Sunnuntai 26.5.2019

Kansanedustaja ei vakuutu Venäjän syyllisyydestä – ”Juha Sipilä panikoi”

Luotu: 
28.3.2018 09:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen.
|

Oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén pitää Venäjän syyttämistä Britannian hermomyrkkyiskusta ennenaikaisena.

Packalén, kuten entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), olisi kaivannut pitävämpiä julkisia todisteita Suomen karkotuspäätöksen taakse. Iso-Britannia ei ole tuonut ainakaan julkisuuteen kiistatonta näyttöä siitä, että juuri Venäjä olisi venäläisen ex-agentin murhayrityksen takana. Kaikki EU-maat eivät yhtyneetkään vastaoperaatioon, jossa on karkotettu venäläisiä diplomaatteja. Suomi asettui tukemaan Britanniaa karkottamalla yhden venäläisdiplomaatin.

Packalén katsoo, että ”kokematon Sipilä panikoi” viedessään Suomen mukaan karkotusoperaatioon.

– Nyt vaikuttaa siltä, että kokematon pääministerimme on panikoinut ja mennyt mukaan sellaiseen peliin, joka Suomen kaltaiselle maalle ei ole järkevää. Suomen kannattaa pysyä poissa isojen leikeistä, Packalén kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Jotta minua ei ymmärretä väärin, haluan tehdä selväksi kaksi asiaa. En usko Venäjän olevan Salisburyn hermomyrkkyiskun takana. Jos Venäjän syyllisyys pystytään puolueettomasti ja luotettavasti toteamaan, kannatan esitetyn kaltaisia sanktioita, hän selventää.

Packalénin mielestä Venäjältä ensinnäkin puuttuu motiivi.

– Myrkytetty kaksoisagentti Sergei Skripal jäi kiinni vuonna 2004 ja istui vankilassa Venäjällä kuusi vuotta, kunnes hänet vapautettiin vuonna 2010 arvottomana vankienvaihdon yhteydessä. Briteissä asuu varmasti ihmisiä, jotka Venäjä haluaisi pois päiviltä, mutta Skripal ei kuulu heihin, Packalén arvioi.

– Toisekseen minun on mahdoton ajatella, että venäläiset tekisivät tärkeänkään kohteen salamurhan, joka viittaisi suoraan heihin ja todennäköisesti aiheuttaisi vakavia seurauksia Venäjälle. - - - Neuvostovalmisteisen hermomyrkyn löytyminen ruumiista on sama kuin vainajasta löytyisi venäläinen 5,45 millinen erikoispatruuna, jossa lukee kyrillisillä kirjaimilla GRU, SRV tai FSB, ja 10 metrin päästä uhrista löytyisi vaikkapa GRU:n salaisten ulkomaanoperaatioiden käyntikortti.

Packalén väittää, että ”kuka ikinä onkaan teon takana, hänen tarkoituksensa on ollut johtaa jäljet Venäjän porstuaan”.

– Länsimaiseen oikeusjärjestelmään kuuluu usein hoettu syyttömyysolettama, jos tapaus on epäselvä. Eli ensin pitäisi tutkia ja vasta sitten hutkia, jos syyllisyys alkaa näyttää todennäköiseltä. Nyt esitetyt tosiseikat eivät vakuuta minua, ja mielestäni Suomen päätös diplomaatin karkottamisessa suorastaan typerä, Packalén summaa ajatuksensa.

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Mika Aaltola on arvioinut, että Venäjälle voisi riittää motiiviksi tekoon pelkästään hämmennyksen aiheuttaminen länsivalloissa. Lue lisää: Menikö länsi Putinin ansaan? - Tutkija: Venäjä saattoi hakea juuri tätä

LUE MYÖS:

Venäjä-tutkija: ”Vladimir Putin meni vihdoin liian pitkälle”

Nato-pomo: ”Tämä on selvä viesti Venäjälle”

Hallitusriveistä vastaus Erkki Tuomiojalle: ”Haluaako SDP tehdä Suomesta moraalittoman sivustakatsojan?”

