Maanantai 17.6.2019

Juha Sipilä: Eurosta ei tule tulonsiirtounionia eikä se myöskään hajoa – näin se pitää uudistaa

Luotu: 
21.3.2018 10:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juha Sipilä selvensi EU-huippukokouksen alla, mitä Suomi haluaa EMU:lta ja eurolta.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on avannut Suomen hallituksen EMU-linjausta loppuviikon huippukokousten alla.

Sipilä osallistuu torstaina ja perjantaina Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokouksiin. Neuvoston asialistalla on muun muassa talous- ja rahaliitto EMU:n kehittäminen sekä Britannian eroneuvottelut.

Sipilän mukaan eurokriisin painavin opetus on, että rahoitusjärjestelmän vakaudella on suuri merkitys kansantalouden kestävälle kasvulle ja työllisyydelle. Pankkiunionin rakentamisen käynnistäminen kesällä 2012 oli hänen mukaansa tärkeä virstanpylväs. Tämän jälkeen euroalueelle on luotu muun muassa yhteinen pankkivalvonta.

Suomi katsoo, että euroalueen uudistamisen painopiste on lähiaikoina pidettävä pankkiunionin viimeistelyssä. Unionista puuttuu yhä yhteinen talletussuoja, mutta tähän ei Sipilän mukaan vielä voida edetä.

– Yhteiseen talletussuojaan voimme mennä, kun sovitut toimet pankkisektorin riskien vähentämiseksi on tehty, hän linjaa tuoreessa kirjoituksessaan valtioneuvoston sivuilla.

– Riskien vähentämiseksi on löydettävä ratkaisu kriisin ajalta periytyviin ongelmiin, kuten ongelmaluottojen suureen määrään ja niiden systemaattiseen supistamiseen. Periytyviä kansallisia pankkiongelmia ei pidä sälyttää euroalueen yhteiselle vastuulle, vaan kukin maa ratkokoon ne itse.

Sijoittajavastuuta on Sipilän mukaan jatkossa toteutettava pankkikriisien hoidossa täysimääräisesti, jotta pankkien ja valtioiden välinen kohtalonyhteys murtuu.

Lisäksi Euroopan vakausmekanismin eli EVM:n toimintakykyä on vahvistettava ”markkinapaniikkien ja kriisinehkäisyn varalta”.

– EVM:n kykyä toimia joustavasti tehtävässään, esimerkiksi IMF:n käyttämillä valmiusluotoilla, on syytä vahvistaa.

Sipilä vakuuttaa, että euroalueesta ei tule liittovaltiota eikä tulonsiirtounionia, eikä hän myöskään usko euron hajoamiseen.

– Ääripäiden välillä on realistinen kolmas tie: rahaliitto, jossa kaikkien osapuolten oma vastuu korostuu, ja se on samalla ehto yhteisten toimien lisäämiselle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harry Callahan

Eipä tässä mitään uutta tietoa ole, eikä varmaan yhtään ihmistä maan päällä joka tämän tarinan uskoisi. Kyllähän sijoittajan vastuu pankeilla on jo nyt paperilla ja puheet tässä taloudellisessa tilanteessa myös sen mukaisia. Sitten kun kriisiä taas puskee niin pääomitetaan pankit takaisin jaloilleen, ilman mitään muuta seuraamusta kuin että veronmaksajien rahaa ryöstetään taas lisää pankkikriisin verukkeella. Tyhjän länkytystä, mitä on kuultu jo ihan tarpeeksi, tietääkseen miten tämä menee.

Kaarle Akkanen

Toiveita on. Mitenkähän mahtaa käydä lopputuleman kanssa? Suomi taas maksaa ja on mukana kun muutakaan ei uskalla. Se tuntuu olevan niin, että on ihan sama mitä täällä toivotaan tai ajatellaan. Olemme uppotukki virran viemänä!

Harri Tapani

Taas yksi joka luulee, että EU:ta voi oikeasti muuttaa ja uudistaa, näitä riittää vasemmiston Patomäestä lähtien ilmeisesti lähes joka puolueeseen, aika pihalla ovat. EU:lla on oma systeeminsä ja sillä jo ennalta päätetty lopputulema, ainoa vaihtoehto muutta EU:ta olisi purkaa se ja tehdä kokonaa uusi, Lissabonin sopimus pitäsi myös romuttaa.

Risto Nikander

Jo ilman pankki kriisejäkin EU on tulonsiirtounioni.
Se jakaa rahaa köyhille EU maille ja siirtää tyopaikst niihin.
Se jakaa maataloustukia OKY rikkaille, mm Englannin kuninkaallisille.
Se jakaa korruptio rahaa EU tukiprokteihin politiikoille ym.
Se jakaa rahaa mm. Turkille, "pakolaisille", kehitysmaille jne. jne.
Se maksaa tolkuttomia palkkoja ja muita etuja EU politiikoille, veronmaksajien veroista.