Sunnuntai 26.5.2019

Köyhien lasten määrä kasvaa Suomessa – hallitukselle kiireellinen viesti: ”Tilanne on vakava”

Luotu: 
3.4.2018 12:07
Päivitetty: 
3.4.2018 12:12
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    110 000 lasta elää pienituloisissa perheissä Suomessa. Köyhien perheiden asema on heikentynyt lapsilisien leikkausten ja sosiaalietuuksien jäädytysten takia.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta pikaisia toimenpiteitä lapsiköyhyyteen puuttumiseksi.

Köyhien lasten määrä on kasvussa Suomessa. Tuoreimpien vuoden 2016 tulonjakotilastojen mukaan lapsista 10,2 prosenttia kuului pienituloiseen kotitalouteen. Tämä tarkoittaa 110 000 lasta. Vuonna 2015 luku oli 9,4 prosenttia.

Kurttila on antanut valtioneuvostolle eli Suomen hallitukselle arvion Suomen köyhien lasten asemasta. Hän tuo vuosikirjassaan esiin, että köyhyyden lisääntymiseen on syypää myös hallitus.

– Suomessa köyhien lasten osuus kaikista lapsista on kasvussa. Viime vuosina tehdyt lapsilisien leikkaukset ja sosiaalietuuksien indeksitarkistusten jäädytykset vaikeuttavat köyhien perheiden asemaa. Kun vuonna 1994 kolmesta lapsesta vuoden 2015 hintatasossa sai lapsilisää 513 euroa, vuonna 2019 tämä lapsilisä on enää 319 euroa, Kurttila sanoo tiedotteessa.

Kurttilan mukaan tilanne on vakava ja lapset kokevat köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona.

– Päättäjät eivät voi odottaa seuraavaa hallituskautta. Hallituksen on linjattava kiireellisistä toimenpiteistä köyhyyden vähentämiseksi. Köyhyys on yhteiskunnalle kallista. Erityisen kallista on lasten köyhyys. Siihen meillä ei ole varaa, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu tekee Vuosikirjassaan useita esityksiä köyhyyden poistamiseksi.

– Lapsiasiavaltuutettu muun muassa esittää, että toisen asteen koulutus tulisi säätää maksuttomaksi, varhaiskasvatusoikeus palauttaa kokopäiväiseksi kaikille lapsille ja kuntien tulisi käyttää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea enemmän vähävaraisten perheiden harrastustoiminnan tukemiseksi, Kurttila listaa tiedotteessaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Peltola

Kuinka paljon on käyty keskustelua siitä kenen pitäisi hankkia lapsia? Ihan looginen päätelmä on, ettei nykyinen järjestelmä kannusta hyvätuloisia hankkimaan lapsia vaan lapsia hankkivat liikaa köyhyydessä elävät. Kurttilankin pitäisi avata suunsa tämän ongelman edessä eikä vain vaatia rahaa valtion velkavetoisesta budjetista. Toki lapsiin panostaminen auttaa meitä enemmän kuin monet tätä huonommat menokohteet.

Vesa Peltola

Ajatusmaailmassani lasten hankintaan pitäisi lähtökohtaisesti liittyä kyky pystyä huolehtimaan heidän tarpeistaan ilman, että huolehtiminen tarkoittaa kaiken maksattamista muilla. En usko lastenkaan edun olevan, että he syntyvät perheeseen jossa vanhemmilla ei ole resursseja heistä huolehtia. Tässäkin minun mielestäni ei ole oikeutta ilman velvollisuuksia. Olen myös ymmärtänyt, että mitä tasapainoisempiin olosuhteisiin lapset syntyvät sitä todennäköisemmin heistä tulee veronmaksajia.

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #8

Tarkoitatko Vesa, että nykyisessä alati muuttuvassa yhteiskunnassa täytyisi olla vakaat olosuhteet tiedossa vähintään seuraavaksi 18 vuodeksi mikäli aikoo laittaa lapsia? Kyllä minun käsittääkseni varakkaasta voi tulla myös vähävarainen ja taas vahävaraisesta myös varakas koska tahansa, jolloin mitään ns. varmaa "tasapainoista olosuhdetta" on mahdotonta rakentaa ellet ole hyvin tienaava sopeutumiseläkeläinen elämäsi loppuun saakka.

Miten sitten toteuttaisit tämän lapsen hankkimisen käytännössä? Kuuluisiko malliisi jonkinlainen pakkosterilisointi alle xxxx euroa tienaavilta vanhemmilta vai valvoisiko lapsen hankintaa joku byrokratia, jolle tulisi todistaa ensin varallisuus?

Joni Rikkola
Vastaus kommenttiin #8

Ajatusmaailmassani...kerronpa hieman omiani.

