Torstai 27.6.2019

Turvapaikkatutkimus ”kylmäävää luettavaa” ja ”vakava viesti” – Li Andersson ja Touko Aalto vaativat välitöntä muutosta linjaan

Luotu: 
22.3.2018 18:54
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
|

Oppositiossa ollaan kuohuksissaan tänään julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan Suomen turvapaikkalinja on kiristynyt merkittävästi. Ainakin puoluejohtajat Touko Aalto (vihr.) ja Li Andersson vaativat hallitukselta nyt välittömiä toimia.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun, Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan ja Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin julkaiseman tutkimuksen mukaan maahanmuuttoviraston (Migri) ratkaisukäytännöt ja tulkinnat ovat kiristyneet huomattavasti. Tutkimuksessa vertailtiin irakilaisia turvapaikanhakijoita koskevia päätöksiä vuosina 2015 ja 2017, ennen turvapaikanhakijamäärän hetkellistä kasvua ja hakijamäärän jälleen normalisoiduttua.

Kansainvälistä suojelua hakevien oikeudellinen asema on heikentynyt merkittävästi, eikä se selity ulkomaalaislain muutoksilla tai hakijoiden profiililla. Tutkijoiden mukaan todennäköisimmät selittävät tekijät linjan kiristymiselle löytyvät poliittisesta ohjauksesta ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikentymisestä.

Migri ja sisäministeriö vastasivat, että linjaa on yhdenmukaistettu muiden EU-maiden ja erityisesti Ruotsin kanssa.

– EU:n pyrkimys on luoda toimiva Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä, jonka keskeinen tavoite on yhteisten normien yhdenmukainen soveltaminen. Siihen on Suomessakin pyritty, kun on havaittu kansallisen EU-normien soveltamiskäytännön poikkeavan selvästi muista EU-maista, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Tietyllä lyhyellä aikavälillä tehtyjä päätöksiä tutkimalla ei ministeriön mukaan voi vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä siitä, onko hakijoiden esittämien perusteluiden hyväksymisessä tapahtunut muutoksia. Tätä varten olisi tarkasteltava myös turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoja ja puhuttelun sisältöä. Lisäksi olisi hyvä tarkastella hallinto-oikeuksien päätöksiä.

– Tämä selvitys oli toki suppea, mutta kaikki tutkimukset ovat erittäin tervetulleita ja meidän pitää olla jatkuvasti herkkiä arvioimaan toimiiko turvapaikkaprosessimme lakien tarkoittamalla ja ihmisoikeusperiaatteiden mukaisella tavalla, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) toteaa tiedotteessa.

Turvapaikkahakemukset tutkitaan ja ratkaistaan ministeriön mukaan aina yksilöllisesti. Maahanmuuttoviraston ja turva-paikkapäätöksenteon tavoitteena on aina se, että kansainvälistä suojelua myönnetään sitä tarvitseville.

Aalto vaatii palauttamaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvan.

– Suomen pitää olla maa, jolla on sydäntä auttaa hädänalaisia. Meidän on varmistettava, että turvaa hakevien asia käsitellään perinpohjaisesti ja oikein. Nyt näin ei ilmiselvästi tapahdu, Aalto kirjoittaa blogissaan.

Aallon mukaan tutkimuksen tulokset alleviivaavat vakavaa huolta turvapaikkamenettelyn luotettavuudesta. Suojelun tarpeen selvittäminen on puutteellista ja kynnys saada suojelua on noussut. Moitteita on tullut aiemmin niin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ltä, ihmisoikeusjärjestö Amnestyltä kuin UNICEF:ilta.

– Suomi ei enää pidä huolta edes lasten asemasta. Siitä on oikeudenmukaisuus ja lähimmäisenrakkaus kaukana. UNICEF sanoi tällä viikolla suoraan, että Suomi rikkoo räikeästi turvapaikanhakijalasten oikeuksia muun muassa käännytyksissä, säilöönotossa vankilamaisiin olosuhteisiin ja rajoittamalla oikeusapua, Aalto kirjoittaa.

Aalto odottaa sisäministeri Mykkäseltä ripeitä ja konkreettisia toimia.

– Pakkopalautukset on keskeytettävä ja turvapaikkamenettelyn luotettavuus on palautettava. Niille jotka eivät ole saaneet oikeudenmukaista käsittelyä, on sellainen nyt uusintahakemuksen käsittelyssä taattava. Osaavan oikeusavun saaminen jo prosessin alkuvaiheessa on varmistettava kaikille. Valitusajat on palautettava normaaleiksi, jotta oikeusmurhilta vältytään, Aalto vaatii kirjoituksessaan.

