Lauantai 20.7.2019

”Poliisi keskeyttää lähes puolet jo valmistelluista turvapaikanhakijoiden palautuksista”

Luotu: 
3.4.2018 13:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Poliisi pyrkii toteuttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset tehokkaasti mutta huomioiden aktiivisesti palautuksen erilaiset esteet. Prosessi keskeytetään, jos se on perusteltua, korosti poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen palautuksia käsitelleessä mediatilaisuudessa tiistaina.

– Viime aikoina poliisi on keskeyttänyt lähes puolet jo valmistelluista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksista. Palautuksia keskeytetään muun muassa uusintahakemusten vuoksi, Kolehmainen sanoo tiedotteessa.

Toisaalta poliisi ”toteuttaa sille annettua tehtävää päättäväisesti”.

– Poliisi ei kritisoi annettuja päätöksiä eikä kyseenalaista voimassa olevaa lainsäädäntöä vaan toteuttaa määrätietoisesti sille annettua palautustehtävää.

Kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautusten määrän odotetaan lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä vastaanottopalveluiden piirissä on noin 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä, joista noin 7 000 on valittanut päätöksestään. Laittoman maassa oleskelun ennakoidaan lisääntyvän, koska osa ei suostu poistumaan.

Poliisin palauttamista henkilöistä suurin osa on rikosten perusteella palautuspäätöksen saaneita henkilöitä. Tiedotteen mukaan viime vuonna poliisin palauttamista noin 2600 henkilöstä reilut 500 oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Kielteisen päätöksen saaneiden osuus poliisin palauttamistakin tulee lisääntymään.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan sisäisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään nopeasti ja sitä seuraa joko nopea integraatio suomalaiseen yhteiskuntaan tai nopea paluu.

– Tämä on tärkeää myös ihmisten itsensä kannalta. Laittomasti maassa oleskelevat sekä maasta poistamista odottavat ulkomaalaiset ovat haavoittuvassa asemassa, hän sanoo.

Palautukset herättävät kritiikkiä ja keskustelua. Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo muistuttaa, että poliisin mahdollisuudet osallistua keskusteluun ovat rajalliset, koska poliisi ei voi ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin.

Poliisin mukaan ongelmatilanteet ovat harvinaisia palautuksia tehtäessä. Valtaosa palautettavista palautetaan tavallisilla reittilennoilla tai laivalla.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Joku tolkku ja rajoitus uusintahakemusten hakukertamäärään tulee laittaa.
Kyllähän nämä tuhannen ja yhden yön tarinankertojat muuten koettavat kepillä jäätä loputtomiin josko jokin tarina menisi vahingossa läpi.
Viimeisenä keinona käytetään sitten perusteena pitkäkestoista oleskelua suomessa ja syntyneitä siteitä suomeen kun hallintobyrokratia ensin on mahdollistanut loputtoman hakemustehtailun ja venkoilun vaikka alkuperäinen maahantuloperuste on todettu aikaa sitten pätemättömäksi ja mitään suojeluntarvetta ei ole todettu.
Hotspotit afrikkaan ja goodbye !

Esko Riikonen

Tämä on järjetön ja sairas systeemi. Taitaa olla ikiliikkuja keksitty. Ja avuliaat ja valtiolta laskuttavat juristit kyllä keksivät syitä, jos asiakas ei keksi.
Kerran valitetaan ja siitä kerran ylemmäksi ja päätös on lopullinen. Näin sen pitäisi mennä oikeusvaltiossa.

Matti Hytölä

Ja näin sitä huolehditaan että viranomaisilla riittää töitä ja lisäresurssejakin kaivataan... Poliisit, asianajajat, sosiaaliviranomaiset jne. Kyllä nämä tulijat totisesti lisäävät työllisyyttä. Ja veroja. Vaan ei verotuloja.

Gun-May Arffman

Perussuomalaisten Leena Meri on yrittänyt viedä lakialoitetta eteenpäin, jossa valitus olisi mahdollista vain yhden kerran. Keskusta, Kokoomus ja Siniset eivät ole olleet halukkaita lain käsittelyyn, puhumattakaan että kannatusta saisi vihreiden ja vasemmiston puolelta. Siksi siis tämä erittäin veronmaksajille kallis valituksien piirileikki tulee jatkumaan useampaan kertaan hallinto oikeuteen, Migri keskeyttää palautuksen kun taas keksitään uusi syy. Jopa korkeimpaan hallinto oikeuteen voi turvapaikanhakija valittaa. Suomalaiselle ei sama ole useinkaan mahdollista.

Tiedustelin tätä asiaa vähän aika sitten Leena Mereltä. Muut puolueet eivät ole siis halukkaita säästämään suomalaisten yhteiskunnan varoja.