Köyhät ovat veroissa nettomaksajia ja varaakkaamat nettosaajia mm yritystukina yms ansioihinsa. Jos tilanne olisi toisin, kuten joka yrittää väittää, niin 100mrd budjetin jälkeen suomessahan ei olisi enää köyhiä. Miksi niiden määrä kasvaa kokoajan. kun venäjälläkin putoaa ja alle Suomen tason.
Joten jos halutaan kasvattaa veronmaksajia, niistä pitää tehdä köyhiä joiden kokonaisveroaste pakkomaksuineen on tänäpäivänä pahimmillaan 70% Eli ihmiseltä viedään niin paljon, että tarvitaan sosiaalitukia takaisin, jotta ko henkilö edes elää seuraavaan työpäivään. Samaan aikaan se 'hyvä' veronmaksaja, syö ja ajelee ferratilla leipäjonon ohi. Nykyiselle talousmallille on nimikin. Riistotalous. Se on levinnyt kehitys,maista länsimaihin, kun mikään ei riitä.
Siinä meni se kasvatetaan rikkaista mukuloista veronmaksajia. Kuulostat oikein kunnon porvarilta. Sekö on elämän tarkoitus?
Tasapainoiset olosuhteet tarjoaa yhteiskunta ja bisnesmaailma, perhe elää niiden armoilla. Ja siellä ei ole mitään tasapainoista paitsi rahavirta rikkaille ja kasvava ahneus & vallanhimo. Kun katsoo mailmna rikkaimman 10% omaisuutta voi hiljaa mielessään miettiä niitä köyhempiä 70%. Minkälaisen tasapainon maailma tarjoaa?
Jos lukee hieman historiaa tietää, miten käy eliitin tekemän 'tasapainoisen'' yhteiskunnan. Kansa tasapainottaa, sen ilman verorahoja.
Itse olen sen verran hippi että olen antanut viimeisetkin, enkä koskaan ole katunut. Siihen maailmankin pitäisi pyrkiä, jakamaan, ei olemaan rikas ja muita parempi, veronmaksaja, samalla vieden muilta mahdollisuuden edes syödä.
Ennen ihmisen tarkoitus oli olla onnellinen terve, ja raha oli siihen vain väline.Nyt ihmisen pitäisi tuottaa vain rahaa, ja onnellisuus ja terveys on uhrattavissa jonkun muun rikkauksien vuoksi. Joku maksaa korkeampaa hintaa kuin vero - terveys ja elämä, epäinhimillinen tuska.
Ihminen on vain kertakäyttöhyödyke, ei enää hulehdittava veronmaksaja. Miksi pitäisi maksaa vastikkeettomia veroja ja pakkomaksuja? Maailman korkeimmat Suomessa, mutta ei maailman korkein vastike! Yhteiskunta kaatuisi? Ei, yhteiskunta kaatuu aina samaan asiaa. Niiden ''hyvien veronmaksajien'' ahneuteen, kun he vievät yhteiset ja muiden rahat.

Henri Kainulainen

"Kurttilan mukaan tilanne on vakava ja lapset kokevat köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona."

Mitä nämä köyhyyden monet ilmiöt ovat? Jos lapsella on lämmin ja terveellinen koti, rakastava perhe, terveellistä ruokaa ja ystäviä, niin mitä muuta onnelliseen elämään tarvitaan? Suomessa ei varmasti kukaan ole niin köyhä, ettei näihin perustarpeisiin olisi rahaa, mikäli käyttää rahaa järkevästi. Se ei ole köyhyyttä, että vanhemmat laittavat rahansa, aikansa ja energiansa päihteisiin. Siihen ei rahan kippaaminen auta. Nämä köyhyyden monet ilmiöt on yhteiskunnan luomia ongelmia, joita koitetaan laittaa köyhyyden piikkiin.

Jari Kaisla

Ikävä sanoa näin Henri, mutta taidat elää jonkinlaisessa kuplassa. Meillä on lähtökohtaisesti kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka ovat aidosti köyhiä eikä siihen ole syypäänä päihteet. On lukemattomia ihmisiä joille ei ole periytynyt varallisuutta tai ollut mahdollisuutta opiskella korkealle vaan nämä ihmiset ovat jo useammassa sukupolvessa samassa hankalassa tilanteessa. Ei näiden ihmisten elämiseen tarvita kovin suurta negatiivista sysäystä, että pohja pettää täysin alta. Syy voi olla jokin sairaus, sattuma tai yhteisön hylkäämäksi joutuminen tms.

