Tiistai 22.1.2019

Päätoimittajien kannanotto: Julkisuudessa työtään tekevien vainoamiseen pitää voida puuttua

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2018 07:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Journalisteihin ja muihin avoimesti omalla nimellään toimiviin ihmisiin kohdistuu johdonmukaista painostusta ja suoranaista uhkailua. Viime aikoina häirintä on entisestään koventunut, eikä tekijöitä ole nykylainsäädännön puitteissa saatu pysäytettyä.

Suomalaisen median päätoimittajina vaadimme, että toimittajien ja muiden julkisuudessa ammatillisesti toimivien ihmisten oikeusturvaa parannetaan. Tarvittaessa on oltava rohkeutta muuttaa lainsäädäntöä ja tarkastella uudelleen vallitsevia oikeuskäytäntöjä.

Suuri osa häiritsijöistä toimii nimettöminä tai väärillä nimillä antaen vaikutelman spontaaniudesta. Osa esittää toimivansa sananvapauden tai muiden vapaan yhteiskunnan hienoimpien periaatteiden nimissä. Silti useiden yhteistoiminta vaikuttaa masinoidulta ja järjestelmälliseltä, kuten on nähty Turun Sanomien / Lännen Median Rebekka Härkösen, Ylen Jessikka Aron ja eräiden muiden journalistien kohdalla.

Vetoamme kansanedustajiin ja virkamiehiin, jotka työkseen ajantasaistavat lainsäädäntöä vastaamaan uudenlaisiin ongelmiin.

Lakiin muutama vuosi sitten tuotu vainon käsite oli askel oikeaan suuntaan, mutta hybridivaikuttamisen ja informaatiosodan keinojen kovetessa se ei kata kaikkia eteen tulevia tilanteita.

Pahimmillaan työtään tekevän toimittajan kohtaama häirintä ja kiusanteko on niin laajaa, että sitä voidaan pitää systemaattisena vainoamisena.

Vainoaminen on uhka sananvapaudelle myös Suomessa. Toimittajan on vaikeaa jatkaa yhteiskunnallisen perustehtävänsä eli normaalin työnsä tekemistä parhaalla tavalla. Vainoaminen uhkaa aiheuttaa itsesensuuria.

Emme hyväksy suomalaisen yhteiskunnan muuttumista sellaiseksi, jossa kuka tahansa julkisuudessa esiintyvä ja avoimuutta osoittava henkilö voidaan alistaa kiusaamiselle ja mustamaalaukselle ilman keinoja siihen puuttua.

 

