Maanantai 17.6.2019

Juha Sipilä vihjasi aktiivimallin korjauksista: ”Kaksi asiaa ainakin on tutkittavana”

Luotu: 
8.4.2018 14:41
Päivitetty: 
8.4.2018 14:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tällä hetkellä hallituksessa pohditaan ainakin kahta muutosta aktiivimalliin.

–Kaksi asiaa ainakin on tutkittavana: on keskusteltu liittojen järjestämistä koulutuksista ja omaehtoisen koulutuksen liittämisestä näiden hyväksyttyjen toimien joukkoon. Silloin myös netin välityksellä pystyy koulutusta hankkimaan. Tavoitteenahan on, että kaikki käyty koulutus on sellaista, että se tukee työllistymistä, hän kertoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan ole Sipilän mukaan tulossa aktiivitoimiin luettavaksi ainakaan vielä.

– MTK:n perustama työnvälitystoiminta oli mielestäni hyvä esimerkki siitä, mikä voi johtaa pidempään tai täysaikaiseen työsuhteeseen, hän totesi.

Aktiivimalli kakkosen eli omaehtoisen työnhalun mallin eteenpäinviemisestä pääministeri oli vaitonaisempi.

–Tämä omaehtoisen työnhaun malli oli lausunnoilla jo syksyllä. Haluamme saada tästä aktiivimallista tarkkaan tilanteen selville ja myös työvoimahallinnon puolelta resurssitilanteen selville, hän kommentoi.

–Aktiivitoimia tarvitaan jatkossakin. Sikäli kun näin ehdotuksen, joka vuodenvaihteen tienoilla on eteenpäin vietävissä. On kuitenkin tärkeää, että saamme yksityiskohtaisen tiedon siitä, miten aktiivimalli on toiminut. En lupaa pysäyttää aktiivimalli kakkosen valmistelua vaan se on vastuuministerin asia pohtia sitten, kun tästä ensimmäisestä mallista on tarkkoja tietoja, Sipilä jatkoi.

Malli, jota kutsuttiin aluksi aktiivisen työnhaun malliksi ja myöhemmin omatoimisen työnhaun malliksi, tehostaisi työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja selkiyttäisi työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia. Uusi velvoite toisi työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan niin sanottu aktiivimalli 2 on yhä hallituksen harkinnassa, mutta siitä ei ole tehty päätöksiä.

Lue myös: Tuleeko aktiivimalli 2 sittenkään? – Työministeri: ”Meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa”

Kelan tuoreiden tietojen mukaan noin puolet työttömistä täytti aktiivisuusehdon ensimmäisellä tarkastelujaksolla, joka päättyi maaliskuun lopussa.

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön on 65 työttömyysturvan maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, ansaitsee yrittäjätuloa 241 euroa tai on 5 päivää TE-palveluiden järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa.

Kela korostaa, että sen torstaina julkistamat tiedot ovat vasta arvioita, sillä koko ensimmäisen tarkastelujakson tiedot on kerätty vasta noin 10 prosentilta Kelan työttömyysturva-asiakkaista.

Lue lisää: Kansanedustaja: ”Työttömien joukossa on myös niitä, jotka eivät ole kiinnostuneita työllistymään – onko se joku tabu?”

Ensi viikolla kehysriihessä puhutaan Sipilän mukaan muun muassa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta.

–Meillä on työryhmät tehneet jo töitä sen eteen, mitä toimia tarvitaan tämän kohtaanto-ongelman korjaamiseksi, eli että avoimet työpaikat saadaan täytettyä.

Sipilä mainitsee esimerkkinä muuntokoulutuksen.

–Meillä on pulaa esimerkiksi metallialan yrityksissä ja täsmätoimilla voidaan saada ihmisiä näihin töihin.

Kehysriihessä ei Sipilän mukaan sen sijaan puhuta veronkevennyksistä.

–Olemme veroista keskustelleet ja päättäneet, että ne käsitellään sitten budjettiriihessä, ei nyt kehysriihessä.

