Torstai 17.1.2019

Asumistukimenot uudelle miljardiluvulle – Tutkija: ”Kannustinloukun purkamisella on aina hinta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.3.2018 11:48
Päivitetty: 
21.3.2018 11:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kelan tutkija Signe Jauhiainen ei pidä asumistukimenojen nousua hälyttävänä ilmiönä. Kelan mukaan suurin osa yleisen asumistuen saajista on köyhyyden rajoilla eläviä yksinasuvia ja pääosin alle 35-vuotiaita.
|

Kela maksoi viime vuonna ensimmäistä kertaa asumistukia yhteensä yli kaksi miljardia euroa. 2010-luvulla asumistuen summa on kasvanut peräti 65 prosenttia. Kelan johtava taloustutkija Signe Jauhiainen ei kuitenkaan pidä haamurajan ylitystä hälyttävänä.

Miljardin euron raja asumistuissa puhkaistiin vuonna 2006, ja kymmenessä vuodessa tukien määrä on kaksinkertaistunut. Viime vuonna täysi-ikäisiä yleisen asumistuen, eläkkeensaajan asumistuen ja opintotuen asumislisän saajia oli kaikkiaan 672 000. Kelan mukaan suurin osa yleisen asumistuen saajista on köyhyyden rajoilla eläviä yksinasuvia ja pääosin alle 35-vuotiaita.

Jauhiainen ihmettelee haamurajasta noussutta hälyä ja huomauttaa, että viime vuonna kasvu tasaantui edellisvuosien jäljiltä, mikä on rauhoittava signaali. Taustalla on nousuun kääntynyt talous pitkän taantuman ja työttömyyden kasvun jälkeen. Jauhiainen muistuttaa, että asumistukimenot kasvavat, kun työttömien määrä lisääntyy.

Toinen tekijä kasvaneiden menojen taustalla on iso asumistuen uudistus, joka tehtiin vuonna 2015. Se nosti tuen tasoa ja laajensi tuensaajien joukkoa. Jauhiaisen mukaan taso oli jonkin verran jäljessä ja sitä haluttiin parantaa. Aiemmin varsin monimutkaista asumistukijärjestelmää myös yksinkertaistettiin. Nykyistä järjestelmää Jauhiainen kuvailee simppeliksi: asumistuki määräytyy maksimivuokran mukaan, joka vaihtelee sijaintikunnan ja perhekoon mukaan. Tuki ei koskaan kata koko vuokraa.

Lue myös: Haamuraja meni rikki: Asumistukien potti nyt yli 2 miljardia euroa

Asiantuntijoiden ja poliitikkojen keskuudessa vallitsee kuitenkin varsin suuri yksimielisyys siitä, että suomalainen sosiaalitukijärjestelmä kaipaa yhä kehittämistä ja Suomi sai vastikään monimutkaisesta sosiaaliturvastaan pyyhkeitä esimerkiksi taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestöltä OECD:ltä.

Jauhiainenkin sanoo, että asumistukijärjestelmää on syytä yhä kehittää ja tähän on osin jo lähdettykin.

Hallituksen asettama Juho Saaren työryhmä julkistaa oman raporttinsa nyt keskiviikkona liittyen sosiaaliturvan uudistamiseen. Jauhiaisen mukaan Suomen järjestelmä ei kuitenkaan ole mikään katastrofi ja asumistukea voidaan pitää mielekkäänä sosiaaliturvaetuutena.

Jauhiainen arvelee, että tulevaisuudessa saatetaan pohtia uudelleen ainakin asumistuen suojaosaa, joka kannustinloukkujen purkajana näkyy myös jonkin verran kasvaneissa asumistukimenoissa. 300 euron suojaosuuden on tarkoitus estää tuen välitön pieneminen, jos tuensaaja saa töitä.

"Sitten järjestelmässä saattaa olla jotakin pahemmin pielessä, jos menot eivät pienene talouden parantuessa - silloin huolestun"

–Jos saa vaikkapa 600 euroa tuloja, vain 300 euroa otetaan huomioon asumistuessa. Tämä on parantanut tuen määrää monilla, joilla on työtuloja, Jauhiainen selventää Uudelle Suomelle.

–Sillä on aina tavallaan hinta. Kun otetaan suojaosa käyttöön, kannustavuus paranee, mutta tukikustannukset nousevat.