Arno Ahosniemi, Kauppalehti ja Päätoimittajien yhdistys

Jaana Ala-Lahti, Jurvan Sanomat

Tommi Berg, Uusi Lahti

Marit af Björkesten, Svenska Yle

Alberto Claramunt, Nykypäivä, Verkkouutiset

Heidi Ekdahl, Kymen Sanomat

Mats Ekman, Syd-Österbotten

Eija Eskola-Buri, Uudenkaupungin Sanomat, Laitilan Sanomat

Ville Hakala, Seutuneloset

Satu Heinilä, Järviseutu

Mikko Heino, Helsingin Uutiset, Länsiväylä, Vantaan Sanomat

Marina Holmberg, Västra Nyland

Markku Huusko, Uusi Suomi

Susanna Ilmoni, Hufvudstadsbladet

Jouko Jokinen, Yle

Päivi Kallo, Länsi-Uusimaa

Karri Kannala, Tamperelainen

Petri Karjalainen, Kouvolan Sanomat

Kyösti Karvonen, Kaleva

Perttu Kauppinen, Etelä-Suomen Sanomat

Jouni Kemppainen, Maaseudun Tulevaisuus

Kari Kivelä, Iltalehti

Janne Koivisto, Turkulainen

Pasi Koivumaa, Karjalainen

Vesa Koivumäki, Ikkuna

Antti Kokkonen, Lapin Kansa

Emilia Kullas, Talouselämä

Virpi Kupiainen-Ämmälä, Epari

Helén Kurri, Östnyland

Anne Lahnajärvi, Uusimaa

Marianne Lahti, Komiat

Timo Laitakari, Länsi-Savo

Pekka Lakka, Kaakon Viestintä

Tomi Lähdeniemi, Satakunnan Kansa

Sari Merilä, Somero-Lehti

Pekka Mervola, Keskisuomalainen

Kenneth Myntti, Österbottens Tidning

Jari Niemi, Itä-Häme

Kaius Niemi, Helsingin Sanomat

Ella Nurmi, Viiskunta

Niklas Nyberg, Vasabladet

Antti Oksanen, Taloustaito

Mari Pajari, Uutisvuoksi

Kauko Palola, Keskipohjanmaa

Ville Pernaa, Suomen Kuvalehti

Mika Pettersson, STT

Markus Pirttijoki, Kainuun Sanomat

Ville Pohjonen, Salon Seudun Sanomat

Matti Posio, Lännen Media

Olli Pursiainen, Suupohjan Sanomat

Janne Rantanen, Länsi-Suomi

Jaana Rautio-Teijonmaa, Itä-Savo

Joonas Romppainen, Keski-Uusimaa

Seppo Rönkkö, Savon Sanomat

Tapio Sadeoja, Ilta-Sanomat

Mikko Salmi, Demokraatti

Eeva Sederholm, Etelä-Saimaa

Mikko Soini, Hämeen Sanomat

Satu Takala, Ilkka

Mari Teinilä, Kotimaa

Taina Tukia, Kunnallislehti, Kaarina-lehti

Jussi Tuulensuu, Aamulehti

Kati Uusitalo, Loimaan Lehti

Kari Vainio, Turun Sanomat

Toni Viljanmaa, Pohjalainen

Asko Virtanen, Auranmaan Viikkolehti

Lasse Virtanen, Aamuset

Merja Ylä-Anttila, MTV Uutiset

Laura Ääri, Aamuposti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Karhu

Siinähän onkin pitkä lista uhkia sananvapaudelle, hyvä tietää..

Itse en koskaan ole lähtenyt ketään toimittajaa maalaamaan enkä lähde, ymmärrän kuitenkin oikein hyvin miksi esim noita kahta kohtaan on hyökätty. Jos suomalainen media olisi puolueeton, eikä peittelisi, niin näin ei varmaan olisi käynyt. Kovan kritiikin ovat monet toimittajat mielestäni ansainneet. tehän sitä sananvapautta vastaan olette ettekä sen puolesta vaikka toisin väitätte.

Vaikkei joku asia oikein olisikaan niin ihmiset epäilyttäviin keinoihin sortuu tuntiessaan että heidän elämäntapaa ja turvaa yms kohtaan hyökätään, kyllä Härkönen ja Aro saa minunkin vihani nousemaan vaikka heidät rauhaan tottakai jätänkin.

Se on someaikaa se, eikä se enää koskaan muuksi muutu. Jos et kestä leikkiä pysy poissa, ikävää mutta totta.

Topi Rantakivi

Jos haluatte puuttua, niin teidän kaikkien päätoimittajien on alettava puhua totta Suomen tilasta ja esitettävä suoraa kritiikkiä kaikille haastatelluille, kuten esim. Sipilälle, joka kuvittelee työllisyyden kasvavan vaikka se todellisuudessa ei mene niin.

Kansa haluaa vallan vahtikoiran takaisin ja ei halua puudelikoiraa nuoleskelemaan valtaa.

Mark Andersson

Asiattomasssa vainossa ja pahoinvoinnin kaatamisessa toimittajien ja virkailijoiden niskaan on myös se haittapuoli, että asiallinen palaute ei tahdo mennä perille sen kaiken törkyviestitulvan keskellä.

Tuskin monellakaan on aikaa ja halua seuloa muutamaa jyvää akanoista, jos niitä akanoita on hehtolitroittain.

Joonas Ranta

Julkisuudessa työtään tekevien vainoamiseen pitää todella puuttua! Toimittajat pitää saada vastuuseen perättömistä uutisista ja kysymysmerkkeihin loppuvista otsikoista jotka herjaavat julkisuuden henkilöitä kuten politiikan henkilöitä. Esim. Iltalehdestä hesariin on kirjoiteltu Halla-ahosta natsina eivätkä tämän roskan kirjoittajat ole joutuneet mihinkään vastuuseen. Nyt muutoksia!

Hannu Tuulasvaara

Valtamedian päätoimittajat vetoavat voimakkaasti isolla ilmoituksella päivän lehdissä kansanedustajiin ja virkamiehiin lainsäädännön kehittämiseksi siten, että yksittäisiin toimittajiin kohdistuva viha ja uhkailu saataisiin vähenemään. Katsoisin, että nimenomaan valtamedioiden johto on pääsääntöisesti syyllinen nykyiseen tilanteeseen ohjeistamalla uutisoinnin sellaiseksi, että suuri yleisö kokee sen salailevaksi, totuutta peittäväksi ja puolueelliseksi. Kyllä myös valtamedian pitäisi pystyä kertomaan asiat totuudenmukaisesti, vaikka se sotisi niin kotimaisten kuin eurooppalaisten poliittisten johtajien näkemyksiä vastaan. Erityisesti tämä asia koskee turvapaikka- ja EU-politiikkaa.

