Torstai 20.6.2019

Petteri Orpo esittää isoa uudistusta sosiaaliturvaan: ”Kannustinloukut selätetään ja ihmiset pääsevät kiinni työelämään”

Luotu: 
24.3.2018 15:37
Päivitetty: 
25.3.2018 09:01
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpo linjaa, että sosiaaliturvan uudistaminen on seuraavan hallituksen suurin hanke.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esittää, että hallitus käynnistäisi kokeilun OECD:n suosittelemasta Britannian mallin mukaisesta yleistuesta.

Hän viittaa OECD:hen, joka arvioi Suomen maaraportissaan yleistuen vähentävän tehokkaasti tuloeroja ja köyhyyttä, sekä soveltuvan hyvin Suomen sosiaaliturvauudistuksen lähtökohdaksi. Myös eriarvoisuutta käsitellyt professori Juho Saaren työryhmä esitti aiemmin tällä viikolla raportissaan minimitason etuuksien yhtenäistämistä yhdeksi perusturvalaiksi kannustinloukkujen ja väliinputoamisten vähentämiseksi.

Petteri Orpo linjasi tiedotteessaan lauantaina, että sosiaaliturvan uudistaminen on seuraavan hallituksen suurin hanke.

–Uudistus on välttämätön, jotta kannustinloukut selätetään ja ihmiset pääsevät kiinni työelämään. Uskon, että yleistuen kokeilu palvelisi sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelua, hän sanoo.

Britanniassa on selkeytetty sosiaaliturvaa yhdistämällä eri tukimuotoja yhdeksi tarveperusteiseksi sosiaalietuudeksi, joka sopeutuu automaattisesti tulojen muutoksiin. Tulojen noustessa yleistuki vähenee tasaisesti samoin kuin perustulokin, mutta keskeinen ero on yleistuen vastikkeellisuus. Sen saamiseksi edellytetään aktiivisuutta esimerkiksi työnhaussa. 

–Uudistuksen keskeisin tavoite on poistaa esteet työllistymisen tieltä, ja sosiaaliturvan on kyettävä tulevaisuudessa myös joustavasti yhdistämään työtä ja turvaa. Siksi samalla mukaan tarkasteluun on otettava myös yksinyrittäjät, Orpo huomauttaa. 

Orpon mukaan uudistuksessa on olennaista pitää kiinni sekä työnteon kannustimista että riittävästä turvan tasosta. 

- Sosiaaliturvan vastikkeellisuus tarjoaa mahdollisuuden säilyttää tuet pohjoismaisella tasolla ilman että työnteon kannustimet merkittävästi vähenisivät, hän perustelee.

Tulorekisterin mahdollistava ajantasainen tulojen seuranta luo tekniset edellytykset työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamiselle. Orpo kuitenkin huomauttaa, että tulorekisteri ei yksin poista monimutkaisen sosiaaliturvamme kannustinloukkuja. Hän kannustaa hallitusta lähtemään pikaisesti selvittämään yleistuen soveltuvuutta Suomeen. Kokeilu voidaan Orpon mukaantoteuttaa osana hallituksen Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanketta (TOIMI-hanke).

OECD ei raportissaan kuitenkaan pitänyt perustulomallia riittävän kannustavana. Nykytasoinen perustulo ei OECD:n mukaan poistaisi asumistukien tarvetta pienituloisilta, ja yhdistelmä loisi kannustinloukun etenkin osa-aikatyön vastaanottamiseen. Perustulon tason nostoa raportti ei myöskään pidä realistisena, sillä se nostaisi verotasoa.

OECD suositteli Suomelle vaiheittaista sosiaaliturvan uudistusta.

– Monia nykyjärjestelmän heikkouksia voidaan parantaa korvaamatta koko järjestelmää. Kokemukset esimerkiksi Ison-Britannian universal credit -järjestelmän ja Norjan NAV-uudistuksesta osoittavat, että suuret mullistukset voivat aiheuttaa suuria kustannuksia, raportissa todetaan.

Professori Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmä ehdotti viikolla, että perusturvan minimitason etuudet eli toimeentulotuki, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja asumistuki yhdistetään yhdeksi perusturvalaiksi vaiheittain ja tarkastellaan lisäksi asumistukijärjestelmän tarkoituksenmukaisuutta.

–Minimitason etuuksien yhtenäistäminen yhdeksi perusturvalaiksi mahdollistaa asiakkaalle selkeämmän tulonsiirtojärjestelmän, joka vähentää kannustinloukkuja ja väliinputoamisia, raportissa todetaan.

Hallituskumppani Sininen tulevaisuus vastasi Orpolle saman tien lauantaina.

