Torstai 27.6.2019

Sauli Niinistö: ”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Luotu: 
26.3.2018 17:48
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Sauli Niinistön mukaan ei ole ilmennyt vastasyitä olettamalle, että Venäjä on hermomyrkkyiskun takana.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti Suomen tekemän karkotuspäätöksen jälkeen, että vuoropuhelun jatkuminen Venäjän kanssa on nyt entistäkin tärkeämpää.

–On syytä keskittää aika paljon voimia nyt siihen, että tuo repeävä kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon. Nyt mentiin aika pitkälle huonompaan suuntaan tuon kemiallisen aseen käytön vuoksi, hän totesi tiedotustilaisuudessaan.

Suomi päätti maanantaina karkottaa yhden venäläisen diplomaatin Britannian Salisburyssa tehdyn hermomyrkkyiskun vuoksi. Niinistön mukaan kemiallisen aseen käyttö Euroopassa on vakava asia.

–Kemiallisen aseen käyttö on vakava asia. Ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa. Ei ole ilmennyt vastasyitä tuolle olettamalle, että Venäjä on iskun takana, hän kommentoi.

Niinistön mukaan enemmistö EU-maista oli karkotuspäätösten takana. Karkotuksia tehdään Euroopa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan kaikkiaan 14 EU-maassa.

–Olisi tietysti ollut parasta löytää sellainen ratkaisumalli, joka olisi kelvannut kaikille unionin jäsenmaille. Tässä on kuitenkin selkeä enemmistä unionin jäsenmaista mukana, Niinistö totesi.

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, oliko Suomi asiassa puun ja kuoren välissä.

–Ei ole kovin ahtaalta tuntunut, presidentti vastasi.

Hän arvioi, että Venäjän vastaa karkotuksiin saman tyyppisillä toimilla.

–On mahdotonta sanoa, mitä vastatoimet tulevat olemaan. Vastatoimi on lähellä vastavuoroisuutta.

Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei tiedä tällä hetkellä, kuka karkotettava diplomaatti on.

Päämininisteri Juha Sipilä (kesk.) sanoi omassa tiedostustilaisuudessaan, että Britannian pääministeri Theresa May esitti Eurooppa-neuvoston kokouksessa viime viikon lopulla uusia todisteita siitä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun tekijä.

– Tämä on vakava tapaus. Ei ollut helppo päätös. Karkotuksiahan ei Suomessa yleensä julkisteta, on erittäin poikkeuksellista, että tehdään tällainen julkinen karkotuspäätös.

Lisää aiheesta:

Juha Sipilä karkotuspäätöksestä: ”Toimi on huolellisesti harkittu ja mitoitettu”

Nyt tuli Suomen päätös: Yksi venäläisdiplomaatti karkotetaan

Tutkijat kiittelevät Suomen ratkaisua: ”Tärkeä viestiarvo”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Nyt mitataan presidentti-instituution merkitystä Suomen tasavallassa.
Presidentti Niinistö toimi täydellisesti (vaihtoehtoisia vaalituloksia, ja niiden tähän tilanteeseen sovitettuja reaktioita, voi nyt pohtia jokainen hetken aikaa.).

Kari Rantala

Novitsok hermomyrkkyä ehkä ei ole ennen käytetty, mutta al Assad Syyriassa ja kemikali-Ali Irakissa ovat käyttäneet vastaavia kaasuja tuhansien siviilen murhaamiseen ja Venäjä on yrittänyt veto-oikeuksilla ja valheilla tehdä tyhjiksi niiden käytön. Suurlähettiläs Kuznetshov olisi paras karkottaa (valtiosopimuksemme 1992 rikkomisesta)Venäjälle miettimään meille rankaisua kun haluaisimme itsenäisesti liittyä Natoon.
itsenäisesti päättää Natoon liittymisestä

Harri Tapani

Enemmistö suomalaista ei edellänkään halua liityä Natoon.

"Enemmistö ei vieläkään pidä ajatuksesta liittyä Natoon kertoo päivän uutiset.

"Naton jäsenyyttä vastustavat kaikki kansanryhmät: naiset ja miehet, nuoret ja vanhat, kaupunkilaiset ja maalaiset, työttömät ja toimihenkilöt, eläkeläiset ja opiskelijat, peruskoulun käyneet ja korkeakoulutetut sekä etelä- ja pohjoissuomalaiset.

Ainoastaan kokoomuksen kannattajat ovat niukasti Nato-jäsenyyden kannalla..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/759727#comment-759727

Ihan itsenäisesti, vaikka suomalaisia on peloteltu Venäjällä jo EY-liittymisen aikoihin jopa politikkojen ja virkamiesten toimesta...

