Tiistai 23.7.2019

Syntyvyys syöksylaskussa – TE: Nyt löytyi iso syy: Miehet syrjäytyvät vauhdilla

Luotu: 
6.4.2018 20:22
  • Kuva: Tilastokeskus
    Kuva
    Syntyvyys on laskenut Suomessa nälkävuosien tasolle, mistä poliitikot ja asiantuntijat ovat olleet huolissaan. Kuvituskuva.
|

Suomeen syntyy yhä vähemmän lapsia ja syntyvyys on madellut jopa nälkävuosien tasolla. Yksi syy on miesten nopea syrjäytyminen, kirjoittaa Talouselämä.

Valtiovarainministeriön kokoaman tilaston mukaan 25−34-vuotiaiden miesten työllisyysaste on vuoden 2008 jälkeen pudonnut yli 87 prosentista alle 80 prosenttiin, Talouselämä kertoo.

Syntyvyys on seurannut nopeasti perässä. Vuonna 2009 Suomessa syntyi 61 000 lasta ja vuonna 2017 noin 50 000.

Pientuloisten osuus 25−34-vuotiasta miehistä on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Suuri hyppäys alkoi vuoden 2008 laman kynnyksellä. Vuonna 2007 ikäryhmän miehistä noin yhdeksän prosenttia oli pienituloisia, vuonna 2015 heitä oli jo yli 18 prosenttia.

Tuoreen tilaston mukaan 25−39-vuotiasta miehistä yli 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä. Naisista noin kymmenellä prosentilla.

Suomalaiset miehet syrjäytyvät siis vauhdilla. Tällä on suuri vaikutus syntyneiden lasten määrään ja siihen, että yhä useampi mies jää kokonaan ilman lapsia.

Väestöliiton mukaan vain perusasteen suorittaneista 40−45 vuotiaista miehistä 35 prosenttia on lapsettomia. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista heitä on vain 22 prosenttia. Saman ikäisillä naisilla koulutus ei juuri korreloi lapsettomuuden kanssa.

–Miehet syrjäytyvät perheellistymisestä. Tällä hetkellä 20−29 vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. Tämä on todella korkea luku, Väestöliiton johtaja Anna Rotkirch sanoo Talouselämälle.

Lue Talouselämästä, mitä Rotkirch sanoo tyttöjen ja poikien koulumenestyksen eriytymisestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Oisko aika perustaa "äijäpuolue":) Jon nämä luvut koskisivat naisia yhteiskunnassa olisi paniikki mutta nämähän ovat vain miehiä. Kun muistaa poikien huonommat oppimistulokset voisi olla aika alkaa tekemään asialle jotain tasa-arvon nimissä.

Emil von Retee

höpö höpö
suurin syy on yhteiskunnan eli valtion surkea linja kansalaisten tulojen leikkaaminen.
niin terveys kuin työn tekeminen huonoin aka työantajien ehdoilla. se tuo epävarmuutta.
terveyspalvelujen karsiminen rankasti ja ajaminen kalliisiin yksityis terveyskeskuksiin.
valtion aka keskustan ja kokoomuksen tuet annetaan rikkaille ei kansalle peruspalveluihin.
huonot edellytykset rakentaa perhettä kun työnantajalla helpot keinot irtisanoa tai lomauttaa työntekijä eli isä ja äiti.
se ajaa myös syrjäytymiseen.

keskusta ja kokoomus linja vastuussa.
ongelmaa ei ole rikkailla.keskusta pitää siitä huolen leikkaamalla pienituloisilta duunareilta koko ajan ja jopa ilmaiseksi pitäö työtä tehdä...

Pasi Anttila

Sanotsä mulle höpö höpö ja sitten pistät tuleen tekstiä ilman ilman perusteluja. tuuhan alas sieltä ylemmyyden oksaltas. Jos et oo sattunut huomaamaan niin tää syntyvyyden lasku alko jo vuonna 2008-2009, ei katkennut vuosiks 2011-2015 kun hallituksessa oli vasemmistokin. Kun olet noin oppinut sosiologi niin kunnon perustelut ois paikallan.

Tapio Meriluoto

No juuri tuota samaahan tuossa jutussakin todettiin!

Käyttivät vain hieman eri ilmaisuja (ja jättivät keskustan ja kokoomuksen nimeltä mainitsematta), mutta varsinainen perusasia oli tekstissä hyvinkin samaa kuin noissa sinun kirjoittamissasi riveissä.