Reaktio Venäjältä: Vastaamme jokaiselle maalle – karkotuksia tulossa

Sauli Niinistö: ”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Tom Packalen on oikeassa. Kannattaisi ensin miettiä kuka eniten hyötyy siitä, että Venäjä saadaan taas epäedulliseen asemaan. Hölmöt Sipilä ja Niinistö menevät mukaan yleiseen hysteriaan ajattelematta pitemmälle Suomen etua asiassa. Järkyttävää minkälaisissa käsissä Suomi lepää.

jouni pankalainen

Siinä olen samaa mieltä Packalenin kanssa, että Suomen ei olisi kannattanut karkottaa venäläistä diplomaattia julkisuudessa tiedossa olevin perustein. Eri mieltä olen Packalenin kanssa siitä, että Venäjällä ei olisi motiivia Skripalin suhteen. Olipa myrkkyiskun takana sitten mikä taho tahansa, vaikuttaa se ainakin siihen, että Venäjän tiedusteluihmisten piirissä usko siihen, että petturina voisi rauhassa elellä jossain päin maailmaa "turvasatamassa", on hiipumaan päin. Historiasta löytyy esimerkkejä.

Harri Tapani

Packalen puhuu enempi laillisuudesta ja todisteista, sinä taas politiikasta, olet tavallan kuitenkin oikeassa, poliittinen farssihan tämä on, eikä sillä ole mitään tekoa laillisuuden kanssa. Tosin tämä farssi voi lajilleen epätyypillisesti päättyä huonostikin vaikkapa Suomen kannalta.

Joni Rikkola

Olen siinä viimepivinä miettinyt Putinia, motiiveja jne. Länsi syyttää esim jörjestetyistä vaaleista, Suomi mukaan lukien. Silti meillä eivalita ylintävaltaakäyttäviä ministereitä milläänaaleilla ei edes vilpillisillä. Sama koskee EUta. Kukaan ei ole äänestänyt EU troikkaa ylimpään valtaan. Mutta siellä ne ovat.
Köyhyyden suhteen aloin miettimään että olemme jo liki samassa Venäjän kanssa, 15 porvaripolitiikkaa vs Putinin politiikkaa. Venäjällä köyhyys vähenee pakotteista huolimatta ja täällä lisääntyy. Totesin ettö moni asia on kumminkin menossa Venäjällä parempaan suuntaan kun taaseen täällä huonompaa, kun katselee esim Puolaa, EUta Suomea, Kreikkaa, kapitalismin korruptiota.
Tulin johtopäätökseen. Molemmat tahot valehtelevat ja media vääristelee asioita molempiin suuntiin. On turha yrittää uskoa annettua informaatio. Sipilä kuskailee ihmisiä takakontissa, joten yhtä hyvin joku CIA voi lavastaa ex-agentin kuoleman. Maailma ei ole sinnepäinkään kuin meidän annetaan ymmärtää.

Helka Karttunen

Saattaa olla, että tämän iskun tekijä ei selviä koskaan. En menis vetoa lyömään Venäjän puolesta. Voi hyvin olla joku terroristijärjestö tai mikä taho hyvänsä joka haluaa Venäjälle lisää ongelmia. Katsokaa vaikka Ukrainaa tai Syyriaa.

Vilho Kinnunen

Packalen on aivan oikeassa. Eivät venäläiset ole niin hölmöjä, että lähtevät murhaamaan Englantiin entistä jo taitonsa menettänyttä agenttia Neuvostoliitossa kehitetyllä myrkyllä. Tämän myrkyn kaava on saatavissa mm. Ukrainassa ja USA:ssa, koska yksi myrkyn kehittäjistä asuu Amerikassa.
Voi olla, että se on Englannin omia tai yhteistyössä USA:n kanssa tehty provokaatio. Mutta se toimii, koska EU -maat ovat lähteneet mukaan kovaan taistoon Venäjää vastaan.

