Keskiviikko 20.2.2019

Suomi teki päätöksen: Yksi venäläisdiplomaatti karkotetaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.3.2018 16:46
Päivitetty: 
26.3.2018 16:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta. Arkistokuvassa Venäjän suurlähetystö Tehtaankadulla Helsingissä.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat päättäneet, että Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta.

Ulkoministeriö ilmoittaa asiasta Venäjän suurlähettiläälle. Toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa. 

Valtioneuvoston kanslia kertoo, että toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa.

–Karkotuspäätökset kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan, ja kukin jäsenmaa toimii oman tilannearvionsa mukaan, tiedotteessa korostetaan.

Suomi tuomitsi Salisburyssa kemiallisella aseella tehdyn iskun tuoreeltaan ja ilmaisi vankan tukensa Britannialle muiden EU-maiden tavoin.

–Salisburyn isku on vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle. On tärkeää, että asiassa ryhdytään asianmukaisiin toimiin sekä EU:n puitteissa että kahdenvälisesti, valtioneuvoston kanslian tiedotteessa todetaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan kaikkiaan 14 EU-maata päätti maanantaina venäläisdiplomaattien karkotuksista. Hän ei lyhyessä tiedotustilaisuudessaan kertonut, mitkä maat ovat kyseessä.

–Lisätoimet ovat mahdollisia lähipäivien ja –viikkojen aikana, Tusk sanoi.

Myös Yhdysvallat karkottaa 60 venäläistä diplomaattia hermomyrkkyiskun vuoksi.

Lue tarkemmin: Yhdysvallat ja EU-maat karkottavat venäläisdiplomaatteja – Donald Tusk: ”Lisätoimet mahdollisia lähipäivinä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli-Pekka Tihlman

Tosiaan, vain yksi vaivainen slobovakooja karkoitetaan. Putinpettureita on maa väärällään, ja vain yhdestä päästään eroon. Vapaussodan muiston hengessä Suomen itsenäisyyttä voisi aluksi lisätä hoitelemalla suomalaiset "dosentit" ja muut neukkupetturit rajan taakse...

Tapio Gröndahl

Viitaten siihen, että Suomessa ei ole diplomaattistatuksella olevia yhteensäkään kovin paljon. Tuo yksi saattaa edustaa prosentuaalisesti suurempaa poistoa, kuin 10 diplomaattia jostain suuremmasta valtiosta. Selkeän viestin antaminen tällä karkotuksella on hyvä. Mutta käsittääkseni monia valtioiden välisiä keskusteluja on syytä käydä mieluiten naamatusten. .face to fase. Se diplomaattien tehtävä on. Tai niin ainakin tähän mennessä olen ymmärtänyt.