Torstai 13.12.2018

Trump virittelee ilkeää tullitemppua EU:lle? Ministeri: ”Jännittyneenä odotamme twiittiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.3.2018 07:50
Päivitetty: 
22.3.2018 07:57
  • Kuva: Antti Mannermaa
    Kuva
    Ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen toimistossaan Helsingin Katajanokalla keskiviikkona.
|

Tuore ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) vannoi panevansa myyntihampaat suuhun. Kauppaa syntyi heti ensimmäisellä vienninedistämismatkalla Afrikkaan, mutta nyt yllä leijuu kauppasodan uhka.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti kaksi viikkoa sitten panevansa ulkomaiselle teräkselle ja alumiinille tuontitullit. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on neuvotellut USA:n kauppaministerin kanssa poikkeuksia EU-maille. Jos tulosta ei tule, Euroopan komissio on laatinut jo listan tuotteista, joihin se iskee omat tullinsa. Lue lisää: Trump toteutti uhkauksensa: Terästullit käyttöön pikaisesti

–Kyllä me aika jännittyneitä odotamme, mitä Malmström twiittaa. Näin hän sen nimittäin sitten ilmoittaa, Virolainen sanoo keskiviikkoaamupäivänä Uudelle Suomelle.

Alla Malmströmin keskiviikkoiltana julkaisemat twiitit. Juttu jatkuu twiittien alla.

 

 

Malmström ja Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross toteavat lyhyessä lausunnossaan, että osapuolet ovat päättäneet avata keskustelut molemmille sopivien ratkaisujen löytämiseksi. Malmström kuitenkin palasi Brysseliin jo keskiviikkoiltana.

Amerikkalaisten tullien suorat vaikutukset Suomeen ovat pienet. Virolaisen mukaan suomalaisesta teräksestä viisi prosentti viedään Yhdysvaltoihin. Alumiinin viennin osuus on vieläkin pienempi: puoli prosenttia.

–Mutta jos tästä syntyy kauppasota, silloin emme voi tietää, mihin kaikkeen tämä vaikuttaa, Virolainen sanoo.

–Nyt todella toivon, että Malmström onnistuu puhumaan Trumpille järkeä. Tässä on vielä sekin epäselvyys, että kohdistaako hän nämä tullit koko EU:hun vai antaako poikkeuksia vain joillekin jäsenmaille, hän väläyttää.

Poliittisesti se olisi Trumpilta hyvin ilkeä temppu. EU on painottanut, että se on neuvotteluissa yksi osapuoli, joka edustaa kaikkia jäsenmaita. Antamalla tullipoikkeuksia vain tietyille jäsenmaille Trump pyrkisi siis murtamaan jäsenmaiden yhteisrintamaa.

–Siihen on EU:ssa varauduttu. Viesti Malmströmille on ollut kaikilta jäsenmailta aivan selvä: yritetään olla rakentavia, löytää ulospääsy tästä tilanteesta ja ollaan yhtenäisiä, Virolainen kertoo.

Eikä Yhdysvallat ole ainoa, joka hallitsee ilkeät temput. Kun vuonna 2002 Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush asetti vastaavia tulleja teräkselle, EU vastasi appelsiinitulleilla.

Niillä iskettiin Bushia henkilökohtaisesti, sillä hänen kotiosavaltionsa Florida on Yhdysvaltain suurin appelsiinituottaja. Ja Floridassa Bush oli saanut vain 537 ääntä enemmän kuin vastaehdokkaansa Al Gore vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Nyt EU:n listalla ovat alumiinin ja teräksen lisäksi bourbonviskit, Harley Davidson -moottoripyörät, karpalot ja Levi's-farkut. Ne osuvat republikaanipomo Mitch McConnellin kotiosavaltioon Kentuckyyn, puhemies Paul Ryanin Wisconsiniin ja demokraattipomo Nancy Pelosin Kaliforniaan.

Samaan aikaan kun EU ja Yhdysvallat neuvottelevat teräs- ja alumiinitulleista, EU käy toisaalla neuvotteluita Vietnamin, Chilen, Meksikon, Australian ja Uuden-Seelannin sekä latinalaisen Amerikan Mercosur-maiden kanssa uusista kauppasopimuksista. Japanin ja Singaporen kanssa neuvottelut saatiin päätökseen joulukuussa ja sopimus on viimeistelyvaiheessa.

Lue myös: Trump uhkasi taas Eurooppaa tulleilla nimeten BMW:n ja Mersun – Saksalaislehdeltä tyhjentävä kuitti

Virolainen ei usko, että trumpilainen kauppasopimusvastaisuus leviäisi nyt käytäviin neuvotteluihin. Päinvastoin se saattaa jopa kiihdyttää neuvotteluita.

–Muut maat näkevät, että EU on vakaa toimija: meidän kanssamme kannattaa tehdä kauppaa, me olemme ennustettava toimija, arvioi Virolainen.

