Keskiviikko 12.12.2018

”Työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät ole kiinnostuneita työllistymään – onko se joku tabu?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.4.2018 11:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kansanedustaja Ben Zyskowicz ennakoi, että hallituksen kehysriihessä tehdään ensi viikolla aktiivimalliin liittyviä päätöksiä. 

–On myönnettävä, että aktiivimallia on täydennettävä. Tulee parannusta muun muassa siihen, mitkä kurssit hyväksytään aktiivisuusehdon täyttämiseen. On myös niin, että työvoimapalveluihin tarvitaan lisää rahaa. Uskon, että jo ensi viikon kehysriihessä tästä tehdään päätöksiä, hän kommentoi BenTV-videoblogissaan Verkkouutisissa.

Kelan tuoreiden tietojen mukaan noin puolet työttömistä täytti aktiivisuusehdon ensimmäisellä tarkastelujaksolla, joka päättyi maaliskuun lopussa.

–Totta kai valtaosa työttömistä on halukkaita täyttämään aktiivisuusehdon. Mutta onko se joku tabu tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa, ettei voi sanoa, että työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään nyt tarjolla olevilla ehdoilla nyt tarjolla oleviin töihin, Zyskowicz kommentoi.

–Minun mielestäni on täysin selvää, että tällaisiakin ihmisiä on ja syyt ovat ihan ymmärrettäviä. Ensinnäkin on nämä kannustinloukut, osa työttömistä kokee, että työn tekeminen ei ole mielekästä, hän jatkaa.

Zyskowiczin mukaan totta on myös se, että osa näistä ihmisistä on toimeentulotuella, joten työttömyysturvan leikkaus ”ei tunnu heillä missään”, koska toimeentulotuki nousee.

–Tärkeämpää olisi nyt keskustella, että mitä tähän saakka tiedetyn perusteella olisi pyrittävä tekemään. Se on ainakin selvää, että työmarkkinoiden käytettävissä eivät ole kaikki nyt työttömyyskortissa olevat ihmiset ja heitä pitää auttaa muilla tavoin, Zyskowicz huomauttaa. 

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön on 65 työttömyysturvan maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on 5 päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Kela korostaa, että sen torstaina julkistamat tiedot ovat vasta arvioita, sillä koko ensimmäisen tarkastelujakson tiedot on kerätty vasta noin 10 prosentilta Kelan työttömyysturva-asiakkaista.

Lue myös:

Aktiivimalli leikkaamassa työttömyysturvaa yli 90 000:lta – Kela julkaisi ensimmäiset luvut

Tuleeko aktiivimalli 2 sittenkään? – Työministeri: ”Meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Että semmosta, onhan tuota tutkittu jo aikaa sitten, valitettavasti työttömien vastainen propaganda on ollut vahvaa ja vaikuttanut näköjään kansanedustajiinkin, jos toki jotkut kansanedustat ovat olleet itsekin ko. propagandan lähteitä. Tutkimus kertoi:

"varsinaista vapaaehtoista työttömyyttä löytyy niin vähän, että sellaista termiä ei välttämättä kannatta edes käyttää. ”Tietysti aina on ihmisiä, joita muuten vaan työn tekeminen ei kiinnosta, mutta työnvieroksujien merkitystä ei todellakaan kannata liioitella. Työttömyyden kokonaistilastoon näin pienellä ryhmällä ei ole mitään vaikutusta.”

Vapaaehtoisten työttömien vahtiminen ja töihin pakottaminen ei alenna työttömyysastetta. Näin ollen yhteiskunta ampuu käytännössä ruutia taivaalle."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117216-perussuomalaisten-raju-esitys-%E...

Töihin ihmiset kyllä haluaa mitta aktiivimalli on ihan jotain muuta, se on jopa niin typerää, että siitä tehdään jo laajaa pilkkaa ja ihan syystä:

"Korvaa yksi sana leffasta sanalla 'aktiivimalli'

Tiedän mitä teit viime aktiivimallijaksolla: Hyytävä trilleri Kelasta, joka tietää kaiken

Hobitti - Aktiivimallin autioittama maa: Trilogian keskimmäisessä osassa Bilbo ystävineen saapuu maahan, jossa aktiivimalli on ollut olemassa jo vuosia. Kaikki kynnelle kyenneet ovat paenneet henkensä edestä muihin valtakuntiin..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/785986#comment-785986

Harri Tapani

Suomihan tekee sitä koko ajan, kopioi talousuudistuksewnsa Venäjältä jossa ne tehtiin kertarysäyksellä Jeltisin aikaan.

Myös Mugaben Zimbabwe teki samoja talousuudistuksia IMF:ltä ottamansa lainan seurauksena ja lainaehtojen pakottamamana sekä Maailmanpankinkin ohjaamana että avaustamana, seurauksena maa romahti eikä siihen auttanut enää setelipainokaan. Työttömiä Zimbabwesta pakeni jopa Etelä-Afrikkaan jossa joutuivat varsin "rasistisen" kohtelun kohteeksi kuten Iltalehti takavuosina kertoi, Etelä-Afrikassa kun oltiin sitä mieltä, että tulijat vievät heidän työpaikkansa jne.

Vieno Uutela

Jos kieltäytyy tarjotusta työstä tulee karenssi. ! eli mihin aktiivi leikkausta tarvitaan ??? nyt aktiivimallilla tekee aikuinen 9epv 2 viikoa .. ??? haloo mikä työ se on. työttömälle joka maksaa vielä 20e matkakuluja pv. Eli työnantaja saa nyt kelanrahalla ilmaistyön tekijöitä , vaihtaen niitä joka toinen viikko .Ei aikomustakaan palkata ketään . työntekijää ei motivoi tämä paska työ = ilmainen työ.

