Torstai 13.12.2018

Ay-pomo teilaa kansalaisaloitteen perintöveron poistosta: ”Ajaa ruotsinkielisten vuosisataisia etuoikeuksia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.3.2018 16:22
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas haukkuu kansalaisaloitteen, joka tähtää perintöveron poistamiseen. Aloite on nuoren RKP:läisen käsialaa. Arkistokuva.
|

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas tykittää blogissaan, että kansalaisaloite perintöveron poistamiseksi on RKP:n ”tulevan kyvyn” masinoimaa.

Suokas sanoo, että perintöveron poiston takana on lähinnä ruotsinkielinen raha ja eliitti.

–Asialla on ruotsinkielistä rahaa ja ruotsinkielisten vuosisataisia etuoikeuksia ansiokkaasti puolustavan puolueen RKP:n nouseva kyky. Nuori politrukki käynnisti kansalaisaloitteen perintöveron poistamiseksi, kirjoittaa Suokas Rakennusliiton verkkosivuilla julkaistavassa Kössin blogissa.

Kansalaisaloite perintö- ja lahjaveron poistamiseksi sai eilen 50 000 nimen rajan rikki. Se tarkoittaa, että asia etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteen on pannut alulle aloitteleva RKP:n poliitikko, joka oli ehdolla kuntavaaleissa. Perintöveron poistaminen on yksi RKP:n veropoliittisen ohjelman tavoitteista.

Suokkaan mukaan tavallisia tossunkuluttajia, puhuivatpa nämä sitten suomea tai ruotsia, perintövero ei paljoa hetkauta.

–Suomalaisten perinnöt ovat yleensä pieniä eikä niistä tarvitse maksaa veroa lainkaan. Isommistakin perinnöistä vero on maltillinen, jos perijänä on lähisukulainen, hän kirjoittaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Olli Ropponen sanoi eilen maanantaina Uudelle Suomelle, että perintövero tasaa varallisuutta ja se voidaan nähdä täydentävänä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Lue tarkemmin: ”Kova” perintövero halutaan pois – Tutkijalta muistutus: Tasaa varallisuutta ja paikkaa veroaukkoa

Suokas arvostelee nykyistä hallitusta ökyrikkaiden mielistelystä.

–Satojen miljoonien ja miljardien perinnöistä vero on sen sijaan luonnollisesti iso. Nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä tämä nähdään ongelmana. Vallassa on historian ehkä oikeistolaisinta politiikkaa harjoittava hallitus. Äänettöminä yhtiömiehinä häärivät siniset, joille kaikki käy. Lisäksi monella rivikansanedustajalla on sisäsyntyinen halu miellyttää rikkaita, hän kirjoittaa.

Jos perintövero poistetaan, Suokkaan mukaan verotuloihin syntyvän aukon maksumiehiksi joutuu sama sakki kuin aina ennenkin, palkansaajat.

–Ruotsin kuninkaat antoivat vasalleilleen täyden verovapauden. Erioikeus on historian saatossa lipsahtanut pois. Sukupolvien yli kerääntyvästä varallisuudesta pääsee rahvaskin osille, vaikkakin pienessä määrin. Nähtäväksi jää poistuuko varallisuusveron ohella myös rikkaiden perintövero. Viimeinenkin mahdollisuus omaisuuksien edes vähäiseen tasoittamiseen yhteiskunnallisella tulonjaolla, hän kirjoittaa.

Lähde: Talouselämä

Lue myös:

Kansanedustaja ylistää perintöveroa: ”Markkinatalouden paras vero – kohdistuu ansaitsemattomaan tuloon”

50 000 nimeä täynnä: Onko eduskunta valmis poistamaan perintöveron?

Näin hillitset kesämökin perintöveroa – Lakimieheltä vinkki suurille ikäluokille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Ollila

Perintövero suuri syy siihen, että Suomessa on vähän yli sukupolven eläneitä perheyrityksiä. Kun esimerkiksi Ruotsissa ei ole perintöveroa, siirto seuraavalle sukupolvelle on mahdollista. Suomessa hyvinkin menestyneet perheyritykset myydään, koska seuraavalla sukupolvella ei ole varaa maksaa perintöveroa tai ainakaan varaa kehittää yritystä perintöveron jälkeen. Näin kateus tappaa tuottavaa yritystoimintaa.