Myös Li Andersson vaatii hallitukselta välittömiä toimia turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi.

– Tutkimuksen tulokset ovat kylmäävää luettavaa, vaikka ne eivät valitettavasti yllätyksenä tulekaan, Andersson sanoo tiedotteessa.

Kansainvälistä suojelua myönnettiin vuonna 2017 huomattavasti vähemmän kuin vuonna 2015. Tutkimuksen otokseen sisältyvistä vuoden 2015 päätöksistä 14 % oli kielteisiä, 2017 puolestaan 79 %. Vuonna 2015 kolmessa päätöksessä neljästä Maahanmuuttovirasto piti hakijan pelkoa objektiivisesti katsoen perusteltuna, kun taas vuonna 2017 näin oli vain joka viidennessä päätöksessä.

Migrikin kommentoi Ylelle myönteisten päätösten roiman laskun yllättäneen.

Andersson huomauttaa, että kehitys on huolestuttava perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen ja suomalaisen oikeusvaltion kannalta.

 – Yhden ihmisryhmän asemaa on dramaattisesti heikennetty, ei demokraattisesti hyväksytyllä lainsäädännöllä, vaan Sipilän hallituksen aggressiivisella poliittisella painostuksella. Keskeisimpien ihmisoikeuksien toteutuminen ei oikeusvaltiossa yksinkertaisesti saa riippua viranomaisten vaihtelevista tulkinnoista ja niihin vaikuttavasta poliittisesta ohjauksesta. 

Andersson perää hallitukselta vastuunottoa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi. 

– Vaadimme hallitukselta välittömiä toimia ihmisten yhdenvertaisen oikeusturvan pelastamiseksi. Maahanmuuttoviraston toiminnasta on teetettävä riippumaton, ulkopuolinen selvitys. Myös oikeusministeriön lupailema selvitys turvapaikanhakijoiden oikeusapuun tehtyjen kiristysten seurauksista tarvitaan pian ja hallituksen on korjattava oikeusapuun tehdyt heikennykset, Andersson sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Hallitus on aivan oikein ja kohtuullisesti ohjeistanut migriä turvapaikkahakemusten uskottavuudessa ja käsittelyssä.

Aalto ja Andersson tuskin ovat kuulleetkaan tai omassa vajaassa elämänkokemuksessaan todenneet seuraavaa:

Jokainen Suomeen asti saapunut turvapaikan hakija on ns. shoppari tullessaan poikkeuksetta monen turvallisen maan läpi juuri Suomeen hakemaan "turvapaikkaa" vaikka YK kansainvälisten sääntöjen mukaan hakemus olisi pitänyt jättää ensimmäisessä saavutussa turvalliseksi luokitellussa maassa. Useimmille nuo maat olisivat olleet Turkki ja Venäjä! Välimeren venepelastetuille yleensä Italia vaikka venepelastustakaan ei voida laillisena meripelastuksena pitää kun kumiveneillä irrotaan Libyasta ja 12 mailin päässä odottaa järjestöjen meritaksikuljetus. Tai oletetaan odottavan.

Sitten kaikki talouspakolaiset osaavat erinomaisen hyvin valehdella ja kun on erityisen paljon pitkäaikaista kokemusta siltä maailmansuunnalta niin tietää että myös lähes poikkeuksetta valehtelevat ja ihan kaikesta. Tekevät sen vielä erittäin taitavasti. Jopa erinomaisesti väärennetyillä dokumenteillä.

Kun kyseessä on yksiselitteisen selvästi laiton maahantulo jota on maustettu taidokkaalla valehtelemisella niin linja hylätä hakemukset lähes 100% on aivan oikea.

Siitä huolimatta on tietysti kuultava ja yritettävä seuloa joukosta ihan oikeastikin turvaa tarvitseva yksilö tai jopa perhe. Sellaisen sattumista kohdalle ei voi täysin sulkea pois.

Työperäiset maahanmuuttajat ja kiintiöpakolaiset ovatkin taas aivan eri asia.

Jaakko Aalto

Asenteelliset tutkijat kirjoittelevat asenteellisia tarinoita joita asenteelliset poliitikot käyttävät pöyristymisensä moottorina. Kriitisellä silmällä luettuna noista jutuista ei löytynyt oikeastaan mitään millä perusteella Migriä voisi moittia liiasta tiukkuudesta. Sen sijaan voden 2015 holtittomuus kyllä kävi ilmi.