Pasi Anttila

Lisäksi nämä 9€ työntekijät vievät työtunteja palkkatyötä tekeviltä, ainakin kaupan alalla.
Ikävä kyllä tämä on täysin laillista mutta se on mahdolista muuttaa jos päättäjät niin haluavat. Vähimmäismääränä työnantajan tulisi maksaa kelalle tai kassalle työttömän tukea vastaava määrä+ se kuuluisa 9€, mielellään enemmänkin ettei se hyöty valu työantajille valtion pitäessä kulut. Uudet pelisäännöt näihin täytyisi saada ja pian.
Kaiken muun lisäksi ne vääristävät kilpailua.

Petri Kokko

Moskovits ei varmastikaan ole se paras asiantuntija jos ollenkaan esittämään minkäänlaisia arviointeja, kastijakoa tai luokitteluja työttömiä koskien. Ei ainakaan niinkauan kuin itse loisii kansalaisten varoilla ylläpidetyssä suojatyöpaikassaan.

Maria Mikander

Luulisi ettei Ben Zyskowiczille pitäisi kertoa kuinka myrkyllistä on, jos yksi kansanryhmä, tai tässä tapauksessa ihmisryhmä leimataan. Ei ole tabu kertoa, että työnvieroksujiakin on, mutta on täysin vastuutonta, typerää, anteeksiantamatonta että kaikki työttömät leimataan samanlaisiksi, ja heille luodaan toimenpiteitä, joiden onnistumiseen he eivät itse voi vaikuttaa. Onneksi olkoon Ben, onnistuit silmissäni osoittamaan kuinka vähän ymmärrät historiaa, sekä nykytilannetta.

Hannu Mononen

Eihän Ben Zyskowicz suinkaan yleistänyt, vaan totesi erästä työttömien alaryhmää koskevan faktan, jota poliitikot ovat tavallisesti liian tekopyhiä ja hurskastelevia sanomaan ääneen pelätessään kansansuosionsa siitä vähentyvän. Jos totuuden puhuminen on Suomessa "myrkyllistä, täysin vastuutonta, typerää tai anteeksiantamatonta" niin silloin koko yhteiskunnassamme on jotakin pahasti vialla.

Kaikki työttömiä koskevat yleistykset ovat vääriä, paitsi se, että he ovat työikäisiä, jotka eivät tällä hetkellä ole työssä.

Vaihteluväli ääripäiden välillä on todella laaja, mukaan lukien asenteet ja työmoraali. Ilman pätevästi toteutettua tutkimusta absoluuttisista tai suhteellisista luvuista näiden osalta ei voi sanoa mitään luotettavaa, saatikka leimata työttömiä suuntaan tai toiseen.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #18

"Totta kai valtaosa työttömistä on halukkaita täyttämään aktiivisuusehdon", kommentoi
Zyskowicz uutisen mukaan, joten väitteesi on perätön siltä osin, että hän muka leimaisi koko työttömien ryhmän työnvieroksujiksi.

"Mutta onko se joku tabu tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa, ettei voi sanoa, että työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään nyt tarjolla olevilla ehdoilla nyt tarjolla oleviin töihin", on Zyskowiczin toteama paikkansapitävä fakta. Siitä mm. seuraa, että kaikki työttömyyspäivärahaa nostavat eivät ole aidosti työmarkkinoiden käytettävissä, mikä on otettava huomioon tilastoja tulkittaessa.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #20

Viestistäsi # 13. sain sen käsityksen, että syytät Ben Zyskowicziä kaikkien työttömien leimaamisesta työnvieroksujiksi, mikä ei ainakaan Uuden Suomen uutisen mukaan pidä paikkaansa.

Kyllä kaikkia poliitikkoja saa ja pitääkin arvostella, mutta sellaisista teoista ja puheista, joita he ovat todellisuudessa tehneet ja puhuneet. Sait minut nyt kiinnostumaan Zyskowiczin puheista sen verran, että ensimmäisen kerran koskaan kävin katsomassa hänen puheensa BenTV:ssä 6.4.2018.

https://www.verkkouutiset.fi/bentv-aktiivimallia-on-taydennettava/

Uuden Suomen toimitus on raportoinut hänen puheensa totuudenmukaisesti: Zyskowicz sanoo selvästi, että valtaosa työttömistä on halukkaita täyttämään aktiivisuusehdon, mutta sen sijaan hän ei viittaa yhtään kertaa esim. työn vieroksumiseen. Niidenkin osalta, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään nyt tarjolla olevilla ehdoilla nyt tarjolla oleviin töihin, Z. selittää asiaa ymmärrettävillä kannustinloukulla ja käytännön byrokratian hankaluuksilla, "eri syistä", leimaamatta työttömiä millään tavoin kielteisesti – päinvastoin kuin Sinä väität.

Katsohan tuo videon pätkä itse ja osoita, täsmälleen missä sen kohdassa ja millä perusteella siinä esiintyy "myrkyllistä, täysin vastuutonta, typerää tai anteeksiantamatonta" puhetta tai väärää yleistämistä työttömistä.

Sanottakoon vielä, että liikkuvana äänestäjänä minkään puolueen tai poliitikon hyvä tai huono menestys ei minua tavattomasti kiinnosta, mutta jos kenen tahansa niskaan kaadetaan yllä lainausmerkeissä esiintyviä ominaisuuksia, kohtuuden nimissä odotan syytösten esittäjän näyttävän syytöksensä toteen.

