Keskiviikko 16.1.2019

Kansanedustajan ulostulo suomalaisesta työelämästä: ”Osalle valta on vain mahdollisuus toteuttaa omia sadistisia metodeja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.3.2018 09:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) arvioi, että ”nöyryttämisen metodin” yleisyys työelämässä kertoo huolestuttavia asioita suomalaisten työyhteisöjen hyvinvoinnista. Hän viittaa viime viikolla nousseeseen kohuun elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen toimintatavoista.

Näyttelijät Pihla Viitala, Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Matleena Kuusniemi, Saija Lentonen, Lotta Lehtikari, Manuela Bosco ja Rebecca Viitala ilmoittivat, etteivät enää aio esiintyä Louhimiehen elokuvissa. Naiset olivat kokeneet Louhimiehen ohjaustavan nöyryyttävänä ja alistavana ja poikkeuksellisena vallankäyttönä.

– Naisena olen lukenut paljastuksia suurta myötätuntoa tuntien. Kiitos rohkeista esilletuloista, kanssasisaret! Monille meistä naisista nämä paljastukset eivät valitettavasti tulleet yllätyksinä. Meistä moni on joutunut työskentelemään työyhteisöissä, jossa on joutunut sietämään epäasiallista käytöstä työpaikan menettämisen pelossa. Suu on helppo tukkia uhkauksella ja pelottelulla, Pelkonen kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

–Se, miten laaja-alaista ja yleisesti hyväksyttyä nöyryyttämisen ”metodi” on ollut, kertoo jotain huolestuttavaa työyhteisöjemme hyvinvoinnista. Se puhuu kiistatonta kieltään, että olemme epäonnistuneet luomaan turvalliset puitteet nuorille tytöille ja naisille kasvaa vahvoiksi ja voimakkaiksi oman elämänsä sankareiksi. Viime aikojen paljastukset ovat tervetulleita. Vain läpinäkyvä työyhteisö voi olla hyvinvoiva työyhteisö, hän jatkaa.

Pelkosen mukaan Suomessa kaivataan kipeästi keskustelua vallan mukanaan tuomasta vastuusta. Hän korostaa, että minkä tahansa yhteisön vahvuus lepää hyvässä johtajuudessa ja kunnioittavassa vastavuoroisuudessa.

–Johtajalla – tiimin vetäjällä – on aina vastuu vallastaan. Paljastukset ovat tuoneet kipeästi näkyville, että osalle valta on ollut vain mahdollisuus toteuttaa omia sadistisia ”metodejaan”, hän toteaa. 

Pelkonen korostaa, että johtajan tulisi luoda turvallisuus työyhteisöön, jotta jokainen osaaja saa keskittyä tekemään työnsä hyvin.

–Hyvän johtajan ei tarvitse pelotella tai kyykyttää. Jos johtaja luottaa työntekijöihinsä, arvostaa ja kunnioittaa heitä, työyhteisö haluaa antaa silloin parastaan. Hyvä johtajuus on hyvää ihmisyyttä.

Aku Louhimiehen on muun muassa kerrottu jättäneen naisnäyttelijäkaartin yöksi kylmään metsään, jotta nämä näyttäisivät kuvauksissa riutuneilta. Hän pyysi käytöstään anteeksi perjantai-iltana puheessaan elokuva-alan Jussi-gaalassa.

– Kiitos teille hyvät kollegat siitä, että olette käynnistäneet tällaisen vaikean prosessin. Ja kiitos, että olette lähteneet tuulettamaan koko alaa. Ja kiitos, että olette käynnistäneet muutoksen myös minussa. Haluan pyytää vielä tässäkin kerran anteeksi jokaiselta, jota olen työssäni loukannut, Louhimies sanoi.

Lue myös:

Aku Louhimieheltä tunteikas puhe Jussi-gaalassa: ”Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut”

Professori tyrmäsi Louhimiehen perustelun radiossa: ”Ei se ole metodi vaan alistamista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Olin enemmän kuin ilahtunut Kansanedustaja Jaana Pelkosen kirjoituksesta Uusi Suomessa.

