Maanantai 10.12.2018

Ansiosidonnainen kaikille? Terho: SAK:n kannat ”umpisurkeita” – ”Kiinnostunut vain vallastaan?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 08:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho hämmästelee blogissaan SAK:n reaktioita puolueen ehdotukseen tehdä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta kaikkien työntekijöiden etu.

Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu vain niille työntekijöille, jotka ovat liiton tai muun työttömyyskassan jäseniä. Näiden kassojen jäsenmaksut kattavat kuitenkin noin viisi prosenttia niiden rahoituksesta. Loput 95 prosenttia kerätään kaikilta veroina ja sosiaalimaksuina. Terho kertoo hämmästelevänsä ehdotusta vastustavia puheenvuoroja.

–Erityisesti SAK:n taholta on esitetty erilaisia umpisurkeita vasta-argumentteja, jotka voi tiivistää SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutolan 9.3. Ylelle antamaan kommenttiin: ”Koemme tämän hyökkäykseksi ay-liikettä kohtaan.”

Terho näkee, että kassojen jäsenyyksiä on käytetty ”sisäänheittotuotteena” liittojen jäsenyyksiin.

–On kohtuutonta, että SAK:n johtajat haluavat estää työttömien etuuksia parantavan uudistuksen, koska kuvittelevat uudistuksen heikentävän järjestönsä asemaa. Väkisinkin herää kysymys, onko SAK ensisijaisesti kiinnostunut työttömien eduista vai valta-asemastaan?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Laine

Samaa mieltä. Niin kauan kuin kaikki maksavat, kaikkien tulee ansiosidonnainen saada. Sitten kun homma muutetaan vakuutukseksi ja kassat maksavat päivärahat 100%:sesti jäsenmaksutuloistaan, voi ansiosidonnaisen antaa vain niille jotka ovat kassan jäseniä.

Marja-Liisa Kalkela

Kerrotko lähemmin siitä kun eduskunta on tehnyt lain että jokaiselta peritään palkasta työttömyysvakuutusmaksu. Nyt 1,9 %. Sosiaaliturvan maksaa Kela verovaroista.
Niin miten hallitus pääsee sanelemaan "liittojen" maksamiin ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ehtoja? Leikkaamaan niistä 100pv pois. Vaatimalla ryhtymistä yrittäjäksi?
Kun osa kerätyistä rahoista tilitetään Kelaan jolla maksetaan peruspäivärahat.
Olisko niin ettei Hallitukset ole halunut niitä ansiosidonnaisia kaikille työttömille?
Katsos kun peruspäivärahan päälle tulee toimeentulotuki. Jossa muut etuudet otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta.
Iso säästö -94-18.
Ja vain toimeentulotuessa on ehto työtä vastaan tai tukea leikataan 40% ja karenssi.
Kenen toimia tuo malli hyödyttää nyt Aktiivitoimissa?

JK.Suurinosa työttömistä saa Kelasta työttömyyskorvauksensa.

Tapio Mäkeläinen

Terho voi yksinkertaistaa mahdollista ongelmaa kehoittamalla sekalaista kohderyhmäänsä liittymään YTK tai oman ammattikuntansa kassaan.
Suuresta joukosta ei ole kysymys ainakaan Sinisten kohdalla.
Työttömyysturvan historia alkaa nykymuodossa jo 50- luvulta. Ansiosidonnainen vuodesta 1985. Ei tällaisia asioita muuteta pelkällä mutu-pohjalla. ihmeellistä että Siniset ex SMP sirpaleena kompoaa Kepun tasapäistämis- ja Kela keskeistä linjaa.
Nykyinen hajautettu kassajärjestelmä toimii hyvin mutta Kepun linnake Kela kompuroi yhtenään . Tähän kun lisätään ,ikävä kyllä, toteutuva maakuntahallinto niin a vot. Pakkia mentäisiin rajusti.
Tietysti on selvää Terhon pyrkimys ammattiliittojen statuksen kalvamiseen ja villien työmarkkinoiden luomiseen. Toivottavasti hallitus kaatuu pian.
Nimim kolmikantamies.

Marja-Liisa Kalkela

Audin takapenkillä mieli muuttuu .Oppositiossa se taas oli näin:
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
Tiedote 26.3.2014
-Perussuomalaiset moittivat päätöstä sopeuttaa taloutta laittamalla lapsiperheet, pienituloiset ja työttömät maksumiehiksi. Erityisesti päätös leikata lapsilisiä on mielestämme kohtuuton.

