Tiistai 18.6.2019

Ex-työministeri näyttää vihreää valoa Petteri Orpon avaukselle, mutta: ”Ikävä kyllä esimerkiksi aktiivimalli toimii päinvastoin”

Luotu: 
25.3.2018 11:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tarja Filatovin mukaan hallituksen olisi korjattava aktiivimallia jo tänä keväänä.
|

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan, entisen työministerin Tarja Filatovin (sd.) mukaan valtiovarain ministeri Petteri Orpon (kok.) ulostulo perusturvan tasojen yhtenäistämisestä on tervetullut ja vastaa monilta osin SDP:n valmistelemaa yleisturvamallia.

–Perusturvan uudistamista ei kannata hidastaa kokeilulla. Esimerkiksi työmarkkinatuen, sairauspäivärahan ja perhe-etuuksien yhdistäminen vaatii hieman lisärahaa, mutta samalla se purkaa byrokratiaa ja vähentää toimeentulotukimenoja. Kokonaisuudessaan kyse on lähes kustannusneutraalista toimesta, Filatov kommentoi tiedotteessaan.

Orpo esitti lauantaina, että hallitus käynnistäisi kokeilun OECD:n suosittelemasta Britannian mallin mukaisesta yleistuesta. Britanniassa on selkeytetty sosiaaliturvaa yhdistämällä eri tukimuotoja yhdeksi tarveperusteiseksi sosiaalietuudeksi, joka sopeutuu automaattisesti tulojen muutoksiin. Tulojen noustessa yleistuki vähenee tasaisesti samoin kuin perustulokin, mutta keskeinen ero on yleistuen vastikkeellisuus. Sen saamiseksi edellytetään aktiivisuutta esimerkiksi työnhaussa. 

Lue tarkemmin: Petteri Orpo esittää isoa uudistusta sosiaaliturvaan: ”Kannustinloukut selätetään ja ihmiset pääsevät kiinni työelämään”

Filatovin mukaan on kannatettavaa, että ansiotulojen kasvaessa perusturva sopeutuu automaattisesti ansaittuihin tuloihin.

–Ikävä kyllä esimerkiksi hallituksen rakentama aktiivimalli toimii päinvastoin. Se työntää ihmisiä perusturvalta toimeentulotuelle, jossa on kaikkein pahimmat kannustinloukut. Eikä aktiivimalli ole suinkaan ainoa hallituksen esitys, joka lisää toimeentulotukiriippuvuutta, hän kommentoi.

Hallituksen sosiaaliturvapolitiikka näkyy Filatovin mukaan kuluvan vuoden budjetin arvioissa: talouden ennustetaan kasvavan ja työttömyyden alentuvan, mutta samaan aikaan budjetti ennustaa toimeentulotukimenojen kasvavan sekä niiden perheiden määrän lisääntyvän, jotka saavat toimeentulotukea.

–Hallituksen olisi ensisijaisesti arvioitava omien päätöstensä seurauksia ja korjattava muun muassa aktiivimallia jo tänä keväänä: turvaamalla työttömille aktiivitoimet ja vapauttamalla pitkäaikaissairaat kohtuuttomista velvoitteista, Filatov toteaa.

Hän korostaa, että perusturvan vastikkeellisuutta pohdittaessa on muistettava, että Suomen perusturva on jo nyt hyvin vastikkeellinen.

–Suurin ongelma on työttömien kohdalla se, että valtio on vetäytynyt aktiivitoimien järjestämisvastuusta. Esimerkiksi ammatillista työvoimakoulutusta tarjottiin edellisellä eduskuntakaudella yli 20 000 hengelle vuodessa. Nykyhallituksen aikana määrä on laskenut 5 000 henkeen.

Filatov moittii myös koulutukseen kohdistuvia leikkauksia.

–Koulutuksen alasajo on silkkaa typeryyttä, koska työmarkkinoilla näkyy jo pulaa osaavasta työvoimasta. Suomalaisen perusturvan suurin ongelma on siinä, että ensisijaista perusturva pitää täydentää liian usein toimeentulotuella. Tämä ongelma ei poistu, ellei perusturvan tasoa turvata.

