Sunnuntai 26.5.2019

Jälkipyykki yritystuista käy kuumana: ”Eniten vaivaa se, että tällä menolla seuraavasta lamasta tulee kohtuuttoman raju”

Luotu: 
7.4.2018 16:04
Päivitetty: 
7.4.2018 16:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Mauri Pekkarisen johtama työryhmä ei päässyt sopuun yritystukien leikkaamisesta.
|

Yritystukityöryhmän jäsenten välillä on käynnissä kova sanaharkka sosiaalisessa mediassa erityisesti työryhmän puheenjohtajan Mauri Pekkarisen (kesk.) ja varajäsenen Antero Vartian (vihr.) välillä.

–Minua vaivaa, että yritystukia ei leikattu. Enemmän vaivaa se, että poliitikot ajattelevat saavansa kansantalouden kannalta hyviä ohjeita tahoilta, joiden tehtävä on ajaa yksittäisten tahojen etua. Eniten vaivaa se, että tällä menolla seuraavasta lamasta tulee kohtuuttoman raju, Vartia kommentoi Twitterissä.

 

 

Hän jakoi Twitterissä myös linkin MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmaan, jossa keskusteli perjantaina yritystuista työryhmässä niin ikään istuneen Kaj Turusen (sin.) kanssa.

Vartia kertoo ohjelmassa, että vihreät oli ainoa ryhmä, joka halusi leikata. Turunen sanoo, että muutkin halusivat leikkauksia, mutta yksimielisyyteen ei päästy siitä, mistä otetaan.

Pekkarinen vastasi Vartialle suorin sanoin.

–On se raskasta kun noin valistunut joutuu keskustelemaan meidän tavallisten kanssa. Ylemmyytesi on häikäisevä. Huomasit kuinka "masentunut" muu työryhmä oli, kun sinua kohdeltiin samoin kuin kaikkia muita varajäseniä. Kaikki muut noudattivat yhteisiä pelisääntöjä, sinä et, hän tviittasi.

 

Vartia toteaa myöhemmin, ettei arvostellut Pekkarista siitä, että tämä pyysi varajäseniä poistumaan työryhmän päätöskokouksesta, vaan työryhmän työstä.

–Näin on mahdoton tehdä päätöksiä, hän sanoo. 

 

 

Vartia kertoi aikaisemmin Kauppalehdelle, että ”puheenjohtaja laittoi päätöskokouksesta varajäsenet pihalle. Kokoukseen jäivät kuitenkin EK, SY, SAK, MTK ja Metsäteollisuus.”

Vartia kysyy Pekkariselta lisäksi Twitterissä, miksi yritystyöryhmän muodostamia kriteerejä tukien arvioimiseksi ei käytetty.

–Yritystukityöryhmä sai aikaiseksi kriteerit, joiden pohjalta yritystukia arvioidaan. Tukia ei työryhmässä arvioitu näiden kriteerien pohjalta. Ei myöskään puhuttu, koska niin tehtäisiin. Osaisitko sanoa, millainen merkitys on kriteereillä, joita ei käytetä?

Pekkarinen kertoi lauantaina tiedotteessaan esittäneensä yritystukityöryhmälle, että fossiilisen energian veronpalautuksista tulisi luopua kokonaan. 

–Tämä tekisi oikeutta myös pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka nyt maksavat kallista sähköveroa saamatta lainkaan veronpalautusta suurten tapaan. Samaa periaatetta noudattaen esitin uudistusta myös maatalouden käyttämän energian verotukseen. En saanut esitykselle riittävää kannatusta työryhmässä, hän kommentoi. 

Pekkarisen mukaan nykyinen teollisuuden energiaverojärjestelmä on vailla mitään perusteluja. 

–Fossiilisen energian käytöstä palkitaan, uusiutuvan käytöstä ei juurikaan. Hallituksen kehysriiheltä toivoisi rohkeutta tämän muutoksen tekemiseen.

Lue lisää:

Ministerin yllättävä jääviyseste yritystukiryhmässä – Ex-kansliapäällikkö Ylellä: ”Uskoo ken tahtoo”

Antero Vartia avautuu Pekkarisen yritystukityöryhmästä: ”Varajäsenet pihalle – EK ja SAK jäivät”

Etujärjestöt torppasivat kaikki yritystukien leikkaukset? Mauri Pekkarinen ärähtää kriitikoille

Etukäteen haukuttu yritystukiuudistus kaatuu – Pekkarinen Ylelle: ”Ei löytynyt riittävää yhteistä näkemystä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Vai pitää Mauri itseään "tavallisena". Kylläpäs sai taas nauraa tuolle letkautukselle. Mauri kun elää aivan omassa kuplassaan suurlobbareiden kanssa. Hän kuuluu siihen vanhempaan koulukuntaan, jonka "reviirillä" ei kestetä kritiikkiä lainkaan. Lisää rahaa vain Maurille ja hänen kavereilleen vaikkapa nyt yritystukien muodossa niin kaikki on taas hyvin ja seuraavat "lama pelottelut" jäävät taas unholaan.

