Torstai 13.12.2018

AL: Aktiivimallin seuraukset julki – työttömyysturvaa leikataan jopa puolelta työttömistä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.3.2018 07:58
Päivitetty: 
28.3.2018 08:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Aktiivimalli on herättänyt kiivasta vastustusta.
|

Työttömyysturvaa saatetaan leikata jopa yli puolelta työttömistä, koska aktiivisuusehto ei ole heillä täyttymässä, kertoo Aamulehti. Lehti perustaa tietonsa Kelan ennakkotietoihin, jotka on kerätty 25. maaliskuuta. Osa työttömistä saattaa siis vielä täyttää aktiivisuusehdon.

Niin sanottu aktiivimalli otettiin käyttöön alkuvuodesta ja sen ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso on päättymässä. Kelan ennakkotietojen mukaan työttömyysturvan saajista vajaa puolet eli 46 prosenttia on alkuvuoden aikana täyttänyt aktiivisuusehdon. Tämä tarkoittaa, että korvauksia leikataan 54 prosentilta työttömistä.

Luvuissa on kyse työttömistä, jotka saavat joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Näitä työttömiä on kaikkiaan 215 339.

Aktiivimalli on siis purrut lähes puoleen eli 46 prosenttiin työttömistä. He ovat täyttäneet aktiivisuusvelvoitteen eli työllistyneet tai osallistuneet asianmukaisiin TE-palveluihin.

Aamulehden mukaan Kela lähettää päätöksen niille työttömille, joiden aktiivisuusehto ei ole täyttynyt. Työttömien aktiivisuutta on kuitenkin seurattu joka kuukausi, ja tiedot on tallennettu Kelan järjestelmään. Yllätyksiä ei siis pitäisi tulla työttömille.

Lue lisää:

Entinen työtön Anu, 48, sai heti kaksi työtä - sanoo Ylelle suorat sanat aktiivimallista

Protesti aktiivimallista saapui eduskuntaan – ”Tulee iskemään meillä kotona ihan varmasti”

Työllisyys kasvaa kuin itsestään – Video: Mihin aktiivimallia tarvitaan, Jari Lindström?

TE-toimiston virkailija tv:ssä: Aktiivimalliin jäi kannustinloukku – ”ikävä marssijärjestys”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nico Nyman

Eli vain puolet suomen työttömistä on onnistunut saamaan (pätkä)töitä? tai menneet turhille TE-toimiston kättelykursseille(juu sellaisia on olen kuullut) välttääkseen leikkurin, tässä joutuu kohta itsekkin hakemaa aloille josta ei ole mitää työkokemusta koska oman alan hommiin pääsyä vaikeuttaa se että täällä siivoojien ja huoltomiesten pitää omistaa täälläpäin ajokortti koska liikkuva työ.... Toisaalta 3kk aikaa vielä löytää töitä tai mennä työkkärin kurssille/työkokeiluun orjaksi... Ja toisaalta sen rahan minkä leikkurissa menettää saa kyllä takaisin toimeentulotuessa...

Jari Kaisla

Onneksi tämä ei koske millään tavalla sopeutumiseläkeläisiä, jotka saavat n. 5000 euroa kuussa tekemättä yhtään mitään aktiivisuutensa eteen. Voivat naureskella rauhassa köyhille miten he yrittävät ansaita edes hieman juustoa leipänsä päälle.

Timo Harju

Ylen mukaan yli 40 % KELA-rahoille pudonneista täytti ehdot jo joulukuussa 2017. Tämän mukaan ei aktiivimallilla ole ollut juuri vaikutusta. Puolet leikkurissa edelleen.

Rautalangasta vääntäen: "suunnilleen puolelle" ei ole tullut "positiivisia työllistymisvaikutuksia". Muutaman prosenttiyksikön heitto hukkuu jo kohinaan. Niin että kyllä tämä on kauhean huonosti, Jaakko Laakso.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #11

Ehkä hieman sarkastisesti...

"Aktiivimalli on menestys - Yli puolelta leikataan työttömyysturvaa"

http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252969-aktiivimalli-on-me...

Siellä eräs kommetti jää nähtäväksi:

"Odotan mielenkiinnolla ensi kuun työllisyys- ja työttömyyslukuja. Saapa nähdä, uskaltaako hallitus nyt väittää, että työllisten määrä on kasvanut 100000:lla eli näillä aktiivisuusehdot täyttäneillä. "

Kuulemma kyseistä tilastokikkaa käytti "Gerhard Schröder (SPD) aikoinaan Saksassa"

Harri Tapani

" työttömyysturvaa leikataan jopa puolelta työttömistä"

Ei kai tuo ketään yllättänyt.

"Aktiivimalli on saanut melko lailla huomiota, siitä on väännetty jo huumoriakin:

"Korvaa yksi sana leffasta sanalla 'aktiivimalli'

Tiedän mitä teit viime aktiivimallijaksolla: Hyytävä trilleri Kelasta, joka tietää kaiken

Hobitti - Aktiivimallin autioittama maa: Trilogian keskimmäisessä osassa Bilbo ystävineen saapuu maahan, jossa aktiivimalli on ollut olemassa jo vuosia. Kaikki kynnelle kyenneet ovat paenneet henkensä edestä muihin valtakuntiin..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/785986#comment-785986

Harri Tapani

Ja työtönhän ei useimmiten ole syyllinen työttömyyteensä, vaan siihen vaikutavat erilaiset taloudelliset ja tuotannolliset seikat jne. Silti työttömiä rangaistaan muiden tekemistä ja päättämistä asioista.