– Hallituksen ratkaisut osuvat kipeästi pienituloisiin perheisiin, muihin jo ennestään kaikista heikoimmassa asemassa oleviin suomalaisiin sekä pienipalkkaiseen työväestöön, joka yhteiskuntaamme pyörittää.

Näin melkein päivälleen vuosi ennen -15 vaaleja.

Marja-Liisa Kalkela

Perus alkeita sinisten ministereille työttömyysturvasta:

Työttömyysturvan rahoitus:
Työttömyysturvajärjestelmää koordinoi pääasiassa Kansaneläkelaitos Kela ja rahoittaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta Työttömyysvakuutusrahasto TVR.

TYÖTTÖMYYSTURVAN RAHOITUS JA KUSTANNUKSET
Työttömyysturva rahoitetaan lähes täysin veroilla.

JK. Olisikohan niin että tämä kuten Kelakin on eduskunnan näpeissä ? Sieltä sanellaan ehdot.
Työttömyysvakuutusrahasto TVR.

Kaarle Akkanen

Ovat kiinnostuneita vain ja ainoastaan valta-asemastaan! Ns. kolmikanta on muutenkin menneen ajan synkkä historiallinen ajanjakso. Tämän kannan jäykistävä, kaikkiin vaikuttava yleissitovuus on loputtava nyt tai viimeistään huomenna. Näin tulee tapahtumaan AY-väen pomojen itkuista huolimatta.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
kaikkiin vaikuttava yleissitovuus on loputtava nyt tai viimeistään huomenna.

Aivan. Hallituksen ja EK linjoilla ? Miksi? Olisiko meidän isonikäpolvekin pitänyt hyväksyä alemmat palkat ? Esim. 500e/kk? Vai 1000e/kk + sosiaaliturvasta tukina erotus
koska palkat ei olisi riittänyt elantoon. No tuohan on nyt jo käytössä pätkä-,osa-aika työtä tekevillä ja työttömillä. Ilmankos asumistuki räjähti jo 2 Mrd/ vuodessa. Toimeentulotuki menot noussut samaa tahtia.

Yleis sitova =Alakohtaisten palkkojen alle ei saa maksaa. Laiksi tehnyt eduskunta.
Sillä turvataan palkansaajien elanto tehdystä työstä.
Maksaisiko esim.PK-yritykset mielummin korkeampaa veroa sosiaaliturvaa varten?
Tuo takaa myös tuloja PK-kirstuun kulutuksessa?
Työlainsäädännöt on tehty sitä varten että ilmaistyö on laissa kielletty.

JK. Siitä sitten PK-yrittäjät tuotteiden hintoja pudottamaan kautta linja.Ruuasta,vaatteista ym. Jotta rahat riittää palkasta . "Mari-Mekko/Reima ym.-Heidi Klumin Lindin vaatteissa on satojen eurojen ero.

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä .Kolmikannassa sovitaan jopa sinun eläkkeisiinkorotukset,Kelan etuuksiin korotukset. Sovitaan eläkkeistä .PK-yrittäjien,palkansajien sosiaaliturvasta.

Nythän hallitus päätti yksipakkolailla. Paljonkos se veikään eläkkeestäsija nosti hintoja?
4 vuoden indeksikorotukset. Makselet "vanhalla" eläkkeelläsi" nyt korotetut veroluonteiset maksut.
Menee muuten miinuksen puolelle lisää eläkkeet entistenkin leikkausten jälkeen.
Pitäskö pyytää EK ja MTK ajamaan eläkeläisten asioita? Siellä suunnalla eläkkeet on ihan toista luokkaa.

Markku Koivisto

Tuota- mikä nyt oikein osoittaa, että mainittu muutos olisi jotenkin hyökkäys AY-liikettä vastaan, kuten Huutola väittää? Minusta se on pikemminkin AY-liikkeen hyökkäys niitä liittoihi kuulumattomia vastaan, jotka eivät ansiosidonnaista saa vaikka sen kustannuksia palkastaan pakostakin maksavat.

Jaakko Muranen

Terhon esitys taitaa olla hyökkäys liittojen taloutta vastaan. arvelenpa, että kohtuullisen monen liiton tiloissa toimii sen työttömyyskassa ja maksanee kohtuullisen kivaa vuokraa. Siistiä tulonsiirtoa. Ai, että kuka valvoo? Korppi korppia

Marja-Liisa Kalkela

Kun persut uhos EU eroa kun Britania eroaa . Niin se tietämys seurauksista oli
Britannian EU-ero aiheuttaa 11-12 miljardin aukon EU-budjettiin - Povaa suurimpia leikkauksia maatalouteen ja aluepolitiikkaan
Tiistai 20.3.2018
IL
Mites olis suu pantu jos olis erotu?