Keskiviikko 12.12.2018

Näkökulma: Putin loukkaa suomalaistenkin arvoja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2018 08:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän presidentti Vladimir Putin joulukuussa 2017.
|

Salamurhia, naapurimaiden alueiden anastuksia, kyberhyökkäyksiä, vaaleihin sotkeutumisia, tahallisia ilmatilaloukkauksia, ihmisvirtojen ohjailua rajojen yli ja ydinaseilla pelottelua.

Nämä kaikki ovat presidentti Vladimir Putinin valvovan silmän alla tapahtuneita tekoja, joilla on pönkitetty Putinin yksinvaltaa Venäjällä ja joilla on samalla pyritty aiheuttamaan vahinkoa muille valtioille ja niiden ihmisille.

Kiistattomat pahanteot ovat olleet yksinkertaisesti arvojamme halventavia. Myös rahallisesti haitta on suurta: esimerkiksi Venäjän sotilaiden viimevuotisesta ”NotPetya”-kyberhyökkäyksestä seurasi arviolta miljardien dollarien vahinko pitkin Eurooppaa, Aasiaa ja Yhdysvaltoja.

Pahat teot eivät valitettavasti taida jäädä tähän, sillä Venäjä on seuraavat kuusi vuotta saman henkilön hallinnassa, missä se on ollut 31.12.1999 lähtien. Tuolloin Putin astui tehtävään Boris Jeltsinin äkkieron jälkeen ensin virkaatekevänä ja tuli valituksi keväällä 2000 Venäjän presidentiksi vaaleilla.

Putin valittiin toiselle kaudelle 2004, mutta perustuslaillisista syistä hän käväisi 2008–2012 pääministerinä halliten silloinkin tosiasiallisesti maata. Paluu presidentiksi tapahtui 2012, mitä ennen yksi toimikausi oli päätetty pidentää amerikkalaismallisesta neljästä vuodesta suomalaistyyppiseen kuuteen vuoteen.

Entinen KGB-agentti Putin hallitsee Venäjällä odotetusti ainakin vuoteen 2024 asti, mikä tekee hänestä pitkäaikaisemman yksinvaltiaan kuin neuvostodiktaattori Josif Stalinista.

Tällä hetkellä 65-vuotias Vladimir Putin valittiin hyvin keskusjohtoisesti lähtien siitä, että Putinin hallinto oli sulkenut vaaralliseksi katsomansa päävastustajansa Aleksei Navalnyin kilpailun ulkopuolelle. Tapahtumaa ei voi kutsua vaaleiksi ollenkaan siinä mielessä kuin me vaalit kansanvaltaisessa lännessä ymmärrämme.

Tosiasiassa meidän täällä Suomessa on muutenkin erittäin vaikea ymmärtää Venäjän näennäisdemokratiaa, vaikka tutkijat esittävät sen olemuksesta hyviä valistuneita arvioita. Yleinen näkemys on, että maata hallitsevat niin sanotut silovikit, joihin kuuluu turvallisuuspalvelun, sisäisen järjestyksenpidon ja puolustusvoimien johtoa.

Koska emme kuitenkaan ymmärrä putinilaisuuden sielua, meidän pitäisi pohtia enemmän itseämme ja sitä, miksi pönkitämme tuota todistetusti ulkomaailmalle haitallista järjestelmää niin paljolla bisneksellä kuin EU-pakotteet ikinä sallivat. Ja myös sitä, miksi suomalaiset eivät halua lähteä osaksi läntistä puolustusliittoa Natoa, jonka osana olisimme myös sotilaallisesti täysin sitoutuneita arvoihin, joiden ytimessä ovat mielipiteenvapaus, moniarvoisuus, puolueeton oikeuslaitos, avoimuus ja rehelliset vaalit.

On ihan aiheellista kysyä, olemmeko eurot edellä menevä kansakunta, jossa on haluja kumartaa syvään kenelle tahansa, jos se meitä taloudellisesti hyödyttää? Esimerkiksi Fennovoiman kaltainen ydinvoimalahanke valtionyhtiö Fortumin tuella on mahdollinen Suomessa, mutta olisi tuskin mahdollinen juuri missään muussa läntisessä demokratiassa.

Lisäksi, onko suurella osalla suomalaisista kuvitelma, että Putin ajattelee meistä jotenkin erityisen mukavasti, vaikka itäsuunnasta tullut kiusaava toiminta on kohdistunut meihin aivan kuten muihinkin?

Tai ollaanko täällä pohjimmiltaan yksinkertaisesti sitä mieltä, että ne härskiydet mitä Putinin valtakauden aikana on nähty esimerkiksi Ukrainassa tai Virossa, eivät kosketa Suomea?

Vaikka itäbisneksiä tekeville yrityksille sekä osalle kansaa Putinin arvaamattomat liikkeet maailmalla saattavat olla yhdentekeviä, on hyvä, että valtiojohtomme on tiukan paikan tullen hereillä. Presidentti Sauli Niinistö mainitsi viime viikolla kaksi kertaa Venäjän, kun hän tuomitsi Isossa-Britanniassa hermomyrkyllä tehdyn murhayrityksen.

