Tiistai 18.12.2018

Kansalaisten sote-pisteytys järkyttää – nyt varoitetaan riskistä: ”Määrää kohta asuntolainan marginaalin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.4.2018 09:13
Päivitetty: 
11.4.2018 15:04
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Helsingin Sanomien julkaiseman jutun mukaan valinnanvapausmallin kapitaatiokorvaus tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaiselle suomalaiselle lasketaan henkilökohtainen hinta, joka hänestä maksetaan terveysyritykselle tai maakunnan sote-keskukselle. Kuvituskuva.
|

Kansanedustajien joukossa on huolta Helsingin Sanomien julkaisemista tiedoista, joiden mukaan sote-uudistuksen yhteydessä olisi tulossa käyttöön kansalaisten yksilökohtainen pisteytysmalli.

Lehden mukaan jokaiselle suomalaiselle lasketaan henkilökohtainen hinta, joka hänestä maksetaan terveysyritykselle tai maakunnan sote-keskukselle. Kyseessä on uusi tieto, jota jo tuoreeltaan ihmetteli tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio Uuden Suomen haastattelussa. Lue lisää: Kansalaisten ”sote-pisteytys” yllätti tietosuojavaltuutetun – vaatii THL:ltä selvitystä

Ihmettelyyn yhtyvät ainakin kansanedustajat Asmo Maanselkeä (kd.), Satu Taavitsainen (sd.) ja Maria Guzenina (sd.). Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Maanselkä arvioi Puheenvuoron blogissaan, että uudistuksen myötä ”voimme menettää lopullisesti yksityisyytemme”.

–Julkinen valta rakentaa ennennäkemättömän rekisterin kansalaisten nykyisistä terveystiedoista, sosioekonomisista tiedoista ja yhdistää sen vakuutusmatemaattiseen taloudelliseen arvioon henkilön tulevaisuuden terveydentilan aiheuttamista kustannuksista, Maanselkä kirjoittaa blogissaan.

Kapitaatiokorvausperuste ei olisi HS:n mukaan kansalaisten tiedossa.

– Se olisi kuulemma liian arvottavaa, jos tiedon itse tietäisi. Miten toimitaan jos rekisteriin on syötetty vääriä tietoja? Pääseekö "henkilön arvonmäärityksen" pohjana olevia tietoja itse enää korjaamaan? Nykyisen lainsäädännön mukaan pääsee, Maanselkä huomauttaa.

Maanselkä muistuttaa, että  kaikki potilastieto on nykylain mukaan saatava ja pyydettäessä korjattava.

–Miten kapitaatioperuste toimii, jos pääsemme itse pyyhkimään epämieluisen terveyshistorian potilastietorekistereistä? Eikö se pyyhkiydykään tästä uudesta isovelirekisteristä?

Maanselän mielestä nyt mennään suuntaan, jossa saa ”ruveta oikeasti pelkäämään tietovuotoja ja valinnanvapauden kylkiäisenä vielä menetetään yksityisyys”.

–Se herättää huolen, että jos terveyshistoriaa ei saa pyyhkiytymään uudessa järjestelmässä, niin miten nämä tiedot suojataan, että ne eivät leviä maailmalle? Tätä arvokasta dataa voisi hyödyntää ei vain Trumpin kampanjassa, vaan kaikki vakuutusperusteiset toimijat kuten terveysvakuuttajat, mutta myös asuntolainoja myöntävät pankit. Kohta Nordean asuntolainan marginaali määräytyy kapitaatiokorvauksen mukaisesti.

Huolissaan on myös Guzenina.

– Sote-uudistus on saamassa dystopisia piirteitä. Ihmiset aiotaan pisteyttää järjestelmää hyödyttäviksi ja hyödyttämättömiksi palasiksi. Saavatko lapset jo syntyessään oman kastimerkkinsä vanhempiensa pisteytyksen perusteella? Guzenina twiittaa.

Taavitsainen vastustaa uutta mallia jyrkästi.

