Tiistai 25.6.2019

Kokoomuksen kansanedustaja pettyi mediatietoihin yritystukiesityksestä: “Loukkaus kansalaisia kohtaan”

Luotu: 
29.3.2018 18:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "60 miljoonaa on jo vähäpätöisyydessään loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan", Juhana Vartiainen toteaa.
|

Useat mediat kertoivat torstaina saaneensa haltuunsa alustavan raportin parlamentaarisen yritystukityöryhmän ehdotuksesta. Esitys leikattavista yritystuista on jäämässä niin pieneksi, että poliitikon elämän kompromisseihin totutellut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ei jaksanut peitellä pettymystään.

Yritystukien kokonaismäärä on noin neljä miljardia euroa, ja mediatietojen mukaan työryhmä olisi päätymässä esittämään 60 miljoonan euron leikkauksia.

– Politiikassa on pakko tottua pienenpieniin askeliin ja iloita pikkiriikkisestäkin edistyksestä - mutta 60 miljoonaa on jo vähäpätöisyydessään loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan. Tukia on siis yli 4 mrd, valtaosa turhaa tai vahingollista, ekonomisti Vartiainen kirjoittaa Twitterissä.

Yritystukien leikkaamisesta on puhuttu pitkään. Parlamentaarista työryhmää johtava keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen toi kuitenkin jo aiemmin julki vastahakoisuutensa tehtävää kohtaan, eikä työryhmään ole kohdistunut suuria odotuksia.

MTV, Suomen Kuvalehti ja Yle kertoivat kaikki torstaina, että työryhmä olisi alustavan raporttinsa mukaan löytämässä yritystuista vain 60 miljoonan euron säästöt valtiontalouteen. Työryhmän lopullisesta esityksestä on tarkoitus päättää ensi viikolla.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Juhana Vartiainen on asiassa sataoikeassa. Kaikenmaailman pellejä sitä tehtäviin valitaan. Tuo Pekkarinen olisi ensin poistaa älyttömät tuulivoimatuet. Oli tukien määrä vähentynyt heti 300 milj.€ lisää.

Lisäksi tukia vähänkin oikeammin kohdennettuna säästöä olisi voinut tulla lisää ainakin 400milj.€.

Mutta kepu on kepu.

Mikko Toivonen

Tuulivoiman eksessiivinen tuki on nuurikin Pekkarointia tai kepulointia pahimmillaan ja taatusti enrgiapolitiikan ja kansakunnan suureksi tappioksi.
Itse olen usein ehdottanut että tuulivoiman investointi ja syöttötariffituki olisi poistettava vaikka poikkeuslailla ja ottaa tuulivopimalat vaikka valtion haltuun oikeita investointikustannuksia vastaan ja sitten antaa pyöriä loppuun ilman ensimmäistäkään tukipenniä.
Tuulivoima ei nimittäin aiheuta ainoastaan omia kulujaan, vaan sen vuoksi on oltava täysin rakennettu varavoima olemassa mutta huonolla hyötysuhteella mikä taas lisää sen kustannuksia ja aiheuttaa Saksan tapaan lisättyä saastumista kun hiilivoimaa operoidaan valmiuslämmöllä eli saastuttavimmassa tilassaan.

Koko energiapolitiikkamme on pahasti metsässä myutta siitä kaikkein pahiten tuulivoima. Se on eräs niistä asioista jotka on järjellisen elämän vuoksi pakko saada järjestykseen.

Aivan minimillään tuulivoima ei saa ottaa tuotoksestaan muuta kuin päivän markkinahintaa. Silloinkin sen varavoimahaitat heikentävät kokonais energiataloutta ja talouden oikeudenmukaisuutta.

Pasi Käyhkö

Mikko, asia on juurikin näin. Toinen älyttömyys Pekkarisen jäljiltä on myös Suomen kaivoslaki vuodelta 2009. Nyt täällä saa ulkomaiset yhtiöt mellastaa maksamatta maahan veroja. Mutta kuluihin täytyy valtion osallistua. Alueiden varauslaki poikkeaa huomattavasti verrokkimaiden vastaavista Suomen tappioksi.

Pasi Anttila

Eihän se Pekkarinen siellä yksin ole. Siellä on edustajia joka eduskunta puolueesta.

Laitetaan asia parlamentaariseen valmisteluun tarkoittaa ettei asialle olla tekemässä yhtään mitään.

Tässä maassa ei toimi parlamentaariset eikä kolmikantaan perustuvat selvitykset ja työt. Asiat kuuluu valmistella asiantuntijaelimissä mitkä politiikot sitten siunaa toimimalla ns. kumileimasimina.

Antti Harkila

Moneenko kertaan Pekkarinen on valittu Eduskuntaan parlamentaarisesti ja aina haukuttu valinnan jälkeen? Suurin osa äänestäjistä on ihan pihalla, eivät erota miljardia miljoonasta. Iiro Viinanen jo aikanaan opasti Pekkarista että miljardissa on 9 nollaa ja miljoonassa vain 6!

Teemu Terava

Olisikin suorastaan ihme, jos tukien leikkauksia selvittävä työryhmä ei esittäisi tukien lisäyksiä.
Raskaan teollisuuden tukien lisääminen on vahingollinen toimenpide, koska se hidastaa teollisuuden ja talouden rakenteen uudistumista ja tukee energiaintensiivisen, matalan jalostusarvon tuotteiden tuotantoa.
Asuntoautojen verotus kohdistuu liikkuvaan työvoimaan ja rajoittaa osaltaan työvoiman liikkuvuutta, joten sitäkään ei voi pitää talouden toimintaa parantavana toimenpiteenä.
Keskusta osaa taitavasti aiheuttaa vahinkoa kaikille niille, jotka eivät ole Keskustan jäseniä.