Sipilä oli pääministerin haastattelutunnilla luottavainen sen suhteen, että sote-uudistus menee lopulta läpi eduskunnassa.

–Lähden hyvin rauhallisesti siitä, että tätä uudistusta on nyt käsitelty tämänkin hallituksen kaudella kolme vuotta. Nyt tämä pitää saada maaliin. Kun tämän vastustamiseen käytetty energia ruvetaan käyttämään tämän uudistuksen toimeenpanoon, niin siitähän tulee maailman paras. En olisi ihan varma siitä, äänestääkö oppositio yhtenäisesti tässä asiassa, hän totesi.

Pääministerin mukaan kyseessä on myös poliittisen järjestelmän kannalta tärkeä kysymys. 

–Vastuulliset voimat oppositiossa joutuvat pohtimaan tätä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Sipilähän puhuu koko ajan täyttä "kepua" tuolla päämonosterin haastattelutunnilla.
Sellaista sote ja maakuntamallia mitä hän väittää yleiseksi Euroopassa ei ole kuin Ruotsissa hämärästi, mutta jo todetun epäonnistuneena, olevan.
Sote susi ja turha maakuntahallinto on siis kaadettava täysin vahingollisena ja täysin arvaamattoman lopputulokseltaan.
Helppo nimittäin olisi hoitaa sote ja maakuntahallinnon parannukset.
Sotessa lähinnä tehostamalla perusterveydenhuollon lääkärrin opääsyä saman päivän kriteerillä ja sitä avustamaan palautettavat ammatinharjoittaja lääkärien ja muun hoivan yksityistoimijat. Ei pörssirahastajat
Maakuntahallinto voitaisiin kepeästi muuttaa toimivaksi noin 50 kunnaksi.

Jari Kaisla

"Vapaaehtoistyö ei kuitenkaan ole Sipilän mukaan tulossa aktiivitoimiin luettavaksi ainakaan vielä."

Tuossa asiassa ainakin ollaan toistaiseksi samaa mieltä. Sipilä varmaan haluaa kuitenkin jatkossa, että ihmisiä pakotetaan kirkon vapaaehtoistouhuihin mukaan karenssin uhalla, sillä tällä tavoin saadaan orjatyövoimaa ja valtaa lisää kirkolle.

Harri Tapani

Ei tämä uutta ole eikä edes kotimaassa keksittyä:

"Kirja alkaa kuvauksella Fairmontissa Yhdysvalloissa pidetystä eliittikokouksesta ja sen premisseistä. "To have lunch or be lunch" on osallistujen mottona. Heidän hahmottelemassaan tulevaisuudessa on 4/5 ihmisistä vailla työtä.

Fairmontissa kerman kerma kokoontui laatimaan strategioitaan tulevaisuuden varalle. Viidesosa ihmisistä riittää vastaisuudessa tuottamaan ihmisten "tarvitsemat" (käyttämät) tuotteet, hyödykkeet ja palvelut. Kokouksessa tästä keskusteltiin avoimesti. Elitistit pohtivat tämän 4/5:n tulevaisuutta tietystikin ainoastaan omalta kannaltaan; pienten ihmisten kohtalo ei heitä huoleta. Hehän ovat onnellisia saadessaan tehdäkseen katujen lakaisua, kotiapulaisen hommia ym.saadakseen katon päänsä päälle.Yritytksethän heistä eivät tietenkään voi ottaa vastuuta. Mitkään moraaliset probleemit eivät elististejä vaivaa.

