Sunnuntai 26.5.2019

Kansanedustajan kysymys veti ministerinkin vakavaksi: Ruotsi maksaa jo korvauksia – Suomi pakkosteriloi edelleen

Luotu: 
23.3.2018 11:50
Päivitetty: 
23.3.2018 12:09
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) yhtyi opposition huoleen, mutta totesi translain uudistus ei ole Sipilän hallituksen työlistalla. Arkistokuva.
|

Vihreiden ja vasemmistoliiton riveistä vaaditaan muutosta translakiin, johon Suomessa yhä kuuluu pakkosterilisaatio. Ministeri Saarikko (kesk.) kuitenkin lyttäsi vaatimuksen.

Perhe ja peruspalveluministeri Saarikko totesi, ettei voi henkilökohtaisesti kiistää Jani Toivolan (vihr.) ja Silvia Modigin (vas.) huomioita, mutta translaki ei ole nykyisen hallituksen työlistalla.

Asian nosti torstain kyselytunnilla esiin Toivola, joka viittasi Ruotsin parlamentin tuoreeseen päätökseen maksaa korvauksia 600–700 transihmiselle, jotka on aikanaan pakkosteriloitu.

– Korvauksia maksetaan, koska tiedostetaan, että kyseessä on raskaimman luokan ihmisoikeusloukkaus ihmisten kehollista koskemattomuutta kohtaan. Samaan aikaan Ruotsin naapurissa, meillä Suomessa, pakkosterilisaatio on edelleen lain sanelema ehto ja yhteiskunnan hiljaisesti hyväksymä toimenpide. Tähän on saatava muutos, Toivola sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on toistuvasti vaatinut Suomea puuttumaan translakiinsa. Myös Väestöliitto on ilmoittanut kannattavansa sukupuolen moninaisuuden tunnustavan lainsäädännön valmistelua. Väestöliitto huomauttaa, että Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ei ole lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 6.4.2017 antaman päätöksen mukaan transihmisten pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus.

Toivola vaati, että Suomi toteuttaa laajamittaisen translain kokonaisuudistuksen, joka ei vaadi pakkosterilisaatiota ja joka lähtökohtaisesti erottaa toisistaan lääketieteellisen ja juridisen prosessin. Toivolan mukaan kyseessä on äärimmäisen vakava ihmisoikeuskysymys.

Ministeri tunnusti, että kysymys on tärkeä, hyvin vaikea ja koskettava ja Suomi on saanut asiasta kansainvälisiä huomautuksia ihmisoikeusnäkökulmasta. Hän muistutti, että Sipilän hallitus on kuitenkin poistanut translaista naimattomuuspakon. Saarikko sanoi olevansa hyvillään avoimemmasta yhteiskunnallisesta keskustelusta ja ihailevansa niiden rohkeutta, jotka ovat uskaltaneet kertoa oman tarinansa vaietusta ja kipeästä aiheesta.

– Translainsäädännön uudistusta tällä vaalikaudella ei ole sinällään odotettavissa. Sinällään valmius ministeriössä siihen kyllä on olemassa, Saarikko muotoili.

Toivola huomautti, että Norjassa on malli, jonka mukaan 6–15-vuotiaat voivat korjata juridisen sukupuolensa vanhemman suostumuksella. Hän huomautti, että kouluterveyskyselyssä epäasiallista kohtelua, kiusaamista, häirintää ja uhkailua ilmoitti kokeneensa peräti 88 prosenttia transnuorista.

Saarikko totesi transihmisten joutuvan yhteiskunnassa stereotyyppisen suhtautumisen sortamaksi. Hän sanoi pitävänsä tätä ”vakavana ja erittäin ikävänä lapsiin kohdistuvana henkisenä väkivaltana”.

