Keskiviikko 16.1.2019

Aktiivimallin heikko valmistelu kostautui – TE-toimiston pomo: ”Niin epämääräistä, että alussa kaikki vain katsoivat toisiaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.3.2018 10:03
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vuoden alussa voimaan tullut tyttömyysturvan aktiivimalli leikkaa etuuksia lähes puolelta työttömistä.
|

Aktiivimalli leikkaa etuuksia lähes puolelta työttömistä. Vikaa on ainakin aktiivimallin valmistelussa ja työttömissä, kertoo Talouselämä. Laki astui voimaan vuoden vaihteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä kesti yli puolitoista kuukautta lähettää TE-toimistoille tarkentavat ohjeet lain soveltamisesta.

–Tässä lähdettiin niin epämääräisesti liikkeelle ja niin epämääräisin ohjein, että alussa kaikki vain katsoivat toisiaan. Lain soveltamisohjeita tuli helmikuu alkupuolella. Vielä helmikuun lopussa säädettiin ohjeita ja säädetään edelleenkin, sanoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jorma Ukkonen Talouselämän haastattelussa.

Ohjeistuksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjeet kuuluvat ministeri Pirkko Mattilan vastuulle (sin.). Helmikuun puolessa välissä työministeri Jari Lindström (sin.) hoputti STM:ää ohjeistuksen laatimisessa Talouselämän haastattelussa.

Ukkosen mukaan mitä ilmeisimmin osa työttömistä on jäänyt odottamaan tilanteen selkiytymistä. Hän arvelee, että pieni osa työttömistä ei ole halunnut aktivoitua. Toisaalta moni on myös lähtenyt töihin.

–Tilastokeskuksen mukaan osa-aikatyöllisten määrä on kasvanut 24 000:lla. Kasvua on kuusi prosenttia, sanoo Ukkonen.

Kelan ennakkotietojen perusteella aktivointivaikutus näyttäisi tässä vaiheessa jäävän pieneksi: Jo joulukuussa 42 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saaneista täytti aktiivisuusehdot ja tammi–maaliskuussa vastaava luku oli 46 prosenttia ennakkotietojen mukaan.

Lue koko juttu Talouselämästä

Lue myös:

Oppositiolta tyly viesti Juha Sipilälle: ”Suoraselkäisintä on perua koko aktiivimalli”

”Näyttää leikkaukselta, toimii kuin leikkaus, ei ole leikkaus” – Aktiivimallin luvut nostivat esiin Sipilän lupauksen

Työministeri Lindström TE:lle: Aktiivimallissa hyvä suunta – lisäresursseja tulossa

AL: Aktiivimallin seuraukset julki – työttömyysturvaa leikataan jopa puolelta työttömistä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Eilisessä A-studiossa Kai Mykkänen väisti Antti Rinteen kysymyksen kokonaan siitä. Mitä tehdään niille työttömille, jotka ovat työttömänä väärällä statuksella. Tällä Rinne tarkoitti niitä työttömiä, joilta työkyvyttömyys hakemukseen on tullut hylätty Kelalta ja vakuutusoikeudelta ja sairaspäivärahat on loppuun kulutettu. Pirkko Mattilaa ei saatu vastaamaan studioon ollenkaan.

On paljon ihmisiä, jotka ovat vuosikymmeniä työuraa tehneenä veronsa maksaneet tähän yhteiskuntaan ja nyt potkitaan päähän tällä tavalla. Tämä on erittäin nöyryyttävää ja julmaa.

Myöskin se luulo Mykkäseltä ja monelta muultakin, että toimeentulotuki korvaa perusturvaa ei pidä paikkaansa. Monikaan ei saa toimeentulopuolelta latin latia.

Voisiko nyt joku toimittaja ottaa asiakseen kaivaa aktiivimallista selkeästi ne epäkohdat esiin, tuoda julkisuuteen ja hiillostaa näitä ymmärtämättömiä asennevammaisia Mykkänen, Mattila, Lindström ja muut lain asianosaiset? Edes TE-keskuksissa ei vieläkään tiedetä kuinka suhtautua moneen asiaan lain edellyttämällä tavalla. Tämä on oikeasti vakava asia. Ei ihmisiä saa pitää minään koekaniineina ja heittopusseina.

