Sunnuntai 26.5.2019

Erkki Tuomioja karkotuksista: ”Turha antaa tällaista propaganda-asetta Venäjälle”

Luotu: 
31.3.2018 09:22
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Erkki Tuomiojan mukaan Vladimir Putinin Venäjä on saanut mahdollisuuden uhriutua ja kääntää epäilyt länttä vastaan.
|

Suomen entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja on lieventänyt Suomen toimien arvostelua Salisburyn hermomyrkkyiskuun reagoimisessa. Tuomioja sanoo nyt pitävänsä todennäköisenä, että iskun takana oli ”tavalla tai toisella” venäläistaho. Hän suhtautuu silti edelleen hyvin kriittisesti länsimaiden toimintaa.

–Epäilyä vahvistaa tieto siitä, millä tavoin Venäjä on ollut syyllinen vakaviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin, hän kirjoittaa Facebookissa.

Tuomioja korostaa silti edelleen, että todennäköisyys ei vielä ole sama kuin varma tieto eikä todisteita kenenkään syyllisyydestä ole vielä esitetty. 

–Luottamus siihen, että tiedusteluelimillä ”täytyy”olla sellaista tietoa jota ei julkisuuteen voi esittää, on vaarallisen naiivi. Lähivuosiltakin on näyttöjä siitä, miten myös läntiset tiedustelupalvelut ovat vääriin tietoihin nojaten johtaneet harhaan omia poliittisia johtajiaan, hän kommentoi. 

Hän huomauttaa, että pitävien kiistattomien todisteiden puuttuessa sosiaalisessa mediassa ”jää kukkimaan” erilaisia salaliittoteorioita, joista jotkut ovat täysin mielikuvituksellisia ja loputkin jäävät paljon epäuskottavammiksi kuin arvio Venäjän osallisuudesta.

–Oikeusvaltioperiaatteista kiinnipitäminen vakavissakin rikoksissa kuuluu Euroopan unionin perusperiaatteisiin eikä niistä poliittisista syistä saa tinkiä tavalla, joka lähentäisi meitä esim. tapaan, jolla Venäjä tai Kiina käyttävät oikeuslaitostaan poliittisen vallan välikappaleena, Tuomioja sanoo.

Rikoksiin on hänen mukaansa kuitenkin reagoitava silloinkin, kun oikeudelliset näytöt eivät aina riitä. 

–Paljon johtopäätöksiä voi tehdä myös epäillyn käyttäytymisestä ja valmiudesta osallistua rikoksen selvittämiseen. Tämän mahdollisuuden britit kuitenkin tärvelivät, kun lähtivät valmiine tuomioineen ja keskiyöhön päättyvine ultimaatumeineen vaatimaan Venäjältä vastauksia. 

Tuomiojan mukaan Britannia on antanut Vladimir Putinin Venäjälle mahdollisuuden uhriutua ja kääntää epäilyt länttä vastaan. 

–Se ei suinkaan ole minun mielestäni uskottavaa, mutta monille Putinin kannattajille se käy täydestä. Turha antaa tällaista propaganda-asetta Venäjälle, kun asiallisempi lähestymistapa olisi joko johtanut yhteistyöhön tai siihen että Venäjään kohdistetut epäilyt olisivat paljon vankemmalla pohjalla, hän toteaa. 

Tuomiojan mielestä se, että selvä enemmistö EU-maista on osallistunut karkotusprosessiin on vielä varsin puutteellinen osoitus EU-solidaarisuudesta. Hän sanoo päätösten syntyneen täysin EU:n päätöksentekorakenteet sivuuttaen muutaman suuren jäsenmaan vedätyksellä. 

–Pienille jäsenmaille jäi vain valinta liittyäkö mukaan vai ei. Pidän Suomen kaltaisen maan kannalta erittäin tärkeänä sitä, että EU:n yhteiset linjaukset ja toimet tehdään niin, että kaikki jäsenmaat, myös pienet, istuvat tasaveroisina siinä pöydässä, jossa päätökset tehdään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti torstaina, että kyseessä oli poliittinen toiminta.

–Täytyy pitää mielessä, että Eurooppa-neuvoston käsittely ja sitä seuranneet kansalliset käsittelyt eivät olleet mitään rikosprosesseja tai oikeudenkäyntiä, vaan poliittista toimintaa. Tässä suhteessa ja näillä lähtökohdilla myös Suomen ratkaisu syntyi, hän kommentoi presidentin kanslian mukaan.

Suomi päätti maanantaina karkottaa yhden venäläisdiplomaatin. Venäjä vastasi perjantaina ilmoittamalla yhden Suomen Moskovan-suurlähetystössä työskentelevän diplomaatin karkotuksesta. 

Lue myös:

Venäjältä uusi varoitus Yhdysvalloille: ”Aiheuttaisi vakavia seurauksia globaalille vakaudelle”

Suomalaistutkijat karkotuspäätöksestä: ”Oli oikein reagoida nyt”

Venäjä-tutkija: ”Vladimir Putin meni vihdoin liian pitkälle”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Suomen valtamedia on luokattomassa tilassa journalistisen laadun suhteen. Onneksi edes BBC tekee vielä tutkivaa journalismia: sieltä kannattaakin lukea uusimmat käänteet Skripal-keississä.

Tuomioja- ja russofobia ovat nyt siinä vaiheessa, että silloin kun nähdään Tuomiojan olevan tässäkin oikeassa, asia sivuutetaan ja pyritään unohtamaan nopeasti valtamediassa, joka on ollut jo pitkään tietävinään mitä Salisburyssa on tapahtunut.

Kun totuus käy julki, ne pyritään ensin peittelemään, mikä ei someaikana ole enää kokonaan mahdollista. Mutta ennustelenpa että valtamedia ei tule pukahtamaankaan omasta sopulimaisesta mokastaan. Sen pukahduksen se jättää somelle, jota se voi taas pilkata tai jättää kokonaan huomiotta.

Harri Tapani

Wikipedia:

"Isoveli valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä. Päähenkilö Winston Smith on virkamies Totuusministeriössä, joka väärentää historiaa vallanpitäjien haluamaksi. Kirjan maailmasta on tullut totalitaristisen yhteiskunnan vertauskuva..."

Orwell oli optimisti.