– Valitettavasti voi myös olla niin, että pelkkä lainsäädäntö ei korjaisi noita asennemuutoksia vaan tarvitaan rohkeutta ja avoimuutta puhua näistä asioista ja tunnistaa tällainen ilmiö keskuudessamme, joka ei ole ihmisen oma valinta, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan Suomen historia asiassa ei ole sen kunniakkaampi kuin Ruotsin. Silvia Modig huomautti, että ero on siinä, että Ruotsissa on kyse historiasta ja Suomessa nykypäivästä.

– Onko todella niin, että hallituksessa ei ole valmiutta poistaa lainsäädännöstämme vaatimusta, että pakkosterilisoidaan yksi tietty ihmisryhmä? Se on aivan käsittämätöntä, Modig sanoi.

– Jos tämän hallituksen yhteinen arvomaailma ei mahdollista translain kokonaisuudistusta, niin ettekö te ole valmiita poistamaan sitä yksittäistä vaatimusta, niin että ketään ei pakkosterilisoida Suomessa 2018?

Saarikko myönsi, ettei voi henkilökohtaisesti kiistää huomioita ja huolta liittyen lisääntymiskyvyttömyysvaateeseen, transihmisten asemaan sekä kokemuksiin ja henkisiin kärsimyksiin.

–Totean kuitenkin, että kysymys ja yhteiskunnallisen hyväksymisen ilmiö ja tarve on ehkä lainsäädäntöä laajempikin ja on oleellista, että tämänkaltaiset, ehkä erityisiksi vielä luonnehdittavat, tilanteet otetaan huomioon vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä, kun ihmiset lapsuudessa ja nuoruudessa ja heidän vanhempansa etsivät vastauksia tämänkaltaisten ihmisten kunnialliseen ja oikeudenmukaiseen huomiointiin. Hallituksen kokonaisnäkemys asiassa on kuitenkin ollut se, että tätä lainsäädäntöä ei tämän hallituksen työlistalta löydy, Saarikko vastasi.

Amnestyn mukaan Suomessa sukupuolenkorjausprosessiin hakeutuu vuosittain satoja henkilöitä ja Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Kysymys translain epäkohdista nousi esiin myös nuorten parlamentin kyselytunnilla, joka on parhaillaan käynnissä eduskunnassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Susanna Koivula

Otsikossa on virhe. Suomi ei pakkosterilisoi.

Jos nainen ottaa miehen hormoneja tai päinvastoin, niin hedelmättömyys tulee sen mukana. Ketään ei pakoteta tuohon.

Ei olisi lapsen etu jos transmiehet synnyttäisivät tai transnaiset siittäisivät.

Järki käteen.

Tenka Issakainen

"Jos nainen ottaa miehen hormoneja tai päinvastoin, niin hedelmättömyys tulee sen mukana. Ketään ei pakoteta tuohon."

Jos näin on, niin lakiahan voisi mainiosti muuttaa siten, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan.

Anssi Pajala

Miten se tarkalleen ottaen olisi lapsen edun vastaista, "jos transmiehet synnyttäisivät tai transnaiset siittäisivät"? Onko sinulla esittää jotain näyttöä tästä vaikka viittaamalla vertaisarvioituun tutkimukseen?

Eikö olennaista ole se, että lapsella on rakastavat vanhemmat, jotka pystyvät huolehtimaan hänestä? Jos ei, niin miksi ei?

Susanna Koivula

Olisiko sinulla esittää tutkimustietoa siitä, miten lapsi kokee jos hänen isänsä on hänen äitinsä tai toistepäin..? Onko lapselle samantekevää että hänen äitinsä identifioi itsensä mieheksi jne..

Vähemmästäkin lapsi hämmentyy .

Minna-Maaria Lax
Vastaus kommenttiin #8

Lapsikilven käyttäminen vihan välikappaleena on sairasta. Oma kokemukseni lapsista on sellainen, että transasia kiinnostaa tasan sen aikaa, kun he saavat asialliset vastaukset kysymyksiinsä. Sen jälkeen asia normalisoituu.