Gun-May Arffman

Juuri näin Jaakko. Muistuttakaamme tulevissa eduskuntavaaleissa Li Anderssonia ja Touko Aaltoa keitä varten he istuvat eduskunnassa. Äänien kerääminen näyttelemällä hyvää ihmistä on ohi ja se pitää näille shamppanja sosialisteille vaaleissa osoittaa.

Tuomas Sikander

Itse olen sitä mieltä että vaikeasta takapurennasta kärsivää bulldoggia ei pitäisi päästää ahdingossa olevien puolustuskyvyttömien pakolaisten kimppuun riehumaan, eikä viralliseksi demokratian riepottajaksi.
Tehokkaiksi havaitut keskitysleirimetodit eivät välttämättä sovellu kiihtyvien siviilipommitusten jälkihoitoon.
._.

Seppo Oikkonen

Mikä tutkija on sellainen joka naulaa lähtökohdan arkhimedeenpisteeksi seinään ja alkaa parkua siitä että linjaa on korjattu? -- Oikea tutkijahan kysyisi esimerkiksi onko korjattu edes tarpeeksi?

Mikä poliitikko on sellainen joka ei ota lähtökohtaisena realiteettina Afrikan väestöräjähdystä ja tulevalla vuosisadalla mahdollisesti satojen miljoonien suuruusluokkaan kasvavia kansainvaelluksia Eurooppaan? -- Todellisuudentajuinen poliitikkohan toteaisi heti kättelyssä, ettei tällä vaelluksella ole mitään tekemistä minkään turvapaikka-ajattelun kanssa.

Humanismilla on hyvä ratsastaa. Tosipaikan tullen nämä suuret humanistit jättävät yhteiskunnat hajoamaan kansainvaellusten jalkoihin -- ei heistä ole todellisen vastuun kantajiksi. Kunhan paatostelevat.

Jaakko Aalto

Vastauksena kysymykseenne: se on asenteellinen tutkija, joka oikeastaan ei ole lainkaan tutkija vaan dogmaatikko. Hän kokee tehtäväkseen ennalta määrättyä totuutta tukevien pätevien tai näennäisten todisteiden keräämisen.

Risto Nikander

Li Anderson mm. vaati, ettei turvapaikan hakijoitten ilmoittamaa ikää sovi tarkastaa. Se on selvin osoitus, että miltei kaikki puhuvat palturia. Eikä yksin iästään.

Ville Niinistön mielestä ei sovi epäillä muslimien kristinuskoon kääntymistä kun kaikki aiemmat oikeusasteet on käyty lävitse valehtelemalla.

Eli suomalaiset politiikot ja migri ovat olleet naurettavan hyväuskoisia. Pitäisikö siis jatkaa yurvspsikkojen myöntämistä nuorille miehille, jotka tekevät mm. valtavasti rikoksia Suomessa.

Ja ovatko tutkijat ja professorit niin tyhmiä, että eivät näe tosiasioita. Tai yhtä aivopestyjä? Tai puhuvat ja antavat lausuntoja harhaan johtamistarkoituksella.
Eli rikollisia ja isänmaan pettureita.

Jukka Mikkola

Vuoden 2013 väestölaskennan mukaan Afrikassa asui 1111 miljoonaa ihmistä (Wikipedia). Afrikan yli miljardi asukasta muodostaa noin 14,8 prosenttia ihmiskunnasta. Ihmisten lisääntyminen on siellä mittavaa. Pelkästään yhden prosentin siirtyminen Eurooppaan tekee jo yli 11 miljoonaa ihmistä. Italiaan on tullut nyt 650 000 ihmistä, jonka seurauksena siellä on valta vaihtumassa. Ihmiset ovat saamassa tarpeekseen tästä invaasiosta.
Kysymyksessä on Afrikasta alkanut kansainvaellus, joka tulee mitä ilmeisemmin jatkumaan niin kauan kunnes EU:n päättäjien keskuudessa Brysselissä aletaan näkemään ”metsää puilta.” Jos siellä sitä ei nähdä, niin täällä se on nähtävä. Muutoin hukka perii Suomi-neidon. Tämä maa ei tule kestämään mittavaa työperätöntä maahanmuuttoa, jonka hyötyarvo on negatiivinen yhteiskunnalle. Työperäinen ja ennen kaikkea koulutettujen ihmisten maahanmuutto on asia erikseen.