Seppo Simonen

Näitä kotimaisia yritystukia ratkomaan oli perustettu parlamentaalinen työryhmä muun muassa Kok. Harri Jaskari, SDP Lauri Ihalainen, Vihr. Anna Kari ja Kesk. Mauri Pekkarinen, Mika Lintilä oli puheenjohtaja. Mika Lintintilän siirryttyä ministeriksi Mauri Pekkarinen joutui pitkinhampain puheenjohtajaksi.

Nyt ollaan sikana haukkumassa ja kyrmyttämässä syytöntä Pekkarista että oikein hävettää. Yksi pelle hermanni Juhana Vartiainen entinen SDP nykyinen Kokoomukselainen irvailee etukäteen pöljittyä vielä virallisesti julkaisematonta parlamentaalisen työryhmän tulosta.
Nyt olisiviisainta kun Mauri Pekkarinen eroaisi työryhmästä ja Juhanna Vartiainen valittaisiin puheenjohtajaksi sekä työryhmälle annettaisiin jatkoaika. On aivan totta että valtion tukemalla tuulivoiman syöttötärifiä pitää korjata koska se ei työllistä.

Kari Kallio

"60 miljoonaa on jo vähäpätöisyydessään loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan. Tukia on siis yli 4 mrd, valtaosa turhaa tai vahingollista, ekonomisti Vartiainen kirjoittaa Twitterissä."
En nyt heti muista, milloin olisin tämän herran kanssa ollut samaa mieltä, mutta nyt olen täysin rinnoin.
Miksi muuten samalle pöydälle ei pantu kaikkia elinkeino-tukimuotoja, kuten maatalouselinkeinojen tukiluetteloa, joka ei mahdu edes yhdelle A4:lle! Suurin osa niistäkin silkkaa tekohengitystä kuten esim heidän saamansa ympäristötuet; ei ole vaikuttanut mitenkään järvien eikä jokien tilaan. Menkää katsomaan varsinais-Suomen jokien ruskeata virtaamaa - siellä sitä rajallista kallista fosforia virtaa miljoonamääriä mereen - hukkaan. Meidän taloudellisella tuella.

Mikko Räsänen

Suomessa näitä miljardeja riittää: 4mrd sotehommiin, 4mrd yritystukiin, toiset 4mrd asumistukeen, 2mrd maatalouteen jne. Maataloustuen ymmärrän, asumistuet menevät ihan puhtaasti vuokra-asuntoyhtiöiden taseeseen, yritystuet puolestaan hyväveli verkoston pyörittämiseen. Tuet ovat laillistettua korruptiota. Ja nämä eurot kerätään pääosin "suurituloisilta" 3000€/kk tienaavilta työssäkäyviltä veroina. Demarit ja kommarit vaativat vielä lisää veroja juuri tälle samalle porukalle. Ja lopuksi - tiedättekö miksi suomalaiset yritykset eivät menesty kansainvälisillä markkinoilla? No siksi, että ne on opetettu toimimaan tukien kautta. Ei tarvitse kiinnittää huomiota tuotteisiin, laatuun, markkinointiin tai myyntiin. Riittää, että osaa täyttää tukikaavakkeen.

Kim Serrano

ei voi olla totta..työryhmää vetää sama henkilö kuka näitä tukiaisia on suositellut ollessaan teollisuus jakauppa ministerinä..ei ole ihme että tukaisisista ei löydy enemmän vähennettävää..tässä oikeasti oletetaan että kansa ei ymmärrä missä mennään..tosi pahaa sumutusta..nyt nopeasti käsiin opus mistä selviää nämä laitokset ja firmat paljonko ja mitä tukea on saatu..olettaisi "" former Minister of Economic Affairs in the Finnish government "" ymmärtävän näin yksinkertaisen asian että ylimääräinen valtiovallan holhous liike elämässä on erittäin tuhoisaa..kilpailua vääristäviä tukiaisia ja niitä aiotaan edelleen jatkaa...eikö arkadian mäellä kenelläkään kellot kilkata jo tosi lujaa..

Erkki Malinen

Tämä yritystuki saneeraus on hyvä esimerkki miten vaikeaa on jostakin sovitusta luopua. Se tässä vaarana onkin kun maakunnat tulee vaikka niissä ei olis yhtään asukasta ei löydy sellaista poliitikkoa joka kykeis niitä vähentämään. Nyt on jo tilanne maakuntien syrjäseudun kuntiin ei synny edes yhden luokan verran lapsia. Eli nämä maakunnat tulee viemään Suomen konkurssiin.

Terhi Simola

Hallituksen ei ole ollut mitenkään vaikea luopua sovitusta, mm kiky-sopimuksen ehdoista olla heikentämättä työttömyysturvaa. Onkin todella helppoa luopua yksipuolisesti sopimuksesta kun toisella puolella on ay-liike, joka ei omien intressiensä vuoksi voisi vähempää välittää niiden työttömien eduista, joilta ei jäsenmaksuja enää heru.

Terhi Simola

Onpa läpinäkyvä ulostulo Vartiaiselta. Todella uskottavaa valitella jälkikäteen sellaista, jonka tiesi tapahtuvaksi. Säälittävä yritys pestä itseään työttömänkyykyttäjä-roolista, jonka vapaaehtoisesti valtisi.