Peritövero ei siis välttämättä lisää muiden veronmaksajien kustannuksia, vaan ennemminkin työttömyyskorvausten maksua.

Antti Ollikainen

Suokas on täsmälleen oikeassa. Tavallista pulliaista perintövero ei koske ollenkaan ja muitakin keskiluokan ihmisiä olemattoman vähän. Perintöveron poiston maksumiehiksi ja naisiksi joutuvat myös opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset. Eliitti haluaa vaan rällätä miljoonillaan eikä muuta.

Seppo Simonen

Kyösti Suokkaa ulostilo tässä perintövero casessa on Rakennusliiton ammattimiesten aliarvioimista ja holhousta miten pitää ajatella.
Eiköhän rakennusalan ammattilainenkin halua jättää rintaperillisilleen omakotitalonsa ja kesämökinsä sekä perintömetsänsä ilman heille tulevaa perintöveroa.
Perintövero on kaikkein vihatuin veromuoto ja 75 % kansasta vastustaa sitä,
Me tahdomme kuulua pohjoismaiseen hyvinvoitiyhteiskuntaan ja Ruotsi ja Norja ovat poistaneet perintöveron. Kuten yhdessä kommentissa siteerataan perintöveron poisto vakauttaisi perheyrittäjien toiminnan jatkuvuuden.

Seppo Simonen

No minkätakia, sentakia kun on niska limassa ahertanut ja sanut jotakin kasaan. Niin sitä haluaa rakastaa ja huolehtia sekä auttaa omia rintaperillisiänsä hieman antoisempaan elämään ilman valtion ansiotonta riistoa perintöverolla.
On jotenkin epäpyhää tämä valtion toiminta läheisen kuoleman kohdanneita perillisiä kohtaan.

Stewart Griffin
Vastaus kommenttiin #8

Edelleen... MILJOONASTA eurosta joutuu lapsi maksamaan alle 150 000 euroa veroja (850 000 euroa käteen). Ja tämä on mielestäsi joku huutava vääryys? Pitäisi saada miljoona puhtaana käteen? Ja sitten verotettaisiin esim. palkansaajia ankarammin, jotta saadaan korvattua tämä miljonäärien lelliminen? Ihan turhaan yrität noilla "rakastamisilla" vedota tunteisiin, kun numerot kertovat totuuden. Nykyinen perintöverotus on hyvin, hyvin maltillista. Ihan turha siitä on itkeä.

Stewart Griffin

"Kateusvero" kuvailee paljon paremmin ansiotuloveroa, jossa veroprosentti ja progressiivisuus on PALJON kireämpi kuin perintöveron kohdalla, vaikka tuo tulo saadaan tehdystä TYÖSTÄ, eikä ilmaiseksi sen takia että sukulainen sattui kuolemaan.

Onko tähän argumenttia Pasilla?

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #10

Tuo mainitsemasi Suomen tuloveroprogressio on minunkin mielestä liian voimakas. Mutta esim. perheytityksessä työskentelee usein kaksi tai jopa kolme sukupolvea ja jos sieltä vanhin polvi poistuu taivaallisille työmaille niin miksi siitä pitää maksaa veroa? Toinen ongelmahan on se, että perijöille saattaa tulla verojen maksamisessa. Tämä koskee myös muita kuin yrittäjiä. Ruotsin ja Norjan esimerkki on todettu hyväksi. Perheyritykset ovat pysyneet maiden sisällä ja jopa samojen sukujen omistuksessa.
Ensi viikolla olen Ruotsin puolella, niin täytyy kysellä tarkemmin asiasta.
Muistaakseni sinulle yritin jotain selittää jo tänään päivällä.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #10

Ilmaiseksi. Ootko ihan tosissas. Perheyrityksissä lapset ovat jo pienestä pitäen tehneet töitä tän yrityksen siis oman perintöoikeutensa menestyksen eteen ja te kehtaatte väittää että he saavat sen ilmaiseksi.

