Sunnuntai 26.5.2019

Suomessakin varoitetaan Facebookista: ”Tämä skandaali on tärkeä muistutus”

Luotu: 
25.3.2018 10:28
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Tietosuojavaltuutettu varoittaa viranomaisia käyttämästä Facebookia tai muita vastaavia sosiaalisen median alustoja asiakaspalvelussaan.
|

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio varoittaa Talouselämän mukaan viranomaisia käyttämästä Facebookia tai muita vastaavia sosiaalisen median alustoja asiakaspalvelussaan.

–Meillä jopa viranomaisten palveluja on viety Facebookiin. Tämä skandaali on minun mielestäni digitaalisten palvelujen tarjoajille tärkeä muistutus siitä, että ihan kaikkeen some-hypeen ei kannata oikeasti mennä.

Aarnio viittaa viime viikonloppuna julkisuuteen tulleisiin tietoihin, joiden mukaan konsulttiyhtiö Cambridge Analytica on käyttänyt Facebookia kerätäkseen miljoonien ihmisten henkilökohtaisia tietoja poliittista kampanjointia varten. Toiminta on kyseenalaista, koska Facebookin käyttäjät olivat antaneet luvan käyttää tietojaan vain tieteellisen tutkimuksen aineistona.

Cambridge Analytican palveluja käyttivät muun muassa Britannian EU-eroa menestyksellä ajanut brexit-liike sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanja vuonna 2016.

–Facebookilta on kysytty, ovatko he hävittäneet kaikki henkilötietojen haravoinnissa käytetyt tiedot, joita niiden olisi pitänyt hävittää. Näyttää siltä, että ne eivät ole pitäneet kaikkia lupauksiaan.

Hänen mukaansa voi olla vielä vähemmän syytä luottaa Cambridge Analytican vakuutteluihin viattomuudestaan.

Aarnio oli tällä viikolla Euroopan tietosuojavaltuutettujen kokouksessa, jossa päätettiin skandaalin tutkinnasta yhteisin voimin. Aiemmin Facebookia ovat tutkineet kriittisesti mm. Britannian ja Irlannin viranomaiset. Belgian valtio on nostanut Facebookia vastaan jopa syytteen maan tietosuojalakien rikkomisesta.

–Reaktio Britanniassa voi olla aika rajukin – siihen voi liittyä sekä rikos- että siviilioikeudellisia asioita, Aarnio sanoo.

Hänen mukaansa tietosuojavaltuutetut ovat huolissaan.

–Me nähdään tämä erittäin vaarallisena yksilöiden kannalta, mutta myös koko yhteiskunnan kannalta.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Myös Google kerää ikävästi tietoa ihmisistä, liikkumisen, hakuhistoriat, youtube-selailut, nauhoittaa puhetta jne. Kannattaa käydä katsastamassa Googlen "Omat tapahtumat" kohta:

"Puheesi lisäksi Google tallentaa tietoja liikkeistäsi, jos et ole tehnyt asetuksiin muutoksia.

Toimintojen hallinta -sivulta pääset käsiksi moniin hyödyllisiin asetuksiin. Tätä kautta pääset muun muassa katsomaan verkko- ja sovellustoimintaasi, laitteidesi tietoja ja Youtube-katseluhistoriaasi..."

http://www.iltalehti.fi/digiuutiset/201803222200829754_dx.shtml

Harri Tapani

Tästä velä uudempi uutinen aiheesta.

"Facebookin käyttäjät järkyttyivät – palvelu paljasti täydellisen puheluseurantansa

Osa sosiaalisen median Facebook-palvelun jättäneistä käyttäjistä on ottanut järkytyksellä vastaan tiedot palvelun itsestään keräämistä lokitiedoista. Käyttäjille on selvinnyt, että Facebookilla on heistä enemmän tietoa kuin he odottivat

https://www.uusisuomi.fi/teknologia/244902-facebookin-kayttajat-jarkytty...

Se, että ihmiset yllättyy asiasta kertoo vain siitä, että ei ole tajuttu ollenkaan missä mennään, vaikka asioista on alan medioissa kertoiltu jo vuosia sitten.