Keskiviikko 16.1.2019

Aku Louhimieheltä tunteikas puhe Jussi-gaalassa: ”Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.3.2018 09:59
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Aku Louhimies.
|

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies piti avoimen puheen elokuva-alan Jussi-gaalassa noutaessaan yleisön suosikki –palkinnon elokuvastaan Tuntematon sotilas. Louhimies pyysi anteeksi käytöstään.

Louhimiehen toiminnasta nousi viikolla kohu eturivin näyttelijöiden syytettyä häntä Ylen jutussa julmuuksista kuvauksissa

– Kiitos teille hyvät kollegat siitä, että olette käynnistäneet tällaisen vaikean prosessin. Ja kiitos, että olette lähteneet tuulettamaan koko alaa. Ja kiitos, että olette käynnistäneet muutoksen myös minussa. Haluan pyytää vielä tässäkin kerran anteeksi jokaiselta, jota olen työssäni loukannut, Louhimies sanoi.

–Olen pyrkinyt tekemään hyviä elokuvia teidän kanssanne. Olen vienyt tilannetta välillä kohti äärirajoja ja niiden yli ja olen uskonut tekeväni yhteistyötä, mutta en varmaan ole ollut, tai en olekaan ollut, viisas siinä käyttämässäni vallassa. Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut teitä, hän jatkoi. 

Louhimies halusi puheensa lopussa korjata yhden hänestä esitetyn syytöksen.

– Sen yhden tärkeimmän haluan korjata. Uskon, että kaikissa mun töissä lapset on kyllä olleet turvassa.

Louhimiehen puheen voi katsoa kokonaisuudessaan MTV:n sivuilta.

Tuntematon sotilas voitti yleisön suosikki -palkinnon lisäksi neljä Jussi-palkintoa. Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) kieltäytyi luovuttamasta yleisöpalkintoa Louhimiehelle. Palkinnon luovutti MTV:n entinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen.

– Syy on mielestäni täysin itsestään selvä. Minun mielestäni tässä tilanteessa ei ole oikein, että kulttuuriministeri jakaa sellaisen viestin, että tämmöinen käyttäytyminen elokuvaohjauksessa on hyväksyttävää, Terho kommentoi Ilta-Sanomille.

Kulttuuriministeri päätti perjantaina asettaa selvityshenkilön selvittämään elokuva-alalla esiintynyttä häirintää ja epäasiallista käytöstä. Kutsuttavan selvityshenkilön tulee selvittää myös elokuva-alaan liittyviä työehtoja ja lainsäädäntöä sekä tehdä ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi elokuva-alalla.

Jussi-gaalan palkituin elokuva oli Ikitie, joka voitti parhaan elokuvan palkinnon, parhaan ohjauksen, parhaan miessivuosan, parhaan naissivuosan, parhaan kuvauksen sekä parhaan lavastussuunnittelun Jussin.

Lue myös: Professori tyrmäsi Louhimiehen perustelun radiossa: ”Ei se ole metodi vaan alistamista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Julkinen anteeksipyyntö on taitolaji, joka saattaa onnistua, jos aavistaa mistä naruista kulloinkin on trendikästä vedellä. Toisaalta oikeassa kohtaa julkisen syytöksensä esittävän ei edes edellytetä esittävän omaa anteeksipyyntöään, vaikka hän olisi itse asiassa ollut itse yhtä vilpillinen osapuoli. Kulttuuri-ihmisethän eivät välttämättä ole aina yhtään sen rehellisempiä kuin taviksetkaan, usein vaan taitavampia näyttelijöitä.