Kari Rantala

Harri Tapani, meitä on peloteltu Natolla Putinin tavoin ja ihmiset, jotka eivät ole kiinnostuneita ulkopolitiikasta liittävät sanan sotaan. Olemme saaneet olla rauhassa yli 70 vuotta, mutta tilanne on täysin muuttunut: Putin on aloittanut neuvostoimperiumin palauttamisen entiseen "loistoonsa" valtaamalla naapureitaan ja uhoamalla sotavoimillaan ydinaseet mukaan lukien, häiriköimällä Itämerellä ilman transporeita lentokoneissaan ja murhaamalla massoittain siviilejä käyttäen turvaneuvostossa häikäilemättä veto-oikeutta ja välittämättä ihmisoikeussopimuksista. Käytännössä Putin on julistanut sotatilan länsimaita vastaan. Arvioitaessa tilannetta länsimailla on lähes miljardi ihmistä140 miljoonaa venäläistä vastaan, taloudellisesti ja teknisesti sekä sotilaallisesti täysin ylivoimainenyhteisö. Koska Putin on luvannut olla hyökkäämättä yhdenkään jäsenen kimppuun eikä ole hyökännyt ja yhdenkään jäsenen ei ole pakko hyökätä Venäjälle veto-oikeuden nojalla, Rauha on taattu, jos olemme Naton jäsen.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #12

"Putin on aloittanut neuvostoimperiumin palauttamisen ..."

Tuohon täytyy kyllä nyt sanoa, että höpö höpö, ei ei tuota Venäjällä pelottelua ota Suomessa enää juuri kukaan todesta ja kun tietää hiukka taustoista, niin Lipposen sanoja lainaten (joskin eri asiassa) se on "pimeää pelottelua".

Juttusi muistutta aika lailla ehkä tahattomasti koomista propagandaa turvaneuvostoineen ja transponderittomine lentoineen (joita Yhdysvallat tekee molempia, on eniten vastustanut veetolla turvaneuvoston päätöksiä ja lentelee tranponderit kiinni ja jopa kieltäytyi niiden käytöstä.). Myös muu osa perusteluistasi kuuluu samaan koomiseen kategoriaan jota netistä on saanut lukea kyllästymiseen asti.

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #13

Harri Tapani, uskon enemmän Stoltenbergin sanoihin transpondereiden käytöstä (Naton operaatioissa)kuin Putiniin ja ilmiselviin häirikkösyöksyihin laivoja vastaan Itämerellä. Putin on sanoilla ja teoilla todistanut aikeensa imperiumin palauttamisesta. Turvaneuvoston veto-oikeuksien käytöstä voit katsoa tilastoja. Putinin valehtelu joka asiassa olisi todella koomista, ellei sen takana olisi henkisesti häiriintynyt ydinaseilla ja hermomyrkyillä varustautunut narsisti, jota trollit sokeasti
tukevat.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #15

"uskon enemmän Stoltenbergin sanoihin transpondereiden käytöstä"

Ei kun tuo oli kyllä ihan uutissisakin, että Nato ei käytä eikä halua käyttä niitä transpondereita, usko mitä uskot mutta kannatta ensin hiukka nähdä vaivaa ja tutkaista asia, se on aika helppoa netoin hakukoneiden avulla.

Meille on tarjottu jo vuosikausia tämänkaltaisia uutisia melko kritiikittömästi ja aina niihin menee joku jopa uskomaankin:

""Bushin hallinto ujuttaa tv-kanaville tekaistuja uutisia

Yhdessä tällaisessa "uutisessa" nähtiin irakilaissyntyinen amerikkalaismies ylistämässä Bagdadin valtausta vuonna 2003.

- Kiitos sinulle Bush, kiitos USA, mies kiitti Bushin Irak-sotaa.

Todellisuudessa miehen lausunto oli kuitenkin peräisin Yhdysvaltain ulkoministeriön tehtailemasta propagandamateriaalista.

20 eri liittovaltion virastoa on valmistanut samantyyppisiä tekaistuja uutisia useille tv-asemille tarkoituksenaan muokata mielipiteitä myönteisiksi hallinnon toimille. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/452582#comment-452582

"Putin on sanoilla ja teoilla todistanut aikeensa imperiumin palauttamisesta"

Tuohon voi vaan sanoa, että vilkasta mielikuvitusta tai jopa propagandaa (jota todella on tyrkytetty monesta lähteestä).

"Turvaneuvoston veto-oikeuksien käytöstä voit katsoa tilastoja."