Emil von Retee

höpö höpö
suurin syy on yhteiskunnan eli valtion surkea linja kansalaisten tulojen leikkaaminen.
niin terveys kuin työn tekeminen huonoin aka työantajien ehdoilla. se tuo epävarmuutta.
terveyspalvelujen karsiminen rankasti ja ajaminen kalliisiin yksityis terveyskeskuksiin.
valtion aka keskustan ja kokoomuksen tuet annetaan rikkaille ei kansalle peruspalveluihin.
huonot edellytykset rakentaa perhettä kun työnantajalla helpot keinot irtisanoa tai lomauttaa työntekijä eli isä ja äiti.
se ajaa myös syrjäytymiseen.

keskusta ja kokoomus linja vastuussa.
ongelmaa ei ole rikkailla.keskusta pitää siitä huolen leikkaamalla pienituloisilta duunareilta koko ajan ja jopa ilmaiseksi pitäö työtä tehdä...

Antti Kettunen

Äh, kysehän on siitä että nainen (tyttö) on tässä se uhri. Sillä on kaikki yhteiskunnan rakenteet vastassaan mutta silti se onnistuu paremmin koulussa. Mies on etuoikeutettu ja silti se ei pysty mihinkään. Reppana.

Oon tainnut lukea tarpeeksi feministejä.

Irja Laamanen

Voittajillakaan ei kauaa ole mistä riemuita. Eivät ymmärrä, että ovat ajamassa samaan kurjuuden kuoppaan. Kestää vain hiukan pidempään kuin muilla kansalaisilla. Tasapuolinen kohtelu olisi oikea ratkaisu, mutta nykyinen politiikka ei sitä osaa eikä siihen taivu. Saavat korjata häpeän sadon.

Harri Tapani

Heh, ei kai tämäkään ketään yllätä, Venäjällä tehtiin vastavia rakenneuudistuksia Jeltsinin aikoihin ja tuloksetkin muistuttavat hieman sikälistä menoa silloin, silloin syntyi mm. ns. Pietarin katulapset ja muuta vastaavaa, myös väestön eliniänodote alkoi köyhien keskuudessa laskea ja ne miehet sielläkin syrjytyivät suurissa määrin, sama "tauti" ...eli ei mitään uutta.

Juha Kuikka

Köyhät miehet ovat aina olleet pariutumismarkkinoilla kaikkein pohjimmaista kastia. Inhorealistisesti sanoen puolestaan naisten kohdalla pariutumispotentiaali riippuu ensisijaisesi ulkonäöstä ja jossain määrin persoonallisuudesta, ei lainkaan sosiaalisesta asemasta.

Harri Tapani

"Syrjäytyneet miehet ei naisille kelpaa..."

Elä nyt, etkö muista vanhaa kysmystä, että "miksi naiset aina rakastuvat renttuihin" :P Rentut kyllä sitten auttaa naisia saamaan ne lapset ja naisista tulee niissä kuvioissa sitten hieman myöhemmin yksinhuoltajia...rentut pääosin syrjäytyvät tuossa vaiheessa sitten lopullisesti.

Jukka Lehti

"Tasa-arvon" tulokset alkaa näkyyn. Suomen pelastaa vain konkurssi. Suomimiehet liian kilttejä ja sinisilmäisiä. Demokratian keinoin Suomea ei voi pelastaa, naisten taju miten rahaa käytetään ja mistä sitä tulee ei riitä siihen. Varsinkin kun Suomi kuuluu nyt EU, josta pitäisi erota. Ite näin tämän kehityksen suunnan aikoja sitten ja myin kaiken pois n. 10v sitten ja muutin pois.

Jukka Lehti

Suomen verotus (tulosiirrot) käsittämätön+siihen lisäksi velka valtio ja kunnat ja sairaanhoitopiirit yms. lisäksi samaan aikaan valtion omaisuutta myyty pois. Tasa-arvo tullut melko kalliiksi. Lisäksi päälle naisvaltaisten alojen järjettömät palkankorotukset(mm.sair.hoit) johon Kok. Käteinen syyllinen, näiden eläketaakka tuhoaa eläkejärjestelmän ja nuorten tulevaisuuden Suomessa.

