Keskiviikko 12.12.2018

Entinen työtön Anu, 48, sai heti kaksi työtä - sanoo Ylelle suorat sanat aktiivimallista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 11:35
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
    Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa, jos työtön ei täytä aktiivisuusehtoja. Hallituksen malli toimii ainakin joidenkin työttömien kohdalla.
|

Puolisen vuotta työttömänä ollut suonenjokinen Anu Koivisto arvioi Yleisradion haastattelussa suorasanaisesti hallituksen aktiivimallin vaikutusta omaan tilanteeseensa.

48-vuotias Koivisto aloitti kahdessa uudessa osa-aikaisessa työpaikassa pian aktiivimallin voimaantulon jälkeen.

– Oli uhkana, että päivärahat tippuvat, sitten vähäisetkin tulot olisi tippunut vielä enemmän. Ihmeellisesti alkoi kiinnostaa mollin sivut ja työn hakeminen, Koivisto sanoo Ylelle.

Koivisto sai osa-aikaisia töitä pikaisesti. Postinjakajan pesti on lyhytaikainen, siivoustyö jatkuu toistaiseksi.

– En yllättynyt, että sain heti töitä. Olen aina saanut, kun olen hakenut.

Ylen mukaan Koivisto myöntää avoimesti, että kotona oloon oli työttömyyden aikana tottunut.

– Varmaan laiskasuoni veti. Kotona oloon tottui varmaan siksi, että se on niin mukavaa. Ei saanut itsestään irti. Ei ollut sellaista, joka olisi potkinut persauksille, että nyt liikkeelle, hän sanoo.

Paljon kritisoitu työttömyysturvan leikkuri on myös joidenkin työnantajien mukaan saanut työnhakijat liikkeelle.

– Se johtuu nimenomaan aktiivimallista. Itse olen aiemmin yrittänyt etsiä työntekijää eikä ole löytynyt ketään, kertoo nurmeslainen kenkäkauppias Mervi Kortelainen Ylelle.

Lue lisää:

Protesti aktiivimallista saapui eduskuntaan – ”Tulee iskemään meillä kotona ihan varmasti”

Aktiivimalli: Tästä on päästävä rajusti ylös – alle 40 % työttömistä täytti ehdot vuoden lopussa

Työllisyys kasvaa kuin itsestään – Video: Mihin aktiivimallia tarvitaan, Jari Lindström?

TE-toimiston virkailija tv:ssä: Aktiivimalliin jäi kannustinloukku – ”ikävä marssijärjestys”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Jälleen Yleltä hallituksen propagandaa. Tässäkin on jätetty sanomatta miten paljon noissa luultavasti kuvitelluissa paikoissa tienaa.

Koskaan ei myöskään kerrota, miten pitkäksi ajaksi tukien maksu katkaistaan jos tekee kolme päivää töitä. Parissa viikossa selvitään jos ei ole ruuhkaa (jota nyt on) tai loma-aika, riippuu paikkakunnastakin. Mieluiten työtön ottaa suoraan yhden päivän karenssin, ei tule katkoa arjen pyörittämiseen.

Riku Forsman

Jopas nyt on hallituksen nuoleskelua taas. Itse työttömänä hain 2 vuotta töitä ja hain ihan puhelinmyytihommia myöten kaikkea mitä löytyi ja pommitin niitä hakemuksia joka päivä vähintään sen yhden. Eikä tarvinnu aktiivimalleja pakottamaan. Koko sen ajan tein hommia kevytyrittäjänä, jonka hallitus on nyt tehnyt senkin hyvin vaikeaksi vaihtoehdoksi työttömälle ja aktiivimalli vain tekee siitäkin entistä sekavampaa.

Pertti Ikonen

Pitkään työssäolleet 60+ vuotiaat työttömät eivät lähde työkkärin hassutuksiin vaan ottavat varhennetun vanhuuseläkkeen tai elävät säätöillään kunnes vanhuuseläkeikä koittaa. Eivät suostu pitkän työuran jälkeen risusavottaan tai lajittelemaan lumppuja vetoisiin halleihin.

Vieno Uutela

juu .saa sitä kirjoitella mitä vaan. aikuinen mies sai ammattia vastaavan" työn " aktiivin vuoksi TE-toimistolta 9e pv. työpaikassa ei yhtään palkallista työn tekijää , eikä oteta kuin näitä ilmaistyön tekijöitä ..se on totuus kuka uskaltaa tutkia. ketä hyödyttää työn antajija tietysti jotka perivät asiakkailta täyttä hintaa ilmaisesta työstä .. miks ei sitten jokainen yksityinen tee suoraan te -toimistoon hakemusta ilmais työn tekijästä . turha firmojenkautta mitään palveluja ostaa.