Jep. olen katsonut, niistä on kirjoitettu jopa erinäisiin kirjoihin joissa ne on jopa yksilöity, siksi asiasta edellä sanoinkin. Voit myös itse tarkastaa asian.

Stoltenberg tuskin on kertonut mitään Naton Gladiostakaan, se terrorisoi Euroopassa eri maissa melko törkeästi, Brittien BBC teki siitä oikein dokumentinkin, EU silloin meni jopa antamaan Gladion vastaisen resoluution oikein ymmärtämättä omaa paikkansa.

"European Parliament resolution on Gladio"

https://en.wikisource.org/wiki/European_Parliament_resolution_on_Gladio

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #17

Harri Tapani: "Tuohon voi vaan sanoa, että vilkasta mielikuvitusta tai jopa propagandaa (jota todella on tyrkytetty monesta lähteestä)." länsimainen media perustuu todella useaan eri lähteeseen, Putinin RT kanava on hyvin yksipuolinen ja valheellinen. Esimerkiksi Putinin huijaus hypersonisista ohjuksista suunnattuina Floridaan oli täyttä potaskaa, minkä hän joutui perumaan syyttäen ruplapulaa- onneksemme. Fysiikan lakeja ei edes Putin voi muuttaa, vaikka yhteisesti sovituista kansainväisisistä sopimuksista ja ihmisoikeuksista hän ei piittaakaan.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #18

"länsimainen media perustuu todella useaan eri lähteeseen, Putinin RT kanava on hyvin yksipuolinen ja valheellinen"

Joku ongelma ymmärryksessä? Lähteeni joita käytän ovat läntisen median ja kirjoittajien tuottamia, mainitsemaasi RT kanavaa en ole edes seurannut, tuskin tulen seuraamaankaan.

Sinänsä huvittavaa, että kun käyttää läntisiä lähteitä, niin tullaan selittämään jostain RT:stä ja Putinista, se kyllä kertoo jostain hyvin omituisesta ajattelusta.

Aikanana iso osa länttä meni medioineen uskomaan lähes samalla tavalla selitettyyn ja valtamedioidenkin levittämään Irakin joukkotuhoasehuuhaaseen kuin mitä nyt on tämä vastaava brittiujuttu nyt on, se on lähes kopio aiemmasta.

Mutta eivät sentään kaikki läntiset mediat ja kirjoittajat menneet tuollonkan uskomaan ko. joukkotuhoaseisiin, vaan kuuntelivat mm. YK:n tutkijoita jne. sellaisia kannattaa seurata.

Mediakritiikkiä pitää olla, nyt sitä ei taas näytä olevan juurikaan valtamedioissa, meno on aivan samanlaista kuin tuoloin Irakin aikoihin.

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #19

Harri Tapani: "Joku ongelma ymmärryksessä? Lähteeni joita käytän ovat läntisen median ja kirjoittajien tuottamia, mainitsemaasi RT kanavaa en ole edes seurannut, tuskin tulen seuraamaankaan."
Lännessäkin on kommunistisia, valheita levittäviä kirjoittajia. Meillä täällä lännessä
on useita kanavia, joiden seuraaminen antaa monipuolisen kuvan asioista. Putinin käsissä olevan valtion kanavan tarkoituksena on antaa pelkästään Putinia pönkittäviä
juttuja, kuten tiedät, vaikka kiellätkin asian. Viittaat kaltaistesi kanssa usein Irakiin , kun al Qaida häikäilemättömästi tuhosi kaksoistornit ja murhasi yli 3000 siviiliä, oli luonnollista, että syylliset oli etsittävä ja heitä rangaistava. Osama bin Laden aikaisemmista tuhotöistä johtuen oli yksi etsityistä ja Saddam Hussein Kuwaitin valtaamisestaan toinen epäilty. Joukkotuhoaseet hullujen käsissä olisivat vaarallisia ja ydinaseiden hehittely sekä hermomyrkkyjenkäyttö kemikaali-Alin käsissä , kuten 8000 kurdin tappamisessa vuonna 1988 olisi estettävä. Kaasut oli haihdutettu taivaan tuuliin eikä ydinaseiden kehittämiseen tarvittavia sykloneita löydetty. Siitä huolimatta
pääpukarit ovat saaneet ansionsa mukaan. Nykyisistä hermomyrkyistä ei ole velä
aukotonta todistusta, mutta Putin on syyllistynyt tuhatkertaisiin siviilimurhiin, joista häntä ei vielä ole saatu vastaamaan oikeudessa.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #20

"Lännessäkin on kommunistisia, valheita levittäviä kirjoittajia"

Jo ensimmäinen lause mene kateogoriaan argumentoinnin virheet kohta 1.

http://www.skepsis.fi/jutut/virhelista.html

Joskin myös USA:ssa käytettiin tuota sama argumentointivirhettä sensuroitaessa sikäläistä Wikipediaa takavuosina vaikkapa artikkelissa:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Endowment_for_Democracy

Wikipedian kirjoittajat mainitsivat tästä jo vuonna 2006 muistaakseni.

