Torstai 17.1.2019

Supo: Suomessa on huomattava määrä ulkovaltojen vakoojia – yrittävät värvätä tietolähteitä ja mielipidevaikuttajia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.3.2018 09:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Pelttari.
|

Ulkovallat ja erityisesti Venäjä harjoittavat aktiivista vakoilutoimintaa Suomessa, kertoo Suojelupoliisi vuosikirjassaan. Supon mukaan tavanomaista on sekä perinteinen että kybervakoilu.

– Vieraiden valtojen tiedustelupalvelut pyrkivät värväämään suomalaisia toimittamaan heille tietoja, jotka eivät ole julkisesti saatavilla. Erityisesti Venäjän tiedusteluorganisaatiot ovat Suomessa aktiivisia, Supo toteaa.

– Lisäksi vieraiden valtioiden tiedusteluorganisaatiot pyrkivät hankkimaan avustajikseen henkilöitä, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa suoraan tai välillisesti poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen.

Vuosikirjan mukaan Suomeen on sijoitettu maan kokoon suhteutettuna ”varsin suuri määrä ulkomaisten tiedustelupalveluiden henkilöstöä”.

Supon mukaan ulkomaista tiedustelua kiinnostaa edelleen etenkin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Vuonna 2017 kiinnostuksen kohteita olivat myös valmisteilla oleva tiedustelulainsäädäntö, kyberturvallisuusrakenteet ja suojautuminen informaatiovaikuttamiselta.

Supolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi Venäjän rooli aktiivisena vakoilijana nostettiin hieman aiempaa selkeämmin esiin uudessa vuosikirjassa.

– Haluamme sanoa nyt tämän, että Venäjä on aktiivinen Suomessa, hieman eri tavoin kuin aiemmin, Supon edustaja tyytyi toteamaan.

Supon mukaan ”eräiden valtioiden tiedustelupalvelut pyrkivät kontrolloimaan Suomessa pysyvästi asuvia tai täällä oleskelevia maidensa kansalaisia”.

– Taustalla on tiedustelupalveluiden pyrkimys värvätä tietolähteitä ja avustajia sekä valvoa poliittista oppositiota ja toisinajattelijoita Suomen maaperällä. Tätä niin sanottua pakolaisvakoilua ei Suomessa - toisin kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa - ole kriminalisoitu.

Ulkovaltojen kybervakoilu kohdistuu tällä hetkellä etenkin yrityksiin. Suojelupoliisin tietoon tuli vuonna 2017 useita tapauksia, joissa suomalaisyritykseen kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana oli valtiollinen taho. Vieraat valtiot haluavat varastaa tietoverkoista tietoa muun muassa Suomen kriittisestä infrastruktuurista ja suomalaisesta tuotekehityksestä, Supo kertoo.

– Kybervakoilu on vakava uhka suomalaiselle tietopääomalle. Jos tuotekehitystiedot varastetaan toiseen maahan, yritys voi menettää koko tulevaisuutensa, sanoo Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari tiedotteessa.

Viranomaisten kyvyssä torjua kyberhyökkäyksiä on puutteita, katsoo laajempia tiedusteluoikeuksia ja tiedustelulakia vaativa Supo.

– Meillä ei ole pääsyä verkkoihin, joten kykymme tunnistaa kybervakoilua on täysin riittämätön. Tiedustelulainsäädäntö toisi tähän parannuksen, Pelttari sanoo.

Terrorismin uhka

Vuosikirjassa käydään läpi myös terrorismin uhkaa. Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa, että noin puolet Supon voimavaroista menee tällä hetkellä terrorismin torjuntaan.

Turussa viime elokuussa tapahtunut puukkoisku on Supon mukaan ”esimerkki muutoksesta, joka Suomen turvallisuusympäristössä ja terrorismin torjunnan toimintaympäristössä on tapahtunut”. Suojelupoliisin arvio terrorismin uhkatasosta on Suomessa tällä hetkellä tasolla kohonnut.