Tapio Mäkeläinen

Tarkastukset on siirrettävä Afrikkaan. Sen jälkeen siirrytään valikoivaan, työperäiseen maahanmuuttoon mutta hoidetaan kiintiöpakolaiset asianmukaisesti. Muistetaan se fakta, että ilman maahanmuuttoa väkilukumme laskisi ja jo nyt olemme isojen vaikeuksien edessä viimeistään 2030-luvulla.
Samoin on selvää, että jotkut tästä hyötyy ja heitä on varmaan Euroopan puolellakin. Eikö sille muka voida mitään. Mistä tulevat veneet, polttoaineet, moottorit yms.

Hienoa, että viranomaiset ovat hallitusti jiiranneet toimintaansa kokemusten ja osaamisen karttuessa kaamean vuoden 2015 jälkeen.
Mutta täällä ei kiinnosta kuin Patrik Laineen kontti ja Temptation Island. En tarkoita tälle palstalle kirjoittajia.

Timo Hietanen

Mikä agenda Vihreillä ja Vasemmistolla on joka raossa vouhkata
sellaisten islamilaisten massojen oikeuksien perään, joista erittäin
suuri osa ja prosentti ei omia eurooppalaisia arvojamme kunnioita,
jotka haluavat kovan linjan islamia tai sharia-lain omien lakiemme
ohitse ? Ranskassa "Politico" lehden laajassa kyselyssä muslimien
keskuudessa ennen 2015 alkanutta suurta invaasiota kerrottiin, että
Ranskassa asuvista muslimeista, ikäluokasta tai sukupolvesta riippu-
matta 30 % kannatti kovan linjan islamia ja peräti lähes 40 % sharia-
lain noudattamista Ranskan omien lakien ohitse. Onko Irakista tai
Afganistanista Suomeen tulleiden massojen ajatustapa,suhtautuminen
Suomen lakeihin ja tapoihin jotenkin Ranskan kokemuksista poikkeavaa ?

Suuren massainvaasion alussa alkoi vähierin selvitä myös Suomen
Migrille, että erittäin monilla pakolais- ja turvapaikkastatusta kalas-
televilla ei ollut puhtaat jauhot pussissa. Islamin perusajatuksen eli
taqiyya- opin taktisen valehtelun koko kirjo, viranomaisten harhaut-
taminen voitti alkuerissä - ennen kuin kokonaiskuva koko sirkuksesta
alkoi valjeta, niin monien EU-maiden kuin Suomenkin maahanmuutto-
viranomaisille. Tiukennus voi yksinkertaisesti johtua jo tästä ja siitä,
että olosuhteet esim. Irakissa ovat oikeasti muuttuneet juuri tasan
niin rauhallisiksi, kuin mitä se ylipäänsä jossain nykyislamin maassa
vain voi olla. Pieni tai ajoittainen iso härdelli kuuluu kulttuuriin ja
on ollut 1000 vuotta tätä. Täällä Härmässä heiluvat ajoittain puukot
viinapäissä ja Euroopan toreilla ja kaduilla ovat heiluneet puukot
islamin hurmoksen huudoin Allahu Akbar ? Tätäkö oikeasti me
suomalaiset ja muu EU tarvitsee lisää Vihervassut ? Ja pitääkö
meidän ihan olla joka päivä Ylellä, Hesarissa ja muissa medioissa
niin syvällisen huolissamme oikeasti erittäin pienen vähemmistön
piiruntarkoista ihmisoikeuksien toteutumista, ettei vain hiuksikaan
katkeaisi. Ja samanaikaisesti tuhannet Suomen kansalaiset, tietty
syrjäytyneet sinnittelevät entisinä duunareina ja veronmaksajina
kaduilla ja Steissin käytävissä tai kasvavissa leipäjonoissa ?

Heikki Paananen

Hieno asia, että PJ:t Aalto ja Andersson julkaisevat selkeästi ja äänekkäästi oman arvopohjansa keskeisiä elementtejä. Nyt on tärkeää myös muistaa nama heidän ulostulonsa mahdollisimman kauan, toivottavasti ylitse monien tulevien sukupolvien. Nämä kannattaa kirjoittaa muistiin tai kuvakaapata. Tulevaisuuden historiankirjoitus ei saa unohtaa punavihreän kansallissosialismin ja punavihreän suojeluskuntaliikkeen syntyä ja kasvua, ja siihen liittyviä tekijöitä.