Maria Mikander
Vastaus kommenttiin #25

Vaikka luulenkin, etten saa sinua ymmärtämään mitä hain viestilläni takaa, niin ajattelin vielä kerran yrittää. Tämä ei tarkoita sitä että sinun tai kenenkään muun tarvitsee olla samaa mieltä kanssani, haluan vain koettaa josko osaisin selittää paremmin. Jo se että kaikkia työttömiä koskeva aktiivimalli hyväksyttiin, leimasi kaikki työttömät laiskoiksi työnvieroksujiksi, joita pitää aktivoida. Sen lisäksi että Ben sanoo että sitä pitää kehitellä, eikä sano että se pitää perua, kunnes saamme järkevämmän vaihtoehdon aikaiseksi, osoittaa minulle, ettei hän ymmärrä missä mennään. Näin tehdessään hän jatkaa tuon leiman ylläpitämistä. Se mikä on tuota myrkyllistä jne leimaamista, oli jo tuo aktiivmallin kehittäminen tuollaiseksi. Kukaan ei ole suuttunut siitä että sanoo että niitä työnvieroksujia on, ja se ei ole tabu. Koko työttömien ryhmän rankaiseminen sellaisten perusteella vain on väärin, ja leimaavaa. En tiedä osasinko vieläkään avata tarpeeksi selkeästi ajatustani, jos en niin pahoittelen.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #30

Jos se aktiivimalli itsessään on niin paha ja leimaava, mikä sitten on se parempi ja järkevämpi vaihtoehto, jos aktiivimallia ei ole lupa edes kehittää paremmaksi? Jäädä passiivisesti tumput suorina odottamaan ihmettä, kuten valtiovalta on tehnyt jo viimeiset kymmenen vuotta, ja odottaa, että nykyiset työttömät saavuttavat vanhuuseläkeiän?

Mitä rankaisemista se on, että pyritään saada työttömät itse parantamaan omia työn saannin mahdollisuuksiaan? Ei heitä tule kukaan kotoa kyselemään töihin, vaikka nyt korkeasuhdanteen aikana jos koskaan työllistymisen mahdollisuudet ovat paremmat kuin muulloin.

Maria Mikander
Vastaus kommenttiin #34

Yksi ratkaisu olisi se että ohjattaisiin haitalliset yritystuet uudelleen niin, että ne oikeasti lisäisivät työllisyyttä. Tuettaisiin yrittäjiä niin että heidän on mahdollista palkata oikealla palkalla ihmisiä töihin, sidottaisiin tuet siihen. Kaikessa on ratkaisu se, että keskitytään tekemään oikeita, taloutta parantavia ratkaisuja, ja työttömien syyllistäminen ei sellainen mielestäni ole.

Näitä muita ratkaisuja olen miettinyt omalla sivullani joskus, jos oikeasti kiinnostaa, niin saa käydä lukemassa esim julkaisuni "mitä jos tehtäisiin työnteosta taas kaannttavaa tai jopa hauskaa". En ole itse tällä hetkellä työtön, olen vain huolestunut ihminen, joka näkee aivan kaikessa hallituksen ajamassa politiikassa sen, että taloutemme ajetaan kuralle, aivan kuten Amerikkalainen unelmakin aikoinaan tuhottiin. En halua meille tapahtuvan samoin.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #40

Ovatko kaikki yritystuet mielestäsi haitallisia, vai ainoastaan jotkut tietyt – mitkä?

Tukien sitominen työllistämiseen haiskahtaa temppuilulta, jossa yritys palkkaa lisää sellaisia työntekijöitä, joiden työpanos suhteessa työvoimakustannuksiin ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa (jos olisi, heidäthän ilman muuta palkattaisiin tuottavaan työhön muutenkin). Keinotekoista kannattamattoman työvoiman palkkaamista veronmaksajien kustannuksella on vaikeaa pitää oikeana ja taloutta parantavana ratkaisuna, siitä tarjoaa konkreettisen esimerkin Neuvostoliiton aikainen reaalisosialismi, jossa "kaikilla oli töitä".

Onko käynnistynyt noususuhdanne ja lisääntynyt työvoiman kysyntä mielestäsi osoitus siitä, miten aivan kaikessa hallituksen ajamassa politiikassa taloutemme ajetaan kuralle?

Maria Mikander
Vastaus kommenttiin #50

Kaikki yritystuet eivät ole haitallisia: On eroteltava ne mitkä oikeasti edistävät Suomen taloutta, ja mistä taas rahat valuvat osinkojen muodossa ulkomaille. Antti Rinne mm sanoo, viitaten Outokummun terästehtaaseen: ”– Tehdas voi luoda uusia toimintamalleja, joista syntyy innovaatioita jopa vientituotteeksi”. Yritystuet eivät saa olla jatkuvaluonteisia, vaan ne on myös ansaittava. Minun tehtäväni ei kaiketi tässä ole erotella mitkä ne hyödyttömät tuet ovat, miksi tekisin työryhmien työn ilmaiseksi?