He haaveilevat rikkaista maista vailla mainittavaa keskiluokkaa. Heidän tarjottelemassaan kehitysmaamallissa ihmiset saisivat elämäänsä sisältöä esim. naapuriavun, urheilujärjestöjen ja erilaisten yhdistysten kautta. Rikkaat linnoittautuvat omiin aidattuihin kaupunginosiinsa mellakkapoliisien ja yksityisten turvapalvelujen suojiin, asioivat omilla klubeillaan, yksityisissä ostoskeskuksissa. Heitä eivät köyhät, pakolaiset eivätkä siis myöskään rasismi vaivaa. He voivat rauhassa puoltaa niitä vaikka millä mitalla koska niistä on heille hyötyä: he voivat mielin määrin käyttää hyväkseen tätä työttömien vara-armeijaa."

https://agricolaverkko.fi/review/eliitin-demokratia/

Jari Kaisla

Sipilä ei varmaankaan uskalla ihan suoraan viedä vapaaehtoistyötä ehtoihin, mutta on selvää että tämä on hänen tavoitteensa. Kunhan uudet aktiivimallit saadaan ensin läpi on sen jälkeen helpompaa muiluttaa uusia ehtoja sisään. Tämän muilutuksen kanssa hän varmasti koittaa olla äärimmäisen varovainen ettei se paljastu liian varhain.

Heikki Pulkkinen

"Korjauksia" = huonompaan suuntaan. Olin syvästi pettynyt kun tuo puupää valittiin Kepun puheenjohtajaksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa on tuotettava Kepun ja mustan tulevaisuuden pelleille niin vakava rökäletappio, etteivät nämä milloinkaan enää toivu.

Mikko Järvinen

sipilä kehuu erityisesti kuinka pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt.

noin kaksi vuotta sitten sipilän hallitus sääti lain : yli 300 päivää työttömyyttä johtaa pakolliseen TYP aktivointihaastatteluun .
TYP aktivointihaastatteluissa ihmiset lähes poikkeuksetta pakotetaan karenssin uhalla ilmaistyöhön nimeltä kuntouttava työtoiminta / ( uusin ilmaistyömalli työelämäkokeilu). Kelan tilastoja jos katsoo kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa ainakin 35 500 hengellä !

pitkäaikaistyöttömällä kun ei käytännössä ole kuin kaksi vaihtoehtoa joko osallistua kuntouttavaan työtöimintaan/työelämäkokeiluun tai joutua karenssiin.
kuntouttavan työtöiminnan/työelämäkokeilun piirissä pitkäaikaistyötön luetaan tilastollisesti työllistyneeksi. karenssin aikana taas pitkäaikaistyötön ajetaan sosiaalitoimen asiakkaaksi tässäkin tapauksessa pitkäaikaistyötön poistuu työllisyys tilastoista. eli win win mitä työllisyys tilastoihin tulee

Nämä ihmiset siis tekevät käytännössä ilmaistyötä 9 euron kulukorvausta vastaan, mitään säästöjä siitä ei valtiolle synny koska he edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea ja täyttä asumistukeakin. valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei todellakaan riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja.

ilmaistyötä järjestetään kunnissa,yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä. nämä ihmiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille karenssin uhalla ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille ym 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle.

Sipilän hallitus on keksinyt aivan uuden tavan maksaa yritystukia. tuki revitäänkin tuttuun tapaan hyvin pitkälti pitkäaikaistyöttömän selkanahasta.

Mika Lundgren

Kaikki kouluts ei tuo työn saantia . Kävin 12 pilipali kurssia joista ei ole ollut mitään hyötyä. Lisäksi 5 vuotta työkokeiluja ilmaisena orjana ilman että sain edes kiitosta. Jos oot ollut 5 v työtön niin ei kukana ota enää töihin. Työkokeilu ei ole työkokemus olen sen huomannut, sama kun makaisi kotona.

Pertti Ikonen

Aktiivimalli on sumutusta ja sen tarkoituksena on viedä ajatukset muille urille. Siis todellinen ongelma on kun työtön karenssin uhalla joutuu työkokeiluun. Tuo tapahtuu siten, että TE-virasto lähettää työhönosoituksen palkkatukityöpaikkaan ja työpaikalla sitten kerrotaankin, että mahdollista palkkatukityöpaikkaa ennen tulee olla palkattomassa työkokeilussa jopa 6kk. Tuossa varastetaan työtömän työpanos eikä työterveyshuoltoakaan ole. Kiinnittäkää kansalaiset tähän huomionne siitä aktiivimalli 1:stä.

