Lauantai 25.5.2019

50 000 nimeä täynnä: Onko eduskunta valmis poistamaan perintöveron?

Luotu: 
19.3.2018 10:20
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Kauppalehti kysyi kansanedustajilta perintö- ja lahjaverosta äskettäin.
|

Perintö- ja lahjaverosta luopumista vaativa kansalaisaloite pääsee eduskunnan käsittelyyn. Aloite saavutti maanantaina aamulla vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan.

Aloitteen kannattajien mielestä vero kohtelee kansalaisia epäoikeudenmukaisesti.

- Perintövero sinällään on turhan kova, kohdistuu jo ennestään verotettuun tuloon. Nämä verot edistävät eriarvoisuutta, eivät vähennä, aloitteessa todetaan.

Kansalaisaloitteen perusteluissa todetaan, että vero on yhteiskunnalle ongelmallinen ja aiheuttaa ongelmatilanteita avio- tai avopuolisoiden, rekisteröityneen parisuhteen tai muun läheisen kuoleman tapahtuessa. Aloitteen kannattajien mielestä vero kohtelee kansalaisia epäoikeudenmukaisesti ja epätasaisesti, sillä on olemassa tapauksia, joissa perijällä ei ole pääomaa veron maksamiseksi. Allekirjoittajien mielestä perintövero on myös moraalisesti ongelmallinen, sillä lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta.

Ruotsissa lahja- ja perintöverosta luovuttiin jo 2004, Norja luopui vastaavasti verosta 2014, aloitteessa listataan.

Kauppalehti kysyi perintö- ja lahjaverosta kansanedustajilta kolmisen viikkoa sitten. Vastanneista kolmannes poistaisi perintö- ja lahjaveron.

Lähde: Kauppalehti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Toivonen

”Kohdistuu jo ennen verotettuun tuloon”. Niinhän se verotus tekee muissakin. Ei ole pääomia ottaa perintöä vastaan, heh. Pahinta tekee että allekirjoittajina on pikkuperinnön saajia, jotka maksaisivat vain ehkä tonneja, samalla kun toiset livahtavat säästäen miljoonia.
Perintöverottomuudella myös saadaan aikaiseksi pelkillä pääomilla eleleviä luusereita, sukupolvesta toiseen eleleviä pelkkiä shoppailijoita, joita Englannissa näytti olevan enemmänkin.

Martti Immonen

Suomi on outo maa, täällä ei saa omistaa mitään, maksamatta siitä vielä veroakin, ei saa lahjoittaa omia rahojaan tai omaisuuttaan ilman veroa . Kuitenkin vihervasemmistokommarit vaativat kaiken palvelun olevan ilmaista! Raha tulee seinästä ja sähkö töpselistä on heidän periaatteensa.
Toisten taskuilla on helppo käydä ja jakaa toisten rahoja ihan mihin vaan.

Henri Toivonen

Olen kyllä samaa mieltä, rahaa kylvätään tolkuttomasti sillä kaikilla on oltava 27 vaihteinen pyörä ja etelänmatkat kuuluvat kaikille jne. Kela maksaa.

Porvarit, eli nykyinen Kokoomus taisteli vastaan aikoinaan kun palkansaajat vaativat 8 tuntista työpäivää ja myöhemmin viisipäiväistä työviikkoa. Ainoastaan yrittäjä voi olla arvostamatta heidän saavutuksiaan.

Henri Toivonen

Tuplavero? Autostani maksoin veroa ja siitä maksan edelleen veroa jo verotetusta palkastani.
Talostani maksoin joka laudanpätkästä veroa palkkaveroni lisäksi ja myös muita veroja kymmenittäin. Nyt kehitetään ”uutta” kiinteistöveroa, jolla maksetaan tuon talon hinta muutamien vuosikymmenien jälkeen aina uudelleen.

Ehdottaisinkin että, ainoastaan alle 60000€ vuodessa tienaavat maksaisivat palkkaveroa. Paremmin tienaavat ovat kyllä palkkansa ansainneet puhtaana käteen?

Anja Jantti

Minusta on perintöjä ja perintöjä. Jos lastemme ainoa perintö olisi asuntomme, emme haluaisi muuttaa siitä ja vaihtaa sitä rahaksi, joka ei 'haise' . Asunnon myyminen omaisen kuoleman jälkeen tulee kalliiksi perillisille. Jokin kohtuus on varmasti mahdollinen kehittää joko omaisuuden arvon tai sen laadun perusteella.
Veroton katto olisi yksi mahdollisuus.

Seppo Simonen

Eduskuntakäsittelyssä tulee mitattua kunkin kansanedustajan tahtotila jos ja kun kansalaisaloite pääsee isoon saliin äänestykseen.
Oma mielipiteeni on perintöverolaki Ruotsin ja Norjan mallin mukaiseksi viellä tällä vaalikaudella.

Stewart Griffin

Oma mielipiteeni on että kiristetään perintöveroa ja kevennetään palkansaajien verotusta.

Kovaa ääntä tässä pitävät isompaa perintöä odottelevat kansalaiset, mutta onneksi Kokoomuskaan ei ole tämän aloitteen kannalla, vaan mieluummin keventää työn verotusta kuin poistaa perintöveron.

Konsta Hatt

Oikeisto rakastaa puhua työstä ja yrittämisestä, mutta pitää samaan hengenvetoon verisesti perintöveron epäoikeudenmukaisuudesta kiinni. Nähdäkseni perintövero on täysin perusteltua mikäli halutaan pitää työn kannustavuudesta kiinni. Etenkin siksi, että perintö- ja varallisuusveroja kiristämällä voimme saada tuloveroprogression loivemmaksi. Perintöveron poisto tuloverokevennyksien kanssa on kertakaikkisen sovittamaton ristiriita työn ja yrittämisen kannustavuutta ajatellen. Vankkumaton mielipiteeni on se, ettei oikeisto ymmärrä verokertymän merkitystä valtiontaloudellemme. Mikäli Suomeen saataisiin selkeä varallisuusverotus takaisin, saisimme kevennettyä tuloveroprogressiota keskiluokalle eduksi, millä olisi merkittävä vaikutus työllisyyteen, ja sitä kautta entistä laajempaan verokertymäänkin.Tämän ja yritystukien vuoksi en pysty uskomaan enää ollenkaan oikeistolaiseen talousajatteluun. Ja toisekseen, ainoa tie mahdollisuuksien tasa-arvoa tukevaan valtiontalouteen on riittävä verokertymä, mikäli tässä kohtaa väittää vastaan, on eksynyt libertaristiseen hörhöutopiaan, joka kestää vain Caymansaarten pankkisalaisuuden.