– Ihmisten pisteytys on jo niin sairasta touhua, että kuvottaa. Vastustan jyrkästi. Se on helppo välttää toteuttamalla sote niin, että palvelut järjestää ja tuottaa julkinen toimija. Silloin ei rahan ansaitseminen kiilu silmissä, vaan ihmisten hoitaminen on perustehtävä, Taavitsainen twiittaa.

Myös Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtava asiantuntija Kimmo Haahkola vaikutti pöllämystyneeltä. Haahkolan työmaata ovat uudistuskyky-teema ja sote-organisaatiot.

–Täytyy todeta, että olin aivan ällikällä lyöty kun luin Hesarin jutun, suorastaan kanveesissa. Tietosuojavaltuutettu nostaa aivan oikeita asioita esille. Tällainen lajittelu ei taida kuulua sivistysvaltion toimintatapoihin, puhumattakaan pisteytyksen salaamisesta kansalaiselta, Haahkola twiittasi.

Päivitys: THL on myöhemmin rauhoitellut uuteen järjestelmään liittyviä pelkoja. Laitoksen mukaan varsinaista uutta rekisteriä ei olla luomassa, eikä uutta tietosuojariskiä pitäisi syntyä. Lue lisää: THL-pomo sote-peloista: ”Emme ole luomassa uutta rekisteriä”

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Todella törkeää. Ilmeisesti on parasta luopua koko Sotesta. Jo Hippokrateen lääkärin valassa edellytetään, että jokainen saa parhaan mahdollisimman hoidon riippumatta hoidettavan asemasta ja tilasta eli ihmisiä ei luokitella.
Tämä on törkeä luokkaus ihmisarvoa, inhimillisyyttä ja tasa-arvoa vastaan. Eli mitä sairraampi olet, sitä vähemmän hoitoa saat. Tuskin tätä EU-kaan hyväksyy.
Olemmeko matkalla varhaiskivikauteen ?

Harri Vuorinen

Niinpä niin vai voi muuttaa virheellisen tiedon. Omakohtaisesti sairaahoitaja totesi, että monillapa onkin 2 luokan diabetes ja kirjasi sen tietoihini ylös nyt jälkikäteen kahden testin tulokset näyttävät ettei minulla olekaan diabetesta. Pyysin sekä sairaanhoitajaa, että lääkäriä korjaamaan kyseisen virheellisen tiedon. Kumpikaan ei osannut tietoa näköjään poistaa saati korjata. Yllätyksekseni menessäni puolitoista kuukautta sitten hammaslääkäriin niin kappas hänpä näki katsoessaan tietojani, että minulla on 2 luokan diabetes. Ei vuoda tiedot ei ja niitä voidaan korjata. Täyttä shittiä. Ainoa vaihtoehto on näköjään kirjallisesti kieltää potilastietojen luovuttaminen niin loppuu tuo tietovuoto ja tekee huomattavasti hankalammaksi kaikenlaisen pisteyttämisen. Joten kaikki sairaammat, tupakoivat. Alkoholia käyttävät ja epäterveelliset ihmiset mars. kotikunnan terveyskeskukseen lappuja täyttämään.

Nita Hillner

Jaana Savolainen Hesarista kirjoitti tänään viisaasti. Hän peräänkuulutti vähemmistöhallitusten tuloa Suomeen, mikä pakottaisi hallitukset yhteistyöhön. Nämä enemmistöhallitukset ovat joko täysin toimintakyvyttömiä tai stten ne ajaavat härskisti vain oman viiteryhmän asioita ja unohtavat kansalaisten ja Suomen edut.