Markku Koivisto

Tuota monin osin jonninjoutavaa koulutuspakkoa olen 80- luvun lopun lamasta lähtien ihmetellyt. Siinä aikuista ihmistä käsitellään taidoiltaan kuin vastasyntynyttä. Erityisesti nuorille pelkän peruskoulun käyneille toisaalta vaaditaan ensi päivästä lähtien "työehtosopimuksen mukaista palkkaa", joka on ammattilaisen palkka. Ei heidän työpanoksensa yleisimmin ole sen arvoinen. Harvoin koulutetunkaan oitis. Toisaalta eivät kouluttamattomatkaan täysiä nollia ole vaan kehittyvät kyllä tehtäviensä mukana. Eikö tätä todellakaan voida hyväksyä ja sovittaa heidän palkkansa odotettavissa olevan työtuloksen mukaan nykyisistä työehtosopimuksista piittaamatta. Palkka on voitava sovittaa sosiaalituesta saatavan rahan ja ammattilaispalkan väliin silti vielä asianomaista hyödyttävälle tasolle.
Itse aloitin työelämän 50-luvun puolenvälin paikkeilla tuollaisella harjoittelijapalkalla. Pienihän se oli mutta niin olivat silloin taitonikin. Oppisopimuskoulutusta se muistutti tosin ilman sitä työnantajaa tai minuakaan sitovaa sopimusta. Työtä oli silloin tarjolla yllin kyllin, mutta niinpä kuuluu työvoimapulasta taas olevan kysymys.

Harri Tapani

"Erityisesti nuorille pelkän peruskoulun käyneille toisaalta vaaditaan ensi päivästä lähtien "työehtosopimuksen mukaista palkkaa", joka on ammattilaisen palkka. "

Ei sentään, työehtosopimuksissa on paljon vaihtoehtoja maksaa alottelijoille ja harjoittelijoille vähemmän kuin ammattilaisille, niihin työehtosopimuksiin kannattaa oikesti tutustua, niistä kun levitetään netissä paljon juuri tuollaista perätöntä tietoa.

Markku Koivisto

Niin, tarkoitan juuri sitä työehtosopimuksiin sitomatonta palkkaa, jonka nuori voi hyväksyä ihan vaan työkokemusta saadakseen. Kas kun harjoittelijalle määritelty minimipalkkakin on usein työnantajan mielestä liian suuri. Orjatyömarkkinoiden luomisesta on tässä yhteydessä kovin populistita alkaa jauhaa. Kun ei kannata niin ei kannata, jääkööt nuorey sitten työttömiksi! Ei työnantajia voi velvoittaa maksamaan palkkoja, jotka tuottavat heille vain lisäkuluja.

Mira Iirisvuo-Koskinen

Kiitos ja kunnia Sipilälle? Ottaako hän huomioon vajaakuntoisten, pitkäaikaistyöttömien, iäkkäittein, tai muiden vaan töihin kelpaamittomien tilannetta huomioon edelleenkään? Jos vajaa puolet pakotetuista on ns.aktivoitunu, niin voin sanoo, et niistä aktivoitavista ihmisistä lähes kaikki on jo käyny jonkun työnhaku kurssin tms.muutenkin. Nyt tarvitaan oikeita työpaikkoja aikuisille ihmisille, eikä mitää päiväkotipaikkoja, josta viä ite joutuu maksaa, et saa käydä töissä.Sipilä ja muut kumppanit, tervetuloa meille hommiin.Tulkaa elämän arkeen ja todellisuutta. Töitä riittää!