Supon mukaan Syyriaa, Irakia ja koko Lähi-itää koetteleva konflikti heijastuu edelleen Eurooppaan ja vaikuttaa voimakkaasti maailmanlaajuiseen terrorismin uhkaan. Terroristijärjestö ”Islamilainen valtio”, eli Isis tai ISIL on menettänyt lähes kaikki hallitsemansa alueet, joten sen kyky ohjata ja toteuttaa terrori-iskuja on toistaiseksi heikentynyt. Tämä ei tarkoita suoraan iskujen uhan pienentymistä.

– Järjestön taustaideologia ja sen jäsenten konfliktialueella saama taistelukoulutus luovat kuitenkin pitkäaikaisen turvallisuusuhkan Euroopassa. Konfliktialueella tai vankiloissa syntyneet verkostot, järjestön propagandasta inspiroituneet yksilöt sekä myös järjestön vaikutukselle alttiiksi joutuneet lapset pitävät uhkaa yllä, vaikka järjestö itse muuttaisi muotoaan, Supo kertoo. Ääri-islamistista propagandaa kohdistetaan Suomeen suomen kielellä.

– Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista, Supo arvioi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Vielä 1970-luvulla sanottiin, että Euroopan kaupungeista suurimpia vakoilijoiden toimipaikkoja olivat Berliini ja Helsinki. Helsingin tiedettiin olevan etenkin neuvostovakoojien suosiossa asemapaikkana, koska täällä vakoilua pystyi harjoittamaan paremmissa olosuhteissa liituraitapuvussa parhaissa ravintoloissa illastaen. Berliinissä vahdittiin toimintaa tiukemmin.

Tapio Mäkeläinen

Lukuisissa alan teoksissa mm Ratakatu 12 käy ilmi että Venäjä eri muodoissaan on ollut, on ja tulee myös olemaan hallitseva tuska meidän turvallisuusviranomaisillemme. Venäläisten tökeröt menetelmät ja yhä edelleen pinnalla oleva kyvyttömyys ymmärtää länsimaalaista kulttuuria, helpottavat kuitenkin Suponkin työtä.Näin on ollut kohta tuhat vuotta.
Ei uskoisi millainen kulttuuriraja on 200 km päässä Helsingistä ja se on pysyvää sorttia.
Onhan noita Leninin mainitsemia hyödyllisiä idiootteja sekä kätyreitä aina ollut; kuuluisimpia mm Murrikin sisarukset Virosta eli Hella Wuolijoki ja siskonsa Salme. Hella vältti teloituksen sotaoikeudessa yhden äänen erolla. Hänen käsittämätöntä ilosanomaansa Radion pääjohtajana voi yhä kuunnella wikipediasta.lopuksi kommunistitkin saivat tarpeekseen ja HW potkut.
Suomen vastavakoilu oli todella tehokas sodan aikana. Yhtään merkittävää sabotaasia ei tapahtunut ja satoja desantteja/ kätyreitä teloitetiin elleivät sipanneet jo kuulusteluissa. Ajat olivat toiset.
Käsitykseni mukaan Venäjän suurlähetystön koko Suomessa on suhteessa suurin maailmassa. Onhan niillä koko korttelikin. Toisaalta mitäs korttelista kun ennen oli koko maa. Hyvä näin.

Veijo Murtomäki

Tässäkin asiassa pitäisi olla rehellinen: Suomi oli 1950-luvulla kansainvälisen vakoilun tärkeä keskus. On ilmeisesti sitä taaskin, mutta tuskin mikään erityinen temmellyskenttä, sillä suurvalloilla on vakoiltavaa vähän joka paikassa, eikä Venäjä ole varmasti suurin ja kaunein tässä. Kun muistaa, että USA/Natolla on noin 5000 sotilastukikohtaa, joista noin 600 Amerikan ulkopuolella, voi olla varma, että koko maailma on USAn tarkkailun kohteena koko ajan.

Meilläkin se varmasti yrittää paitsi tarkkailla myös sabotoida suhteita Venäjään ja painostaa liittymään Natoon, samoin kuin se on tehnyt Georgialle ja Ukrainalle 1990-luvusta lähtien Wikileaks-lähteiden mukaan. Ja CIA on vakoillut ja vaikuttanut kymmenien maiden vaaleihin, mutta kun niistä ei puhuta, vaan Venäjästä, josta on tullut se superpahis, kenenkäs muun kuin USAn toimesta.