Seppo Marjamäki

Kyllä pitäisi lähteä siitä päästä, että media siivoaa ensin omaa asiatonta kirjoitteluaan julkisuuden henkilöistä. Liian helppoa tuomita henkilöitä siinä vaiheessa, kun vasta epäillään. Ja liian helppoa tehdä henkilökohtaisuuksiin menevää "hauskaa" satiiria. Asiallisen raja hämärtyy. Nyt se iskee takaisin alkulähteeseen.

Pertti Kostiainen

Uhkailu ovat väärin mutta kun asioista toista mieltä olevia aletaan nimitteleen puti-trolleiksi, rasisti, fasisti , äärijotain etc. ja tämä tehdään suuri levikkeisissä medioissa ilman että kukaan kyseenalaistaa tätä touhua niin voi odottaa että tulee reaktioo jollain tavalla.

Kaarle Akkanen

Kunhan päätoimittajat alkavat toimittamaan laadukasta mediaa, niin tilanne kyllä tasaantuisi. Nyt te toimitatte yhden totuuden pakkopullaa ja alatte saada valemedian viittaa harteillenne. Ei siis ole ihme, että "painekattila" purkaa ylisuurta painettaan! Katsokaa peiliin älkääkä huudelko politiikkoja apuun. Itse olette epäonnistuneet.

Seppo Simonen

Meille on selvää minkä linjan ja aatteen puolesta politikko puhuu ja kirjoittaa. Toimittajalla on kuitenkin näpeissään valta tulkita oman polittisen suuntauksen mukaisesti julkituoda lähdesuojan suojaamana uutisvirtaa kansalle.
Mikä on ongelma Toimittajan pitäisi julkistaa polittinen suuntauksensa että tietäisimme minkä väristen silmälasien läpi maailmaa katsoo.

Seppo Virkkula

Olinkin jo ihmetellyt miksi tämä Rebekka tuntuu kuukaudesta toiseen yrittävän pitää kohua yllä omalla toiminnallaan, eikä anna vain homman laantua. Tarkoituksena on ilmeisesti olla ollut masinoida tarkoituksella provosoivalla käytöksellä kohu, jotta saataisiin vaikutettua lainsäädäntöön naisrukkien avulla.

Nyt ovat päätoimittajat tämän toimittajien itsensä masinoiman kohun varjolla vaatimassa muutoksia lainsäädäntöön, jossa rajoitettaisiin oikeutta kritisoida toimittajia. Kumman tekopyhää touhua, kun ottaa huomioon median omat jahtaukset esimerkiksi Aku Louhimiestä, Audi-miestä, piispa Teemu Laajasaloa, Helena Erosen hihamerkki-satiiria yms kohtaan.

Petri Hämäläinen

Media valehtelee ja kansa vihaa valehtelijoita.

Nyt media on masinoinut tarkasti suunnitellun ja ajoitetun hyökkäyksen. Siinä uhritetaan ensin yksi valehdellut TS:n toimittaja, sitten tulevat päätoimittajat samassa rintamassa tällä panderollilla.

Sitten mennään eduskuntaan etsimään tarvittava määrä säälittäviä populisteja (VAS + VIH). Sitten laki ja sulku päälle. Vain valehtelijoiden mielipiteet sallitaan. Kritiikki ja arvostelu kielletään.

RIP demokratia. RIP sananvapaus.

Hannu Mononen

Kaikkien vainoamiseen pitää voida puuttua, oikeusturva kuuluu kaikille – julkisuudessa työtään tekevät eivät ole siinä missään erityisasemassa rahvaan yläpuolella.

Itsesensuuria vaaditaan meiltä kaikilta, useinkin tiedotusvälineen mielivallan mukaan jos julkaisukynnys halutaan ylittää mielipiteen esittämisessä. Toimittajilla on aina viimeinen sana, joten heidän on turha yrittää uhriutua.

Petri Hämäläinen

Ajatelkaa. Sama media joka solvaa rasisteiksi kaikki persuja, AfD:tä, Front Nationalia ja Sverigedemokraatteja äänestävät 50 miljoonaa eurooppalaista. Ja 100 miljoonaa Trumpia äänestävää amerikkalaista.

Sama media ulisee ettei lehdistöä saa haukkua?!

Tapani Tuominen

Molemmat esimerkkihenkilöt ovat aivan itse soppansa keittäneet. Esimerkiksi Rebekka Härkönen twiittasi Persuista kutsuen heitä avoimesti rasisteiksi ja puoluetta rasistipuolueeksi. Samalla hän tuli leimanneeksi 9% äänioikeuttaan käyttäneistä samalla "tittelillä". Jessikka Arolla on täysin sama, suorastaan harhainen missio estää demokratian toteutumista Suomessa. Siinä hän käyttää hyväkseen verovaroin elätettävää YLEä.