Toisin on asia niillä aikuisilla, joilla on intohimoa märehtiä loputtomiin. Kaltaisesi vanhemmat ovat ongelma, eivät lapset!

Anssi Pajala
Vastaus kommenttiin #8

Sillä, joka väittää, että jostain on haittaa, on todistustaakka eli velvollisuus osoittaa, että haittaa todella on. Voihan sitä tyhjiä väitteitä aina heitellä ilmaan, mutta ei niillä mitään arvoa ole.

Uskoisin monen lapsen (ja aikuisenkin) hämmentyvän niiden ihmisten määrästä, jotka ovat suvaitsemattomia ilman minkäänlaista järkisyytä.

Sami Mollgren

On lapsen etu jos nämä siitetään ja/tai synnytetään. Ennen kaikkea on (ja pitäisi Aito avioliitto -seurakunnankin julistusten perusteella olla) lapsen etu, että tämän siittänyt ja synnyttänyt vanhempi ottaa vastuun lapsesta ja kasvattaa tämän rakastavana vanhempana aikuiseksi.

Lento Pro

Susanna on valitettavasti väärässä. Nimittäin pelkkään henkilötietojen korjaamiseen vaaditaan Suomessa hedelmättömyys, vaikka henkilöllä ei olisi sellaista kehodysforiaa, joka vaatisi kehon kemiallista tai kirurgista korjaamista hyvinvoinnin mahdollistamiseksi.

Anssi Pajala

Mitä jos Suomessa yhä pakkokastroitaisiin homoja, ja ministeri vain toteaisi, että sori, mutta ei mahdu nyt asialistalle? Häpeällistä, todella häpeällistä.

Sipilän hallitus ei todellakaan kunnioita sellaisten ryhmien ihmisoikeuksia, jotka ovat tarpeeksi pieniä tai muuten kykenemättömiä taistelemaan oikeuksiensa puolesta riittävän tehokkaasti. Tekee myös mieli kysyä, antaako pääministeri vanhoillisten uskonkäsitystensä mennä tässä humaaniuden edelle. Sekin olisi nimittäin jo itsessään häpeällistä.

Jukka Taurunjärvi

En tietä ynmärsinkö oikeen?,onko siis kyse miehistä ja naisista jotka kokevat olevansa eri sukupuolta?,ja haluvavat muuttaa sukupuoltaan koska ovat mielestään syntyneet väärään roppaan?,,,,sanoisin onkelman olevan mielen aluuveella jota sitten yhteiskunta tukee!,hulluutta yhteiskunnan puolelta tukea sairaita mieliä sairauteen!,mutta pakko leikkaukseen ei pitäisi kuitenkaan ruveta,se on väärin!.

Juha Hämäläinen

En itse ikipäivänä olisi halunnut joutua lapsen asemassa olemaan osa näitä perheitä kaikissa. sateenkaarivariaatioissa. Siksi en näe mitään mieltä katsoa perheenmuodostusta muuta kuin lapsen kannalta silloin, kun perheeseen hankitaan lapsia. Tässä ei kyse aikuisten oikeuksista millään tavoin. Tästä harhasta päästävä eroon. Lapsi ei ole jokin puudeli, jonka hankintaoikeus on jokin yleinen ihmisoikeus.

Pertti Ikonen

Hiljan ja usein on alkanut tuntumaan siltä, että onko Saarikosta tehty Keskustan "moottoriturpa" joka laitetaan iskostamaan kanslaisten kallloihin Keskustan keskeisimpiä ajatuksia. Ja ihan saarnaamalla kuten Lars Levi aikoinaan.

Antero Säämäki

THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.
Lisääntymiskyvyttömyys on saatu muulla tavalla, kuten itse halutut hormonilääkkeet, tai muut lisääntymiselinten leikkaukset.
Hedelmällisyys voi palautua, jos lopettaa hormonien käytön.
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen voi poistaa translaista, mutta sillä ei ole paljoa merkitystä käytännössä.