Perjantai 24.5.2019

Suomalaistutkijat karkotuspäätöksestä: ”Siksi oli oikein reagoida nyt”

Luotu: 
28.3.2018 12:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Historioitsija Jukka Tarkka sanoo, että Suomi presidentti Sauli Niinistön johdolla toimi karkotusasiassa oikein.
|

Historioitsija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Suomen ulkoasiainhallinnossa työskennellyt kokenut diplomaatti, Suomen ja Neuvostoliiton suhteita hyvin kriittisesti tutkinut tohtori Jukka Seppinen pitävät Suomen päätöstä yhden venäläisdiplomaatin karkottamisesta Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi oikeana.

–Suomi (presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä) teki oikean päätöksen yhteistyössä lähialueen maiden kanssa. Koordinointi Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa osui kohdalleen, Seppinen toteaa ykskantaan Puheenvuoron blogissaan.

Muun muassa entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä perussuomalaisten Tom Packalén ja Laura Huhtasaari olisivat kaivanneet pitävämpiä julkisia todisteita Suomen karkotuspäätöksen taakse.

Lue lisää: Kansanedustaja ei vakuutu Venäjän syyllisyydestä – ”Juha Sipilä panikoi”

Britannia ei ole tuonut julkisuuteen kiistatonta näyttöä siitä, että juuri Venäjä olisi venäläisen ex-agentin murhayrityksen takana. Juha Sipilä sanoi kuitenkin omassa tiedostustilaisuudessaan maanantaina, että Britannian pääministeri Theresa May esitti Eurooppa-neuvoston kokouksessa viime viikon lopulla uusia todisteita siitä, että Venäjä on hermomyrkkyiskun tekijä.

Jukka Tarkka toteaa, että tietenkin olisi oikein reagoida ”Venäjän myrkkyyn” vasta sitten kun tapahtumista olisi länsimaisen tason mukainen juridinen näyttö. Hän on kuitenkin Seppisen tavoin sitä mieltä, että Suomi teki oikein reagoidessaan heti.

–Kreml ei ole raastuvanoikeus. Ja jos vaikka olisikin, (Venäjän presidentti Vladimir) Putin jatkaisi syytetyn aitiossa juuri niin kuin ennen sinne joutumistaan. Kiistäisi kaiken, vaikka näyttö olisi mitä. Siksi oli oikein reagoida nyt eikä parin vuoden päästä, kun joku kansainvälinen tuomioistuin ehkä pystyy antamaan päätöksen, Tarkka toteaa blogisivustollaan ja Facebookissa julkaisemassaan kommentissa.

Hänen mukaansa nyt nähty toimintapa on ”historiassa ihan tavallista”.

–Koska Putin kiistää aina kaiken, oikeudesta tulisi nahkapäätös. Tilanne olisi paljon jahkaamisen jälkeen palannut samaksi kuin nyt. Oli parempi toimia heti kuin myöhemmin. Tämä on historiassa ihan tavallista. Juridisesti pätevää totuutta ei ole, mutta kaikki tietävät ja ymmärtävät, mitä on tapahtunut, hän sanoo.

Jukka Seppisen mukaan Suomi vahvisti karkotuspäätöksellään asemaansa ”oikeana länsimaana”.

–Jos karkotettu on Venäjän tiedusteluresidentti Suomessa, niin sitä parempi, hän toteaa.

Seppisen mielestä myös karkotustoimen mitoitus, eli yhden diplomaatin karkotus, osui oikeaan.

–Kokenut vakoilijoiden karkottaja Ruotsi ehkä kokee yhden karkotetun politiikkaa alakanttimaiseksi, mutta lisäsolidaarisuus tulee mukautumisesta minimiin, eli yhteen karkotukseen Venäjän rajanaapureiden kanssa. Yksi on tietenkin alin mahdollinen, sivistysmaat eivät karkota puolikkaita vakoilijoita. Ilahduttavaa on linjakkuus Viron ja Latvian kanssa. Kolme on ymmärrettävä luku pienelle Liettualle.

Hän uskoo, että länsimaiden yhteinen karkotusoperaatio vaikuttaa Venäjän kykyyn vaikuttaa poliittisiin prosesseihin muissa maissa.

–Mitä todennäköisimmin ja toivottavasti karkotettavat diplomaatit eivät ole Venäjän ulkoministeriön perusdiplomaatteja, vaan peiteviroissa olevia vakoilijoita, joiden tehtävänä on laittomin keinoin horjuttaa läntisten demokratioiden vakautta. Niinpä maailmanlaajuinen karkotus, kohdistuessaan oikein tiedustelun avainhenkilöihin, epäilemättä heikentää Venäjän operatiivista kykyä vaikuttaa poliittisiin prosesseihin parlamentaarisissa demokraattisissa maissa.