Pidät tukien sitomista työllistämiseen temppuiluna. Huomasin taas, että sananvalintani oli väärä sellaiselle joka ei minua ymmärrä. Kyllä niitä voi sitoa muuhunkin, mutta tuo on yksi hyvä paikka, jos oikeasti halutaan parantaa työllisyystilannetta. Itse näen taas tämän hallituksen toimet työttömien suhteen tempputyöllistämisenä. Ymmärrät varmaankin viisaalta vaikuttavana miehenä, että nyt kun puhutaan tämän aktiivimallin ansiosta työllistyneistä, niin jo se katsotaan työllistyneeksi, joka onnistuu saamaan edes 1 tunnin työtä? Lisäksi osa työttömistä on lähetetty kursseille, joista he saavat mahdollisesti 9€:a / päivä, ja heidätkin lasketaan työllistetyiksi. Nämä toimet eivät lisää oikeita työpaikkoja, josta saadulla palkalla tulee toimeen, ja näin ollen ne eivät paranna Suomen ostovoimaa, eivätkä siis paranna Suomen taloutta. Miten tämä eroaa mielestäsi ”työvoiman palkkaamista veronmaksajien kustannuksella”, kun samaan aikaan hallitus tekee näitä omia tempputoimiaan myös veronmaksajien rahoilla. Hallituksen toimet saavat tilastot näyttämään paremmilta, mutta eivät itseasiassa lisää oikeasti kenenkään työllistymistä. Valtion kassasta maksetaan noita pilipalikursseja, valtion kassasta maksetaan myös lisähenkilöt jotka joutuvat tutkimaan ja käsittelemään epäselvin ohjein toteutettuja aktiivimallin työllistymisehtojen täyttymiset. Lisäksi maksamme vielä siitä, että kun käsittelyissä toimitaan vajavaisten ohjeiden varassa, tehdään virheitä, jolloin valitusten määrätkin kasvavat, ja sinne joudutaan myös palkkaamaan lisää väkeä. Tämä kaikki on ollut täysin suunniteltua, sillä kun kansa uskoo, että nykyinen TE-toimisto ei enää toimi, se vaatii muutosta, ja näin ollen siihenkin on helppo tarjota yksityistämistä. Kuulostaako tutulta?

Talouden elpyminen ei ole nykyhallituksemme toimien ansiota: Kasvu johtuu ennen kaikkea siitä, että maailmantalous vetää ja suomalaisille vientituotteille on kysyntää. Toinen merkittävä syy on ollut Euroopan keskuspankin vuosia jatkunut mittava elvytyspaketti. Sipilän hallituksen pieni- ja keskituloisia rankaisevilla leikkauksilla ja suurituloisten veronkevennyksillä ei ole mitään tekemistä talouden kasvun tai työllisyyden kanssa. Jos globaalista talouskasvusta niinkin pienen maan hallitus kuin Suomen, ottaa koko kunnian itselleen, niin hienoa että edes jotkut omiin satuihinsa uskovat.

Voit käydä lukemassa sivultani kuinka se Amerikan talous tuhottiin täältä: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1017272338440649&id=10000473... Jos katsot kuvia 1 ja 2, niin keinot ovat täsmälleen samat mitä meillä on käytetty, ja käytetään yhä kiihtyvässä määrin. Tätä on tehty jo vuosia, mutta nyt ollaan saavutettu se hetki, jolloin meidän kaikkien on herättävä. Me olemme yhteiskunta, ja toimiva yhteiskunta ei ole paikka omien etujen ajajille.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #56

Helsingin pörssistä saa ostaa haluamiaan osakkeita aivan kuka tahansa kansallisuuteen ja asuinpaikkaan katsomatta, joten rahat valuvat tottakai osinkojen muodossa ulkomaille, jos ulkomailla asuva ostaa suomalaisyhtiön osakkeita, eikö niin? En ymmärrä, millä tämä laillisesti estettäisiin yritystukia saavilta yhtiöiltä.

Jos Outokumpu on viisaasti johdettu pörssiyhtiö, se tottakai panostaa oma-aloitteisesti tuotekehittelyynsä liikevoitostaan muutenkin, eivätkä innovaatiot riipu veronmaksajilta viedyistä rahoista. Kaikkien yhtiöiden on tietenkin oltava samalla viivalla vähintäänkin EU:n sisällä, jotta kilpailu olisi reilua. Elinkelpoisten, aloittavien Startup-yhtiöiden osalta yritystuki voi olla perusteltua, toimintansa vakiinnuttaneiden osalta se ei kuulu terveeseen markkinatalouteen.

"...nyt kun puhutaan tämän aktiivimallin ansiosta työllistyneistä, niin jo se katsotaan työllistyneeksi, joka onnistuu saamaan edes 1 tunnin työtä? Lisäksi osa työttömistä on lähetetty kursseille, joista he saavat mahdollisesti 9€:a / päivä, ja heidätkin lasketaan työllistetyiksi."

Ei pitäne paikkaansa – tilastojen vääristely ei tietenkään ole aktiivimallin tarkoitus, vaan uudet todelliset työsuhteet, jotka vasta lasketaan työllisyyteen.

Pilipalikurssit ovat pahimmillaan lapsellisia ja palvelevat ainoastaan kurssittajien etua, siitä olen samaa mieltä.

Suomalaisten vientituotteiden kysyntä olisi katkennut kuin kanan lento, jos SAK olisi saanut tahtonsa läpi. Onneksi kovalla väännöllä saatiin Kiky-sopimus puserrettua, joka säilytti suomalaisille tuotteille kilpailukykyä. Maailmantalouden piristyminen ei ole Suomen ansiota, mutta sosialistit olisivat kyllä vallassa ollessaan kyenneet sössimään senkin vaikutukset.

Naamakirjaa en harrasta, joten sen sivuille minulla ei ole pääsyä.

" Toimiva yhteiskunta ei ole paikka omien etujen ajajille" – kerropas tuo kaikkien etujärjestöjen pomoille.

