Tiistai 18.12.2018

Espoon yllätetty kokoomuspomo ärähtää Jan Vapaavuoren paljastuksesta: ”Vähän herättää ihmetystä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.4.2018 19:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Espoon osalta sote- ja maakuntauudistusta kommentoi Espoon kaupunginhallituksen ja Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.).
|

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) keskiviikon paljastus vaietusta ehdotuksesta hallitukselle tuli täytenä yllätyksenä Espoolle. Helsinki ehdotti hallitukselle yhden maakunnan sijaan pääkaupunkiseutumaakuntaa ja Uudenmaan maakuntaa.

Espoon kaupunginhallituksen ja Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) on paljastuksesta täysin yllättynyt ja pahoillaan siitä, ettei Espoota kuultu ennen ehdotuksen tekemistä.

Vapaavuoren mukaan asiasta ei keskusteltu julkisuudessa jo sen takia, että hallitukselle haluttiin antaa mahdollisuus ”ottaa se omiin nimiinsä”. Hallituksen mallissa on 18 maakuntaa. Vapaavuori on kapinoinut voimakkaasti hallituksen mallia vastaan.

–19 maakunnan malli olisi mahdollistanut pääkaupunkiseudun erityispiirteiden huomioon ottamisen. Se olisi ollut toiminnallisesti kestävä ratkaisu toteuttaa uudistus hallitusti Uudenmaan alueella, Vapaavuori sanoi puheessaan Helsingin kaupunginvaltuuston ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona.

–Toteuttamiselle ei kaupungin saamissa perustuslakiarvioissa nähty erityisiä esteitä. Hallitus ei pitänyt mallin toteuttamista mahdollisena, koska riskinä nähtiin uudistuksen aikataulun viivästyminen. Aikataulusta päättämisessä on kuitenkin lopulta kyse vain pelkästä poliittisesta harkinnasta.

Lue lisää: Jan Vapaavuori paljastaa: Helsinki teki hallitukselle ehdotuksen, josta vaiettiin – ”Tämä tarina on kaikkea muuta kuin taputeltu”

Markkula on selvästi pahastunut Vapaavuoren sooloilusta.

–Vapaavuori paljasti eilen, että hän on edustanut mielestään myös Espoota ja Vantaata, kun on ollut esittämässä maan hallitukselle, että tehtäisiin tämä pääkaupunkiseutumaakunta. Sehän nyt on yksinkertaistettuna sama ehdotus, jota hän on ajanut vuosikausia, että Espoo ja Vantaa liitetään Helsinkiin, Markkula sanoo Uudelle Suomelle.

Markkula huomauttaa, että Vapaavuori on hänen puoluetoverinsa ja lisäksi pääkaupunkiseudulla on organisoitua yhteistyötä.

–Oltaisiin näistä nyt keskusteltu yhdessä etukäteen ja määritelty, miten edetään, ennen kuin mennään valtioneuvostolle esittämään, että ”hei, tehkääpäs meistä nyt oma maakunta”, Markkula moittii.

–Vähän herättää ihmetystä, minkä takia hän tässäkin on ikään kuin ottanut myös meidän pelikortit omaan käyttöönsä.

Markkula muistuttaa, että Espoon valtuusto vastusti jo muutama vuosi sitten selkeästi Espoon liittämistä Helsinkiin. Hän arvelee, että Vapaavuoren ehdottamassa Helsinki-keskeisessä maakunnassa Helsinki ”sanelisi enemmistöllään”.

Markkulan mukaan Vapaavuoreen ei ole oltu Espoon puolelta yhteydessä paljastuksen jälkeen. Hänen mukaansa Espoo on sote- ja maakuntauudistuksen kohtalosta muutenkin eri linjoilla kuin Vapaavuori. Markkulan mielestä uudistus on oikeansuuntainen ja se kannattaa viedä läpi tietyistä korjaustarpeista huolimatta. Hän myös toivoo uudistuksen vielä paranevan eduskuntakäsittelyssä.

Vapaavuori sen sijaan toivoo uudistuksen kaatumista, minkä hän myös uskoo tapahtuvan.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) vahvisti keskiviikon A-studiossa Helsingin tehneen Vapaavuoren kuvaileman ehdotuksen. Vehviläisen mukaan ”kohtalaisen laaja virkakunta” kävi läpi ehdotuksen ja arvio oli, että muulle Uudellemaalle olisi jäänyt mallissa kustannuspaineita. Lisäksi ehdotus tuli ministerin mukaan aivan liian myöhään.

Vehviläinen huomautti myös, että pääkaupunkiseudulta pyydettiin vuonna 2016 erillistä sote-ratkaisua, joka myös saatiin, mutta se ei lopulta ollut mahdollinen perustuslaillisesti. Kasvupalveluissa pääkaupunkiseutu kuitenkin sai erillisratkaisun. Vehviläinen totesi, että hallitus ei ole muuttamassa esityksiään sote-kapinallisten antaman kritiikin perusteella.