Tämä aktiivimallikokonaisuus näyttää pahalta kaiken kaikkiaan:

Kaikista vähävaraisimmat eli pitkäaikaistyöttömät rahoittavat aktiivimallin 5 % leikkausten kautta heille itselleen järjestyt - pakolliset ja usein täysin turhat työnhakukurssit - ja vain konsultti- ja koulutusfirmat hyötyvät tästä järjestelystä. Millähän kokonaissummalla, se olisi hyvä saada tietää...

On täysin mahdollista, että tämä aktiivimalli on luotu alunperin vain kaikkea kansaa ärsyttäväksi asiaksi - savuverhoksi - jonka suojissa voidaan ajaa sote- ja maakuntauudistus vaivihkaa maaliin.

Nyt kun maali häämöttää, niin hallitus pikku hiljaa armeliaisuudessaan myöntää, että joitakin tarkennuksia ja lisäyksiä voidaan aktiivimalliin tehdä. Ja taas saadaan "savua" lisää...

Harri Kovala

Länsimaisessa demokratiassa (Venetsian sopimus) ei voi tehdä lakia, jossa lain soveltamisohjeet tulevat kaksi kuukautta myöhemmin kuin laki on astunut voimaan.

Tästä johtuen ei maakuntavaalejakaan voida järjestää tämän vuoden syksyllä vaan aikaisintaan elokuussa 2019, jos kesään mennessä saadaan jonkinlainen juosten kustu maakuntalaki voimaan.

Suomi on allekirjoittanut Venetsian sopimuksen. Kepujen toimesta Suomea ajetaan voimakkaasti Itä-Euroopan blokkiin.

Ks.

http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1455174257...

"Joukkoliikennelain 2 §:n 1 momentin 2 -kohdan mukaan markkinaehtoisella liikenteellä tarkoitetaan linja-autolla harjoitettavaa muuta kuin palvelusopimusasetuksen mukaista liikennettä. Valituksenalaisessa päätöksessä ei ole ollut vastakkain Väinö Paunu Oy:n tarjoama markkinaehtoinen, reittiliikenneluvilla ajettava liikenne ja palvelusopimusasetuksen mukainen liikenne. Kysymys on ollut Väinö Paunu Oy:n siirtymäajan sopimukseen kuuluvan liikenteen suojasta suhteessa uuden liikenteen perustamiseen, joka on tässä tapauksessa ollut toimivaltaisen viranomaisen omana tuotantona tuottamaa liikennettä. Valituksenalainen päätös ei ole koskenut sitä, miten toimivaltaisen viranomaisen on selvitettävä markkinaehtoisen liikenteen muodostumista ennen kuin se päättää joukkoliikenteen järjestämisestä palvelusopimusasetuksen mukaisesti.

Perustelut

1. Asiassa ei ole tullut esille sellaista Euroopan unionin oikeuden tulkintaa koskevaa kysymystä, josta olisi syytä pyytää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 267 artiklassa tarkoitettu ennakkoratkaisu Euroopan unionin tuomioistuimelta. Tämän vuoksi yhtiön vaatimus ennakkoratkaisun pyytämisestä hylätään."

Markku Koivisto

Mitäpä SDP tekisi näiden hyväksi? Rinteen aiemman esityksen mukaan kiristäisi verotusta, nostaisi heidän tukiaan ja varmistaisi että mahdollisimman harva edes yrittäisi työllistyä. Samaa rataa lannistaisi yrittämistä, ettei vaan vanhatkaan työllistäjät ketään lisää palkkaisi eikä uusia yrityksiä syntyisi.
Mahdolliset vastaukset toivon muodossa, josta käy ilmi mitä "SDP:n porukka" on aikeissa asian suhteen päättää, Rinteen epämääräisyyksistä en niinkään ole kiinnostunut.