Kirjoitus liittyy voimakkaasti omiin kokemuksiini epäterveestä työyhteisöstä, jossa työntekijöitä ja myös itseäni kohdeltiin epäasiallisesti. Olen kokenut henkilökohtaisesti sen, kuinka lähdet puolustamaan muita ja joudut itse kiusatuksi, häpäistyksi, henkilökohtaisen ajojahdin- sekä myös uhkailun kohteeksi.

Työnantaja tuki voimakkaasti häiritsevän esimiehen, työnantajan edustajan epäasiallista käytöstä. Uskomatonta on myös että Työnantajajärjestöt olivat, ja ovat yhä valjastettu tukemaan voimakkaasti työnantajan epäasiallista toimintaa.

Jaana mainitsi: ”Johtajalla – tiimin vetäjällä – on aina vastuu vallastaan. Paljastukset ovat tuoneet kipeästi näkyville, että osalle valta on ollut vain mahdollisuus toteuttaa omia sadistisia ”metodejaan. Johtajan tulisi luoda turvallisuus työyhteisöön, jotta jokainen osaaja saa keskittyä tekemään työnsä hyvin. Hyvän johtajan ei tarvitse pelotella tai kyykyttää. Jos johtaja luottaa työntekijöihinsä, arvostaa ja kunnioittaa heitä, työyhteisö haluaa antaa silloin parastaan. Hyvä johtajuus on hyvää ihmisyyttä.”

Työyhteisössämme tapahtui kaikki päinvastoin. Työnantaja, toimitusjohtaja ja hallitus ilmoittivat tukevansa 100% epäasiallista käytöstä harjoittavaa esimiestä. Tähän he ovat valjastaneet myös Työnantajajärjestöt taakseen joten en tiedä minkälaista disinformaatiota heille on syötetty.

Ainoastaan Eteläsuomen Aluehallinnon työsuojelutarkastajat ovat yrittäneet puuttua yrityksen käytökseen huonoin tuloksin.

Nykyinen työnantajani on taas aivan toisenlainen.
Siellä tuetaan ja kunnioitetaan aidosti kaikkia työntekijöitä. Firman sisäinen keskustelu on avointa ja rakentavaa. Koko työyhteisö tukee toisiaan ja jokainen työpäivä on ilo aloittaa.

Pirjo Rantanen

Työpaikkakiusaamista harrastavat myös kunnanjohtajat ja kuntapäättäjät. Eräässä kunnassa pätevä maisteri alennettiin merkonomin tehtäviin ja epäpätevä merkonomi nostettiin suhteilla tehtävään, jossa vaaditaan maisterin pätevyys. Kiusa jatkuu valituskierteellä.

Timo Hietanen

Suomessa on jaettu valtakunnallisiin työsuojelupiireihin. Ottakaa yhteyttä
työsuojelutarkastajiin, kertokaa tilanteenne ja sopikaa vaikka tapaaminen.
Useimmat pomot paskovat housuihinsa, kun työsuojelutarkastaja ottaa
yhteyttä tai seisoo kaverinsa kanssa joku aamu pomon audienssia odottaen,
vaikka poliisin avustuksella. Asiat saataisiin hoidettua sisäisesti ja diskreetisti,
ilman iltapäivälehtien jonninjoutavia huuhaa-lööppejä. Tutustukaa työsuojelu-
lakiin ja ottakaa yhteyttä omaan työsuojeluvaltuutettuunne tai suoraan lähim-
pään työsuojelupiiriin.

Esko Riikonen

"Hän korostaa, että minkä tahansa yhteisön vahvuus lepää hyvässä johtajuudessa ja kunnioittavassa vastavuoroisuudessa."

Ovatko nämä meuhkaavat naiset osanneet osoittaa kunnioittavaa vastavuoroisuutta. Minusta ovat kuin pahemman luokan koulukiusaajia, jotka potkivat maassa makaavaa muistellen vuosien vanhoja ajatuksiaan. Yleensä sitä kunnioitusta ja arvostusta vaadidaan esimieheltä, mutta itseltä ei mitään.