Maria Mikander
Vastaus kommenttiin #59

Hannu sanoit ettet ymmärrä miten laillisesti estettäisiin yritystukia saavilta yhtiöiltä rahojen valuminen ulkomaille: Sillä ettei makseta niitä yritystukia, jos niiden tarkoitus on vain maksaa vain osinkoja. Osinkotulojen kovempi verottaminen voisi olla toinen kova juttu? Käsittääkseni koko ajan Suomessa säädellään uusiksi lakeja, jotka helpottavat tätä toimintaa, joten miksi niitä ei voi säädellä sen vaikeuttamiseksi?

Sanot ettei aktiivimallin tarkoitus ollut vääristellä tilastoja. Ei ollut, sen tarkoitus oli toimia leikkurina, vaikka muuta väitetäänkin. Sen puolustajat vain vääristelevät niitä tilastoja. Tuijotetaan vain työllisyyden kasvamisprosentteja, eikä tajuta edes miettiä, kuinka paljon tämä yhteiskunnalle maksoi. Kuinka paljon oikeasti tehdyt työtunnit kasvoivat, tai että kasvoivatko ne. Kommenteistasi päätellen suosittelisin tutustumaan oikein tosi tarkkaan, miten tämä aktiivimalli vaikutti. Eikä pelkästään lukemaan tuota valtamedioiden propagandaa, joka väittää että se toimii. Samojen valtamedioiden, jotka väittävät että Suomessa on maailman onnellisin kansa. Jos me olemme niin kovin onnellisia niin miksi mietitään reservipoliisien käyttöönottoa. Siksi koska onnellisuuspuhe ja aktiivimallin toimivuus ovat propagandaa. Aivan niin kuin ne laiskat työttömät, joiden avulla kaikki työttömät leimattiin. Koska et käytä facebookia, sinun on vaikea sitä kautta lukea sellaisen ihmisen ahdingosta, joka ei pysty työllistymään omista yrityksistään huolimatta, sinä et pysty lukemaan, kuinka sellainen ihminen, joka haluaisi töitä, mutta kun ne harvat paikat mihin koulutus riittää, vaativat oman auton käytön, ja ei ole varaa siihen. Sinä et pysty lukemaan sellaiseen ihmisen ahdingosta, joka palkataan töihin surkealla palkalla, ja koko työajasta ei edes makseta palkkaa. En tiedä mistä voisit tietoa hakea, ehkä tutustumalla oikeasti ihmisiin, joilta tuo aktiivimalli leikkasi ilman että itse pystyivät siihen vaikuttamaan.

Sinun mielestäsikö on tervettä ja järkevää että suomalaisella työllä tehdyt verovarat valutetaan veroparatiiseihin ja -kuoriin, ja samalla näitä yrityksiä tuetaan myös suomalaisten työllä tehdyin verovaroin. Selvä. Saat olla sitä mieltä, ja minä kanssasi todella voimakkaasti eri mieltä.

Sanoit ettet käytä Facebookia. Julkaisuni olisi ollut kyllä katsottavissa, vaikket kuulukaan facebookiin, mutta kävin nyt tekemässä vanhaan blogiin kirjoituksen aivan sinua varten. En usko että sitä käyt kuitenkaan lukemassa, koska minulle on tullut aivan selväksi, että et todellakaan ole liikkuva äänestäjä, joka avoimin mielin tutkii asioita, vaan olet teksteistäsi päätellen hyvinkin sitoutunut. Itse olen aina ollut sitoutumaton, mutta nyt olen sitoutunut: Olen sitoutunut siihen että tämä politiikka tuhoaa yhteiskuntamme, ja minä aion tehdä kaikkeni, jotta mahdollisimman moni tietää miksi. Aktiivimalli siis toimi minunkin kohdallani, vaikka se ei minua henkilökohtaisesti koskettanutkaan. Se aktivoi minut vastustamaan tätä järjettömyyttä. Eli jos oikeasti haluat nähdä miten samoja keinoja meillä käytetään, kuin millä Amerikkalainen unelma tuhottiin, niin täältä voit halutessasi käydä katsomassa. http://kyltyyrikyltyyri.blogspot.fi/2018/04/olisiko-aika-vetaa-yhta-koyt...
Kuvat saat klikattua isommiksi.

Ps. En ole aivan varma mitä tarkoitit tuolla etujärjestökommentillasi: eivätkö etujärjestöt aja tietyn ihmisryhmän eivätkä yksilön etuja? Sitä minä tarkoitin tuolla omien etujen ajajille, näitä jotka yhteiskunnassa ajavat vain omaa etuaan. Taidat vain haluta ymmärtää asiat väärin?

Kimmo Tallqvist

Ben voisi keskittyä paljon olennaisempaan asiaan eli aitoon olemassa olevaan ikärasismiin työttömiä kohtaan.
Laiskoja työnvieroksujia on työllistenkin ryhmässä mutta miksi nostaa näitä asioita esiin kun pitäisi keskittyä olennaiseen eli saada se valtaosa työttömistä töihin jotka haluavat työllistyä mutta kun niitä kunnollisia uusia työpaikkoja vain ei ole ja kannustinloukkuja ei ole saatu purettua.
Benin homma olisi purkaa kannustinloukut ja jos ei onnistu niin leikataan hänenkin tulojaan niin johan muuttuu ääni kellossa

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #37

" ...pitäisi keskittyä olennaiseen eli saada se valtaosa työttömistä töihin jotka haluavat työllistyä mutta kun niitä kunnollisia uusia työpaikkoja vain ei ole ja kannustinloukkuja ei ole saatu purettua."