Stewart Griffin
Vastaus kommenttiin #25

Lisää tunteisiin vetoavaa soopaa. Mikä ihme siinä on, että "perheyritykset" on se ainoa argumentti? Aivan niin kuin kukaan muu ei täällä perintöä saisikaan kuin ne niska limassa pienestä pitäen raataneet urheat pikku perheyritysten lapset. Hahhah.

Marja-Liisa Kalkela

Keskiluokka maksaisi perintöveron poistamisen
Ruotsi ja Norja ovat luopuneet perintöverosta. Pitäisikö Suomen tehdä samoin? Pitäisi, sanovat Perheyritysten liitto ja PTT. Ei, sanovat muut asiantuntijat ja muistuttavat, että veron poistaminen kävisi keskiluokalle kalliiksi.

16.3.2015 klo 15:01päivitetty 17.3.2015 klo 13:16
Fazerin omistajasukuun kuuluva Karl Fazer.
Ruotsi ja Norja ovat luopuneet perintöverosta. Pitäisikö Suomen tehdä samoin? Pitäisi, sanovat Perheyritysten liitto ja PTT. Ei, sanovat muut asiantuntijat ja muistuttavat, että veron poistaminen kävisi keskiluokalle kalliiksi.

Viime vuonna perintö- ja lahjaveroa kilisi valtion kassaan puoli miljardia euroa.
-Mutta voisiko potin kerätä jollain muulla verolla? Kannattaisiko Suomen luopua perintöverosta kokonaan, kuten
- Perheyritysten liitto on pitkään esittänyt. (jo perustamisesta lähtien. Varallisuusveron ja perintöveron poistoon ollut tähtäimessä.)

Kun metsäveroa,varallisuuseroa-05,osittaista perintöveroa-06,kelamaksun poisto -10
on perusteltu sillä että syntyy uusia työpaikkoja ja investoidaan uusiin työpaikkoihin.

Kertoisik joku missä ne työpaikat ja uudet yritykset on?
Panamassa? Luxenburgissa?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Puuttuva" vero voitaisiin ottaa
Kaikilta yleishyödyllisiltä säätiöiltä jolla on samat säänöt kuin VVO.
SPR,SRK,ym.

Verovapaita on myös EK,MTK,Yrittäjien,Puolueiden jäsenmaksut.
Tapana kun on eduskunnassa tehdä samat säännöt eri kohderyhmille.

Perusteletko perustuslain/ yhdenvertaisuuslain niin että palkansaajien etua ajavat verolle,mutta porvarien etuja ajavat verottomaksi?
JK. SAK/AY EI tee lakeja eduskunnassa vaan eduskunnan enemmistö jonka kansa on vaaleilla valinnut.

Ari-Tapio Talaskivi

Täh? Tottakai muiltakin todellisuudessa bisnestä tekeviltä "yleishyödyllisiltä" yhteisöiltä verovapaus pois. Ko. termi pitäisi määritellä siten, että se tarkoittaa aitoa pientä puuhastelua. Lapsukaisten urheiluseurat, harrasteteatterit, ompeluseurat jne., jotka pyörivät talkoidenomaisesti.

Jarkko Haarla

”Rakennusliiton…”
Eli ihan umpivasemmistoa siis.

Automaattinen antaminen ”tekeviltä ja yrittäviltä” niille ”ei-tekeville ja ei-yrittäville” johtaa aina ja väistämättä ”ei-tekemiseen” kaikkialla yhteiskunnassa. Tuo on se, mitä Ay-liikkeiden sosialististen tutkijoidenkin mielestä upea ”varallisuuden tasaus” yhteiskunnassa aiheuttaa. Suomeksi ”elämän laiskuutta”. Kyllä… onhan se näin.
Sosialistien kannattaa ihan oikeasti miettiä, että mistä ihmeestä ne työpaikat ja vientitulot oikein sikiää… ja sitten kysyä joltain vähän fiksummalta, että mitähän tapahtuisi jos:

- Sos turvaa ja työehtoja vähän kiristettäisiin?? Ne kotona dokaavat metallimiehet joutuisivat oikeasti menemään töihin ja tsemppaamaan kuten kilpailijamaissa tehdään. Mitäs jos vaikka kaikki vähän joutuisivat olemaan vastuussa omasta elämästään ja terveydestään??

