne, on mahdotonta antaa.”

Lakiesityksessä todetaan myös, että  ”Slovakian järjestelmästä tehty tuore ratkaisu kasvattaa riskiä siihen, että Suomen valinnanvapausjärjestelmän voitaisiin tulkita olevan ainakin osittain taloudellinen.”

Tämän valossa on Henrikssonin käsittämätöntä, että hallitus ei suostu valitsemaan varmuutta epävarmuuden sijaan.

–Onko hallitus ylipäätänsä tehnyt minkäänlaista riskianalyysiä? Onko hallitus laskenut paljonko tämä tulee maksamaan veronmaksajille, jos EU laittaa peukalon alas, hän kysyy.

Henrikssonin mukaan kansalaisilla on oikeus tietää, mitkä sote-uudistuksen riskit ovat. Hän toteaa myös, että keskustan unelmaa maakuntahallinnosta ei saa toteuttaa hinnalla millä hyvänsä.

– Tässä ei saa ostaa sikaa säkissä, puhumattakaan siitä, että veronmaksajien rahoilla pelattaisiin uhkapeliä. Siksi EU osuus on selvitettävä ennen, kuin eduskunta voi ottaa kantaa valinnanvapausmalliin, Henriksson vaatii.

Lue myös:

”Soten kaataminen olisi hyppy pimeään” – Tutkija: Näin asiat etenisivät, jos Juha Sipilä hajottaisi hallituksen

Ylilääkäri tyrmää ministeriön sote-tilastot: ”Tuntuvat asiantuntijanäkökulmasta puolitotuuksilta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Oma lukunsa ovat sitten vielä toimintaan liittyvät taloudelliset riskit. Niistä ei tosin voi mitään riskianalyysiä tehdä, koska edes kustannuksista ei ole tehty kunnon laskelmaa. Sen sijaan vedotaan siihen, että koko sote-uudistus on vasta lähtölaukaus järjestelmälle, jota tullaan korjaamaan ja että toimeenpano vasta ratkaisee. Mitkähän olisivat tulevaisuudennäkymät yritykselle, joka aloittelisi toimintaansa tuolla periaatteella?

Jari Kaisla

Hallituksen ei tarvitse tehdä kattavia riskianalyysejä. Nythän on kyse vain verovaroista ja rahaa saadaan aina lisää kiristettyä kansalaisilta. Riittää kun hallitusta lähellä olevat tahot hyötyvät tarpeeksi ja muilta voidaan aina leikata lisää.

Pasi Käyhkö

Tuskin ovat tehneet minkäänlaista riskianalyysiä. Mielestäni puolueista RKP:llä on lähinnä oikea näkemys Sote-asiasta KD:n lisäksi. Molempien näkemyksissä on lääkärikunnan näkemys otettu huomioon vahvasti, eikä maakuntauudistusta ole kytketty asiaan.