Rauno Kujala

Packalen on oikeassa. Eikös niinku tapana ole ollut, että ensin tutkitaan ja heitetään todisteet peliin....nyt hutkitaan ja reagoidaan, halutaan olla isojen poikien kanssa samaamieltä, katos käskyt tuli puudeleille. Suomen puudelit tekee korvaamatonta vahinkoa Suomen ulkopolitiikalle...säälittävää. Oikeustajuun ei kuulu ensin syyttää ja sitten katsoo osuuko oikeaan. Muutenkin koko juttu haisee isolle valheelle valovuoden päähän.

Juha-pekka Naukkarinen

Eihän tätä yhtä tapausta pidä yksistään tutkia,vaan kokonaisuutta mitä Venäjä on tehnyt esim. Syyria,jossa Venäjä murhaa lapsia ja naisia,eikä ainoatakaan terroristia ole löytynyt kuolleitten joukosta,vaikka väittävät pommittavansa heitä,onko tämä kansaivälisten lakien mukaista toimintaa,Putin esitteli huippu sota kalustoaan,mutta eivät pysty näitä terroristejä ehkes löytämään,nyt Venäjä työntää jehovantodistajia Suomen puolelle turvapaikan hakijoina,kosk heidän lakien mukaan jehova on kielletty Venäjällä,oikeudenmukaistako? Katsokaa mitä Putin on tehnyt hirmuhallinnollaan,uhkailee ja valtaa naapuri maitaan,myrkytys jupakka ei todellakaan kaipaa lisätodisteita,pääasia on,että länsi on mahdollisimman yhteinäisesti Venäjälle asetettujen sanktioiden takana,Putin haluaa hajottaa ja hallita ja saada eripuraa aikaan lännessä,älkää antako siihen mahdollisuutta,tulette häviämään taistelun,jos toinen käsi on sidottu selän taakse,ei voi voittaa,Siperia opettaa,joten samat keinot käyttöön,kuten Putin on tehnyt,Venäjää vastaan,ei länttä vastaan!

Janne Pohjala

Ketähän sitten nämä sadat Jaish al-Islam ja Nusran taistelijat sitten olivat mitkä Syyria ja Venjäjä saivat ajettua ulos Ghoutasta? Kun lapsia vastaan taappelee? Taidan uskoa Reutersia enemmän kuin herra Naukkarista.

BEIRUT (Reuters) - The Syrian rebel group Jaish al-Islam said on Friday it had agreed to evacuate Nusra Front fighters being held in its prisons in besieged eastern Ghouta to rebel-held Idlib province.

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-ghouta-nusra/syr...

Jaakko Niskasaari

Kerrankin samaa mieltä persun kanssa.
Kyllähän se länsimaiseen oikeusperiaatteeseen kuuluu että ensin tutkitaan ja sitten syytetään, tässähän oltiin jo suoraan varmoja asiasta joten miksi edes tutkia? Ei tarvi olla venäjämielinen eikä ko. maan trolli tätä todetakseen ja toivoakseen.
Kyllähän tästä herää kysymyksiä että ketä palvelee tämä tilanne jossa syyllinen todetaan alkuun ja tuomitaan ennenkuin asiasta on mitään pitäviä todisteita esitetty. Melkoinen farssi josta toivottavasti syyllinen löydetään oikealla tutkinnalla ja todisteilla oli se mikä taho sitten tahansa. Tuntuu että oikeutta haluavat leimataan automaattisesti venäjämielisiksi ja perusteena käytetään että johan se riittää todisteeksi että tiedetään hermomyrkkyä joskus valmistetun Neuvostoliitossa. Huh mitä hutkimista, naurattaisi ellei olisi niin vakavasta asiasta kyse.