- Yrittämiseen sallittaisiin sellainen ihme, että yrittäjä-sukuiset voisivat kerätä pääomia eli suomeksi rahaa, ottaa sen kanssa riskin ja kehittää asioita eteenpäin. Viisas raha kun ei mene uima-altaan rakentamiseen tai autoihin.

- Suomessa tajuttaisiin se, missä Ruotsalaiset on meitä aina ja ikuisesti parempia… se ”Me” – henki. Ruotsalainen kun on aina tajunnut, että mikä parasta Ruotsille. Unohtaen kateellisuudet, katkeruudet ja niin edelleen.

Eli lakatkaa nyt hyvät ihmiset sönkkäämästä, että kymmeniä tuhansia työllistävien perheyritysten pitää maksaa ihan hullut summat turhaa hukkaa siitä, että toiminta jatkuu vain siksi, että omistaja suvun sisällä vaihtuu?? ”Ihan sairasta” sanoisi jokainen länsimaista markkinataloutta pääkopassaan kantava ihminen!!!

Ja hei...
Suomessa Sorvarit, Lääkärit, Juristit, Bussikuskit ja 90% yrittäjistäkin on itse remonttinsa tekevää "keskiluokkaa"
Miksi? Siksi, että tämä on "kaiken keskiluokkaistava" ihme sossu-ihme.

Stewart Griffin

Ratkaisuhan tuohon keskiluokkaistamiseen on se, että tuloveroja kevennetään. Siinä annettaisiin oikeasti "tekijöille". Vainajan varojen jakaminen tämän lapsille ei ole mitään tekijöille antamista, vaikka kuinka yrität jutun kääntää päälaelleen.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sos turvaa ja työehtoja vähän kiristettäisiin?? Ne kotona dokaavat metallimiehet

Perunakellarissako olet kasvanut? Vai perustat tietämyksesi propakandaan `?

1) SAK/ Ammattiyhdistysliitoissa on yli miljoona jäsentä. Joka ammattialalta . Myös pukupellejä "pikkupomoja"jotka huom:työläisenä saa palkan toisen kädestä. Ei siis omista yritystä.

2)- Vas,sdp äänestäneitä-15 oli n.420 000. Mitä nuo yli 500 000 eri alojen työntekijää on? Nukkuvia? Eri eduskunntapuolueiden kannattajia?

3) Alkoholi ongelma on joka alalla johtotehtävistä ,päättäjistä lähtien.
4) Mietippä ketkä tätä maata pyörittää ? Työllään ja veroillaan n.2,4 Milj.palkansaajaa.
5) Mitäpä jos ne "ryyppäävät" metallimiehet ja ahtaajat pistäs näytöksi pariksi päiväksi rukkaset naulaan? Miten kävisi viennille ,valtion kirstulle ym.aloille?

6) Kansan sosiaaliturva= Maksetaan kansan rahoilla. Sitä saa vastiikkeettomasti ,miljonäärit,pääomatuloja ja ansiotuloja saavat huom:TULOJEN päälle.
Niin sinäkin kehdosta - hautaan asti.
(ne "metallimiehet maksoi veroillaan neuvolakäyntisi,lapsilisäsi ja koulusi )

JK.Kenen taskuilta on revitty :
Sotakorvaukset,-70-90-08 Lamojen laskut? KOP ja SYP liikepankkien velat-90 luvulla?
Saksan ja Ranskan pankkien "Kreikka" peitenimellä kulkevat luottotappiot?