Eikä "sikaohjaajalista" tähän jää. Rauni Mollbergista tehtiin paljastus eilen Ilta-Sanomissa: "todella paljon törkeää käytöstä, toisten nöyryyttämistä, pilkkaamista ja huutamista elokuvia tehdessä, ja niiden ulkopuolella... Syrjintä ja seksuaalisuus olivat jokapäiväisiä asioita” ks. https://www.is.fi/viihde/art-2000005614255.html
- Jörn Donner puolestaan voisi osallistua myös Pulmushahmo-sarjaan vaikkapa yhdessä näyttelijöidenkin kanssa, koska hän on kokenut 'muiden' ohjaajien kyseenalaistavan naisen ein ('jos ei lohkee lovee, ei riitä roolejakaan, Kristiina')

Miituuhässäköintikin nyt vaan sattuu taas nostamaan tässäkin asiassa esiin muutenkin muita enemmän esillä olevan kapean fakkisektorin, jonka työehtokäytännöt ovat kieltämättä kai aina kaikkialla olleet 'jotain ihan muuta'. On selvää, ettei kaikki tämä haloo ole ainakaan pelkkää sissimarkkinointia, vaan savun takana on ainakin ollut ilmitulta. Esiwälläriläisistä ajoista tunnetaan totuus, että pienet avainalat voivat vedättää ja kanavoida kansakunnan suuret merkitykset suvereenisti omaan laariinsa. Kunkin aikakauden #miituuhässäköissä lauletaan omanlaisiaan lauluja, joissa on yhteisiäkin tekijöitä. Kristiina Halkola lauloi 50 vuotta sitten kyykytetyksitultuaan 20 perheestä, nyt voisi hitiksi tosiaan nousta Laulu 20 sikaohjaajasta: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252749-laulu-20-sikaohjaajasta...

Jussi Keskinen

Toivottavasti tämä julkinen anteeksipyyntö luo myös ilmapiirin jossa kaikki ne jotka ovat aiheuttaneet mielipahaa, harmia, talodellista ahdinkoa, henkistä väkivaltaa ja kärsimystä osaisivat pyytää aiheuttamaansa pahaa anteeksi. Ja ennen kaikkea muuttaisivat käytöstään ja näkisivät kuin peilistä tekemänsä vääryyden, ei tilastoista, ei onnellisuustutkimuksista, ei TV realitysta vaan aidosti toisista ihmisistä, sillä vain toiset ihmiset voivat olla se peili josta todellinen kuva näkyy.

Ne toiset ihmiset ovat ne miljoona alle köyhyyrajan, ne vanhukset joiden hoito on ajettu alas, ne lapsiperheet jotka kärsivät eriarvoisuudesta niin koulussa kuin kotonakin, ne kaltoin työpaikalla kohdellut, ne 9euron päiväpalkkaa tekevät, ne joita sosiaali- ja terveydenhuolto syrjii jne, ja toisaalta ne, jotka ovat asettaneet oman etunsa elämänsä kärkihankkeeksi ja ne joille toiset ihmiset ja heidän elämänsä ei merkitse juuri mitää ja ne jotka eivät edes näe itseään, ei vessan peilistä eikä sen takaa.

Simo Perttula

Ohjaaja Louhimies ohjasi Sotaelokuvaa. Sota on julmaa alistamista ja nöyryyttämistä! Vihollisen tappaminen on pyrkimyksenä, kaikkien toivoessa rauhaa!Sodan ilmeisiin Louhimies pyrki. Ja onnistui hyvin näin rauhan aikaisten "vellihousujen" kanssakin?
KIITOS LOUHIMIEHELLE hyästä elokuvasta!

Sakari Lehto

Jos haluaa saada tuloksia, on toimittava äärirajoilla. Jos haluaa olla kansallista tasoa, voi olla aina mukavuusrajan toisella puolella. Vertaa urheiluun, jossa tukea tulee vasta kansainvälisen tason toimijoille, joilta edellytetään harjoittelua verenmaku suussa. Kulttuuriväki saa tukiaisia vaikka ei yltäisi kansallisellekaan tasolle.
Yleensähän esimies leimataan, jos hän vaatii tuloksia ja vähäkin hikeä tai itkua.