Kelasta arvioitiin vuonna 2016, että ilman vuoden 2015 alun lakiuudistuksia, joiden osa suojaosan käyttöönotto oli, yleisen asumistuen kustannukset olisivat olleet noin 20 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2015 toteutunut 1,7 miljardia euroa. Pelkkä suojaosan jättäminen pois olisi vähentänyt kuluja noin kuudella prosentilla, joten se on vain osa kulujen nousua.

Kannustinloukkujen purkaminen on yksi hallituksenkin nimeämistä työllisyyshaasteista ja niihin kiinnitti huomiota myös OECD Suomi-raportissaan. Jauhiaisen mukaan hyvä kysymys on sekin, kuinka suureen kannustavuuteen Suomella lopulta on varaa. Esillä on ollut esimerkiksi suojaosien lisäys. Jauhiainen kuitenkin muistuttaa, että asumistuki on tarkoitettu pienituloisille.

Edellisen uudistuksen ja suojaosan noston jäljiltä tuen piiriin on ilmestynyt esimerkiksi perheitä, joiden tulot nousevat reiluun 2000 euroon kuukaudessa, mikä ei kokonaiselle perheelle ole kovin paljon. Tällaisia lukuja ei kuitenkaan aiemmin asumistuensaajien joukossa juuri ollut.

Jauhiainen sanoo, että pienituloisten asumista on joka tapauksessa tuettava tulevaisuudessakin tavalla tai toisella, jotta kaikilla olisi katto pään päällä, sillä asumistuki on pienituloisille erittäin tärkeä. Hän ei usko tuen loppumiseen, mutta jonkinlaisia rajoituksia tukeen voi tulla. Suojaosan lisäksi hän arvelee, että pohdinnassa voi olla neliövuokraleikkuri.

Lisäksi Jauhiainen huomauttaa, että ainakin toistaiseksi Suomessa on eri järjestelmä eläkkeensaajille ja pienituloisten asumista tuetaan myös toimeentulotuesta erilaisilla säännöillä ja maksimivuokrilla verrattuna asumistukijärjestelmään. Voikin olla mielekästä keskustella yhden järjestelmän mahdollisuudesta.

Jauhiainen ei usko, että Suomi ottaa mallia länsinaapurista, vaikka siellä asumistukimenot ovatkin paljon pienemmät. Ruotsissa on hyvin tiukat asumistuen kriteerit. Yli 29-vuotiaat yksin asuvat eivät saa lainkaan asumistukea, ja sitä nuoremmatkin enintään 130 euroa kuukaudessa. Jauhiainen huomauttaa, että Suomea ja Ruotsia on vaikea verrata toisiinsa hyvin erilaisten vuokra-asuntomarkkinoiden takia.

–Ruotsissahan on tavallaan säännellyt vuokramarkkinat, kun meillä on vapaat markkinat. Tavallaan Ruotsissa jossain määrin sääntelyllä pyritään turvaamaan asumista. Suomessa taas on lähdetty enemmän siihen, että on vapaat markkinat ja asukkaalle maksettava tuki.

Jauhiaisen mukaan asumistukimenojen kasvua tutkitaan kaiken aikaa ja yritetään selvittää sen tarkempia syitä. Hän odottaa mielenkiinnolla, mitä menoille tapahtuu nyt, kun talous on kääntynyt kasvuun. Hän pitää todennäköisenä, että menot alkavat pienentyä, kun ajat paranevat ja ihmiset siirtyvät työttömyydestä työhön.

–Jos menot eivät sittenkään pienene, minua alkaa huolestuttaa. Sitten järjestelmässä saattaa olla jotakin pahemmin pielessä.

Lue myös: Puoluesihteeri selvitti: Näin ankara Ruotsi on sosiaaliturvan saajille – Suomessa lapsiperheelle 500 €/kk enemmän

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Asumistukimenojen kasvu selittyy sillä, että oikeata palkkatyötä on ryhdytty korvaamaan valtion maksamilla tuilla. Eli oikeita työpaikkoja on tietämättä ryhdytty täyttämään työttömiä työllistämällä, palkalla, joka ei enää riitä täysin vuokran maksamiseen.

Marja-Liisa Kalkela

Ja jossain sen köyhänkin perheen tarvitsee asua.

