Tiistai 18.12.2018

Päivä on nyt yötä pidempi – Tähtitieteellinen kevät alkaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 08:48
Päivitetty: 
20.3.2018 08:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kevät tuli Suomeen – ainakin tähtitieteellinen.
|

Tänään tiistaina on kevätpäiväntasaus, joka osuu vuosittain maaliskuun 19.–21. päivän kohdalle. Tästä päivästä lähtien päivä on yötä pidempi.

Kevätpäiväntasaus tarkoittaa sitä, että Auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle. Ennen kevätpäiväntasausta eli talvella pohjoinen pallonpuolisko on akselillaan kääntyneenä poispäin Auringosta, Ilmatieteen laitos kertoo, mutta kevätpäiväntasauksen jälkeen kohti Aurinkoa.

Yön ja päivän pituudet ovat tänään suunnilleen yhtä pitkiä ympäri maapallon, ja tästä alkaa päivän pidentyminen pohjoisella pallonpuoliskolla. Kevättä kestää 93 vuorokautta, ja se päättyy kesäpäivän seisaukseen 21. kesäkuuta. Silloin Suomessa on päivä pisimmillään ja yö lyhyimmillään.

Kevätpäiväntasaus tarkoittaa siis tähtitieteellisen kevään alkua. Termiseen kevääseen eli vuorokauden keskilämpötilan nousuun nollan yläpuolelle on vielä matkaa, meteorologi Matti Huutonen sanoo Ylellä.

– Vaikka on kevätpäiväntasaus, niin kevät ei vielä oikein etene. Viime vuonna terminen kevät alkoi maaliskuun toisella viikolla, ja siitä ollaan selvästi jäljessä, Huutonen sanoo.

Ylen mukaan päivän kesto on tiistaina Helsingissä 12 tuntia ja 12 minuuttia, Utsjoella hieman pidempi eli 12 tuntia ja 17 minuuttia.

Jaa artikkeli: