Keskiviikko 17.10.2018

Martti Ahtisaari: ”Tuntemamme maailmanjärjestys uhkaa murentua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2018 16:10
Päivitetty: 
10.4.2018 16:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Syyrian seitsemän vuotta jatkunut sota on surullisin esimerkki suurvaltojen yhteistyökyvyttömyydestä ja -haluttomuudesta, presidentti Martti Ahtisaari kirjoittaa.
|

Presidentti Martti Ahtisaari on huolestunut suurvaltojen yltyvästä nokittelusta ja maailman henkisestä tilasta, joka hänen mukaansa ”muistuttaa kovasti kylmän sodan aikaisista jännitteistä”. Nobelisti ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n perustaja kirjoittaa kansainvälisten suhteiden tilasta Uuden Suomen kumppaniblogissa.

– Sotien ja konfliktien lisäksi kuulemme lähes viikoittain uusia uutisia suurvaltojen nokittelusta, tarkoitushakuisista sotaharjoituksista, kansainvälisten sopimusten vähättelystä tai suoranaisesta rikkomisesta, kauppasotien lietsonnasta ja demokratian heikkenemisestä Euroopan ytimessä, Ahtisaari listaa huolenaiheita.

Rauhantyön konkari arvioi kirjoituksensa otsikossa, että tuntemamme maailmanjärjestys – monenkeskinen – uhkaa jopa murentua. Hänen mukaansa kansainvälinen diplomaatti- ja asiantuntijayhteisö jakaa huolen.

– Vierailin New Yorkissa maaliskuun puolessa välissä. Tapaamani kansainvälisen politiikan ammattilaiset, diplomaatit ja poliitikot olivat maailman tilasta selvästi huolissaan. YK:n toimintakyvyttömyys, erityisesti turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden osalta, heijastuu epävarmuutena koko maailmaan. Tilannetta ei auta Venäjän ja Yhdysvaltain välinen syvä epäluulo. Vaikuttaa siltä, että maailman johtajat ovat ajautuneet kauas toisistaan, Ahtisaari kirjoittaa.

– Merkkejä aidosta halusta neuvotella ja etsiä yhteistä ratkaisua pienempiin, puhumattakaan laajamittaisiin konflikteihin, ei ole juuri nähtävissä. Syyrian seitsemän vuotta jatkunut sota on tästä surullisin esimerkki.

Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyökyvyn puute vaikuttaa nyt koko maailman vakauteen. Ahtisaari kertoo keskustelleensa matkallaan myös Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa.

– Hän jakoi muiden lailla huolen monenkeskisen maailmanjärjestyksen murenemisesta ja erityisesti toimenpiteistä, joilla Yhdysvallat nakertaa uskottavuuttaan maailmalla. Yhdysvallat on nykyisen hallintonsa aikana leikannut rahoitusta kansainvälisiltä järjestöiltä, mukaan lukien YK:lta, Ahtisaari kertoo.

– Presidentti Clintonin kanssa ihmettelimme, kuinka olemme muutamassa kymmenessä vuodessa ajautuneet tilanteeseen, jossa suurvaltojen välinen keskusteluyhteys on poikki ja voimankäytöstä tai sillä uhkailusta on tullut ”uusi normaali”. Presidentti Clinton muisteli kaihoisasti Helsinki-prosessia ja suurvaltojen johtajien kokousta Helsingissä vuonna 1997. Silloin Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja presidentti Bill Clinton molemmat ymmärsivät dialogin ja vuorovaikutuksen merkityksen kansainvälisissä suhteissa huolimatta siitä, että heillä oli asioista eri näkemyksiä.

"Olen YK-mies. Uskon vahvasti maailmanjärjestöön sen puutteista huolimatta"

Ahtisaari katsoo, että maailmanpolitiikassa tuntuu vallitsevan nyt lyhytnäköisen oman edun tavoittelun sekä kostonhalun henki.

– Ihmiskunnan yhteisen hyvän nähdään olevan oman valtion edun kanssa perustavanlaatuisessa ristiriidassa. Siitä huolimatta, että lopulta yhteistyöstä ja sen tuottamasta suhteellisesta vakaudesta hyötyvät kaikki. Tästä esimerkkejä ovat esimerkiksi ilmastokysymykset tai pakolaispolitiikka, nobelisti kirjoittaa.

Hän kirjoittaa, että kaikki tämä juontaa juurensa syvään luottamuspulaan.

– Kun suurvaltajohtajat eivät luota toisiinsa ja harjoittavat kilpailullista politiikkaa, muille ei jää esimerkkiä jota seurata. Erityisen huolestuttavan tilanteesta tekee se, että suurvaltojen luottamuspula vaikeuttaa YK:n ja sen turvaneuvoston toimintaa. Jos Yhdysvallat vetäytyy monenvälisestä yhteistyöstä, maailmanjärjestelmään jää tyhjiö. Kansainvälinen järjestelmä tarvitsee vahvan johtajan, joka puolustaa globaaleja arvoja – demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltion perusteita.

Presidentti ei silti tunnusta katsovansa maailman tilannetta pessimistisesti. Hän uskoo, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa – myös nykyolosuhteissa.

– Olen YK-mies. Uskon vahvasti maailmanjärjestöön sen puutteista huolimatta. Sen voimaannuttaminen palvelee kaikkien maiden etuja, Ahtisaari kirjoittaa korostaen myös pienempien rauhanvälitystoimijoiden tarvetta.

Lue Ahtisaaren koko kirjoitus CMI:n kaupallisesta yhteistyöblogista.

LUE MYÖS:

Tämä luku ”rajoittaa ehdottomasti” hallituksen käsiä kehysriihessä – Verotulojen kasvukaan ei salli ylitystä

Lepomäki hämmästeli ”pelottelua” Saksan minijobeista – Tilastot Antti Rinteen puolella?

Nordealta karu uusi hinnasto verkkopankin käyttäjille – KL: S-pankilla täysin erilainen linja

Varoitus erityisen vakavasta tietomurrosta Suomessa – 130 000 käyttäjän tiedot viety

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Venäjä ulos YK:sta,sillä se asia korjaantuu,he vastustavat kaikkea sellaista,joka johtaisi heidän aloittamiensa sotien loppumiseen,Putinin arvot ovat diktaattorin arvoja,jotka perustuvat vain ja ainoastaan voimapolitiikkaan,se on nähty käytännössä,Putinin tavoite on palauttaa entisen Neuvostoliiton rajat,niin pitkälle,kuin mahdollista,sen hän sanoi puheessaan,kun astui presidentin virkaan!

Reijo Heikkilä

Juuri näin. Ja usa, britannia, sekä ranska, nämä lähtivät vuonna 1990 pommittamaan irakia. Minäpä kerron miten se meni. Usa, aloitti kuvittelunsa, että irakista löytyy ydinaseita, ihan samoin, kuten nyt kuvittelivat että venäjällä olisi ollut osuutta myrkytykseen, ihan sama juttu. No, mutta ei löytynyt ydinaseita vaikka niitä etsittiin, ei löytynyt edes tehtaita joissa niitä oltais rakenneltu. Usa,n uho jatkui, irak oli tälöin vielä ns, kasassa oleva maa, jossa sen kansa asusteli. Usa, antoi hyökkäyskäskyn, perääntyä ei haluttu,tyranni ja terrorimieli ei siihen antanut taipuvuutta , koska oli pakko tehdä syntipuki irakista, ihan kuten tässä myrkkysyyttelyssäkin ilman näytön näytöä. Nämä kolme maata, pommittivat barbaarimaisesti, raukkamaisesti vailla minkäänlaista sivistystä ja kunnioitusta siviilejä kohtaan, vaan jatkoivat pommituksiaan, ja media herkutteli asialla, usa ja britannia, ja ranska jatkaa irakin moukarointia. Moukarointia, lehdet kävi kaupaksi, kansa katseli kirjoituksia kauhun ilmeet kasvoilla. Tämä sama tyrannimaa, antoi nytkin pommituskäskyn, että lähdemme uusilla aseilla varustettuna kohti syyriaa, pidä venäjä varasi, täältä tullaan. Tästä on sivistys ja ihmisyys todella kaukana. EU, kun se kerran on rauhan asialla, niin antakaa tälle usa,lle nootti, että yksikään kone ei nouse ilmaan.! Ahtisaarihan olisi sopiva henkilö tähän, jos ja kun kerran eu, on rauhan asilla. Ei minulla muuta.!

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #16

"Juuri näin. Ja usa, britannia, sekä ranska, nämä lähtivät vuonna 1990 pommittamaan irakia. Minäpä kerron miten se meni. ... "

Taitaa vuodet mennä hieman sekaisin.

1991 USA ja sen liittolaiset Irakin ensimmäisessä sodassa ajoivat Irakin joukot muutamassa päivässä pois Kuwaitista. Silloin Bush vanhempi pysäytti hyökkäyksen, eikä edennyt Bagdadiin. Vuonna 2003 tilanne oli toinen.

Esitän, että kertaan vaikka alla olevasta linkistä mitä ja milloin mitäkin Irakissa tapahtui.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Irak

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #16

"Usa, aloitti kuvittelunsa, että irakista löytyy ydinaseita, "

Ei ne mitään kuvitelleet, kyllä ne tiesivät että ei sieltä mitään joukkotuhoaseita löydy, noi sepustukset oli tarkoitettu huijaamaan tietämättömiä kansalaisia että he alkaisivat tukea hallistuksen toimia, niitä leviteltiin jopa pitkin maailmaa, mutta huuhaata ne okeasti olivat.

Juha-pekka Naukkarinen
Vastaus kommenttiin #16

Olin itse paikan päällä 1989-1991 Persianlahdella,Saddam valtasi Kuwaitin ja uhkasi hyökätä saudeihin,jonkun se piti lopettaa,ydinaseita sieltä ei ehkes etsitty,vaan kemiallisia aseita ja se tapahtui World Trade Center terroristien tekemän iskun jälkeen,saddamin ministeri lempinimeltään kemical Ali myrkytti kemikaaleilla tuhansia omia kansalaisiaan testatessaan aseiden tehoa,joten niitä oli siellä,joko hyvin piilotettuna,tuhottuna tai siirretty Syyriaan,tästä voisin vaikka kirjoittaa kirjan olin niin paljon tekemisissä ja läheltä seuraamassa tätä sotaa alusta loppuun,Saddam oli diktaattori,hirmuhallitsija,kuten Al Assad Syyriassa,joka kaasuttaa omia kansalaisiaan,Syyrian tilanne alkoi siitä,kun kansa halusi syrjäyttää Al Assadin ja meni kaduille mielenosoituksiin,Assad antoi armeijalle käskyn murhata heidät,hän polkee demokraattisia ihmisoikeuksia mielinmäärin,tämänkö haluaisit leviävän kotinurkillesi,on hyva että jollakin on rohkeutta ja voimaa pysyättää tämä kehitys ajoissa! Tietotaitosi ovat hyvin alkeellisella tasolla,joten perehdy asioihin paremmin,ennenkuin munaat itsesi!

Reijo Heikkilä

Käyppäs kurkkaamassa text, tv,stä tv2 sivu 140, mitä trump uhoaa. Se ei ole sivistystä missään kohdassa. Pommituksilla uhoaa syyriaa ja venäjää, että ne tulevat mukavina ja uusina, siis nämä trumpin ohjukset. Kuvitteletko, että venäjä ei vastaa tähän usa,n sairaaseen uhkailuun ja uhoon. Se vastaa täysimittaisesti. . Kaasuiskun tekijöistä ei ole edes näyttöä, mutta usa, haluaa sotaa, sitä se haluaa kaikkialla. Trump nimittelee assadia eläimeksi, mutta totuushan on se, että trump on eläimestäkin karmeampi muoto. Sillä sivistynyt maan johtaja, ei edes käytä tuollaista kielenkäyttöä. Venäjä antaa kunnon löylytyksen usa, lle. Usa,n koneet on pudotettava jo ilmassa alas. Ei mulla muuta.

Juha-pekka Naukkarinen

Assad murhautti omia kansalaisiaan,kun he menivät kadulle mieltään osoittamaan hänen politiikkaansa vastaan,siitä tämä rähinä alkoi,jenkit meni puolustamaan näitä avuttomia ihmisiä,joita armeija teurasti kadulle,sekä suojelemaan demokraattisia ihmisoikeuksia,on hyvä että jollakin on rohkeutta ja kykyä näin tehdä,jos Venäjä ei olisi sekaantunut sotaan,niin Assad olisi jo syrjäytetty,haluaistko tällaisen hirmuhallitsijan,kuten Assad on kotinurkillesi?

Reijo Heikkilä

Et sitten ole huomannut, että usa, on ollut kaikkialla. Syyria, afganistan, irak, jne. Se on ollut ensimäisenä kaikkialla. Et sitten näitä asioita näe. Se on aina usa. Eu, hajoaa, se ei ole yhtenäinen mistään kohdasta, ja hyvä näin. Rauha oli kaikkialla ennen tätä eu,ta. Venäjää kohtaan ainainen riidan haastaminen ja kauppasuhteiden jumiin laitto, se ei ole rauhan asialla missään muodossa. Eu,n hajoaminen on hyvä asia kaikille. Pelkkä yhteinen puolustus olisi ollut ainoa hyvä asia, mutta nyt on näin ja myöhäistä on.