Tuomas Heikkilä

Olin vuoden työttömänä koska ehdoin tahdoin etsin oman alan töitä...nykyään olen ns. Kakkaduunissa uudessa ammatissa ja itsetunto kasvanut kummasti. Niin kauan kuin palkkaa saa enemmän kuin työkkäristä korvausta niin itseäni kiinnostaa, mutta useille pitää olla se 2000e pohjapalkka ja oma toimisto...

Topi Rantakivi

Voi hyvänen aika. Ylen juttu kyllä kuulostaa melko sepitetyltä. Tässä lisää tietoa:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250073-koostetut-tiedot-aktiivima...

Esim. yritykset eivät ketä tahansa siivoojiksi ota vaan pitää olla laitoshuoltajan tutkinto, hygieniapassi sekä työturvallisuuskortti. Kun jotain vahinkoa sattuu, niin vakuutusyhtiö kyselee näiden tietojen perään ja vahinkoja ei korvata.

Tapio Mäkeläinen

Nämä jutut on puhdastta ..tuilua työttömille. Nyt on kova kortistojen tyhjennys käynnissä ja mikä vaan tempputyöllistyminen lasketaan että fixsaatio 72% työllisyysasteesta toteutuu.
Näkisipä miten malli puree tuhansien työttömien korkeakoulutettujen kohdalla. Rikkaassa Espoossakin heitä on 5000. Se 400 pv menee todella äkkiä. eihän se ole taaksepäin kuin vuoden 2016 jouluun.
Todella typerä artikkeli.

Ilkka Vuori

No jos reilut kaksikin joulua viitsii työttömänä olla, niin vika on kyllä muussa kuin yhteiskunnassa. Aivan varmasti.
On noita nähty esimerkkejä omassa lähipiirissäkin ihan tarpeeksi 70-luvulta lähtien. Että näkemystä kyllä on.

Mauri Gardin

Anun kertomus on faktaa henkilöltä, jota laki koskee konkreettisesti. anderssonit, rinteet, aallot, arhimmäet, SAKt ovat tyhjän puhujia ja oman itsensä edun tavoittelijoita. Ja heitä etelän media peesaa. Ollaan muka niin journalisteja. Anun kaltaisia on jo tuhansia. Eivät räksytä ja mellasta julkisuudessa, vaan iloitsevat saamastaan työstä. Kyllä Suomi vielä nousee. Hyvä Sipilä,Orpo ja Soini.

Jari Kaisla

Nyt löytyi taas esimerkkitapaus jonka tarinaa voi puskea lehtiin päivästä toiseen ja haukkua kohtuupalkkaisia töitä etsiviä laiskoiksi. Jos nämä esimerkkitapaukset listataan niin meillähän on pian 2-3 työntekijää, jotka ovat työllistyneet tämän hallituskauden aikana ja tulleet julkisuuteen. On hyvä kuitenkin muistaa että nämä esimerkkitapaukset eivät ole koskaan maininneet palkkaansa. Tässäkin tapauksessa on ilmeisesti ajauduttu niin alas, että on ollut pakko hyväksyä työnteko lähes ilmaiseksi ja vieläpä ottaa toinen työ lisäksi että selviää edes pakollisista menoistaan.

Töitä löytyy kyllä jos on valmis tekemään niitä lähes ilmaiseksi.

Panu Saarela

Miksi on niin vaikea käsittää, etteivät kaikki työttömät ole samanlaisia? Jutussa haastateltu edustaa yhdenlaista ryhmää, eikä siitä kertominen todellakaan syyllistä kaikkia eri ryhmiin kuuluvia työttömiä. Onhan se harmi, jos alimpaan hornaan manatusta aktiivimallista löytyy jotain positiivistakin.

Joni Rikkola

Saatavilla on yhtiöiden kouluttamia40 vuotiaita pätkätyöläsiä joilla ei ole minkään alan ammattitaitoa, koska pätkätöistä on kertynyt vain siplppusuhteita ja paljon työttömyytt jonka stressi on usein aiheuttanut myö mielenterveysongelmia. Kaikki tämä työnantajien tahdosta. Nyt tämä tyyppi ei kelpaa enää töihin. Vaan valitetaan ettei ole ammatittoista väkeä saatavana. Tämän perheellisen 40 vuotiaan pitäisi mennä nyt vuodeksi palkattomaan työkokeiluun, jotta työnantaja saa testata läpi jokaisen työttömän ilmaiseksi.