Pekka Perälä

Jos olis joku muu valtio kuin suomi tuo äijä ei olis enää elävienkirjoissa..Raukkamaista kun ei voi myöntää tapiota hävinneensä tätä juttua eikä luovuttaa. näkeehän tuloksista kansalaisilla pahamieli. ja jokainen voi ajatelle onko työpaikkojen haku tasaveroista oletko 60v vai alle 30v. asutko kaupungissa vai maaseudulla.mikä mahdollisuus on käydä eripaikkakunnalla töissä jne:..5vuoteen ei ole työttömät saaneet mitään ,hinnat on nuossut, verotus on ainainen 20%.

Reijo Heikkilä

Valtion kirstu on tyhjä. Nyt pitää saada rahaa lisää jostakin. Eu, imee paljon rahaa. Aktiivimallit on tehty siksi, että saadaan kansaa rahattomaksi. Välimereltä on tulossa taas valtavasti maksuja lisää, kunhan venekelit saapuu. Rahaa tarvitaan. 100% orjatyö on kohta kaikkialla. Halpa työväkeä se on. TÄH. Sanoiko joku jotain ostovoimasta ja palveluiden tasosta.?

Vieno Uutela

joo ei ole kellään kohta ostovoimaa kun toistensa paitoja pesevät . ja veneet kulkee rajan yli .ei kukaan älykäs suomalainen tee lapsia kitumaan .että siitä vaan miljoonia kela jakaa lume asukeille sitä aukkoa ei tutkita eikä kelakaan pysty tutkimaan itse kertoivat. miten sitten esim. 2 suomalaista asuu samassa asunnossa ovat automaattisesti naimisissa. virolaisia ym. voi olla kymmenen samassa osoitteessa ,ja saavat kelan tuet. ilman mitään todisteta .. Turhaa tekosyytä suomalaisia kohtaan koko aktiivi malli . palkka maksava työpaikka ja loppuu siihen aktivointi .

Pekka Perälä

Voi että se teoriassa on helppo saada 18h työ. näyttäs hallitus,valtio.kunnat,te-keskus.kela, kuinka helppoa se on ja niitä töitä on kun vain haettais, eli palkkaisivat nyt edes alkuun muutaman tuhat nuista 94000 tuhannesta ja kertoisivat sitte mitä se toi lisäansioita työttömälle, menetikö hän asumistukea,mahdolisesti jo saatavaa toimeentulotukea, paljonko meni työpalkasta ulosottoon .veroihin, työmatkakuluihin, .tuollanen ihmisten haukkuminen laiskaksi on TÖRKEÄÄ jokaisella työttömällä on kokoajan hakemustiedot ajantasalla ja millaista työtä on mahdollista tehdä..5v pitkäaikaistyötön ei koskaan ole TE-keskus edes ehdottanut jotain paikkaa mitä vois kokeilla, haukumisia kylläkin kun et ole muualta itse hakenut,eikä sitte edes uskota kun kertoo olen kysellyt soittamalla tuttujen avustuksella

Pekka Perälä

Missä ne on Valtion ja kuntien järjestämät työpaikat että aktiiviimallin voi täyttää, ennen vanhaan oli kunnilla palkkatukipaikkoja, nykyään ei mitään, kaikki yksityistetty, hallitus vain odottaa yrittäjien hoitavan tämän sotkun järjestämällä työpaikkoja.

Reijo Heikkilä

Sipilä voisi tarkistaa tällaisen asian, että kun ja jos yritystukeja olette jakaneet, niin jos on nuita palkattomia orjia töissä, niin tulosrahoja ei saa yritysjohtaja, vaan rahat pitää maksaa aika ajoin valtion kukkaroon. Teillä on tämä touhu todella korruptioitunutta. Ei noin saa tehdä. Kuinka härskiksi meinaatte touhunne viedä. Eikö se ole sama rosvota kerralla koko valtion kirstu, heti kun siihen rahaa tulee, kippaatte taskuihinne rahat. Ei tarvisi monen kiertomutkan kautta varastaa valtiolta varoja. Eikä tarvisi enään päätä vaivata näillä yritystukiasioillakaan. Sitä vaan vaikka heti aamusta valtion kirstun kautta. Pekkarinen saa aloittaa.