Reijo Heikkilä

EU, oli paha erehdys. Olisi pitänyt kasata vain yhteinen puolustus, ei mitään muuta kuin yhteinen puolustus. Usa, on kuin pelipöydällä pomppiva olio nyrkit pystyssä joka puolelle. EU, sehän on rauhan asialla, käskekää sen trumpin aikuistua. Usa,ta ei saa päästää Suomen takapihoille, venäjä on Suomen naapuri, ja usa, pysykööt atlantin takana.

Reijo Heikkilä

Jos venäjä on sekaantunut usa,n presidentin vaaleihin, niin sehän tarkoittaa sitä, että tämä nykyinen pitää potkaista virastaan ulos, ja passittaa se nainen oliko se clinton, tilalle hoitamaan usa,n presidentin virkaa. Eihän se nyt sovi, että tämä nykyinen aiheuttaa sielä vaalipetoksella vielä kolmannen maailmansodan. Kun kerran vaalivilppiä on ollut, niin trumppi menköön vaikka automyyjäksi. Raudoittakaa se ukko ja clinton tilalle.

Harri Tapani

Heh, toi edellinen vaan trollaa näillä huuhaajutuilla:

"tietääkseni Venäjä on nimenomaan aiheuttanut näitä levottomuuksia,"

Tosiasia on, että USA on tehnyt tuota hommaa ympäri maailmaa jo Reaganin ajoista lähtien, siitä ovat kertoneen niin amerikkalaiset politiikota kuin Stratforkin... Yhdysvaltojen CATO-insitutuutissa siitä oli pitkä puhe jossa homma haukuttiin vaaralliskesi, vahinkoa aiheuttavaksi veronmaksajien rahojen väärinkäyttämiseksi, juttu löytyy netistä muistaakseni nimellä "Loose Cannon".

Reijo Heikkilä

Ukraina venäjä krim. Samaa kansaa se on. Tähän ei voi usa, ja eu, sekaantua millään tavoin, Eikä estää. Estämisyritys on vienyt ainakin Suomesta jo kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Venäjään on pidettävä hyvät välit Ahtisaari olisi sopiva puuhamies tähän hommaan. EU, alkaa olla kuin yksijalkainen hirvi. Nyt olisi hyvä aika laittaa suhteet paremmalle tolalle. Venäjä ja syyria kyllä hoitaa sen puolen. Usa, voi jatkaa kiinaa vastaan riidan haastamista ja kauppasuhteiden jumiin laittoa.

Matti Hytölä

USAn edellinen presidentti antoi Venäjän eskaloida tilanteen kriittiseen pisteeseen. Tarpeeksi varhainen voimakad puuttuminen tilanteeseen olisi sasnut Putinin palasmasm ruotuun. Ahtisasrikin ikäänkuin ymmärtää Venäjää ja pitää USAn ja Venäjän toimia ja asemas vertailukelpoisina. Ei ihme että sitten on itänaapurissa suuruudenhulluutta.

Reijo Heikkilä

On se helppoa sumuttaa silmille sellaisia jotka ei asioita tajua. Kuvittele vuosi 1980 lähde niistä kuukausista ja päivistä hitaasti tulemaan näihin päiviin, päivä, ja kuukausi tarkasti tutkien. Hitaasti lähdet tulemaan näihin päiviin, kehotan tähän toisiakin lukijoita. Lähtekää hitaasti vuodesta 1980 näihin päiviin. Mitä on matkan varrella tapahtunut.? Mitä on tapahtunut. ? Venäjä- Suomi Suomi- EU. Venäjä- Usa. Usa-pohjoiskorea. Usa- Kiina. Herätys, olette tässä päivässä.! No, oliko mukava aikamatka.? EU.n on hajottava pian, jos meinataan säilyttää rauha maapallolla. Joko muistuu mieleen aloitusvuosi. Ei silloin tällaista kaaosta ollut. Vai kehtaako joku muuta väittää..? Kuten huomasitte, että usa, on ollut kaikkialla pelkkä tuhoaja.

Teppo Oikari

Bilderbergiläisten ja Deep Staten tyrannia on loppumetreillä. Valta (ja vastuu) kuuluu meille jokaiselle ihmisolennolle TASAN.