”Kannustinloukun purkamisella on aina hinta”
Miten se on "purettu" nyt? Eiköhän se Kannustin/köyhyysloukku ole yhä sama miksi se tehtiin jo-94 toimeentulotukeen? Siihen "toisaikaiseentukeen" jo 24 vuotta .Köyhille,pienipalkkaisille,työttömille,eläkeläisille. Toimeentulotuen ehdot.
Asumistuki,lapsilisät ym. kelan etuudet otetaan tulona huomioon ja vähennetään edm.tuesta.
Myös pientä työeläkettä saavan takuueläkkeestä .
Missään muussa Kelan etuuksissa ei ole noita ehtoja jotka vähentää muita etuuksia.
Laki tehty-94 kepu,kok,rkp,krst.

JK. Kelan sivujen mukaan ehdot on yhä voimassa 21.3-18.

Mikko Toivonen

Arvelen kuitenkin, että valtaosa asuntotukimaksuista maksetaan PK seudun ja parin muun suuremman kaupungin liian korkeita tai korkeaksi manipuloituja vuokria kompensoimaan.

Faktahan on että vailla ensimmäistäkään perustetta esimerkiksi Helsingin vuokrataso on noin 50% korkeampi kuin muun maan keskimääräinen vuokrataso. Palkat ja muut tulot taas eivät ole vastaavasti korkeampia nettoarvoltaan.

Tilanne on tällainen Helsingin ja suurten kaupunkien poliittisesta valinnasta. Kuka tuota riistävää poliittista valintaa vaatii ja tukee on sitten jokaisen pohdittava.

Tilanne kuitenkin saadaan korjautumaan vain tuottamalla kunnallista ja edullisesti rakennettua vuokra asuntoa massoittain eli kokonaisia vuokra asuntolähiöitä.

Niiden "pelättyä" laatua voidaan suojata sillä että uusiin kunnallisiin asuntoihin aluksi hyväksytään asukkaat vain sellaisella sopimuksella, että maksavat vuokran itse ja ilman asumistukea kunnallisilla hinnoilla eli vuokratasossa 8-15 €/m2 riippuen koosta ja sijainnista.
Esimerkiksi Helsingissä sen kokonaiskehityksen vuoksi påitäisi pikaisesti tuottaa ainakin 50000 "halpaa" vuokra asuntoa. Tuo siis nimenomaan siksi, että työpaikkoja voitaisiin luoda kohtuullisilla palkoilla

Harri Tapani

"PK seudun ja parin muun suuremman kaupungin liian korkeita tai korkeaksi manipuloituja vuokria kompensoimaan."

Jep, niistä puuttuvat käytännössä kokonaan entisen ajan halvat vuokra-asunnot, ne on purettu ja tilalle rakennettu kallista asumista. Nyt niissä on jo alettu rakentaa taloja vieri viereen ahtaasti ja niihin miniasuntoja, hiukka komeroa isompia, mutta niistäkin pyydetään aivan älyttömiä hintoja, niin osakkeena, kuin vuokraissakin.

https://www.uusisuomi.fi/comment/772933#comment-772933

Marja-Liisa Kalkela

Mitä muuta osasitte odottaa? Leikataan työttömiltä,eläkeläisiltä,opiskelijoilta ,lapsiperheiltä.Jäädytetään indeksikorotukset 4v.
Nostetan veroluonteisia maksuja,lääkkeiden hintoja ja omavastuuosuutta ja terveyspalvelumaksujen hintoja 27%.
Ei pitäisi olla rakettitiedettä miten siinä käy .
Taitaa työllisyyden lisääntyminen olla asumituki/toimeentulotuki palkkaa vastaan ?

Teetetään työtä sosiaaliturvaa vastaan 9e/pv .Lykätään karensseja 3kk ja leikataan tukea 40%.
Energiaveronkorotus= maksatetaan vuokraraisella vuokrassa ,Kela korottaa asumistukea.
Näin tämä vuokra-asuntojen omistajien raha Sampo pyörii.
Mikä puolue uskaltaa tehdä pisteen sille? Vuokrakatto. joka poistetiin -05 ja sen jälkeen vuokrat on noussut 50%.
Lähde:
MST
"Asumistuet valuu rikkaille"! Jo 17 Mrd.

Marja-Liisa Kalkela

Ja kun nyt taivastellaan lamatalkoiden seurauksia köyhimmän kasanosan kohdalla ,
(Mikä olisi pitänyt tietää jo Kepu/kok -90 leikkausten seurauksista )

Niin pistetäänpä jäitä hattuun . Sama verokirstu josta ammenetaan näille lisätuloja
tuottojen päälle.