Uutistietojen mukaan niitä kunnollisia uusia työpaikkoja on runsaasti täyttämättöminä mm. Lounais-Suomessa auto- ja telakkateollisuudessa sekä näiden alihankintaketjuissa, ja eräs pullonkaula alueella kuuluu tällä hetkellä olevan asuntopula. Ilmeisesti rakennusalan työvoimallekin riittää siellä kysyntää.

Kannustinloukkuja on koetettu purkaa viimeiset parikymmentä vuotta, joten on kohtuutonta syyttää siinä epäonnistumisesta ketään yhtä henkilöä – siitähän se parku vasta nousee, jos jotakin etuutta leikataan työelämän suhteellisen houkuttelevuuden parntamiseksi, kuten jo aktiivimallista nähdään. SAK ja muut vasemmiston painostusryhmät järjestävät yleislakon ennemmin kuin näkevät kannustinloukut puretuiksi, koska SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatus on osaltaan loukuissa elävien varassa.

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #38

On niitä avoimia työpaikkoja pääkaupungissakin tosin juurikin matalapalkka-aloilla.
Ymmärrän hyvin että yksittäisen esim. Syrjäseudulta Omakotitalon hankkineen perheellisen on parempi makaa himassa maaseudulla kuin tulla stadiin esim.tiskaamaan ja maksamaan hirmuvuokraa pikku yksiön kopperosta.
Matkakulut,vuokrat ja verot kun vähentää niin saattaa homma mennä miinukselle.
Yli 50 v työhaluiset ja työkykyiset taas eivät työtä helposti saa vaikka haluaisivat.
Ikärasismi on tosiasia työmarkkinoilla.
Miksi se on ennemminkin tabu ?
Syyllistämisen ja rankaisemisen sijaan tulisi tarjota porkkanaa ja etsiä uusia ratkaisuja koko työttömyysturvajärjestelmään.

Mika Riekki

Jopa suomalaiset työttömät osaavata laskea, miten jää parhaiten rahaa käteen. Jos ei muuten, niin kokemus viimeistään opettaa. Systeemi on vääristynyt, ja ei toimi enää kun sossunluukun asiakkuus ei ole enää häpeän aihe.

Jaakko Aalto

Zyskowicz sanoi: "Totta kai valtaosa työttömistä on halukkaita täyttämään aktiivisuusehdon. Mutta onko se joku tabu tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa, ettei voi sanoa, että työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään". Kommenteista päätellen täällä on suuri joukko lukutaidottomia tai sitten hän todella onnistui sohaisemaan tabua.

Maria Mikander

Samoin sinä Jaakko, huomasin jo alussa että olisin voinut ilmaista asiani paremmin, mutta en pääse muokkaamaan tekstiä. Jos sinäkään et halua ymmärtää mitä kommentillani tarkoitin, myöhemmistä kommenteista huolimatta, niin sinulla on täysi oikeus siihen.

Jarkko Kainulainen

Miksi raippamalli ei koske maahanmuuttajia koska heitä ei työllistyminen ainakaan tunnu kiinnostavan edustavat kuitenkin 35-40%:n osuudella työttömiä sitten kaivetaan näitä joitakin suomalaisia joita ei kiinnosta niitä löytyy akna ja joka työpaikalta kokoomuskin saisi katsoa peiliin ennenkuin lyö lyötyä kaikki samalle viivalle ja sairaat elänkeelle.

Pertti Ikonen

Lopettakaa jo tuosta aktiivimalli 1:stä metelöinti kun se on vaan työttömyysturvan vähentämisen keino. Ennemminkin pitäisi puhua siitä, kuinka nykyisin varastetaan työttömän työpanos. Se tehdää siten, että TE-toimisto lähettää työhönosoituksen palkkatukityöpaikkaan. Sitten työtön hakee karensin uhalla palkkatyöpaikkaa mutta työpaikan tarjoaja muuttaakin asian sellaiseksi, että ennen mahdollisesti alkavaa työsuhdetta tulee olla jopa 6kk työkokeilussa. Työkokeilun ajalta ei saa palkkaa eikä työterveyshuoltoa ole. Tuon pitäisi itse kutakin kiinnostaa.

Joni Rikkola

Jos Suomessa on joku joka ei halua töihin, niin tarkoittaa se, että kaikki työttömiä rangaistaan mallilla johta kaikilla ei ole mahdollisuus välttää. Amuutaa kaikki että yksi syyllinen kuolee.

Suhteessa määräänsä lukumääräisesti ja eurollisesti systeemin hyväksikäyttäjiä löytyy kummin enitenvirkamies ja poliittisesta piireistä, kuten sopeutumiseläkejäjestelmä osoittaa. Sama koskee taloudellista eliittiä. Ne tahot joihin joihin Suomella ei ole enää varaa. Bisneseliitti, virkamiehet ja poliittinen eliitti ystävineen ja sukulaisineen.

Joni Rikkola

SUomen työttömissä on valtaisa määrä työjyvyttömiä ja hoitamattomia joilla ei ole edellytystä täyttää edesaktiivimallia. Yhtäkään pitkäaiakaistyötöntä ei ole päästetty työkyyvyttömyyseläkkeelle. Nyt näitä rangaistaan sairauudesta, vaikkahe kärsivät jo suunnattomasti muutenkin valtion toimista. Valtion syy työttömät ovat suurelta osin. Porvarihallitukset eivät ole suojelleet työväestöä vana ahdollistaneet työväestön työkyvyn ja ammattitaidon rapistumisen ja kehittymättömyyden pätkätöillä.Sitten EK itkee työvoimapulaa ja osaajia vaikka he itse pilaavat työvoiman ahneuksissaan.

