Maanantai 27.5.2019

Suomalainen asiantuntija arvioi Carles Puigdemontin tilannetta: ”Käytännössä varmaankin yksi punnittava kysymys”

Luotu: 
24.3.2018 15:10
Päivitetty: 
24.3.2018 15:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansanedustaja Mikko Kärnä, professori Teivo Teivainen ja Katalonian entinen johtaja Carles Puigdemont tapasivat perjantaina Helsingissä.
|

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvioi, että Suomen viranomaiset joutuvat pohtimaan Katalonian entisen johtajan Carles Puidgemontin kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja luovutuspyynnön vuoksi, olisivat pidätysmääräyksen perusteena olevat teot rikos Suomessa.

–Laillisuusargumentit tietenkin keskeisiä. Käytännössä varmaankin yksi punnittava kysymys olisi, jos asia etenisi Suomen viranomaiskäsittelyssä, missä määrin pidätysmääräyksen perusteena olevat teot olisivat rikos Suomen lainsäädännön mukaan, Teivainen tviittasi lauantaina.

 

 

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi lauantaiaamuna, että Espanja on etsintäkuuluttanut kansainvälisesti Suomessa parhaillaan vierailevan Puigdemontin kiinniotettavaksi luovuttamista varten. 

–Minun käsitykseni on, että pyyntö on itsessään varmastikin laillinen, mutta siihen reagoimiseen vaikuttaa laillisestikin se, tulkitseeko pyynnön vastaanottaja sen olevan vahvasti poliittinen, Teivainen kommentoi.

 

 

KRP kertoi lauantaina iltapäivällä, että Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen (EAW) Suomessa vierailleesta Espanjan kansalaisesta.

–Espanja toimitti keskusrikospoliisille pyydetyt lisätiedot kansainväliseen etsintäkuulutukseen liittyen lauantaina iltapäivällä. Tavoitettaessa henkilöstä käynnistetään normaali luovuttamisprosessi. Henkilön olinpaikka ei tällä hetkellä ole viranomaisten tiedossa, KRP kertoi.

Espanjan korkein oikeus asetti perjantaina Puigdemontin ja 12 muuta katalaanipoliitikkoa syytteeseen kapinoinnista, kavalluksesta ja tottelemattomuudesta. Syytettyjä uhkaa jopa 25-30 vuoden vankeustuomio. Syytteiden taustalla on viime syksynä järjestetty kansanäänestys Katalonian itsenäistymisestä. Espanjan hallituksen mukaan kansanäänestys oli laiton.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Suomi ei ryhdy pikaisiin viranomaistoimiin.

–Tilanne on poliisijohdon tiedossa. Tällä hetkellä ei ole tarvetta erityisiin toimenpiteisiin, ja mitä tulee luovutuspyyntöön, niin päätöksen tekee siitä oikeusministeriö. Luovutuspyyntöjä tulee ja niitä arvioidaan suhteessa siihen, miten ne meidän oikeuskäytäntöön sopivat. Sen arvion tekee oikeusministeriö, hän selvitti Verkkouutisille.

Puigdemontin on ollut määrä poistua Suomesta lauantaina iltapäivällä. Jos hän ehtii poistua maasta, Suomen viranomaisten ei tarvitsisi reagoida asiaan.

–Olen eronnut presidentin seurueesta eilen virallisen ohjelman päätyttyä. En ole puhunut hänen kanssaan tämän jälkeen. Presidentille oli sovittu tälle päivällä ohjelmaan museokiertue, jonka jälkeen ymmärsin hänen lentävän pois maasta iltapäivällä. En tiedä lennon päätepistettä, Puigdemontin vierailua isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoi lauantaina tiedotteessaan.

Keskustanuoret vaati lauantaina, että Suomen on annettava Puigdemontille poliittinen turvapaikka.

–Miten Euroopan unioni voi pysyä hiljaa, kun sen kansalainen joutuu pakenemaan kotimaastaan poliittisten mielipiteidensä takia? Millaisia toimia Euroopan unioni tekee kun yksi jäsenvaltioista toimii unionin arvojen vastaisesti, Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen ihmetteli tiedotteessa.

Keskustanuorten mukaan Suomi ei saa luovuttaa Puigdemontia Espanjan viranomaisille, koska on jo etukäteen selvää ettei reilua oikeudenkäyntiä tulla näkemään. 

–Puigdemontia ei missään nimessä saa luovuttaa Espanjaan, ja hänelle on myönnettävä poliittinen turvapaikka Suomesta.

Juristikansanedustaja, eduskunnan lakivaliokunnan jäsen Ville Tavio (ps.) puolestaan katsoo, etteivät eurooppalaisen pidätysmääräyksen luovuttamisedellytykset täyty Carles Puidgemontin osalta. 