Lue myös: Hallituskumppani kuittasi Petteri Orpolle heti sosiaaliturvasta: ”Perässähiihtäjä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Niitä toimia on ollut...näin kerrotaan:

"Palkattoman työnteon alkuunpanija

Ex-työministeri Tarja Filatov aloitti suomessa aikakauden, jossa ilman ammatillista tutkintoa olevilta alle 25 vuotiailta työttömiltä ryhdyttiin vaatimaan työttömyyskorvauksien saamisen ehdoksi osallistumista työllisyyskursseille (joka oli/on pääasiassa palkatonta työntekoa.."

https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2018/02/04/palkattoman-tyont...

"2006 kokoomus oli oppositiossa, mutta SDP:n työministeri Tarja Filatov täydensi kokoomuslaisen teurastuslinjan uusimmalla työmarkkinatukiuudistuksella..."

https://hirvasnoro.blogspot.fi/2009/03/rottakokeita-kokoomuksen-tapaan.h...

Ensio Jauhiainen

lisää monikulttuuria ei vaan minun naapuriin
Humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi alkaa verottamaan erikseen, kuten kirkollisveroa.
Eli ainoastaan he, jotka kannattavat humanitaarisen maahanmuuton jatkamista, maksaisivat siitä, ja humanitaariseen maahanmuuttoon käytettäisiin vain sen verran rahaa kuin tuolla erillisellä verotuksella tienattaisiin, joten humanitaaristen syiden vuoksi maahan tulleiden määrä olisi verrannollinen siihen, paljonko resursseja on heitä kotouttaa ja elättää täällä. Humanitaarinen maahanmuutto vähenisi jo sillä, että iso osa suomalaisista ei olisi valmis maksamaan erikseen siitä, että tänne tulee muslimimiehiä hillumaan, mutta uskoakseni tämä systeemi lopulta johtaisi siihen, että humanitaarinen maahanmuutto loppuisi kokonaan, jos tähän toisi vielä yhden aspektin lisää.

Verotuksen lisäksi tulisi pitää kirjaa siitä, millä paikkakunnilla on eniten tämän erillisen veron maksajia, ja kaikki humanitaarisin syin maahan tulleet sijoitettaisiin näihin paikkakuntiin ilman mahdollisuutta muuttaa yhteiskunnan tuella näiltä alueilta pois. (Omalla rahalla, kuten palkalla toki voisi muuttaa minne haluavat.)

Eli tästä eteenpäin ns. suvaitsevaiset ihmiset sekä maksaisi humanitaarisen maahanmuuton kustannukset, että kärsisivät itse humanitaarisen maahanmuuton sosiaaliset ongelmat. Tätä he eivät jaksaisi kauaa tehdä.

Ympäri Eurooppaa on havaittu, että juuri ns. suvaitsevaiset ovat ensimmäisiä, jotka muuttavat maahanmuuton pilaamilta alueilta pois. On ylipäänsä tutkittu, että kun vasta 3% asuinalueen asukkaista on maahanmuuttajia, alkaa monet muuttamaan alueelta pois. Näistä muuttajista iso osa on ns. suvaitsevaisia. Ympäri Eurooppaa kaikkein valkoisimmilla alueilla asuu eniten humanitaarisen maahanmuuton lujimmat kannattajat. Ruotsissa on esimerkiksi alueita, joissa valtaosa asukkaista on maahanmuuttajia, ja ainoat kantaruotsalaiset lähinnä vanhuksia, joilla ei ole resursseja muuttaa pois. Miksi suvaitsevaiset eivät muuta Ruotsissa noille alueille, kun kuitenkin kannatavat tuollaisten alueiden syntymistä? No eivät tietenkään muuta, koska he haluavat monikulttuuria kaikkialle muualle paitsi omaan naapuriinsa.