Timo Hietanen

EU:n uusintahakemuskäytäntö on täysin absurdi ja tiettävästi jo
muutoksen ja rukkauksen alla. Se käytäntö, että voi valittaa ns.
uusilla ilmenneillä perusteilla, kuten tulemalla kaapista ulos tai
alkamalla hoilata virsiä Allahu Akbarin sijaan - siis satutarinoilla
pitää saada loppumaan mahdollisimman nopeasti. Taktista
valehtelua ja turvapaikkaprosessin viivyttelyä veronmaksajien
piikkiin.

Seppo Turunen

On väärin kritikoida turvapaikanhakijoiden uskoon tuloa. Muslimimaissa kuten Afganistanissa, Somaliassa, mutta myös Iranissa ja Irakissa islamin hylänneitä, kristityksi tulleita uhkaa todellakin kuolemantuomio. Jos poliisi ei suoraan telottaisikaan, islam velvoittaa lähisukulaisia tuhoamaan perheen 'kunnian häpäisijä'. Kristityt eivät ole uhka maallemme vaan osa kulttuurimme rakentamista. Heille muodostuu vahva tukiverkko seurakuntalaisista. Kulttuurimme perusta on kristillisyys --> ihmisoikeudet, työn ja lähimmäisten myös naisten ja lasten kunnioittaminen, rehellisyys ja anteeksianto. Kulttuuripohja on hyvin erilainen täällä kuin muslimimaissa. Kyse ei ole satutarinoista vaan kulttuuriksi hioutuneista totuuksista. Ydin on Jeesuksen Kristuksen opetus, sijais- eli uhrikuolema ristillä mutta erikoisesti ylösnousemus, voitto kuoleman ja synnin vallasta. Jos joku voi esittää ensimmäisen perustelun sille, ettei Jeesus ole herännyt kuolleista esim mitätöimällä Torinon kääreliinan todistusaineiston tai osoittaa ensimmäisen perustelun ateismille eli evidenssin sille, ettei Jumalaa ole olemassa, lupaan maksaa hänelle 24000€
Valhe voi olla myös teeskentelemistä kristityksi kääntymisestä, mutta sitäkään ei voi jättää muslimipoliisien selvitettäväsi. Siunausta Timo rehellisyyteen!

Risto Nikander

Poliisin haluttomuuteen palauttaa edes rikollisia, edes lasten raiskaajia, vaikuttaavat politiikot ja typerät "kansainväliset sitoumukset". Jos turvapaikanhakija väittä joutuvansa kuolemanvaaraan kotimaassaan, hänen annetaan hillua Suomessa vapaasti, mahdollisen vankilatuomion jälkeen. Ja rikollisiakin "on uskottava".
Mielenkiintoinen huomio viime päiviltä on myös, että turvapaikkapäätösten "linja on muuttunut kovemmaksi", mikä sekin on paha juttu edelliseen viitaten. Oikea johtopäätös olisi ollut, että linja oli alussa järjettömän naiivi. Valtaosa valehtelee, jopa kotimaansa, nimensä ja varsinkin ikänsä.

Kimmo Tallqvist

Kulttuurin rikastumista on odotettavissa lisää suomeenkin jos ruotsin nykymeno rantautuu tännekkin.
Lundissa eilen ruotsissa nainen keskeytti alaikäisen tytön huom. Törkeän joukkoraiskausyrityksen jotka ovat siellä kovassa kasvussa .
Vain rajat auki rakkaudelle mielenosoittajapöljille saattaa tulla yllätyksenä että tälläkin kertaa tekijät olivat yllätys,yllätys ulkomaalaistaustaisia rikastuttajia ja moniosaajia.
Mutta stubbin sanojen mukaan monikulttuurihan on kuulemma rikkaus.
Omien kansalaisten turvallisuudesta nyt niin väliä

Markku Nieminen

Älä muuta sano! Valtava armeija suvakkeja, asianajajia ja tuomareita on valistamassa kielteisen päätöksen saaneita kieltäytymään lähtemästä maasta ja keksimään ja keksimässä aina uusia ja uusia syitä uudelle hakemukselle. Idiotismia tämän hyväksyviltä ns. oikeusviranomaisilta!

Juha Wiklund

Oliko yllätys että terroristeja " ihannoiva " Kolehmainen on jälleen tapetilla kun kyseessä on laittomien massaolijoiden käännytysten keskeytykset?

Miksi tällaisia poliiseja siedetään Suomessa jotka yllyttää terroristeja hyökkäämään kouluihin missä ne kaukkein haavoittuvaisimnat ihmiset ovat?

Mika Laasanen

Minkä ihmeen takia marokkolaiset voivat hakea turvapaikkaa?,eikö jo rajalla voitaisi sanoa ettei heillä ole oikeutta siihen,vai onko asia niin että jokainen voi hakea turvapaikkaa,vaikkapa kanadalainen tai ruotsalainen ja jokainen tapaus menee tutkintaan?