Jos kumoat Kurttilan tuomat epäkohdat niin on vähän sama kuin sanoisit, että lapset jotka kokevat köyhyyttä ja niiden lieveilmiöitä puhuvat paskaa. Itse en ainakaan usko, että lapset valehtelisivat huonoja olojaan. Kyllä nuori lapsi kertoo varsin rehellisesti miltä häneltä tuntuu. Varakkaampi täysi-ikäinen porvarikin voi valittaa joka välissä kurjia olojaan vaikka pankkitilillä olisi satojatuhansia ellei jopa miljoonia euroja, mutta näiden kahden välillä uskon kyllä enemmän ensimmäistä ja lähtisin auttamaan näitä tahoja nousemaan omille jaloilleen. Nykyhallitus vetää kuitenkin linjaa jossa näitä vähäosaisia potkitaan kaikissa mahdollisissa käänteissä ja kepiksi tarjotaan ruoskaa ja orjuutta.

Henri Kainulainen

Edelleenkään Kurttila tai sinä ette ole kertoneet, mitä nämä köyhyyden lieveilmiöt ovat. Kerroin aiemmassa viestissäni oman mielipiteeni, mitä lapsi tarvitsee onnelliseen elämään ja voisin lisätä listaan vielä vaatteet suomen oloihin sopivat vaatteet.

Meillä on sosiaalituki, ilmainen terveydenhuolto ja koulutus, joiden avulla on varmasti mahdollista järjestää kaikille lapsille onnellisen elämän tarpeet, mikäli vaan vanhemmat käyttävät nämä tuet järkevästi.

Itse väität että lapset tuskin valehtelevat huonoja olojaan. Olen samaa mieltä, mutta sinä väität heti seuraavassa lauseessa että et usko varakkaita lapsia, jos he valittavat huonoja oloja. Jos lapsi ei ole onnellinen, niin se ei sitä ole vaikka tilillä olisi kaikki maailman rahat ja patja olisi tehty 500 € seteleistä. Varakkaassa perheessä vanhemmat voivat käyttää niin paljon aikaa ja energiaa rahojen hankkimiseen, että heillä ei ole aikaa ja energiaa läheisyyteen lasten kanssa, jota lapsi kaipaa ja se on täysin ilmaista. Varakkaassa perheessä voi olla myös aivan yhtä pahoja päihde- ja mielenterveysongelmia kuin köyhässäkin perheessä, eikä lapsen kärsimyksiä sen vuoksi helpota yhtään merkkivaatteet tai pankkitilin saldo, vaikka kuinka asiat näyttäisivät olevan hyvin länsimaisen markkinatalousyhteiskunnan kriteereillä mitattuna.

Suomalaiset tämän päivän mittareilla köyhät lapset ovat maailman mittakaavassa erittäin rikkaita rahallisesti. Valitettavasti se ei näy kaikkien lapsien kasvoilla, mutta lisääntyisikö se onnellisuus pelkästään sosiaalitukia lisäämällä? En usko.
Itse ainakin haluan tarjota lapselleni rakastavan, turvallisen ja terveellisen lapsuuden ja olen täysin varma, että pystyisin sellaisen tarjoamaan myös suomen nykyisillä sosiaalituilla.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #17

Suomessa ei ole ilmainen tai edes maksuton terveydenhoito, OECD:n tilaston Suomessa on läntisen Euroopan korkein omavastuuosuus terveydenhoidossa.

Toisen asteen koulutus maksaa tällä hetkellä 6000-9000 euroa per lapsi. Pelkällä peruskoululla ei pitkälle päästä.

Joni Rikkola

Henrin kannattaa lukea netistä kuinka leipäjono on kilometrin pituinen. Ja siinä on vain murto-osa köyhistä. Monissa kodeissa syödään EU paketteja, jauhoja, sikanautatölkki ja makaronia. Tähän tuo piristystä kaupasta ostettu maksalaatikko.

Jos perheen ruokabudjetti on 100euroa ppesuaineen ja vessapapereineen, parin lapsen kanssa kannattaa miettiä, mitä sillä itse ostaisi ja tiedän itse työttömänä olleena että se satanen voi olla paljon. Reaalitalous kun ei ole sosiaalitukilaskelma. Siellä on autolainaa jne töiden takia yms. Niitä ei huomioi kukaan menoina. Näitä kun sitten yrität myydä laman aikana kiireellä, saat aina takkiin. Yksi luottohäiriö, niin työnteko voi loppua siihen sillä et saa enää autoa, vaikka saisit työpaikan. Saati polttoaineet tms. Köyhä jää usein työttömäksi, koska ei ole varaa lähteä töihin.
Sellaista se työttömyys on lyhyellä varoitusajalla. Yleensä katastrofi.
Ja olen oppinut. Työelämään ei ole luottamista. Älä rakenna elämääsi työpaikan varaan vaan sosiaalitukien varaan ja nekin porvari vie.
Olen elänyt 90-luvun laman ja tämän 'laman' joka oli kylläkin sijoittajien lama, mutta maksatettiin veronmaksajilla, 4 lapsen isänä. Ja kyllä joskus on ollut kaappi tyhjä...