Tästä on olemassa myös suomalainen esimerkki: Kauniainen. On tutkittu, että kaikkein avointa ja löysintä maahanmuuttopolitiikkaa kannatetaan juuri Kauniaisissa. Siellä asuu koko Suomen ns. suvaitsevaisin väki. Sitten kun sinne meinattiin sijoittaa muutama turvapaikanhakija. (Kyse alle kymmenestä turviksesta.) Niin Kauniaisista lähti hirveä vastarinta ja älämölö, että heidän kaunis kaupunkinsa pilataan. Että niin. Tyypit siis henkeen ja vereen kannattaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta vain niin kauan, kun maahanmuuttajia ei näy naapurissa.

Tästä syystä tämä uusi verotusmalli ja maahanmuuttajien sijoitustapa muutaman vuoden tähtäimellä lopettaisi humanitaarisen maahanmuuton kokonaan. Toki porukka ensin maksaisi sitä erillistä veroa ja kiillottaisi sädekehäänsä, mutta sitten kun naapuristoon alkaisi tulemaan sosiaalisia ongelmia, monet muuttaisi toiselle alueelle, ja koska eivät haluaisi samojen ongelmien pilaavan uuden kodin naapuristoa, he lopettaisivat tämän erillisen veron maksamisen. Voisi sanoa, että joku 10 vuotta menisi ja tuolla erillisellä verotuksella saadut tulot putoaisi lähes nollaan. Sitten humanitaarinen maahanmuutto olisi pakko lopettaa kokonaan, kun siitä ei olisi kukaan valmis maksamaan.

Ja mikä parasta: Suvaitsevaiset eivät voisi syyttää tästä halllitusta, rasismia tai mitään muutakaan instituutiota, ilmiötä tai politiikkoa, vaan pelkästään sitä kaveria, joka näkyy, kun aamulla katsoo peiliin.

Antti Ollikainen

"vapauttamalla pitkäaikaissairaat kohtuuttomista velvoitteista, Filatov toteaa."

No muuta hyvää tuossa esityksessä ei sitten olekkaan. Totta on sekin että nuorille on oltava joko koulutus tai työpaikka. Kotiin ja kadulle ei saa jättää enään yhtään nuorta lorvimaan. Samaa virhettä ei saa toistaa 100 kertaa. Ilman ammattia ja koulutusta ei enään nykisin pärjää edes siivoustöissä.

Harri Tapani

"Ilman ammattia ja koulutusta ei enään nykisin pärjää edes siivoustöissä."

Niinhän sitä on sanottu, mutta nytkin on tarjolla paljon siivoustöitä joissa ei tarvita edes työkokemusta ja työhönopastus ja ohjaus tehdään työnantajan toimesta työpaikalla, osassa vaaditaan auttava suomen kielen taito, ei muuta.

Syitä joidenkin ko.alan töiden kelpaamattomuuteen löytyi kyllä.

https://www.vauva.fi/keskustelu/3421689/ketju/taman_takia_siivoustyo_ei_...

Topi Rantakivi

Suomeen ei tarvita kopioida muiden maiden kuten esim. Iso-Britannian Universal Credit-järjestelmää, joka on aiheuttanut suuria ongelmia. Siellä ei haluttu julkaista tuloksia vaikka niitä olisi pitänyt julkaista.

Enemmän köyhyyttä ja loukkuja eikä säästöt ole tuoneet kuin 2% ja sen lisäksi on useitakin englanninkielisiä artikkeleita, että kuinka ihmiset ovat kuolleet ja osa tehneet oman käden oikeudella.

Onneksi tässä teille luettavaa löytyy suomeksi:

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131573/YP1604_Lennon.pdf?s...

Meillä on Suomessa kokemusta ja voimme itse kehittää oman järjestelmämme, emme tarvitse hakea mitään mallia ulkomailta, mikä ei varmasti toimi Suomessa.

Harri Tapani

Se oli oikein hyvä linkki ja kirjoitus siellä, kuvaa kyllä sitä mitä Suomessakin on oltu ja ollaan edellen tekemässä.

Osa väestä hurraa edelleen vanhalle Uuden-Seelannin mallille...Maahan oli käytännössä ensimmäine hyvinvointivaltio jo kauan ennen Pohjoismaita, mutta joutui sitten purkamaan sitä raskaalla kädellä joskin hieman on palautellut purkamiaan.

https://www.uusisuomi.fi/comment/786213#comment-786213