Tapani Tuominen

Voisiko Uusi Suomi (tai joku joka tietää) kirjoittaa ulos ketkä ovat tämän Turun yliopiston "tutkijaryhmän" jäsenet? Senhän me tiedämme, että toinen tilaaja "yhdenvertaisuusvaltuutettu" Kirsi Pimiä on, umpivasemmistolainen vihreässä vaatteessa.

Sieltä Turun suunnalta on aikaisemminkin kuultu erittäin punasävytteisiä kannanottoja. Juuri sellaisia, jotka osuvat yhteen Lin ja Toukon (ex-SKP) maailmankuvaan. Eli avoimuutta kehiin, että pääsemme analysoimaan sen puolen asiassa. Kiitos.

Teijo Myllylä

Varmaan kansan enemmistö hyväksyy, sen että vihreiltä ja vassuilta aletaan kerätä sosiaalipakolaisille lisäveroa. Näin saadaan suomisoisaalitoimisto rahoitettua. Muutoin "normi" pakolaiset riittää. Kyllä niihinkin mahtuu työtävieroksuvia ihan tarpeeksi.

Nico Nyman

Marokko on turvallinen maa silti tänne päästettiin sieltä Bouanane tappamaan islamin nimeen ihmisiä, otamäellä tappoivat irakilaiset islamia tunnustavat juhlapaikan hakijat suomalaisen ryöstön yhteydessä? ja puotilan kappelin pihamaalle muslimiksi tunnustautuva vassari räppäri palefacen kaveri tappoi puolustuskyvyttömän vanhuksen... Kaikki tekijät ovat tulleet suomeen "hädänalaisina pakolaisina" ja ryhtyneet täällä toteuttamaan tunnustamansa idelogian kuuluvaa väkivaltaa, pahoinpitelyä raiskaamista tappamista, joka aina kohdestetaan niihin jotka ovat heidän mielestään vääräuskoisia ja usein kaikkein heikoimpiin kuten vanhuksii lapsii tai naisiin... Mutta se on vain kulttuurin ja uskonnon(joka ei edes ole uskonto) tuomaa rikkautta ajattelee Li ja Aalto...

Ville Hurmalainen

Touko Aalto ja Li Anderson eivät nyt näytä ymmärtävä mitään viranomaisprosesseista. Siihen kuuluu pykälien tulkitseminen faktojen ja tilastojen valossa. Prosessin alussa kun tilastoja ei ollut ja kaikkia faktoja ei oltu selvitetty, jouduttiin turvapaikkoja myöntämään olettamusperusteen takia niillekin, joille tätä oikeutta ollut.

Nyt kun faktat ja tilastot ovat tukena sekä tulkintoja on EU-naapureiden kanssa täsmennetty, on turvapaikkaprosessia hiottu ja sen sijaan, että oikeusturva olisi heikentynyt, tulee järjestelmästä täsmällisempiä tuloksia.

Ei lain mukaan toimiminen mitään rakettitiedettä ole. Touko ja Li voisivat käydä tutustumassa toimintaan sen sijaan, että tekevät helppoja puheenvuoroja.

Marja-Liisa Penttinen

Minä ihmettelen suuresti ketkä näitä suomen tuhoojia äänestää?! Jyväskylässäkin suomalaisia kyykytetään/maksuja nostetaan yms,tämä on sitä Touho Aallon politiikkaa! Ps.Ovat unohtaneet tehtävänsä,kuten myös ketkä heidän palkkansa maksaa,ei jatkoon!!!

Kauko Aalto

Aalto ja Andersson ovat tekemässä saman kuin minkä Sipilä teki vuonna 2015. Tämänkaltaiset vaatimukset nostavat varmasti Suomen arvoa turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvapaikka pörssissä. ”Aalto vaatii palauttamaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvan.” Mihin heidän oikeusturvansa on kadonnut?

Marja-Liisa Penttinen

Näkemykseni on että nyky eduskunnassa ei ole enää suoraselkäisiä/rehellisiä päättäjiä,heidät on vallanut ahneus!? Olisiko totuuden aika,tämä touho Aalto on myrkkyä suomelle/Jyväskylälle! Kuten myös demari Susanna Huovinen joka sylkee Jykyläisten/veronmaksajien päälle,maksut nousee 30%,yms! Timo Koivisto on nykydemari husu/nasima/tyttifeministi puolue,Jyväskylän/Rautpohjan duunarit herätkää!