Torstai 13.12.2018

Suomalainen Hornet-lentäjä teki historiaa – ”Ori” laskeutui USS Abraham Lincolnin kannelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 12:19
Päivitetty: 
20.3.2018 13:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kapteeni Juha Järvinen laskeutuu kuvassa USS Abraham Lincolnille.
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kapteeni Michael Humiston onnittelee kapteeni Järvistä onnistuneesta laskeutumisesta.

Suomalainen Hornet-lentäjä kapteeni Juha Järvinen on ensimmäisenä suomalaisena laskeutunut Yhdysvaltalaisen lentotukialuksen kannelle. Järvisen F/A-18C Hornet -hävittäjän renkaat osuivat USS Abraham Lincolnin kannelle viime perjantaina.

Asiasta kertoo muun muassa USA:n laivasto omassa verkkoartikkelissaan.

Laskeutumisen yhteydessä Järvinen käytti lentotukialuksen jarruvaijeria. Hävittäjäkoneen pyörien osuessa kannen kiitotielle koneen perässä oleva koukku ottaa kiinni yhteen neljästä vaijerista, joka avustaa koneen nopeassa pysäytyksessä.

Optimaalisin laskeutuminen syntyy, kun lentäjä onnistuu tarttumaan kolmanteen vaijeriin. Järvinen kuvaa kokemustaan aikamoiseksi.

–Olin todella tyytyväinen, koska tiesin oikeasti tarttuneeni vaijeriin, kun tunsin nopean hidastumisen. Samalla olin kuitenkin pikkuisen pettynyt, koska sain napattua kiinni toisesta vaijerista enkä kolmannesta, Järvinen sanoo.

Järvinen osallistuu Yhdysvaltojen merivoimien ja Suomen ilmavoimien järjestämään lennonopettajavaihtoon. Vaihto-ohjelma on kolmevuotinen. Järvinen on toiminut 15 vuotta lentäjänä ja lennonopettajana viimeiset viisi vuotta. Suomessa hän palvelee Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:ssä.

–Tämä ohjelma on erittäin arvokas minulle. Tapa millä he [amerikkalaiset] lentävät on niin erilainen kuin mihin olen itse tottunut, ja mielestäni lennonopettajat ovat kehittäneet täydellisen opetusohjelman oppilaiden  kouluttamiseen, lempinimellä Stallion (ori) tunnettu Järvinen toteaa.

Päivitys: 13.06. Korjattu USS Abraham Lincolnin virheellinen kirjoitusasu otsikossa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..ilman muuta. jos Suomi ottaisi ronald reagan tyyppisen lentotukialuksen, menisi siihen koko suomen budjetti eikä sillä mahtuisi itämerellä edes navigoimaan.
Läntinen maailma voisi maksaa amerikalle jonkinlaista suojelumaksua. Nato maksujen lisäksi. Joka maa antaisi miljardin taikka pari vuosittain siitä, että jossakin on joku joka pitää meille turvaa Putinin ja pohjois-Korean johdon kaltaisilta..

Timo-Pekka Mustakallio

Onhan se hyvä että lentäjäpojat treenaa laskeutumista lentotukial... heyy heetkinen, eihän meidän laivastollame ole sellaisia?!? Vai onko Jussi Niinistö tilannut megalomaniansa vallassa valtamerikelpoisen laivueen (heyy, ei Itämeri ole sellainen!?!) lisäksi vielä moisen tukialusrotiskonkin?

Ihan vakavasti ainakin minussa tämä veljeily Jenkkilän kanssa herättää huolta. Tuo maa on pian 20 vuotta häiriköinyt ympäri maailman, aiheuttanut Villin Lännen tapaista kaaosta, tuhoa ja valtavaa kärsimystä, ja näin tehdessä on tupakoinut (valtion) rahansa. Nyt konkan uhatessa se kärttää lisää sotia, sekasortoa ja poikkeustilaa selvitäkseen pinteestään: mitä loitommalla siitä Suomi pysyy, sen parempi.

Tapio Mäkeläinen

Toisin taitaa käydä. Älä sinä huoli jenkkien tukialusten kunnosta. Niitä tulee uusia. Just meni yksi vierailulle Vietnamiin pienen tauon jälkeen.
Se savuttava minitukialus oli venäläisten ja sillähän oli valtamerihinaaja saattoaluksena. Todellinen merivalta. Olikohan venäläisten paatissa vielä höyrykone..?

Arto Kyngäs

Ei varmaankaa helppo tehtävä. Voidaanko tästä päätellä, että uudet hävittäjät ovat Jenkkejä. Jas olisi ehkä järkevin mutta tässä on varmaan politiikalla suuri painoarvo. F35 on fiasko ja onko super hornet jo vanha tulevaisuuteen. Paljon kysymyksiä mutta herrat päättää mitä päättää.

Asko Korpela

Jyrkkä EI miljardi-MILJARDI-ITIKOILLE! Sotapolitiikka on väärää naapurisuhteiden hoitoa. Kauppa, turismia, kulttuurivaihtoa ruohonjuuritasolla. Valion Viola juusto on tehnyt arvokkaampaa politiikkaa kuin muut yhteensä.Rahastoppi sotahulluille!