Ari Ohvo

Venäjän olisi parempi keskittyä oman maansa kehittämiseen eikä sotkea toisten maiden asioita. Jos oikein ilkeitä temppuja alkavat tehdä niin varmaan pitää niihin jotenkin vastata. Ex-KGB agentti Putinista pitää päästä eroon.

Veijo Murtomäki

Joopa joo, miksei USA keskity myöskin oman maansa kehittämiseen? Rempallaan on terveydenhuolto ja koulutus, rasismi ja valtavat tuloerot, rappeutuva infra jne. Vaan kun se Venäjä tuntuu olevan niin monelle niin ykkösmaa vihollisajattelun suhteen, sitähän pitää mollata – näinhän tosin tekee USAn koko kongressi, Britannia, Ranska, Saksa ...

Hannu Mononen

" – Lisäksi vieraiden valtioiden tiedusteluorganisaatiot pyrkivät hankkimaan avustajikseen henkilöitä, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa suoraan tai välillisesti poliittiseen päätöksentekoon ja yleiseen mielipiteeseen."

Eikä se Suomessa näytä olevan edes erityisen vaikeaa, minkä huomaa helposti mm. Uuden Suomen uutis- ja Puheenvuoro -keskusteluista.

Mikko Toivonen

Meillähän on ihan yleisesti tiedetysti aina ollut melkoinen osa poliitikkojakin tuolla helpolla ja eräänlaisella punanuoleskelulinjalla.
Tiitisen lista, jos se onnistuttaisiin maamme joskus demokratisoiduttua, julkaisemaan antaisi siitä kohtuullisen näytteen minkä poliittisen värikirjon nuo nuoleskelevat narsistit kattavat

Veijo Murtomäki

Nato-nuoleskeluako pitäisi tukea, kaiken sen jälkeen mitä USA/Nato on tehnyt itse tai kumppaneineen 2000-luvulla? Ja toiminta jatkuu yhä arabimaailmassa. Oiskohan sen saavuttama uhriluku noin 4–5 miljoonaa, yksin Irakissa noin 2,5–3 miljoonaa? Suomikin on jo mukana: Afganistan, Jemen. Hallelujaa!

Erkki Malinen

Länsimaat on sekasi kun seinäkello joka maalla olis omissa-asioissa hoitamista, eripurasiakin ne on keskenään, tulliuhat, preksitit ja äärioikeisto nostaa päätään terroristiuhasta puhumattakaan. Mutta yhteinen liima niillä on se on Venäjä se ei ilmeisesti häviä koskaan. Salaisen agentin tarinat tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

Vesa Partanen

Hei haloo... Venäjä mainitaan Supon taholta erityisesti.

Kybervaikuttamisella voi olla tavoitteena esim. kansallisen yhtenäisyyden rikkominen. Ei muuten, kuin kummallisen paljon kommenteissa nostetaan kuitenkin esille USA ja NATO, ym.

Eikö silloin, kun Venäjä on mainittu erityisesti, pitäisi keskittyä siihen erityisesti?

Harri Tapani

" esille USA ja NATO, ym. "

Ovat netin perinteisiä ikuisuuskeskusteluaiheita jo 1990-luvulta, se että USA tuodaan esille vakolussa johtuu varmana aika pitkälle siitä mitä jo silloin vuoti julkisuuteen mm. Echelonit ja vastaavat. Myöhemmin sitten Snowdenit ja Wikileaksit. Jopa EU perusti tutkimuselimen tuon Echelon-vakoilu takia.

"Euroopan unionin parlamentti perusti 5.7.2000 väliaikaisen Eche-valiokunnan, jonka tehtävänä oli tutkia Echelonin vaikutusta EU:hun. Sen tehtävänä oli mm. tutkia, ovatko kansalaisoikeudet turvassa tiedustelupalveluilta..."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Echelon

Tuomas Sikander

Sikäli huvittavaa keskustelua kun valtiohallinnossakin istuu vieraan maan agentuuri.
Jos täällä olisi oikea demokratia, niitä olisi vain n.5% oikeuslaitoksen, poliisin ja Supon oikeistokommunisteista.
Varttuneempi väki tietää kokemuksesta että sisäsiittoiset kommunistit ovat yleensä niitä pahimpia.
._.
._.