21.3.2018
IL
Maaseutuvirasto on listannut Suomen suurimmat maataloustuen saajat.
Suurin tuensaaja 2017 oli Luonnonvarakeskus runsaan 2,2 miljoonan euron tukipotilla.

JK.Myös nuo köyhimmät maksaa tuota.
"Huoltovarmuus"? Viennin takia .5,5 milj. kansalaisen ruokkimiseen EU toiseksi suurimmat tuet Ranskan jälkeen.
Jota on vielä avitettu useammalla maitotuella ja "navettojen-malaustuilla "-15-17

Eikö yritysten pitäisi pyöriä omilla tuotoilla?

Tapani Tuominen

Olisi hyvä eritellä myös kuinka paljon tästä on turvapaikan saaneiden ja heidän perheidensä yhdistämisen kautta aiheutunutta lisäkulua. Se jos vielä avattaisiin eri maista saapuneiden kesken, niin Abdirahim Hussein Mohamedin täällä vasta julkaistu kirjoitus "Respectiä maahanmuuttajille" asettuisi hänen kanssaveljiensä ja -siskojensa osalta oikeaan valoon.

Helsingin Uutisethan kirjoitti tästä 20.3.2018 otsikolla "Kaikille riittäisi töitä" - Miksi yhä useampi maahanmuuttaja saa toimeentulotukea?

Toimeentulo- ja asumistuki kulkevat heidän kohdallaan käsi kädessä.

Marja-Liisa Kalkela

Ja mikä osuus on "1e/t" Virolaisilla ym. keikkamiehillä toimeentulotuen ja asumistuen saantiin.
Sikäli mielenkiintoista ettei toimeentulotukea saavat ole saanut lapsilisiä eikä kotihoidontukia -94 jälkeen.Ei saa vieläkään.
Mutta Virolaisen keikkamiehen perhe saa kotihoidontuet ja lapsilisät Virolaiselle perheelleen?
Miten Kelan etuuksien ehdoissa voidaan jakaa kansaeri kastiin etuuksien saajina?
Kansan sosiaaliturva/Yhdenvertaisuuslaki?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hakaniemen vero paratiisi mafia kiittää mojovasta businestuesta

Samoin Nuorisosäätiö . -07 vaalirahakohusta lähtien ollut tapetilla bisneksistään.
Käräjät on nytkin edessä epäselvyyksistä ja rahojen käytöstä

Ja ettei menisi ihan propakandanpuolelle VVO (AY)on n.36 000 vuokra.asuntoa.

Suomessa-15 Vuokra-asuntoja oli yli 800 000 johon jokaiseen saa asumistukea jos Kelan ehdot täyttyy.
Näihin kaikkinhan on tehnyt asumistukiin ehdot Eduskunta samoin Kelan asumistuen ehdot.
Vuokrakatto poistettiin -05. Hallitukset on ollut Kepu,kok. Asuntoministereinä Vihreä ja nyt Kepu. Asumistuen ehdot ja summat on tehnyt Kepu,kok Sosiaali ja terveysministerit+Stvm-valiokunnat.

EI Hakaniemi.

Harri Tapani

Jänskä kun YLE ei kerro uutisessaan, että VVO:nkin suurimmat omaistajat ja rahantekijät nykyään ovat eläkevakuutusyhtiöitä, niitä jotka meidän eläkkeitä makselee, VVO:kin muuttui Luona:ksi jo aikaa sitten...

AY-liike taas kerää varallisuutta lakkokassoihin ja sen sellaisiin.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
että VVO:nkin suurimmat omaistajat ja rahantekijät nykyään ovat
eläkevakuutusyhtiöitä
Jotka omistaa EK 50%,SAK 50%.
Eläkeyhtiöillä on eniten osakkeita joten ?
Ja kun eduskunta tekee ehdot asumistukiin ja säännöt kaikille vuokra-asuntoja tarjoaville ,niin mikseköhän se ei ole puuttunut VVO omistuksiin?

Eiköhän tuo propakanda ole kaluttu jo loppuun ,joka nousee aina tapetille vaalienalla .
Etenkin jos kannatukset on alemmat muilla puolueilla kuin mitä demareilla on.