Hannu Mononen

"Yhtäkään pitkäaikaistyötöntä ei ole päästetty työkyvyttömyyseläkkeelle" – ei niin, koska sehän olisi voimassa olevan eläkelainsäädännön vastaista. Työkyvyttömyyseläke on laissa säädetty turvaksi sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden (= työtehtävien kannalta merkittävän toimintakyvyn huonontumisen) varalle, kun taas työttömyys ei ole sairaus.

Voit hyvinkin olla oikeassa siinä, että työttömissä on hoitamattomista sairauksista kärsiviä. Terveydenhuolto ei voi kuitenkaan lähteä hoitamaan ketään tämän tahdosta riippumatta muuten kuin eräissä poikkeustapauksissa. Työttömän itsensä on hakeuduttava arvioon mahdollisten terveysongelmiensa hoitamiseksi, mikä on tottakai elämänlaadun kannalta suositeltavaa aivan riippumatta työllistymisestä. Myöskään työkyvyttömyyseläke ei tule kysymykseen sellaisen sairauden vuoksi, jota ei ensin ole hoidettu ja kuntoutettu riittävän pitkään nykyisten parhaiden hoitokäytäntöjen mukaan.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #35

Et sitten ole lukenut tai ymmmärtänyt keskusteluja ja uutisiakin KELA:n "kaukoparantajalääkäreistä" jotka tekevät ihmeparantamisia potilaita näkemättä vastoin toisten lääkeäreiden mieleipiteitä päättäen toisten lääkärien olevan väärässä ja potilaiden terveitä ja työkykyisiä...Aikanaan kun päästettiin mm. Ilkka Taipaleen toimesta väkeä poikkeuksellisesti eläkkeelle,... No antaa Taipaleen itse kertoa:

"– Mua ottaa päähän puhua koko ajan samasta asiasta. Yksinäisten asema, eläke-edellytysten selvittely, työkyvyttömien saaminen eläkkeelle ja mielisairaiden aseman parantaminen, ne eivät ole menneet eteenpäin, sanoo Taipale."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/591541-ikiaktivisti-ilkka-taip...

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #46

Työkyvyttömyyseläkkeeseen on oikeutettu sairauden takia toimintakykynsä menettänyt henkilö, jonka sairaus on diagnosoitu lääketieteellisesti pätevästi, jota on hoidettu ja kuntoutettu parhaan nykykäytännön mukaan, ja jonka jäljellä olevan työkyvyn ennuste voidaan siitä huolimatta osoittaa riittämättömäksi työtehtävistä suoriutumista ajatellen.

Voimassa olevan lain mukaan eläkehakemus kuuluukin hylätä, ellei tätä kaikkea voida osoittaa. Yleisön keskuudessa elää sitkeästi uskomus, että "lääkäri kirjoittaa eläkkeelle", vaikka hoitavan lääkärin rooli on tässä ainoastaan lääketieteellisen asiantuntijan ja eläkehakemuksen liitteeksi laadittavan lausunnon kirjoittajan tehtävä.
Päätöksen eläkehakemuksen kohtalosta tekee eläkelaitoksen juristi, ei lääkäri.

Koska juristeilla ei ole lääketieteellistä koulutusta eikä pätevyyttä arvioida lausuntojen lääketieteellistä sisältöä, eläkelaitokset käyttävät siihen omia asiantuntijalääkäreitään. Heillä taas ei ole lähtökohtaisesti mitään tuiki tuntemattomia eläkkeen hakijoita vastaan, mutta asiantuntijoina heillä pitää olla kyky arvioida lausunnossa ja muissa hakemuksen liitteissä esitettyä näyttöä tämän päivän lääketieteen valossa yllä ensimmäisessä kappaleessa esitettyjen asioiden suhteen, sekä realismia sen suhteen, mihin hoidolla ja kuntoutuksella voidaan päästä hakijan yksilöllisessä tilanteessa.

Psykiatri Ilkka Taipale on oikeassa siinä, että psyykkisistä sairauksista kärsivien asema yhteiskunnassa yleisesti sekä työelämässä on edelleen kohtuuttoman huono. Eläkelausunnon laatiminen pysyvän työkyvyttömyyden osoittamiseksi etenkin psyykkisissä sairauksissa on Suomessa erittäin työläs ja aikaa vievä urakka.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #51

" Ilkka Taipale on oikeassa siinä, että psyykkisistä sairauksista kärsivien asema yhteiskunnassa yleisesti sekä työelämässä on edelleen kohtuuttoman huono."

Ei siellä ollut kyse yksistään psyykkisistä sairauksista, mutta kun Taipale kumppaneineen alkoivat tekemään duunia silloin, niin yllättävästi eläkekuntoista väkeä alkoi löytyä ihan toiseen malliin kuin mitä yleensä, >taipaleen kirjoittamia eläkepäätöksiä ei kyseenalaistettu tai hyllytetty silloin, se mitä silloin oli on edellween todellisuutta ja eivät ihmiset ja lääkärit aiheesta turhaa puhu, että eläkkeelle ei pääsen vaikka pitäisi, koitapa Googlettaa asiaa ja saatat yllättyä.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #53

Totta kai eläkelaitoksen tehtävä on arvioida asiallisen kriittisesti jokainen työkyvyttömyyseläkehakemus, muuten on kyse lain rikkomisesta. Ilkka Taipale ei ole kirjoittanut yhtään ainutta eläkepäätöstä, koska sehän on juristien tehtävä, vaan hän on laatinut eläkehakemusten tueksi Lääkärinlausunto B:n.