Monta "kaurapuuroa" jodut vielä syömään ennenkuin kuin huomaat mikä on propakandaa ja mikä faktaa.
Ei ole yritystä ellei ole tuotteen tekijöitä.
Ei ole työpaikkaa jollei ole yrityksiä.
(Paitsi jos pyörittää nyrkkipajaa mutta siitä ei yhteiskunta kostu mitään)
Kumpikin tarvitsee toisiaan ja valtio kummaltakin verot yhteiskunnan pyörittämiseen.

Seppo Simonen

Kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen perintö j lahjaveron poistosta ja oli jo 54181 allekirjoittanutta aika päätyyy 6.5 aloitelinkkiin on helppo mennä vaikka tämän uutisen sinisellä tekstillä olevasta kansalaisaloite kohdasta josta pääsee Talouselämälehden juttuun jossa on suora linkki aloitteeseen.

Pasi Anttila

Ruotsinkielinen eliitti ja raha, termistä kuultaa kirjoittajan alemmuudentunne ko. väestönosaa kohtaan:)

Useilla kansanedustajilla on sisäsyntyinen halu miellyttää rikkaita. Onpa aika kuvaus kansanedustajista. Tuskin kirjoittaja tuntee montakaan edustajaa niin läheisesti että kykenee tuollaisia arvioita tekemään, nekin harvat taitaa olla vasemeistoliitosta ja siitä puolueesta ei tuollaista ominaisuutta löydy.

Marja-Liisa Kalkela

Kun tässä männävuonna eräs kansanedustaja kertoi toimittajalle silmää iskien TV :"Arvaappa jos iso yritys tarjoa rapuilallisen,viineineen. Lahjaksi saa vielä kalliin käsiveskan.
Niin miksiköhän päättäjät ei ole kiinnostunut Hurstin "tarjoilusta" tai pienten PK-yrittäjien asioista.
"Sen lauluja laulat keneltä puolue saa eniten vaalitukea". Mitä suurempi kannatus sitä suuremmat puoluetuet ja valta.

"Suomeen on syntynyt 2000 luvulla yrittäjien köyhälistö,toimeentulotukiluukulle"!
YLE-11

Juha Koponen

..oho, pitää vetää jopa "ruotsalaiset ökyrikkaat" tähän vasemmistolaiseen haihatteluun. On paljon rahaa jota palkansaajakin joutuu maksamaan asunto perinnöistä jne. Jos puhutaan miljoona perinnöistä, miksi niistä pitäisi maksaa satojatuhansia veroja? Omaisuus saattaa olla periytynyttä useista sukupolvista. Ihmiset eläneet tiukkaa talouskuria noudatten, olleet kunnollisia ihmisiä. Haluavat jatkaa omaisuuttaan suvulleen tai muulle saajalle.Miksi se on vasemmistolaiselle väärin??..

Markku Koivisto

"Ajaa ruotsinkielisten vuosisataisia etuoikeuksia". On siinäkin peruste perintöveron puolustamiselle , häpeisit edes! Kyllä ne etuoikeudet katosivat jo toista vuosisataa sitten. Teollinen perusta Suomeen kyllä muodostui niin englannin- venäjän- saksan- norjankielisten, jopa italian- ja ranskankielistenkin varallisuuden turvin, toki myös ruotsin- ja jopa suomenkielistenkin toimesta. Siitä pitäen silloin saapuneet pääomat ja aloittelijaisuus ovat pyörittäneet talouttamme tarjoten työpaikkoja sadolletuhansille työläisille, myös rakennustyöläisille. Ei raha ole minkään kielistä vaan on hyvin kelvannut palkanmaksuksi kaikille. Meidän ruotsinkielisemme ovat Suomen kansalaisia nauttimatta mitään erioikeuksia suomenkielisten ohi. Jos sitten katsot, että menestyvät muunkielisä paremmin taloudenpidossaan, on se pelkästään häpeäksi meille muunkielisille kuten esimerkiksi sinulle. Surullista on, että noin typerä ruotsi-argumentti uppoaa kansaan kuin kuuma veitsi voihin.