Jari Keskimäki

Millä siinä ehtii lapsia tekemään kun ensin pitää saada hyvä koulutus, työpaikka, ura, avioliitto, omakotitalo jne. Sitten onkin jo ikää 35-40 ja ehkä ylsi lapsi. Ennen lapsia tehtiin nuorena ja vähintää kaksi. Eikä ollut vielä uraa eikä omakotitaloa. Ei muuten ole vieläkään mutta kolmen lasta on tehty ja kaikki he ovat työelämässä mukana. Mutta meillä maahan muuttavat tekevät lapsia enemmän kuin kantaväestö, kohta. Ja joskus tulevaisuudessa ei meitä Suomalaisia ole siinä määrin että oltaisiin enemmistö omassa maassa. No enpä ole tuota näkemässä mutta surkea on tilanne.

Ilkka Vuori

Sodat ja muut on jättäneet Suomen kansasta pitkälti pelkät vätykset lisääntymään. Alfa-urokset on kaatuneet aikojen saatossa vähiin. Jäljelle jäänyt mm. Siltsun porukoita: ne ei kovasti tuppaa lisääntymään. Niin kuin ei lisäänny itsensä ja muiden pelinräpeltäjien väestönosakaan.

Juhan Mäntylä

Kapitalismi, humanismi, ns modernimaailma, viisaat, älykkäät ihmiset jotka kukin etsivät omaa etuaa tätä maata ajaa rappioon. Köyhän ja avuttoman puolta ei ajeta. Tämä ihmisten tasapäistäminen. Yksinäisyys, sulkeutuminen. Naisiin on vaikea tutustua. Kaikki on vaikeaa tässä maailmassa. Ainakin niille jotka syrjäytyvät. Mites muuten Maahanmuuttajat? Nyt vaan miehet viinakorkki kiinni ja luojaamme etsimään

Jukka Lehti

Höpö höpö, Turha syyttää nykyistä hallista, kyllä "virheet" paljon aiempaa perua, SDP/Tvajan aika myrkkyä suomelle ja siihen KOK polvihousupojat Käteinen yms. He voivat katsoa peiliin, nyt vain pakoiltu EU suojatyöpaikkoihin.

Teijo Myllylä

Nuorten palkansaajien asemaa on nykyhallitus heikentänyt vauhdilla. Koulutus ja ensiasunnon verotuet heikentyneet. Nuorisotyöttömyys noussut. Turha on muuta selitellä. Ei miljonääri sipilä näitä näe tärkeinä. Hyväveli systeemi jyllää....

Joni Rikkola

Kun työelämä perustetaan viikon pätkiin, lasta pitäisi elättää 18 vuotta ja kun katselee Sipilän toimia, sekä miettiii työväestön tulevaisuutta, ei voi kuin sanoa, että jokainen vastuullinen työväestön isä jättää lapsen tekemättä.
Itse olen jopa katunut, että tein lapsia tälaiseen maailmaan. Lapsiparat.

Porvarit ovat joukkoraiskanneet Suomineidon ja ryöstäneet sen lapset. Tämä henkinen jatkuva trauma estää lasten syntymisen.

Hannu Tervola

Tutkimuksen tulos on taas se mitä haluttiin. Syy on ihan toinen. Ei kukaan halua tehdä lapsia kun ei ole rahaa eikä aikaa. Tiputtakaa verot alas ja lopettakaa kaikki verohelpotukset. 2 vuoden sisällä kaikki menisi paremmin. Vukraäntely niin että maksimi vuokra esim 10 euroa neliö.

Heikki Miettinen

Vika on mielestäni siinä, ettei pareja vain synny. Haluja kyllä varmasti olisi, moni kuvittelee löytävänsä seuraa yöelämästä, jonne monen on päästävä pakonomaisesti jopa monta kertaa viikossa. Ne paikat eivät ole kovin romanttisia tai alkoholisoituva mies kovin potentiaalinen kumppani.
Välinpitämättömyys lasten hankkimista kohtaan johtuu osittain kasvatuksesta. Moni kokee olevansa vain yksilö, eikä ymmärrä rooliaan suvun jatkajana.

Seppo Lumijärvi

Ei miehet ole välttämättä syrjäytyneitä. Pienituloisuus ei tarkoita automaattisesti syrjäytymistä. Oikein on sanoa, että koulutetut naiset eivät huoli vähemmän koulutettuja miehiä. Sitten naiset menee ura edellä ja puoliso ja lapset jäävät saamatta. Kysyntä ja tarjonta ei kohtaa. Lisäksi pääkaupunkiseudulla elämä on liikaa työn ja koulutuksen ympärillä sekä kalliit asumiskulut.. Aikaa ja uskallusta ei edes välttämättä ole ajatella lisääntymistä.