-Puidgemont on vain osallistunut rauhanomaisesti Espanjassa politiikkaan, eikä hänen toimintansa ole Suomessa rikos. Luovutus loukkaisi ihmisoikeuksia, Tavio kommentoi tiedotteessaan.

Hän toivoisi myös Suomen hallitukselta nyt aktiivista otetta asiaan.

–Katalonian entisen presidentin kiinniotto olisi häpeällistä Suomelle ja heikentäisi asemaamme ihmisoikeusmyönteisenä valtiona. Kiinniotto loukkaisi valtiopäämiehen, vaikkakin epäselvässä tilassa olevan valtion, diplomaattista koskemattomuutta. Ministerien olisi nyt todella syytä aktivoitua ja toimia oikein.

Päivitetty klo 15.59: Lisätty Ville Tavion kommentit

Lisää aiheesta:

Carles Puigdemontia isännöinyt Mikko Kärnä: ”En tiedä lennon päätepistettä”

Kansanedustaja Carles Puigdemontin etsintäkuulutuksesta: ”Toivottavasti Suomi ei reagoi tähän, pyyntö on kyseenalainen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Eiköhän se olisi rikos Suomen lain mukaankin, valtiopetos, joka siis ei ole maanpetosrikos. Suomessa Valtiopetoksesta saattaa saada vuodesta 10 vuoteen vankeutta.

"Törkeä maanpetos on maanpetoksen törkeä tekomuoto, josta tuomitaan vankeutta vähintään neljä vuotta ja enintään elinkautinen vankeusrangaistus. Maanpetoksen tekee törkeäksi se, että siinä

1. aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi taikka
2. muutoin aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa

Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, jossa yritetään väkivaltaa tai ulkomaiden painostusta käyttäen saattaa Suomi tai maan osa vieraan valtion alaisuuteen taikka antaa itsenäisyys osalle valtakuntaa. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maanpetos

Valtiopetos

" Olennainen ero maanpetokseen on se, että valtiopetoksessa rikos tehdään yhteiskuntajärjestystä vastaan toimimatta vieraan valtion hyväksi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtiopetos

Viisaammat voi korjata...

Petri Luosto

Näkisin, että jos Suomessa tapahtuisi sama asia, niin kyseessä olisi valtiopetos perustuslain 4. pykälää vastaan:

"4 § Valtakunnan alue
Suomen alue on jakamaton. Valtakunnan rajoja ei voida muuttaa ilman eduskunnan suostumusta."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L1P4

Käsitykseni mukaan valtakunnan jakamattomuuden periaate tai rajojen muuttaminen vain parlamentin suostumuksella on sangen yleinen periaate eri maiden perustuslaeissa. Se on ainakin Suomen, Espanjan ja Norjan perustuslaeissa. Se on myös syy, miksi Norja ei voinut antaa Suomelle Haltin korkeinta huippua lahjaksi.

Kari Kallio

Rajankäyntiä on mahdollista suorittaa, eikä se ole ollut historiassa lainkaan uutta ja outoa. Jos jossakin kohtaa rajaa olisi siirretty 10 m Norjan suuntaan, se olisi mahdollista siirtää toisessa kohtaa 10 m Suomen puolelle.
Tällaisesta menettelystä hyvänä esimerkkinä toiminee monimutkainen rajan siirto Märket -majakkasaarella Suomen ja Ruotsin rajalla - se on erikoinen tarina.

Mikko Toivonen

Kysymys on kuitenkin poliittisebn mielipiteen esittämisestä, joskin Katalonian tapauksessa melko tuhdein keinoin.
Meilläkin on esitetty usein ja julkisesti Ahvenanmaan luovuttamista korvauksetta Ruotsille, eikä kenestäkään ole sen perusteella annettu eurooppalaista pidätysmääräystä.
Edes alueemme koskemattomuus ei ole koskaan ollut taattua vaan rajojamme on joko itse hyväksyen tai pakosta siirretty montakin kertaa.
Henkilökohtaisesti näen asian olevan Espanjan sisäinen ja sen sisällä ratkaistava.
Emmehän voi luovuttaa Turkkiinkaan jokaista jonka Erdogan ilmoittaa terroristiksi ja maanpetturiksi siksi että ajattelee eritavalla tai ylipäätänsä ajattelee.
Katalonialaiset ajattelivat niinkuin ajattelivat ja Espanjan keskushallito toimi sitä vastaan niikuin ajatteli ja sikäläinen laki mahdollisti itsehallinnon poistamisessa

Kari Kallio

"Minun käsitykseni on, että pyyntö on itsessään varmastikin laillinen, mutta siihen reagoimiseen vaikuttaa laillisestikin se, tulkitseeko pyynnön vastaanottaja sen olevan vahvasti poliittinen, Teivainen kommentoi."
Puidgemontin jahtaaminen on poliittista vainoa!? Ei kai sellaisen arviointia pidä jättää Suomessa poliisimiesten arvioitavaksi; mitä ne siitä ymmärtäisivät!