Jos eläkelaitosten asiantuntijalääkärit ovat toimineet lain mukaisesti asemansa edellyttämällä tavalla, he ovat arvioineet niissä esitetyn näytön jäljellä olevasta työkyvystä ja kuntoutuksen edellytyksistä aivan samoilla perusteilla kuin kenen tahansa psykiatrian erikoislääkärin lausunnot, riippumatta siitä, kenen nimi lausunnon alla lukee kunnian ja omantunnon kautta.

Sen jälkeen juristit ovat päättäneet kunkin hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä sitä mitä ovat.

Jari Kaisla

Porvarit käyttävät mielellään leikkausperusteena vähäosaisille aina marginaalista ääripäätä, joka nostetaan mediaan esille näyttävästi suurena ongelmana. Aina löytyy joku "elämäntapahippi", joka kertoo vaikkapa yhden oluen vastineeksi sellaisen tarinan kuin vain on tarvetta.

Terhi Simola

"–Totta kai valtaosa työttömistä on halukkaita täyttämään aktiivisuusehdon. Mutta onko se joku tabu tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa, ettei voi sanoa, että työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään nyt tarjolla olevilla ehdoilla nyt tarjolla oleviin töihin, Zyskowicz kommentoi." No eipä se mikään tabu ole kun sitä joka tuutista julistetaan ja kaikki työttömät siihen kategoriaan niputetaan!

Marko Lehtinen

On niitä, jotka eivät halua työllistyä piste.

On niitä, jotka haluavat tehdä työtä vain pimeänä, että eivät menetä tukia.

On niitä, jotka eivät halua työllistyä, koska työnteko ei ole taloudellisesti kannattavaa.

On niitä, jotka haluavat työllistyä mutta eivät jaksa tehdä asian eteen riittävästi.

Ja sitten on niitä jotka tekevät kaikkensa työllistyäkseen.

Aktiivimalli vaikuttaa lähinnä tähän toiseksi viimeiseen ryhmään.

Jorma Nordlin

Tällä asialla selvästi vain politikoidaan: "Mutta onko se joku tabu tämän päivän suomalaisessa yhteiskunnassa, ettei voi sanoa, että työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät eri syistä ole kiinnostuneita työllistymään nyt tarjolla olevilla ehdoilla nyt tarjolla oleviin töihin, Zyskowicz kommentoi."

Kyse on näiden henkilöiden määrästä, ei pienen joukon vuoksi ole mitään järkeä toteuttaa kollektiivirangaistusta kaikille. Se on hölmöä ja typerää politiikkaa.

Jorma Nordlin

"On niitä, jotka haluavat työllistyä mutta eivät jaksa tehdä asian eteen riittävästi."

Kansasta tehdään oman palvelunsa myyjiä, joiden myyntityötä yritetään saadaan kuntoon kepittämällä. Ei kaikista vaan ole työnantajille palvelujensa myyjiksi. Maasta on tulossa Oy Suomi Ab ja kansalaisista tulosvastuullisia palvelumyyjiä olivatpa he siinä hyviä tai ei.

Tapani Tuominen

Muualla vuosikausia asuneelle tulee äkkiä mieleen, että maailmalla yleisin kannuste näille ideologisista syistä työttöminä oleville (lue laiskoille) on nälkä. Tulee kummasti mieleen, että pitäisiköhän tässä tehdä jotain, että olisi leipää pöydässä. Mutta ei meillä.

Eikä siitä tietenkään saa sanoa mitään, koska muuten taas sorretaan yhtä vähemmistöä. Ettei peräti olisi rasismia. Hölmöläisten yhteiskunta.

Jorma Nordlin

Ratkaisu tähän on perustulomalli ja uudet joustavammat mikrotyön mahdollistavat mallit ja palvelut.

Ei kannata liikaa tuhlata energiaa sen pienen joukon ihmettelemiseen, joka ei halua tehdä ollenkaan töitä. Siitä on noussut merkitykseen nähden turhaan suuri numero. Ne sitten elävät perustulolla.

Erkka Ruotsalainen

Syitä on toki monia mutta tulee ensimmäisenä mieleen että 10€/tunti työ on tuplasti isompaa palkkaa kuin tuet yhteensä (itselläni ainakin). Tästä taas tulee mieleen että jos siihen ei edes pyri (syystä tai toisesta) niin onko psyykkisiä ongelmia. Kyllä minä pätkätyöläisenä ymmärrän ettei aina motivoi ja ei ole helppoa mutta jos ei ikinä yritäkkään työllistyä niin eikö hoito olisi oikea paikka?

Hannu Mononen

"Tästä taas tulee mieleen että jos siihen ei edes pyri (syystä tai toisesta) niin onko psyykkisiä ongelmia."

Riippuu määritelmästä. Jos on vain liian laiska tai mukavuudenhaluinen tai ei viitsi, niin onko kyseessä psyykkinen ongelma? Tautiluokituksen mukainen sairaus se ei ole.

"...jos ei ikinä yritäkään työllistyä niin eikö hoito olisi oikea paikka?"

Ei, koska hoito maksaa aina, eikä sillä voida vaikuttaa tietoisesti omaksuttuun asenteeseen, jos hoidettavalla ei ole samaa näkemystä hoidon päämäärästä eikä omaa halua muuttaa asennettaan ja elämäntapaansa. Hyödyttömien hoitoyritysten maksattaminen veronmaksajilla olisi pelkkää varojen haaskausta.