Maanantai 17.6.2019

Perussuomalainen kansanedustaja puhui romanikerjäläisistä rikollisina – vältti syytteet sananvapauden nojalla

Luotu: 
6.4.2018 12:22
Päivitetty: 
6.4.2018 16:52
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) vältti syytteet Facebook-kirjoittelustaan. Arkistokuva.
|

Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä kansanedustaja Juho Eerolan (ps.) Facebook-kirjoituksista.

Tapauksessa oli kyse Romaniasta Suomeen tulleista romaneista. Eerolan epäiltiin syyllistyneen kommenteillaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Eerola oli julkaissut omalla Facebook-sivullaan kommentteja Ylen uutiseen. Se käsitteli huumausainerikosasiaa, jossa epäiltyinä on ollut useita Romanian kansalaisia.

Eerola oli kirjoittanut muun muassa näin:

–Jokainen, joka näitä kerjäläisiä tukee, tukee myös laitonta pillerikauppaa. Jos kaikki toimisivat kuten minä, häipyisivät nämä maallemme täysin hyödyttömät rikolliset sinne minne kuuluvatkin. Eli romanit Romaniaan.

–Siis nuo on rikollisia. Huumekauppiaita ja varkaita. Jos niille ei anna rahaa ja suhtautuu vihamielisesti, ne häipyvät.

Eerolan FB-profiili ei ole ollut julkinen, mutta julkaisut ovat näkyneet hänen Facebook-kavereilleen, joita on ollut noin 5000.

Eerola on puolustanut kirjoituksiaan sanomalla, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata romaneja vaan rikollisia. Hän on myös ilmoittanut muokanneensa ensimmäisenä julkaisemaansa kirjoitusta vaihtamalla kerjäläiset ryökäleiksi.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään perjantaina tehnyt ratkaisun syyttämättä jättämisestä, koska asiassa ei ollut näyttöä syytteen nostamiseksi. Hän katsoo kommenttien kuuluvan sananvapauden piiriin, vaikka Eerolan kirjoituksessa esitetään varsin yleistävästi väite kohderyhmään kuuluvien henkilöiden syyllistymisestä rikoksiin. Kansanedustajan arvovallalla esitettynä se voi herättää jopa vihaa kansanryhmää kohtaan, päätöksessä todetaan.

Korjattu otsikkoa klo 13:08: Muutettu sana romanit muotoon romanialaiset.

Korjattu otsikkoa klo 16:52: Tarkennettu sanaa romanialaiset muotoon romanikerjäläiset.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Kautto

Eiköhän tiukkapipoisen Suomen olisi jo aika omaksua käsite sanan vapaus, mikä tarkoittaa, että ihmisellä on laillinen oikeus mielipiteeseensä, mitä tahansa se on, mikäli sitä ei käytetä rikolliseen kiihotukseen muita vastaan. Jos seuraisitte vastaavia keskusteluja USAn lehdistössä, tällaisesta asiasta ei kukaan olisi edes yrittänyt nostaa syytettä.

Kari Kallio

"..tällaisesta asiasta ei kukaan olisi edes yrittänyt nostaa syytettä!" .. ei ehkä vielä, mutta kenties pikapuoliin. Oletuksena se, että sikäläiset juristit ovat hyvin kärkkäitä nostamaan hyvinkin pienistä asioista isoja prosesseja, joissa on ollut vaatimuksena miljoonakorvaukset. That´s why..

Harri Tapani

YLE:n ohjelmatiedoissa aiemmin esiteltiin dokumenttia, oli melko hyvä pätkä:

"Ulkolinja: Lapset, jotka Eurooppa unohti

Monen eurooppalaisen kaupungin kaduilla vaeltelee kerjäämään ja varasteluun pakotettuja lapsia. Lapset ovat romanialaisia mustalaisia, monet heistä rikollisliigojen renkejä. Tuotanto: BBC."

https://www.uusisuomi.fi/comment/268965#comment-268965

Sen katsoisi uusintanakin, se jakoi paljon tietoa.