Lisäksi on huomattava, että Venäjä on yltiökapitalistien maa, ei kommunistinen, joskin siellä on pieni kommunistinen puolue jolla ei ole vaikutusta mihinkään.

"Meillä täällä lännessä"

Meillä täällä lännessä on valtioden ohjamia trolleja pilvin pimein, FOX kanava kertoo USA-trolleja olevan 30 000.

http://www.foxnews.com/politics/2009/02/05/pentagon-spending-billions-pr...

Ilta-sanomat kertoo että lännessä trollausta/propagandaa tunkee mediaan ainakin 20 erilaista Yhdysvaltojen ohjaamaa virastoa.

" Viittaat kaltaistesi kanssa usein Irakiin"

Kaltaisistasi on juurikin juttua tuolla blogissa.

http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253081-novichok-tappaa-ju...

"kun al Qaida häikäilemättömästi tuhosi kaksoistornit ja murhasi yli 3000 siviiliä, oli luonnollista, että syylliset oli etsittävä ja heitä rangaistava. "

Irakilla ei ollut mitään tekoa asian kanssa, minkä varmaan tiesitkin, kunhan nyt vaan trollaat.

Osamakin oli saudi, ei irakilainen ja Irak ei sietänyt mainitsemaasi al-Qaidaa maassaan vaan teloitti selaiset jos kiinni sai. Samoin kommunistit.

Selityksesi menee jo niin sekaiseksi ja koomiseksi loppua kohden, että ei sille voi kun hymyillä, mutta jos aiot muualla trollata noilla eväillä suosittelen jättämään väliin, myös muualla tiedetään aika lailla paremmin nämä asiat.

Ps. Et muuten lukeneut aikoinana kuinka CIA tiedotti, että kurdeja tappanut kaasuisku olisikin tullut Iranista Irakin ja iranin sodan aikana, molemmat kun käyttelivät kaasuja, joskin eri versioita, Irakin kaasut olivat lännen sinne toimittamia. Tuo CIA:n väittämä oli aikanaa jopa Suomenkin Wikipediassa.

Hannu Mononen

Sauli Niinistö toteaa nyt, että on kuilu lännen ja Venäjän välillä. Vaalien alla häneltä piti kiskoa hohtimilla vastaus siihen, missä tilanteessa Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä. Tuolloin Niinistö vastasi, että "jos Venäjä alkaa pitää koko Länttä vihollisenaan", silloin Suomi voi hakeutua Natoon.

Nyt on siis kyse siitä, muuttuuko "kuilu" jossain vaiheessa "vihollisuudeksi".

Timo-Pekka Mustakallio

Presidentti Niinistön luulisi lakimiehenä odottavan, kunnes hyvin omituisesta Skripal-tapauksesta on tehty asialliset tutkimukset, ja tekijä/t pystytty selvittämään. Pelkkä brittien heikon Mayn tai joukkohysteriaan vaipuneiden EU-maiden edustajien kova huutaminen eivät todista vielä yhtään mitään. Tuollaisen surkean lauman mukana ulvominen on presidentiltä perin heikko esitys, taipumista painostuksen edessä, juuri kun ryhdikkyyttä olisi tarvittu eniten.

"Saddamin joukkotuhoaseet" - Lännen "tiedustelun" väite, mikä sittemmin osoittautui valheeksi - olivat muinoin aivan samanlainen tapaus.

Raimo Laine

Jos minulla olisi kivääri, se ei vielä todistaisi, että olisin sillä tappanut jonkun. Oliko Suomea painostettu karkoitukseen ? Näin kuilu vaan kasvaa ja vahingoitetaan tärkeitä Venäjä-suhteitamme. Kymmenkunta EU-maata ei osallistunut kuilun kasvattamiseen ja jännityksen lisäämiseen.

Jukka Lehti

Pieni ero Suomen ja Venäjän välillä on ja ollut historisssa. Venäjä on itsenäinen maa ja on ollut ja haluaa olla sitä jatkossakin, Suomi ei ole itsenäinen. Suomi joutunut jonkin sortin pikkupelin nappulaksi isojen poikien pelissä (samoin myös veronmaksajat) Demokratia suhteellinen käsite nykyää kuka/tai ketkä todellisuudessa hallitsee.