"100 000 työtöntä saa rangaistuksen hallitukselta"

http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252971-100000-tyotonta-...

"- Suomi on ratifioinut ILO:n pakkotyötä koskevan sopimuksen 29/1930. Tässä sopimuksessa tuomitaan pakkotyön teettäminen:"Pakkotyöksi tulkitaan kaikki työ tai palvelu, jota kuka tahansa ihminen tekee, minkä tahansa rangaistuksen uhalla..."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117216-perussuomalaisten-raju-esitys-%E...

Simo Perttula

Mikä on sopeutumiseläkeläisten aktiivisuus saadakseen heidän "työttömyyskorvaustaan"? Tämäkin työttömien köyhdytys on nykyhallituksen susia. Sipilän johtama Hallitus pian pois päiviltä, etteivät pääse lisää pahaa tekemään?

Viljo Tuononen

JOS TYÖTTYMYYSTURVAA LEIKATAAN JOKA EI ANNA TYÖTTÖMÄLLE ELÄMISEN MAHDOLLISUUTTA, NIIN KUIN POLITIKOILLE ANTAA JOS NE LEMPATAAN ULOS POLIITIKASTA,NIIN SUOMEN ASIAT ON TODELLA IDIOOTTIMAISESSA ASEMASSA. TYÖTÖN TARVITSEE SAMAN ASEMAN TOIMEENTULOONSA TYÖTTÖMÄNÄ KUIN POLIITTIIKKO JOTA SUOMEN KANSA ON HÄNET ÄÄNESTÄNYT LUOTETTAVANA HENKILÖNÄ POLITIIKKAAN MUKAAN. SE EI SAA PELATA TOISIN VAIKKA TEIDÄN PÄÄTTÄJIEN AIVOKAPASEETTI ONKIN AIKA SURKEA NYKYISIN SEN JO SINÄNSÄ TODISTAA MITEN IDIOOTTI IHMINEN VOI OLLA KUN ON ITSEKESKEINEN. KAIKKI POLITIIKASSA MUNANA OLEVAT EIVÄT OLE IDIOOTTEJA NIMIÄ MAINITSEMATTA, KOSKA HE OVAT VALIOLUOKKAA JA KOVAN POLIITIKAN HALLITSIJOITA JA SEN ÄÄNESTÄJÄT JOITA EI OLE AIVOPESTY, NIIN TIETÄÄ KETÄ HE OVAT JOITA EI VOI AIVOPESTÄ. SEN VAIN SANON , ETTÄ NYKYINEN HALLITUS ON RUTTOPAISE JOKA TUHOAA SUOMENKANSA HYVINVOINNIN.

Viljo Tuononen

Aktiivimalli jo todistaa sen , että hallituksessa ei ole muita kuin idiootteja jotka ajattelee asioita alapäällään , kun pitäisi ajatella aivoillaan jotka ovat saaneet jo syntyesään.
Mutta eihän heiltä voi vaatiakkaan enempää jos aivot on vajaasti kehittyneitä vaikka kuinka käyvät aivoriihessä pohtimassa asioitaan. Suomella menee nyt huonosti, mutta aikansa kutakin vaikka se on häpeällisen loukkaavaa, koska se olisi paremmin, kun olisi asiantuntevampi hallitus

Tämä aktiivimallikokonaisuus näyttää pahalta kaiken kaikkiaan:

Kaikista vähävaraisimmat eli pitkäaikaistyöttömät rahoittavat aktiivimallin 5 % leikkausten kautta heille itselleen järjestyt - usein täysin turhat työnhakukurssit. Aktiivimalli rahoittaa siis itse itsensä: vain konsultti- ja koulutusfirmat hyötyvät tästä järjestelystä. Millähän kokonaissummalla, se olisi hyvä saada tietää...

On myös täysin mahdollista, että tämä aktiivimalli on luotu alunperin vain kaikkea kansaa ärsyttäväksi asiaksi - savuverhoksi - jonka suojissa voidaan ajaa sote- ja maakuntauudistus vaivihkaa maaliin.

Nyt kun maali häämöttää, niin hallitus pikku hiljaa armeliaisuudessaan myöntää, että joitakin tarkennuksia ja lisäyksiä voidaan aktiivimalliin tehdä. Ja taas saadaan "savua" lisää...

Kimmo Penttinen

Eihän tätä aktiivimallia voi pelkästään työttömiin kohdistaa. Tätä aktiivimallia täytyy soveltaa myös muihin Kelan etuuksien saajiin, kuten maahanmuuttajiin. Jos Maahanmuuttaja ei tahdo kotoutua Suomeen niin etuuksia leikataan, puolitetaan.. ai niin, ei voikaan, kun silloin se olisi ihmisoikeusrikkous, rasistista ja loukkaa maahanmuuttajien oikeuksia. Mutta eihän Suomessa suomalaisilla työttömillä ole mitään oikeuksia ainostaan velvollisuuksia.