Seppinen korostaa samalla, että vuoropuhelua Venäjän kanssa tulee jatkaa.

–Toivon järkeviä suhteita Venäjän kanssa. Dialogia tulee jatkaa.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti maanantaina, että  vuoropuhelun jatkuminen Venäjän kanssa on nyt entistäkin tärkeämpää.

–On syytä keskittää aika paljon voimia nyt siihen, että tuo repeävä kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon. Nyt mentiin aika pitkälle huonompaan suuntaan tuon kemiallisen aseen käytön vuoksi, hän totesi tiedotustilaisuudessaan.

Lisää aiheesta:

”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Venäjä-tutkija: ”Vladimir Putin meni vihdoin liian pitkälle”

Nato-pomo: ”Tämä on selvä viesti Venäjälle”

Venäjän ulkoministeri: ”Emme siedä länsimaiden röyhkeyttä - voitte olla varmoja siitä, että vastaamme”

Tutkijat kiittelevät Suomen ratkaisua: ”Tärkeä viestiarvo”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Pitää muistaa, että Venäjää jo aikoja sitten säikkynyt ja uhkana pitänyt Tarkka kirjoitti kirjankin nimeltä. "Uhan alta unioniin", silloin näyttäisi kaikki kelpaavan kun uhkia näkee...tosiasiosta ja sen sellaista ei niin väliä, johan sen Bush nuorempi aikanaan sanoi, että "Faktoilla ei ole merkitystä".

Markku Koivisto

Juuri niin, eläminen eräänlaisen pakkoliiton alaisena itään, jonka hinta oli ikuinen teennäinen ystävyyden vakuuttelu jasen maailmanpollitiikkaan osallistumisen väistely, pani meidät ponnistelemaan läntiseen yhteyteen. Sitä tehtiin suhteellisen menestyksellisesti ajoittaisen idän uhkankin alaisena. Tuo aikanaan välttämättömäksi katsottu valinta on nyttemmin onnistunut. Ei sitä pidä tärvellä liukumalla taas idän suuntaan. Sama kansa siellä edelleen vaikuttaa ja sen myötä samat periaatteet ja tavoitteet.

Tuomas Sikander

Jahas, eliitin cockerspanielit on kutsuttu sotainvestointipankkiirien talkoisiin.
On tietenkin mahdotonta että esim. CIA olisi saanut ko. ainetta haltuunsa kun kaikenlaista ydinasemateriaaliakin on kilokaupalla maailmalla kateissa.
Venäjällähän näitä kieroja ja myyntihalukkaita vodkakenraaleita ainakin ennen riitti.
Onkohan termi "false flag" populistien keskuudessa kenellekään tuttu?
._.

Kari Keto

Onko karkoitettu diplomaatti vai vakoilija? Vai eläkkeelle jäävä henkilö?
"Suomi teki oikein reagoidessa heti" Tekikö varmasti, vai ohjeistettiin tekemään.
Mihin ytimeen kuulumme. Vai onko pukuun jätetty vain likaa kasvuvaraa.

Mark Andersson

Ymmärsit aivan väärin: Seppisen ja Tarkan ARGUMENTIT ovat sekopäisiä ja typeriä.

Ne jotka kutsuvat sopulilaumasta poikkeavia ja omilla aivoillaan ajattelevia Kremlin trolleiksi, jääkööt omaan arvoonsa ja painukoot rotkoon muitten sopuleitten seuraksi.

Kimmo Sakari Betser

Olisikohan hermomyrkyt lipsahtaneet Putinin käsistä. Venäjällä kun kaikki on myytävänä. Ei voi uskoa että Kremlin Valtias hyvänä shakin pelaajana olisi tehnyt noin tyhmän siirron. Neurotoksisten myrkkyjen vääriin käsiin joutumisen myöntäminen olisi Putinille vieläkin suurempi skandaali.

Harri Tapani

"Olisikohan hermomyrkyt lipsahtaneet Putinin käsistä. Venäjällä "

Uutisten mukana nuo lipsahtivat jo muinaisen Neukkulan aikaan käsistä, siis jo lännen suurten ystävien, Gorban ja Jeltsinin aikoihin, ainaan kaavakin jaettiin jo kaikille halukaille lännessä jo vuosikausia sitten länteen loikanneen kehittäjän toimesta, lisäksi Suomen MTV kertoo uutisessaan, että sitä myytiin itänaapurissa kelle sattuu jo aikoja sitten, 1990-luvulla.

"Novichokia myytiin rikollisille 1500 dollarin hintaan - Ja myös Viroon"

http://pekkasiikala11.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253048-novichokia-myytiin...