–Sininen tulevaisuus on valmistellut uuden sosiaaliturvamallin. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on perässähiihtäjä. Orpo haluaa kokeilla uutta sosiaaliturvaa. Sininen perusturva on valmis ehdotus sosiaaliturvajärjestelmämme uudistamiseksi. Se ei vaadi minkäänlaista kokeilua, sillä se toimii. Sinisillä on valmis esitys, jonka voi ottaa käyttöön vaikka tänään, sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kuittasi tiedotteessa. 

Siniset esittää, että sosiaaliturvassa otetaan käyttöön käänteinen tulovero. Siinä peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja osittain toimeentulotuki yhdistyvät ”Siniseksi perusturvaksi”, jota maksetaan palkan päälle. Kun palkka nousee riittäväksi, tukea ei enää makseta.

Kristillisdemokaraatit on esittänyt Britannian malliin siirtymistä jo aikaisemmin. 

–Mallia sosiaaliturvan uudistukseen pitäisi hakea Isosta-Britanniasta. Sen aikaisempi tukijärjestelmä oli hyvin Suomen kaltainen. Maassa oli paljon tukimuotoja ja hakumenettelyitä, eikä työnteko juurikaan kannattanut. Nyt tutkimusten mukaan uuden tuen piirissä olevat työllistyvät aiempaa nopeammin ja ansaitsevat aiempaa paremmin, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä esitti viimeksi pamflettikirjassaan tammikuussa.

Ensimmäisen kerran Maanselkä esitti vaihtoehtoja nykyiselle tukijärjestelmälle jo vuonna 2015.

Lue myös:

Hallituskumppani kuittasi Petteri Orpolle heti sosiaaliturvasta: ”Perässähiihtäjä”

Työttömälle ehdotetaan 697 €/kk: Kaikki tuet yhteen perusturvalakiin?

Suomen ihmetelty perustulokokeilu sai moitteet – OECD esittää vaihtoehtoa

Puoluesihteeri selvitti: Näin ankara Ruotsi on sosiaaliturvan saajille – Suomessa lapsiperheelle 500 €/kk enemmän

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Kainulainen

Entäpä sitten kun sitä työtä ei sitten ole ja putoat jonkun aktiivimallin takia karenssiin niin mistä haet sen viimeisen ruokarahan kun toimeentulotuki luukkua ei enää ole tuleepi muuten rikollisuus lisääntymään kun ihmiset ryöstävät nälkäänsä ja sitä onkin sitten vaikea tuomita jos joku heittää kaupan ikkunaan kiven että saisi ruokaa.

Harri Tapani

"putoat jonkun aktiivimallin takia"

Aktiivimalli on saanut melko lailla huomiota, siitä on väännetty jo huumoriakin.

"Korvaa yksi sana leffasta sanalla 'aktiivimalli'

Tiedän mitä teit viime aktiivimallijaksolla: Hyytävä trilleri Kelasta, joka tietää kaiken

Hobitti - Aktiivimallin autioittama maa: Trilogian keskimmäisessä osassa Bilbo ystävineen saapuu maahan, jossa aktiivimalli on ollut olemassa jo vuosia. Kaikki kynnelle kyenneet ovat paenneet henkensä edestä muihin valtakuntiin..."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/617822-korvaa-yksi-sana-leffas...

Jari Kaisla

Suoritetaan koe n. 100 ihmisellä ja uutisoidaan sitten näkyvästi vain siitä ainoasta elämäntapa intiaanista, joka oli kokeessa mukana. Lopputuloksena sitten kerrotaan miten tämä intiaani elää leveää elämää muutaman sadan euron tuella joten evätään tuki kaikilta.

Mika Lehtonen

Orpo puhuu työelämästä ikään kuin hänellä olisi itselläänkin siitä jotain kokemusta. Suomessa nynnykin voi päästä hämmästyttävän pitkälle pelkästään sillä, että osaa käyttäytyä kauniisti, hymyillä ujosti ja pukeutua hyvin.

Nico Nyman

679e/kk ja siitä 20%verot pois niinkuin lähtee kelan työmarkkinatuestakin ni ei jää kuin jonninverran yli 500e ja silläkö pitäis työttömän pärjätä kuukausi? Kun suomi on siitä paska maa eträ täällä on enemmän työttömiä kuin tarjolla olevia työpaikkoja... Petteri vois alkaa kehittää suomeen uusia ryöpaikkoja sen sijaan että keksii näitä huuhaa aktiivikannustinloukkupoisto järjestelmiä suomessa kun on iha tuurista kiinni saatkö hakemaasi työtä koska jokaista paikkaa kohden on sinun lisäksesi n 200 muuta ihmistä jotka haluaa sen työn, oli se sitten osa-aikainen siivoojan pesti tai huippupalkattu it-konsultin virka...

Kari Kallio

"Kristillisdemokaraatit on esittänyt Britannian malliin siirtymistä jo aikaisemmin. "
Nyt kun vielä Sote-Maha- malli pannaan uusiksi, alkaa hallitus oppia läksynsä. Huonoa ei kannata köyhän koskaan ostaa "halvalla"...