Tiistai 25.6.2019

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet muuttuvat – Yle: Tällainen on ainoa valmisteltu malli

Luotu: 
5.4.2018 20:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi heti tehtävään noustuaan, että sopeutumiseläkkeitä muutetaan.
|

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat sopineet, että kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä muutetaan, kertoo Yle.

Jo tätä aiemmin on ollut tiedossa, että muutoksia on luvassa, mutta ei, millaisia muutoksia ja milloin. Asia nytkähtää kuitenkin Ylen mukaan nyt eteenpäin.

Ylen haltuunsa saamien papereiden mukaan eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on valmistellut virkamiesten kanssa vain yhtä mallia, jossa sopeutumiseläkkeet muutetaan sopeutumisrahaksi, joskin keskustelussa eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa sivuttiin muitakin vaihtoehtoja.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien on Ylen mukaan ollut määrä esitellä malli ryhmilleen tänään torstaina.

Ylen mukaan valtiosääntöasiantuntijat vertaavat sopeutumiseläkettä työttömyysturvaan, eivät eläkkeeseen. Kansanedustaja ei voi saada työttömyyskorvausta. Kansanedustajan sopeutumisraha on pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha.

Sopeutumiseläkkeeseen ovat oikeutettuja edustajat, jotka on valittu eduskuntaan ennen vuotta 2011 ja jotka ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Ylen mukaan yhteensä sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja on tällä hetkellä 150 henkeä, joista istuvia kansanedustajia on 64. Sopeutumiseläkettä saa tänä vuonna 30 entistä kansanedustajaa.

11 henkeä siirtyisi Ylen mukaan sopeutumisrahalle 2–3 vuodeksi, jos sopeutumiseläke lopetettaisiin. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Lauttamus

Kyllä taas apinoita koijataanan vaihetaan nimi sopeuttamiseläkkeestä sopeuttamisrahaksi. Eikös tuo raha sidottu kansanedustajien ansioihin seutauksena taitaa olla palkkojen nousu kansanedustajille selkärangattomia kun ovat. Mulla ois hyvä ehotus työkkäriin vaan jonon jatkeeksi saa sitten nauttia työmarkkinatukea ja kun tietää "hyvä veli" kerhon tuskimpa rahatta jäävät suojavirkoja löytyy.

Kuisma Jussi

Miksi tollanen etu pitää olla .Veronmaksajat ovat heidän ns pomojaa koska he maksavat täysin heidän kulunsa eli ylipitkät lomat ,onko niitä 4,5 kuukautta vuodessa plus maanatai ja kaikki taksi ym muut sairasloma jutut niin miksi tälläsellä porukalla pitää olla erikoiskohtelu kun.ovat vapaaehtoisesti haketuneet kyseiseen duuniin onko veronmaksajilta kysytty haluatteko maksaa tälläset edut heille

Kuisma Jussi

Luuleko että he toisiansa söisi kyllä heidän edut pysyvät samoina etiketti vain muuttuu ja tuskin vanhoihin soppareihin puututaan jotain muutetaan uusissa eli kilpeä kiilotetaan miksi kansanedustajat jotka ovat vapaaehtoisesti meneet kyseiseen virkaa eivät ole ansiosidoinaisessa tai aktiivimallissa ikä tekee heistä muita parempia

Johannes Hissa

Tarkoitatko, että kansanedustajille pitäisi saada oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan muiden työssäkäyvien kanssa eli sopeutumisraha pitäisi nostaa vastaavaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tasolle, sillä nythän se on reilusti alle puolet siitä. Lisäksi yhden kauden kansanedustajat saavat sopeutumisrahaa vain yhden vuoden ajan eli sekin pitäisi pidentää 80 viikkoon eli reiluun puoleentoista vuoteen.

Seppo Simonen

Tämä koko case on pahimmanluokan populismia leikkiä jonkin yhteisön eläkesäännöllä. Suomessa on kymmenittäin firmoja joilla on omanlaisensa eläkesäännöt.
Eikös tämä kansanedustajien eläke sääntö jo muutettu uusille kansanedustajille. Aikaisemmat ex kansanedustajat ova oikeutettuja aikaimmin olleilla säännöillä. Muutos on olisi hirvittävä vääryys näitä kohtaan.

Mika Laasanen

Jos sopeutumiseläke poistuu,niin poliitikot alkavat luomaan uusia hyväpalkkaisia virkoja entisille edustajille,näin on toiminut ennenkin hyvävelijärjestelmä,luodaan täysin turhia virkoja joista ei ole mitään hyötyä kenellekään paitsi sille joka saa tuon viran