Tiistai 18.12.2018

Työministeri Lindström TE:lle: Aktiivimallissa hyvä suunta – lisäresursseja tulossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.3.2018 13:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jari Lindström.
|

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan aktiivimallin suunta näyttää oikealta, mutta alueelliseen eriarvoisuuteen on puututtava.

Lindström kommentoi Talouselämälle Kelan ennakkotietoja, joiden mukaan aktiivimalli olisi leikkaamassa työttömyysturvaa jopa puolelta peruspäivärahan tai työmarkkinatuen saajista. Vajaan viiden prosentin leikkaus etuuteen koskisi noin 100 000 työtöntä, jos lukema osoittautuu lopulliseksi. Ennakkotiedoista uutisoi keskiviikkona Aamulehti.

Mainituista työttömyysturvan saajista vajaa puolet eli 46 prosenttia on ensimmäisen kolmikuukautisen tarkastelujakson aikana täyttänyt aktiivisuusehdon. Tämä tarkoittaa työllistymistä osa- tai kokoaikaisesti tai osallistumista työllisyyspalveluihin.

– Ihan hyvä suunta, työministeri Lindström sanoo Talouselämälle.

Ennakkotiedot ovat kutakuinkin odotusten mukaisia, sillä lain valmistelun aikana arvioitiin, että työttömistä noin puolet aktivoituisi.

Lindström pitää kuitenkin alueellisia eroja suurena ongelmana.

– Tietyillä alueilla aktiivisuuden osoittaminen on helpompaa kuin toisilla, Lindström sanoo.

Ministeri kertoo vastikään vierailleensa Pohjois-Karjalassa, missä kärsitään molemmista vaikeuksista. Lindström sanoo työministeriön yhä odottavan maan työvoimaviranomaisilta vastauksia kyselyyn, jolla pyritään kartoittamaan työvoimapalveluiden saatavuutta ja mahdollista resurssipulaa.

– Tietojen perusteella sitten päätetään, mihin tarvitaan lisäresursseja, Lindström sanoo.

Lisäresursseista päätetään ministerin mukaan kevään budjettiriihessä.

Lue lisää: AL: Aktiivimallin seuraukset julki – työttömyysturvaa leikataan jopa puolelta työttömistä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pelle Granberg

Tästä on tainnut unohtua se seikka, ettei aktiivisuus ehdon täyttäneitä työttömiä oli 2017 vuoden lopussa reilut 40% eli muutos on noin prosentin parin luokkaa. Siis aivan fantastinen parannus sanoisi yksi ex pääministeri.

Tapio Mäkeläinen

Kuinka paljon on mahdettu tyrkätä porukkaa aivan toivottomiin työkokeiluihin ja kuntien niskoille? Hallituksella on maaninen hinku siihen 72% tasoon.
On tässä sekin ennätys että säädettiin laki joka jo tehtäessä tiedettiin epäoikeudenmukaiseksi.
Kohta on koko Sinisten ministeriryhmä työnhaussa. Kummallista että sille surkealle ministeri Mäntylälle hommattiin suojatyöpaikka EU:sta. Ei omia ssioitaan pystynyt hoitamaan saati kotimaan ministeritonttia. Sitten isompiin kuvioihin.

Harri Kota-aho

Tämähän alkaa olla, kuin Venäjällä tarpeeksi kaun,kun hoetaan,että kyllä toimii. Niin muuttuuhan se totuudeksi. Resursseja kohdistetaan vaan mitään ei tapahdu. Eikö sitä jo voitaisi myöntää leikkauksesi,jos yli 50% ei pääse tavoitteeseen.