Keskiviikko 12.12.2018

Rangaistus koveni: Talvivaaran Pekka Perä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.3.2018 13:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pekka Perä.
|

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut kaivosyhtiö Talvivaaran perustajan Pekka Perän puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ympäristön törkeästä turmelemisesta.

Rovaniemen hovioikeus antoi torstaina tuomion syyskuussa 2014 vireille tulleessa Talvivaaran ympäristörikosjutussa. Rangaistus koventui verrattuna käräjäoikeuden ratkaisuun.

Talvivaara Sotkamo Oy:n perustajan, yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtana toimineen Pekka Perän tuomio oli käräjäoikeuden jäljiltä 90 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta. Hovioikeus katsoi rikoksen ympäristön törkeäksi turmelemiseksi ja muutti rangaistuksen puolen vuoden ehdolliseksi vankeusrangaistukseksi.

Yhtiön toimitusjohtajan Harri Natusen ja tuotantojohtajan Lassi Lammassaaren hovioikeus tuomitsi ympäristön turmelemisesta sakkorangaistuksiin. Talvivaara-yhtiön maksettavaksi hovioikeus tuomitsi 500 000 euron suuruisen yhteisösakon.

Kaivosyhtiön seuraaja Ahtium on tosin hakeutunut jo konkurssiin.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Rahja

Lahden autoliikkeeseen puukon kanssa tullut kaveri sai käräjäoikeudesta saman tuomion kuin Pekka Perä. Viimeksi mainittu on pysyvästi tuhonnut liiketoimillaan ympäristöä. Tuhon laajuudessa ja pysyvyydessä ei löydy vertaa.

Kannattaa olla kaveri oikeiden ihmisten kanssa. Mikähän olisi ollut rangaistus, jos asian olisivat ratkaisseet riippumattomat ja lahjomattoman ammattilaiset. Niin sellaisia ei vain ole.

Seppo Simonen

Pekka Perä ansiokkaasti ja rohkeasti pani alulle nikkelin tuotannon uudella liuotus menetelmällä.
Matkassa oli epäonnea ja rapapessa roiskui, moni asua meni pieliselle järvien vesiin tuli liuotus jäämiä. Tuli lumi/vesi talvi tulva-altaat täyttyl. Puunhalaajat oli kimpussa mutta palkkio tästä kaikesta palkkioksi ehdollista linnaa.

Nykyinen Talvivaaran perillinen Terafame korjaa sadon kohta vuolee puuveisellä kultaa.
Pekka Perä ansaitsee mitalin ensi itsenäisyyspäiväksi ansiokkaasta ja rohkeasta työstä isänmaan eduksi.

Jarmo Makkonen

"Pekka Perä ansiokkaasti ja rohkeasti pani alulle nikkelin tuotannon uudella liuotus menetelmällä."

Tähän on veronmaksajien rahaa tuhlattu tähän mennessä lähes miljardi euroa. Keskusta haluaa lakaista jatkuvat ongelmat maton alle koska syyllisiä löytyy Pekka Perän lisäksi ainakin keskustapuolueesta ja viranomaisista. Tuleva pakollinen saattohoito kaivokselle tulee maksamaan lisäksi n. 500 miljoonaa euroa veronmaksajien taskusta.

Seppo Simonen

Edellä kirjoitin alkuvaikeuksista ne olivat todella vaikeita, luin tuossa juuri että Terrafamen vaikutus Kainuun taloudelle on hyvin merkittävä. Kaivos työllistää suoraan yli 600 henkilövuotta sekä moninkertaisesti liittyvänä työnä. Myös uusia hyödynnettäviä metaleja on löytynyt.
Terrafame on nyt hyvissä käsissä ja on syytä suhtautua positiivisesti sen tulevaisuuteen.

Jarmo Makkonen

"Terrafame on nyt hyvissä käsissä ja on syytä suhtautua positiivisesti sen tulevaisuuteen."

Terrafame pärjää tämän hallituskauden ilman valtion apua sillä rahalla minkä se sai myydessään osuuden Trafigura-konsernille. Tämän jälkeen kassa on taas tyhjä, mutta se on seuraavan hallituksen ongelma.

Marko Lehtinen

Tässä yksi esimerkki: Kolmesta lievästä ylinopeudesta tulee kovempi rangaistus, kuin ympäristön törkeästä turmelemisesta. Itse ottaisin ennemmin kuusi kuukautta ehdollista kuin pari kuukautta ajokieltoa. Tässä on oikeustaju koetuksella. Onko todella niin että sakko määrätään maksettavaksi vain konkurssiin menneelle Talvivaaralle? Perä ei maksa mitään?