Kaarina Leinonen

Onkohan siellä Maurin tai hänen läheistensä kotiseudulla vonkumassa ne isot tuulimyllyt jotka tekevät ihmisen "hulluksi", en itse enää asu maaseudulla jossa on viettänyt lapsuuteni , siellä oli rikkumaton rauha jonka päiväsaikaan rikkoivat vain hevoskäyttöiset maatalouskoneet. Työtä oli kyllä paljon, aamusta iltaan, armoa ei ollut kaikki oli tehtävä mitä äiti ja isä käskivät ja niin teimme. Mutta kun tuli ilta ja sai käydä saunassa ja rikkumaton hiljaisuus laskeutui ylle ja sai leikkiä siskojen ja veljien kanssa silloin tuntui että on ihmiselle oikeassa paikassa. Uni tuli hyvin. Nyt asun rauhattomammassa paikassa mutta on pakko. Varsinainen kysymys? Onko itselläsi hiljentymispaikka korvessa mutta panet muut ihmiset kärsimään toilailuistasi ja veronmaksajien rahat menevät sinun taskuusi? Ja sama juttu kuin Orpolla, Sipilällä ym. entisillä poliitikoilla mainen "kunnia" on teille tärkeämpää.

Markku Lehto

Huomattavaa on, että kukaan poliitikoistamme ei ole sanallakaan maininnut tuulimyllytukiaisten leikkaamisesta mitään. Se, että Tuulimyllytukiaiset I:n kehittäjä ,Mauri Pekkarinen, ei asiasta virkkaa mitään lienee "ymmärrettävää". Mutta että muutkaan poliitikkomme, ml. valtionvarainministeri, eivät ota asiaan kantaa herättää vakavia kysymyksiä siitä missä poliittinen eliitti ja toisaalta tuulisähköfirmat menevät.

Viime vuoden budjetissa tuulimylly tukiin oli varattu 211 miljoonaa euroa. Viimevuoden Suomen sähkön tuotannosta 5,6 % tuotettiin tuulivoimalla. Onko tuo ollut järkevää verovarojen käyttöä, varsinkin kun 1/3 tuulisähköfirmoista on ulkomaalaisomisteisia, ts. suomalaisten maksamat tuet valuu ulkomaille. Tälle vuodelle valtion budjetissa on varattu 248,5 miljoonaa ja tulevina vuosina Tuulimyllytuki I:n tulee kustantamaan veronmaksajille 300 miljoonaa euroa /vuosi.

TEM:ssä ollaan jo hyvää vauhtia rakentamassa ministerien Lintilä ja Tiilikainen johdolla Tuulimyllytukiaiset II:sta.

Siinäpä sitä yritystukien "leikkaamista".

Markku Lehto

Tuopa on oiva tiivistys tukiaisista ja tukiaispolitiikasta. Jokaisen kannattaa lukea se, samalla kun ottaa mediasta vastaan poliitikkojemme viimeisiä selityksiä siitä, miksei yritystukipuolella mistään voi leikata.

Tokihan meillä voidaan kyllä leikata SoTe:sta, koulutuksesta, liikenne- ja tietoliikenneinfran rakentamisesta sekä mm. turvallisuuteemme vaikuttavista toiminnoista.

Turvallisuuspuolella leikkaukset ovat kohdistuneet erityisesti rajavartioston, puolustusvoimien, poliisin, pelastuslaitosten henkilöstöresursseihin. Nyt sitten, ikään kuin puutteiden paikkaamiseksi, ollaan kansalaisille alettu markkinoimiaan mm. "reservipoliisi"-mielikuvaa.

Pasi Anttila

Mistähän arvon kommentoijat olis leikannut. Olisitteko leikannut vaikka sama tuki olisi käytössä kilpailijamaissa. Millaisia vaikutuksia sillä olis suomalaisten yritysten kilpailutilanteeeseen, millaisia vaikutuksia työllisyyteen.

Markku Lehto

Silloisessa Maalaisliitossa ymmärrettiin jo 60 -luvun alussa ymmärrettiin, että Suomessa väestö alkaa tulevaisuudessa keskittymään kaupunkeihin. Silloin Maalaisliitossa käynnistettiin erilaisia toimenpiteitä, joilla varmistettiin saavutettujen "etujen" säilyminen sekä uusien "etujen" kehittäminen.

Viimeisinä vuosikymmeninä Keskustapuolue on osannut tässä "etujen" kehittelemisessä käyttää taitavasti ilmastonmuutosta ja sen torjuntaa. Sillähän on vedottu myös kaupunkilaisten mielikuviin ja idealistisiin ajatuksen juoksuihin.

Kun Mauri Pekkarinen Vanhasen II-hallituksen elinkeinoministerinä vuonna 2010 markkinoi tuulimylly- ja risupakettia, niin silloin iskulauseena oli "Kohti vähäpäästöistä Suomea - Uusiutuvan energian velvoitepaketti".
Ks. http://docplayer.fi/6919134-Kohti-vahapaastoista-suomea-uusiutuvan-energ...