”Venäjän myötävaikutus asian selvittämiseksi on tarpeen. Molemmat tapauksen taustasta esitetyt vaihtoehdot, Venäjän tietoinen toiminta tai se, että vaaralliset aineet eivät ole sen hallinnassa, ovat hyvin huolestuttavia”, tiedotti Venäjän-politiikkaamme johtava tasavallan presidentti.

Tämä viimeisin Venäjään liitetty episodi kertoo, kuinka arvaamattomien ja uhkaavien voimien kanssa olemme tekemisissä seuraavatkin kuusi vuotta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hartikainen

Hei

Toivottavasti Huusko on hautoja kaivamassa ja raunioita korjaamassa näiden sotaisten puheidensa jälkeen. Venäjä on vain pragmaattinen ja niin sanotut länsimaat ovat reliikkejä, joiden menneisyys ei siedä sitäkään valoa minkä Venäjä sietää. Ainoa todellinen motiivi Venäjän demonisoimiseen on sota, jolla luonnorikkaudet halutaan Venäjältä anastaa. Huuskon onneksi tavikset ovat taviksia.

Dr. Outolempi

Seppo Ojala

Herra Huusko voisi kirjoitella vain ajatuksia ominaan, eikä tähän tyyliin. "Koska emme kuitenkaan ymmärrä putinilaisuuden sielua, meidän pitäisi pohtia enemmän itseämme ja sitä, miksi pönkitämme tuota todistetusti ulkomaailmalle haitallista järjestelmää niin paljolla bisneksellä kuin EU-pakotteet ikinä sallivat. Ja myös sitä, miksi suomalaiset eivät halua lähteä osaksi läntistä puolustusliittoa Natoa, jonka osana olisimme myös sotilaallisesti täysin sitoutuneita arvoihin, joiden ytimessä ovat mielipiteenvapaus, moniarvoisuus, puolueeton oikeuslaitos, avoimuus ja rehelliset vaalit." Sanottakoon vielä, että tavallisilla Suomalaisilla huomattavasti järkevämpi kuva naapurisuhteista, kuin sotaa havittelevalla Huuskolla.

Erkki Malinen

Mihin sinä herra Huusko unohit Kiinan, sielä on ainakin yhtä totalitaarinen hallinto. Sielä ei käydä edes (vaaleja) kun kun päätettiin että PIN on vallassa kuolemaan asti. Ja ne kelpaa kauppakumppaniksi ei tartte poikotoida, hoidetaan niiden Pandoja ja ollaan kaikin puolin mieliksi. Mikä siinä Venäjässä niin potuttaa se on se mikä on, isän sanoin ryssä on ryssä vaikka voissa paistais, mutta sen kanssa vain on elettävä Ollaan me Natossa tai ei ei se siitä mihinkään häviä, eikä sen takia muuksi muutu.

Gun-May Arffman

Mitä Huusko tarkoittaa ihmisvirtojen ohjailulla? Sitäkö kun Ruotsin kautta tuli 2015 yli 36 000 elintaso siirtolaista? Minulla on se käsitys, että ruotsalaiset ohjasivat nämä ihmiset Tornion kautta Suomeen oikein ostamalla junaliput valmiiksi, kun sitä ennen ihmissalakuljettajat avittivat ensin Kreikkaan ja Italiaan. Jospa Huusko kertoisi myös lännen demonisoinnista, mutta taitaa olla hänelle liian vaikeaa.

Jorma Lindroos

CIA oli oikeassa kun pani Matomäen koville digitaalisuutta ette vie Neuvostoliittoon ja niin loppui Rauma Repolan tarina. Sinne ei olis pitänyt Suomen viedä mitään kehitystä mutta kun on sinisilmäisiä Urpoja Eurooppa täys.

Olli Juntunen

>>Salamurhia, naapurimaiden alueiden anastuksia, kyberhyökkäyksiä, vaaleihin sotkeutumisia, tahallisia ilmatilaloukkauksia, ihmisvirtojen ohjailua rajojen yli ja ydinaseilla pelottelua.>>

Kai päätoimittaja tietää, että naapurimaiden alueiden anastuksia lukuun ottamatta Yhdysvallat on toistuvasti syyllistynyt kaikkeen samaan. Kansainvälinen sopimusjärjestelmä on rikki, mutta jos syytämme siitä Venäjää, niin meidän täytyy syyttää tasapuolisesti myös länttä. Koska länsi ei noudata omia periaatteitaan, niin turha sitä on Venäjältä vaatia.

Kari Kemppi

Muta kerrot, että on syyllistynyt kaikkeen samaan. Siinä selkeästi kumotaan tuo edellinen lause. Hyvä, että kuitenkin nyt toteat ettei tällaista ole tapahtunut. Mitähän samanlaista sinä siis tarkkanottaen tarkoitit? Onko USA käyttänyt hermomyrkkyä toisen maan alueella? Onko se viimeisen sadan vuoden aikana hyökännyt naapureidensa kimppuun? Onko se ampunut siviili konetta alas? No onhan se sen tehnyt. Mutta kaikkea samaa se ei ymmärtääkseni ole tehnyt?