Henri ei tiedä reaalimaailmasta mitään, mutta valitettavasti hänellä on silti äänioikeus. Mielestäni äänioikeuden eteen pitiäsi käydä kurssi jossa näytetään yhteiskunnan todellinen tila, ettei jää siihen iltalehden kertomaan vaihtoehtoisen totuuden kuplaan

Risto Nikander

Suomessa on jo paljon, paljon lapsia ja "lapsia", jotka ovat tulleet Suomeen ja näyttävät voivan varsin hyvin ainakain verrattuna siihen, miten heidän tilanteensa olisi kotimaassaan. Ja lisää syntyy melkoisesti.
Suomalaisia ei vaan oikein paljon. Suuri osa suomalaista varmaan näkee, mihin sodat, EU, valtava syntyvyys kehitysmaissa ja ilmastonmuutos ovat viemnässä Euroopan. Poliittiseten johtaji9en olisi syytä huomata kehitysavussa syntyvyyden säännöstelöyn tärkeys ja turvata omia kansalaisiaan ja varsinkin jälkipolvia joutumasta samaan tilanteeseen, kuin nykyiset kehitysmaat.

Joni Rikkola

Sipilän viimeisen vuoden aikana Suomen köyhyys (Ei pienituloisuus) ylittänee Venäjän köyhyyden. Putinin aikana köyhyys on kokoajan laskenut, kun taas Suomessa 15 vuotta porvarivaltaa, köyhyys on kasvanut. Ja Sipilän politiikalla ei pärjätä edes Venäjälle, vaan Putin on parempi kuin Sipilä. Se karu fakta kertoo paljon suomen eduskunnasta ja poliittisesta tilasta. Rahaa menee kuin roskaa, muttei ihmisiin. Valtio rahastaa vastikkeetta.

Tämän hallitukset vaikutukset leikkauksineen mm koulutuksesta näkyvät 20 vuoden päästä. Ja se tilanne on karu. Voidaan saoa että yhteiskuntajärjestys on mennyttä ja toimeen tullaan miten voidaan, mm katurikollisuus. Lieveilmiöinä 500 000 ihmisen sairastuminen ja alkoholisoitunminen yms.

Mari Mattila

Taannoin esitettiin neljä lapsen syrjäytymistä ennustavaa olosuhdetta: 1) vanhempien kouluttamattomuus 2) vanhemman päihde- tai mielenterveysongelma 3) pitkät toimeentulotuella elämisen jaksot 4) perheen rakenteen äkilliset muutokset. Siis vanhempien huonot taloudelliset ja ja henkiset edellytykset. Kolme ensimmäistä liittyvät vanhempien resursseihin, joista osaan toki voidaan vaikuttaa antamalla perheille rahaa. Neljäs kohta tarkoittaa vanhemman kuolemaa, avioeroa, uusia kumppaneita, sisaruspuolia, eli epävakautta. Vakaat kasvinolot eivät minusta tarkoita sitä, että (vanhempien) ulkoiset olot olisivat täysin säädeltävissä ja ennustettavissa 18 vuotta, vaan sitä, että lapsen elämä olisi turvallista, hänestä huolehditaan ja häntä kasvatetaan rakkauden hengessä, ja lapsi myös tietää sen. Monta kertaa on sanottu, että kunhan lapsen elämässä on ainakin yksi luotettava ja turvallinen ihminen, hän ei joudu hukkaan. Uskoisin, että taloudellinen köyhyys on pienempi paha kuin henkinen köyhyys, mistä Kurttilankin kannattaisi olla huolissaan.

Yari Taipale

Ei se vielä riitä että puututaan näihin pien köyhä perheisiin. Myös pk yeitykdet ym ammatin harjoittajat. Kuluttajat eivät tee tilauksia ja yrittäjiä kuolee markkinoilta. Mullakaan ei ole edes tarjouskyselyitä tullut 3kk enään. Kuitenkin me pienet ollaan se selkäranka hyvinvoinnille sillä isot yritykset lähinnä kiertää veroja kun pienet taas ne maksaa. Suomesta on tulossa kreikka kovaa vauhtia ja tämä johtuu vain isokenkien ahneudesta kun ohjaavat kaiken omistamien yritysten kautta omaan taskuun. Sekä perustuslain vastaisten sidonnaisuuksien kautta ministerit vetää omille puolueilleen kaiken ja unohtaa suomen kansan.