Harri Tapani

No se tapahtui aika lailla siihen aikaan, kun EY:hyn liityttiin, tai jo hieman sitä ennen, sen esiintuonti vain on vienyt aikaa, eihän sitä ole kehdattu kertoa, että ketkä täällä oikeasti päättävät :P

Tuolla on aika laila oikea vuosiluku linkissä, silloin Suomikin alkoi mm. puuttumaan kehitysmaiden sisäisiin asioihin ja vaatimaan auttamiltaan/lainaa antamilleen kehitysmaille/mailta asioita joita Suomessa ei uskallettu vielä tehdä, eli vaatia mm. vesihuoltoa ja sen sellaisia yksityistettäviksi jne.

http://www.tammilehto.info/eunnakymaton.htm

Topi Rantakivi

Jos me halutaan oikeasti muutoksia Suomen tilanteeseen, meidän kaikkien on äänestettävä ulkopuolisia puolueita ja jätettävä kaikki vanhat puolueet ulisemaan omalla rannallaan hyväveli ja hyväsisar-järjestelmänsä kanssa. Uudet puolueet varmasti perustavat perustuslakituomioistuimen ja korruptioyksikön sekä avataan ne "salatut" sopimukset läpi Suomen historian.

Jos äänestetään samoja vanhoja puolueita, emme ikinä uudistu.

Jari Kaisla

Mahdotonta. Nykyinen korruptioon perustuva puoluejärjestelmä on jo niin vahvasti betonisoinut asemansa Suomen hallintoon ettei sitä poisteta enää kansalaisten äänillä. Taustalla vaikuttavat suurlobbarit kun sanelevat lopulta kaikki päätökset ohi varsinaisen demokratian.

Dennis Martens

Eikös laki määrää että suomessa kaikki on tasaarvoisessa asemassa? Tälläinen pisteyttäminen tekee siitä laista silppua.rikkaat menee jonoiden ohi ilman mitään...
Jos tuo menee läpi edes jotekute voi olla varmaa että suomessa on mellakoita ja lopputulos on että hallitus roikkuu elimistään eduskunta talon ikkunoissa. Tollanen tasaarvon tuhooja ei saa koskaan modernissa valtiossa toteutua. Ei suomi sentään mikään venäjä ole.

Joni Ja Marika Blomerus

Haastan kaikki, joilla maalaisjärki vielä toimii kirjoittamaan tähän adressiin nimensä. Miettikää asiaa kaikki, jotka sairastatte tai joiden läheiset sairastaa. Mitä valtio tekee sillä tiedolla kuka sairastaa eniten ja kuka rasittaa valtion taloutta eniten. Onko valtio niin ylivelkaantunut, että tällä ongitaan tieto ketä ei kannata enää hoitaa. Lisäisin vielä tähän, että nykyisinhän lukee omassakannassa kaikki terveystiedot. Äkkiäkös internetillä pystytään laskemaan sairaalaan sairaimmat ja iäkkäimmät tai parantumattomasti sairaat ihmiset. Uskonkin, että jokaisella sairaalalla on tehtävänä pisteyttää omat potilaansa ja antaa tiedot näin ollen eteenpäin tai sitten käy käsky ylemmältä taholta, että esim. 50 pistettä saaneita henkilöitä ei tulee enää hoitaa eikä tutkia tehokkaasti. Tietoja ei siis tarvitse edes luovuttaa eteenpäin vaan jokainen sairaala vastaa omien "liian sairaiden" tai "liian tarvitsivien" potilaiden "eliminoinnista."
Ottakaa tämä vakavana varoituksena. koen vahvasti, että näissä Sote-uudistuksissa ja pisteytyksissä on sieluvihollinen takana ja sellaisia ihmisiä, jotka eivät tunne Jumalan pelkoa. Me eletään nyt sellaisia aikoja, että nyt jos koskaan täytyy olla tarkkana. Ennen kaikkea rukoillaan suomen valtion ja päättäjien puolesta, mutta voidaan myös yrittää tehdä adressi ja sitä kautta kansalais aloite, jolla vastustetaan tätä lakia, mikä on tulossa. Ei pidä antaa valtaa pelolle ja paniikille. voi olla, että tätä ei voi emnää pysäyttää, mikä on alkanut, mutta luotetaan Jeesuksen veren suojaan itsemme ja läheisemme. https://www.adressit.com/sote_pisteytys_ei_saa_toteutua
Yst. terv. Marika Blomerus