Julkisuudessa Virolainen on painottanut olevansa myyntiorientoitunut kauppaministeri. Ensimmäiselle varsinaiselle myynninedistämismatkalleen Afrikkaan hän pääsi neljä viikkoa virkavalansa vannomisen jälkeen.

Vienninedistämismatka – valtiorahoitteinen lomamatka?

Sijoittaja-hallitusammattilainen Kim Väisänen on kritisoinut suomalaista "kansainvälistymistä", joka hänestä on tyhjänpäiväistä messuilua ja lentopisteiden keräämistä loungessa. Hän käyttää termiä erotuksena vientiin, jota Väisänen pitää myyntikeskeisenä.

Sattumoisin Team Finland markkinoi verkkosivuillaan kokoavansa yhteen "kaikki valtiorahoitteiset kansainvälistymispalvelut".

Ministeri Virolainen torjuu jyrkästi ajatuksen, että Team Finland olisi valtiorahoitteista ulkomaanlomailua.

–Siellä tehtiin toimitussopimuksia, aiesopimuksia, kuumia diilejä ja saatiin paikallisia jälleenmyyjiä. Ei kukaan lennä 10 000 kilometriä vain kättelemään.

Matkalle osallistuneesta Vaisalasta kerrotaan Uudelle Suomelle, että yhtiö pitää matkoja arvokkaina ja se osallistuukin niille tapauskohtaisesti mutta tavallisesti kuitenkin joka vuosi. Yhtiön liikevaihdosta 98 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta.

Matkojen tapaamiset eivät johda suoraan kauppoihin, mutta yhtiön sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueista muun muassa Afrikassa vastaava Panu Partanen kertoo esimerkkinä, että vuonna 2016 solmitussa 20 miljoonan euron Vietnamin-kaupassa Team Finlandin ja suurlähetystön tuki oli ”hyvin merkittävää”.

–Vaisalalle vienninedistämismatkat ovat arvokkaita tilaisuuksia tavata ja luoda kontakti korkean tason päättäjiin. Tällaiset tapaamiset ovat monesti mahdottomia järjestää pelkästään yksityisen yrityksen toimesta, joten siksikin tällainen vienninedistämistoiminta on meille arvokasta, Partanen toteaa.

Väisäsäen tapaan myös Partanen painottaa, että yrityksen omat valmistelut ja matkan jälkeinen jatkoseuranta vaikuttavat paljolti vienninedistämismatkoilta saatavaan hyötyyn.

–Ulkoministeriö, Team Finland ja suurlähetystöt tekevät hyvää työtä, ja olemme saamaamme tukeen erittäin tyytyväisiä. Kauppasopimusten teko on yritysten, ei ulkoministeriön vastuulla, toteaa Partanen.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"Niillä iskettiin Bushia henkilökohtaisesti, sillä hänen kotiosavaltionsa Florida on Yhdysvaltain suurin appelsiinituottaja. Ja Floridassa Bush oli saanut vain 537 ääntä enemmän kuin vastaehdokkaansa Al Gore vuoden 2000 presidentinvaaleissa."

Eikös Bushien perhe ole kyllä ihan Texasin väkeä, eli maan toiselta laidalta. Jeb Bush Presidentin veli sen sijaan oli hetken aikaa Floridan kuvernööri tuolloin, mutta Texasista hänkin ja sinne palasikin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeb_Bush

Kari Kallio

Ehkä Floridaan viitataan siksi, että se on presidentinvaaleissa ns vaa´ankieliosavaltio, joissa peli ratkaistaan. Mm. Venäjä keskitti Clintonin vastaisen vaalipropagandan niihin osavaltioihin (amerikkalaisen konsultin neuvosta), joissa vaalit aina ovat ratkenneet! Venäläiset kuuntelivat "ilmaisia" neuvoja, ja homma toimi! Tämä voidaan todistaa myöhemmin tarkemmin tilastotieteellisten analyysien avulla. Siitä on jo olemassa selkeää evidenssiä, väitti Kreml sitten mitä tahansa. Mutta Kremlin kommunikeoihinhan pitääkin aina soveltaa ns. 180-asteen sääntöä; eli se mitä venäläiset sanovat, pitää kääntää juuri päinvastoin; se on 99 %:sti se totuus.

Kari Kallio

Trumpille pitää muistuttaa siitä, että hänen EU-vihamielisyytensä säteilee siihen, mistä EU/Nato -maat tulevat jatkossa hankkimaan aseensa. Etusija tulisikin antaa aina kun mahdollista eurooppalaisille yrityksille. Asekaupassa pyörii valtavat rahat, ja jollei Trump sitä käsitä, hän ei ymmärrä mitään.