Lue myös:

Kokoomuksen puoluehallitus torjuu Jan Vapaavuoren kapinan: ”Uudistukset menevät läpi”

Antti Kaikkosen sote-perustelu ihmetyttää: ”Samalla logiikalla Kaivopuistossa voisi nyt olla 4-kaistainen moottoritie”

Vetoomus valtuustossa: ”Katseet kääntyvät kokoomuksen kansanedustajiin – Kaatakaa sote”

Sampo Terho kohautti valtuustossa: ”Lupaan palauttaa kokouspalkkioni – Emme ole täällä vaikuttamassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Kai se on Espoolle käy. Eiväthän he nytkään käytä julkisia, vaan työterveyslaitoksia tai yksityisiä lääkäriasemia. Halvemmaksi heille tulee, jos valtio takaa valinnanvapauden eli valtio maksaa heidän nykyiset yksityislääkärinsä.

Mauri Gardin

Vapaavuori on suuri kupla. Uhosi saavansa. Suomen "Metropoliin" Euroopan lääkeviraston. Ei onnistunut.Helsinki jäi kisassa viimeiseksi. Nyt tavoitteli omaa maakuntaa. Ei onnistunut......Hänen pitäisi nöyrtyä tekemään hänelle kuuluvia arjen asioita: päättää hiilenpolton vähentämisestä, homerakennusten korjaamisesta, kohtuuhintaisille asunnoille tarkoitettujen tonttien kaavoituksesta ym. Onko gänestä siihen.Jäljet eivät hyvää lupaa.

Atso Eerikäinen

Jos ei maakuntahallintouudistusta saada uudistettua ehdotetulla tavalla, se korvattakoon yhden maakunnan hallintomallilla eli Suomi on yhtä kuin Helsinki tai pääkaupunkiseutu. Kaikki suomalaiset mahtuvat oikein hyvin pääkaupunkiseudulle ja jopa kehä III sisäpuolelle. Myydään muu Suomi vaikkapa Kiinalle ja eletään niillä rahoilla seuraavat 100 vuotta, jonka aikana kantasuomalaiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Tai myydään alue YK:lle kaikkien noin 80 miljoonan pakolaisen sijoittamiselle veden ja peltojen ääreen. Ne jotka eivät halua asua Helsingissä, varmaan muuttavat ulkomaille...

Helsinki ja pääkaupunkiseutu ei olisi mitä se nyt on ilman muuta Suomea, josta se saa asukkaansa ja työvoimansa.

Jos jokainen maksaisi veronsa tai edes puolet veroistaan siihen maakuntaan ja kuntaan, joka on sijoittanut varojaan heidän kasvatukseensa ja koulutukseensa, epäilemättä Lapin maakunta olisi Suomen vaurain ja kehityskelpoisin ja muut maakunnat pääkaupunkiseudun ulkopuolella järjestyksessä seuraavat.

Kokoomuksen kansanedustajana toiminut rovasti Koivisto Sallassa laski, että jos Salla saisi siellä syntyneitten kunnallisverot, Sallassa voitaisiin alkaa jakaa osinkoa nyt eläville budjetin ylimäärästä.

Jari Lantta

Syy miksi ei esitelty Espoolle on selvä!

Markkula muistuttaa, että Espoon valtuusto vastusti jo muutama vuosi sitten selkeästi Espoon liittämistä Helsinkiin.
Espoo ei ymmärrä, että Vapaavuori ajaa vain omaa ja Helsingin etua!

Eira Laulajainen

Käsittääkseni Vapaavuori on hyvin usein ja rohkeasti oikeiden asioiden juurilla. Nyt koko jutussa tuntuu siltä, että ei olla ymmärretty erottaa sotea maakuntauudistuksesta. Kait tässä kaivertaa tuo 18 maakunnan epätasa-arvo. Lisäksi espoolaisena olen sitä mieltä, että Espoon tulisi liittyä Helsinkiin. Sellaista kuntapäättäjää en vain ole löytänyt.

Tapio Mäkeläinen

Espoo ei liity Helsinkiin. Helsinki on ihmeellinen sinkkutalouksien ja punavihreän ideologian hybridi , joka ratsastaa pääkaupungin mandaatilla. Teollisuus on hävitetty ja tilalle tullut hallinto- lobbaus- ja kokoustamistalous.
Ymmärrän Markkulan harmituksen hyvin. Espoo on maan 2. Suurin kaupunki eikä sillä ole mitään tarvetta saati halua kompukseen Helsinkin ja Vantaan kanssa. Sen sijaan yhteistyö Granin kanssa sujuu hienosti. Lika barn leker bäst.