Rakennetaan parempi maailma uudesta lähtöruudusta käsin. Sen voi aloittaa rakkaudenteoilla omasta lähipiiristään.

Reijo Heikkilä

Se on vaan niin vänkää. Ensin tänne halutaan monikansallisuutta, ja sitten kun sitä on saatu, ja kun sitten jossakin päin eurooppaa pamahtaa, usa, britannia, ja ranska ja koko eu, huutaa yhtenä kuorona, "terroristit" iski taas raukkamaisesti, vaikka nämä kolme maata itse aiheuttavat kaikkialle näitä "terroristien" kostoiskuja. Tällä oikein ärsytetään tekijöitä, haukutaan "terroristeiksi". Se oli barbaarimainen ja raukkamainen teko. Oikein räksytetään kunnolla, ja kun taas pamahtaa jossakin, seisoskellaankin katujen kulmissa avuttomia kiekumassa, että tästä on ihmisyys kaukana, nyt on taas "terroristit" iskeneet, barbaarimaisesti. Itse tälaista olette halunneet, minä en ole halunut. Minä olen aina sanonut, että EU, oli virhe. Rajat pidetään auki, sieltä voi marssia tänne kuka tahansa, sitten hoksataankin, että ai, sekö on tuo etsintäkuulutettu tyyppi nyt täällä. Kiinni jäätyään hän pakenee, viranomaiset tähän, että ei me tiedetä mihin hän on kadonnut, itse asiassa me ei edes tiedetä keitä tänne on tullut, ja missä he ovat. Ja kun kansa suuttuu, alkaa johtajilla kiekuminen, ei saa olla rasisti, pitää suvaita. . Voi luoja tätä EU, menoa. Tervetuloa tervetuloa, nyt on työvoimapula, tulkaa tänne kaikki, rahaa on. Minä en kertakaikkiaan löydä EU,sta mitään hyvää sanottavaa. Se ei ole edes rauhan asialla, siihenkään siitä ei edes ole, jos olisi, nytkin käskettäis usa,n rauhoittua, ja kieltää ankarasti sekaantumasta syyrian asioihin. Miksi ei EU, puhu mitään sairaalan maan tasalle pommittamisesta, jonka pomitti usa. Ei minulla tälläkertaa nyt muuta.! sorry, jos astelin jonku isopalkkaisen varpaille.

Reijo Heikkilä

Usa, on se joka on koko maapallon tuholainen. Oikea coloradokuoriainen, joka tuhoaa kaiken. Usa, on maa joka kuvittelee että meillä saa olla ydinaseita, mutta teillä kenelläkään muulla ei niitä saa olla, ja jos te muut maat vähääkin vaurastutte enemmän kuin me, me laitetaan pakotteita teille, te ette uskalla vastustaa meitä, meillä on ydinaseita, me määräämme kaikkilla maapallolla, jos hanttaroitte vastaan, mokaroimme heti, sen me teemme, jos ette toimi kuten me halutaan. . Teemme hyökkäyksen heti. Sama peli jatkuu. Ihan kuten tapus pohjoiskorea, teillä ei saa olla ydinaseita, jos ette heti istu kokouspöytään meidän kanssa, ja hävitä ydinaseita, me olemme valmita (tuleen ja raivoon). Lainaus trumpin uhkailuista.! Niin. Homma jatkuu aina samalla kaavalla. TE, olette syyllistyneet myrkkyiskuun, te olette siihen syyllinen. Tähän sairaaseen vouhkaan yhtyy sitten toisetkin vouhkat. Miten joku voi kuvitella, että tällainen tyranni, kuten usa, miten joku voi kuvitella, että rauhaa voitais rakentaa koskaan mihinkään. Pohjoiskorea on vastannut näihin usa,n uhoihin uholla, mutta nyt näette, että usa, ei pelkästään uhoa, vaan se tappaa. Tällaisen terroristimaan kuin usa, eu, ei saa kumarrella tätä terroristimaata tippaakaan, vaan nyt on näytettävä, että EU, on todellinen, aito rauhan asialla oleva taho, ja sen on nyt passitettava se usa, takaisin karsinaansa. Ei mulla täälläkertaa muuta.!