Kari Kallio

Hyvällä neuvottelijalla pitää olla kova pokka! Trump on kova, mutta häneen pitää siksi soveltaa vanhaa kova-kovaa-vastaan tekniikkaa; ei hän muuta puhetta ymmärrä. Ihan sama analogia Putinin suhteen; pehmoilulla ei hänenkään kanssa selviä vaan tulee häviämään aina 6-0.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #5

Kuten Kissinger jo aikoinana totesi tästä Suomenkin nyt parhaasta uudesta ystävästä, että "Yhdysvalloilla ei ole ystäviä, sillä on vain etuja ajettavanaan", Yhdysvallat on vienyt ja pompottanut Euroopan maita käytännössä aivan mielensä mukaan, painostanut niitä tahtoessaan jotain, sekaantunut niiden sisäpolitiikkaan ja ulkopolitiikkaan, saanut ne jopa itselleen haitallisiin talouspakkotteisiin mukaan milloin minnekin, samoin se on vienyt EU:ta kuin pässiä narussa, yksi syy ja keino siihen on ollut nimenomaan Nato ja sen käyttö Euroopan kurissapitämiseen, siitä:

https://www.uusisuomi.fi/comment/759728#comment-759728

Harri Tapani

Kuten jo vuosia sitten palstoilla todettiin, että otetaan ja maksetaan vaikka ei toimisikaan kunnolla, koska USA tahtoo myydä ja täällä tahdotaan olla USA:n kavereita...

"Suomen hävittäjäehdokkaalle raaka kritiikki Pentagonista – puolet koneista ollut pois käytöstä

F-35 on mukana myös Suomen hävittäjäkisassa ja sitä on tilattu useaan Euroopan maahan."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240243-suomen-havittajaehdokkaalle-raak...

Arto Nurmi

Täällä kotisuomessa kannattaa kumminkin aina pienellä varauksella suhtautua uutisotsikointiin kun Trump niissä on. Tässä on enemmän kyse Yhdysvaltojen teollisuuden suojelemisesta, eli siitä mitä hän vaalitaistossa lupasi tehdä. Ei ehkä niinkään mistään vihasta Eu:ta kohtaan. Tosin EU alusta pitäen usean poliitikon suulla lähinnä halveksinut Trumppia. Kuinka viisasta se sitten on ollut?

Eu sen sijaan on historiallisesti käynyt kiinni henkilöihin noissa tulleissaan, ainakin tuon jutun mukaan.

Epäilen että EU:ssa ostellaan enemmän aseita kappaliiton sisältä. Olihan Kreikkakin aikoinaan (vielä vuonna 2011 muistaakseni, nykyistä tilaa en tiedä) suuri aseostaja Saksan aseteollisuudelta. EU:ssa tehdään laivoja, panssarivaunuja, Rafael-hävittäjiä ym. Kuinka iso merkitys niillä sitten lopuksi on, Yhdysvaltojen aseteollisuuden suurin asiakas on maa itse. Juurhan Trump kiersi Lähi-Itää ja taisi tehdä mm. Saudi-Arabian kanssa isoja kymmenien miljardien sopimuksia.

Suomelle Trumpin politiikasta voi olla haittaa, tai se on melko todennäköistä ainakin jossain määrin. Suomihan kärsii myös EU:n Venäjä -pakotteista. Meillä on aina aika "puikka paikka" kun jotain tulleja tai pakotteita hääritään. Onneksi vientiä on useisiin eri kohteisiin eikä olla ihan yhden kortin varassa.

Lauri Kiiski

USA-n tuonti EU-maista on n. 150 miljardia taalaa suurempi, mitä sen vienti ko. maihin on. Brexit Britannian tuonti EU- maista on sekin liki 100 miljardia euroa suurempi, mitä sen vienti muualle EE- mainin on.

Nämä epäterveet asetelmat eivät ole ikuisia, kuin ei myöskään Saksan valtava n. 300 miljardin euton vientiylijäämä, jonka sille rahaliitto vielä toistaiseksi mahdollistaa.

Mikael Storsjö

”Tässä on vielä sekin epäselvyys, että kohdistaako hän nämä tullit koko EU:hun vai antaako poikkeuksia vain joillekin jäsenmaille, hän väläyttää.” Jos tällaista ilmenee, silloin EU:n tulisi asettaa rintamakarkurimaille oma saman suuruinen vientitulli!
EU:lta ilmoitus siitä heti ja pyrkimyksetkin saadaan tukahduttua alkuunsa!

Heikki Rosti

Demokraattinen EU amerikkalaisen demokraattien ohella nyt vimmatusti yrittää kammeta presidentti Trumpia valtaistuimelta.Sodankäynti on kuitenkin amerikkalaisten vahva laji.Euroopassa varsinkin Saksan johdolla se on eurooppalaisten heikko laji historia sen osoittanut . Nyt tosin vain kauppasota tai sen uhka.Joten palaan aiheeseen v.2021 kun jenkkien talous porhaltaa ja EU on siltä ja väliltä.