Kun saa juuri sitä mitä tilaa, ei siihen tarvitse muiden korppien puuttua. Toimittajia on saatava arvostella heidän julkisista kommenteistaan. Ilmeisesti tämä vaatimuksenne koskee vain toimittajia, ei esimerkiksi elokuvaohjaajia?

Jo aikaisempi typerä manifestinne on naurettu suohon. Nyt sitten tämä. Tästä yhteiskunnasta on tullut oikein itkijöiden paratiisi.

Pertti Aaltonen

Asiallisia kommentteja, joihin ei ole lisättävää ja joista voi olla samaa mieltä.

Tietysti on selvää, että ketään ei saa uhata väkivallalla, esittää perättömiä seikkoja tai loukata kenenkään kunniaa. Asiallinen arvostelu ja palaute täytyy sallia. Toisaalta palautteen voisi suunnata myös päätoimittajille, koska he vastaavat julkaisusta.

Kun puhutaan lakien muuttamisesta, niin mielestäni median vastuuta julkaisuistaan tulisi lisätä. Ei voi olla oikein, että ihmisiä ajetaan itsemurhiin (perättömien) juttujen takia. Näin on ilmeisesti käynyt ainakin Ruotsissa. Mielestäni esim. kunnianloukkauksen osalta medialle rangaistuksen tulisi olla kovempi, kuin Matti Meikäläisen facebook kirjoituksista. Mediassa juttuja tehdään rahan takia ja niiden levikki on suurempi.

Pertti Aaltonen

Asiallisia kommentteja, joihin ei ole lisättävää ja joista voi olla samaa mieltä.

Tietysti on selvää, että ketään ei saa uhata väkivallalla, esittää perättömiä seikkoja tai loukata kenenkään kunniaa. Asiallinen arvostelu ja palaute täytyy sallia. Toisaalta palautteen voisi suunnata myös päätoimittajille, koska he vastaavat julkaisusta.

Kun puhutaan lakien muuttamisesta, niin mielestäni median vastuuta julkaisuistaan tulisi lisätä. Ei voi olla oikein, että ihmisiä ajetaan itsemurhiin (perättömien) juttujen takia. Näin on ilmeisesti käynyt ainakin Ruotsissa. Mielestäni esim. kunnianloukkauksen osalta medialle rangaistuksen tulisi olla kovempi, kuin Matti Meikäläisen facebook kirjoituksista. Mediassa juttuja tehdään rahan takia ja niiden levikki on suurempi.

Tommi Hakkarainen

Kyllä tavalliset kansalaiset kestävät kuulla totuuden. Ongelmana tässä on, että nämä "sananvapauden" puolustajat asettavat ideologiansa totuuden edelle. Kuten Neuvostoliitossa aikoinaan sanottiin: "Totuus on aivan liian pyhää normaali arkikäyttöön".

Antero Koski

Sanoisin päätoimittajille, että nyt on itse tutkiskelun paikka. Teidän pitäisi tunnistaa tilanne mikä on jälleen teidän kannanottonne aiheuttanut.
Voiko niin moni palautteen antanut olla väärässä ja kantaako media itse vastuunsa sananvapaudessa.
Mainitut toimittajat ovat melko härskisti käyttäneet asemaansa hyväkseen ja jakaneet mielipiteitään asenteella `vain minä olen oikeassa`, kunnioittamatta asiansa kohteita tai siihen liittyviä lainkaan.
Rebekka Härkösen kohdalla on silmiin pistänyt virheellisen tiedonjaon lisäksi täysi tunteettomuus ja väheksyminen terroristin uhrien omaisiin, läheisiin ja ystäviin sekä koko tapahtumaan yleensäkin..
Hänen pahoittelunsa on lähinnä olleet terroristin "jalustan tahraamisesta".
Hänen on myös asemassaan täytynyt ymmärtää kirjoittavan erittäin provosoivasti. Siten saatu palaute on vääryys vierittää kenenkään syyksi ( kuten hän on tehnyt )ja Rebekan on itse kannettava vastuunsa omasta sananvapaudestaan.
Syy palautteisiin on yksinomaan hänen omat kirjoitukset, joihin hän on erittäin selkeästi tuonut omat mielipiteet ja asenteet esiin. Tämä on juuri se tilanne milloin voi sanoa, että sitä saa mitä tilaa.

Nyt kun on päätoimittajat tuoneet oman esityksensä julki, niin toivon vilpittömästi, että ottakaa te hyvät päätoimittajat, meidän palautteemme ( myös Rebekan ja Jessikan saamat palautteet ) vetoomuksena tasa-arvoiseen, puolueettomaan sekä parempaan mediaan.