Erkki Malinen

Kiina tulee näyttämään mallia uudelle järjestelmälle. Se perustuu kovaan kuriin, turhat valittajat jotka sananvapauden ja demokratian nimissä lietsoo epävakautta pistetään aisoihin. Kiina on hyvä esimerkki ,miljardikansa pysyy aisoissa vaikka sielä on monia kansalaisuuksia. Ilman että joku pitää ohjakset käsissä se ei onnistu, tätä ei tietenkään pidetä temokratiana mutta mitä se demokratia on, onko sekasorto demokratiaa mitä Länsi on kylvänyt arapimaihin.

Reijo Heikkilä

Hyvin pitkälti samaa mieltä. Kiinassa kyllä ruotu säilyy. Samoin pohjoiskorea, Turki ja venäjä, Unkariakaan unohtamata jne. . Usa, on nyt huomannut, että rajat on suljettava, muutoin maa vajoaa täyteen kaokseen. Pena nieto ottaa osaa murin rakentamisen, ja pikuhilja saadaan kansat omille sijoilleen. USA, on eu,n mallioppilas, mutta vääränlainen sellainen.! Pikkuhiljaa saadaan koko maapallon kansat omille sijoilleen.! EU, oli erehdys, mutta oppirahat lienee suuremmalta osalta maksettu.

Reijo Heikkilä

Eikö ahtisaari tajua, että EU, oli niin suuri virhe, että se laittoi usean maan välit poikki. Usa, on tähän syyllinen. EU, ja usa. Näistä kahdesta löytyy syyt, miksi usa, ja venäjä on ollut jo kauan vastakkain. EU, on samanlainen coloradokuoriainen kuin usa,kin. Esim, nyt tämä nord stream 2 kaasuputken teko. Merkell täti tämäkin rouva, EU, maan johtaja, uhoaa, että sillä on ehto. Ehto. Eli, juuri näin, aina pitää olla jonku eu, maan nyrkit pystyssä.! Eikö ahtisaari muista kekkos aikoja.? Eipä ollut silloin tällaista. Mietippä mara näitä asioita, hoksaat itsekkin missä meni vikaan.

Harri Tapani

Ahtisaaren ajama USA-johtoinen Uusi maailmanjärjestys (UMJ) joutaisi kyllä mennäkin. Se homma on ilman sotiakin ajamassa maita ja ihmisiä1900-luvun alun oloihin lännessä, osan joutuessa 1800-luvun aikoihinkin jossa monille länsimaiden kansalaisillekin tutuksi ja todellisuudeksi tulee Dickensin kuvaelmat köyhyydestä...

No aiemmin tällä vastaavalla globalisaatio/vapaakauppapolitiikalla saatiin aikaiseksi WWI ja jatkumona WWII, ilmeisesti niistä ei ole opittu mitään vaan yritetään jo WWIII saada käyntiin. Seuraava sitten käydäänkin kivin ja kepein jos kävijöitä yleensä jää.

Jouni Suninen

Ei YK:lta voi odottaa puolueetonta toimintaa, kun siellä on 57 islamilaista valtiota joilla ei liittolaisineen tunnu olevan muuta tekemistä kuin pakotteiden tehtailu Israelia vastaan. Vähemmästäkin järjestön toiminta halvaantuu.

Juha Koponen

..on se vaan kauheeta, kun amerikan presidentti twiittailee ja on amerikan presidentti. Kuten kaikki euroopan päämiehet.
Euroopassa totuttu amerikan haukkumiseen, vasemmisto on tottunut arvostelemaan amerikkaa, kaikesta mahdollisesta.
NYT amerikassa presidentti, joka suhtautuu hyvin "eurooppalaisesti "talouteen ja maailman menoon. USA sotkenut oman taloutensa maailman pelastamisessa. NYT euroopan mahtimaiden astuttava amerikan saappaisiin. Israelia tuettava, saatava musliminvaltioiden vihat sen johdosta, egyptiä tuettava jotta vakaus säilyy, kaiken maailman hippaheikit huomioitava jotta jonkinlainen tasapaino säilyy. Oltava maailmalla puolustamassa demokratiaa ja vapautta. Se maksaa biljoonia ja tarkoittaa eurooppalaisten nuorten miesten tapattamista kaikenmaailman "persläpi valtioissa".
Amerikka haluaa nostaa taloutensa ylös ahdingosta. 1.maailman sodan jälkeen amerikka ollut maailmalla puolustamassa roistoja vastaan vapaata maailmaa.
NYT sitten "tuntemamme maailman järjestys sortuu"-kun USA :ssa ollaan yhtä tai edes vähän opportunistininen ja protektionistinen kuten euroopassa...